aanmelden
Stagg ECOPAR1
Light Gear 29-01-2014
door:

FLAT SPOTLIGHT

 

Het aanbod van Staggproducten is erg uitgebreid, denk bijvoorbeeld alleen al aan hun LED-projectoren. Ze zijn niet enkel erg zuinig, maar ook intelligent ontworpen, waardoor ze in veel verschillende situaties hun mannetje kunnen staan. Kortom, bij Stagg worden problemen omgetoverd tot oplossingen!

 

 


BOUW

De ECOPAR1 bevat 3 x 8W 4-in-1 RGBW LED’s. Het is een zeer discreet model: klein en volledig in het zwart. Als ik hem op z’n korte beentjes naast mij op mijn bureau zie staan, lijkt het eerder een kleine robot (210 x 210 x 140mm) van nog geen kilogram die me gezelschap houdt tijdens het schrijven van dit artikel. Hij ziet er stevig uit, maar ik zal er toch niet meteen mee gaan voetballen, gezien het hier gaat om een plastic toestel. Enkel de beugel, die uit twee delen bestaat zodat je hem makkelijk op de vloer kan positioneren, is van metaal. Aan weerszijden daarvan zitten draaiklemmen die het geheel vastzetten. Wanneer je deze beugel verwijdert, past het toestel zowel in een driehoekige als vierkante truss. Aan de achterkant van de ECOPAR1 zitten vier knoppen waarmee je het toestel kan besturen en een LCD-schermpje waarop je de verschillende parameters zoals DMX, kleur of menu’s kan aflezen.


 

 

 

AANSLUITINGEN

De ECOPAR1 beschikt over vier aansluitmogelijkheden aan de achterzijde: twee XLR-aanslutingen voor DMX, een input en een output. En dan nog twee andere voor de voeding: een IEC-ingang en -uitgang. Sommige van mijn collega’s hebben de grappige gewoonte om dit de “friteuse-aansluiting” te noemen. Volgens de handleiding kan je met die in- en uitgangen tot dertig toestellen aansluiten in één keten.

 


HANDLEIDING & TOEBEHOREN

Naast het toestel zelf, vinden we in de verpakking nog twee netsnoeren: één uitgerust met een Eurostekker, de andere met een stekker voor de VS. De handleiding is in het Engels, maar is zeer duidelijk en eenvoudig. Er staan interessante zaken in, zoals enkele verbindingsschema’s en een overzicht van het menu. Indien je de handleiding zou verliezen, kan je hem steeds terugvinden op de website van Stagg. Daar vind je trouwens ook de handleidingen van hun andere producten terug.

 

MOGELIJKHEDEN

Dit is een RGBW LED-projector. “RGBW” staat voor rood, groen, blauw en wit, maar dat wisten jullie natuurlijk al. Met de drie kleuren produceert het toestel een heel palet aan verschillende mooie kleuren. Indien deze drie kleuren tegelijkertijd en even hard worden ingeschakeld, benaderen we iets wat op wit licht lijkt.
De functies van de ECOPAR1 kunnen we opsplitsen in twee categorieën: alle autonome functies die je kan controleren met de knoppen en het schermpje aan de achterzijde, en de functie waarbij je het toestel controleert via een verlichtingsconsole die je aansluit op de DMX- aansluitingen. Je kan de ECOPAR1 laten werken in dimmer, strobe, dimmer speed, je kan hem in automatische modus zetten, hem laten werken in master/slave, etc. Keuze genoeg!
Een leuke extra aan dit toestel is de infrarood afstandsbediening. Deze is optioneel verkrijgbaar, maar gezien de bijna verwaarloosbare prijs ervan, zou ik niet twijfelen over deze extra aankoop. Je kan niet onderschatten hoe handig het is als je je toestel vanop afstand kan besturen!

 

 

PRIJS & BESLUIT

Ik kan besluiten dat je voor een bedrag van €97 (incl. BTW) zeker je broek niet scheurt. De bijhorende afstandsbediening kost slechts €5. De ECOPAR1 is een veelzijdig toestel dat niet alleen tot z’n recht komt in de discotheek of boven een podium, maar ook bij decoratieve verlichting van evenementen. Voor deze prijs kan je het eigenlijk niet laten liggen!