aanmelden
Showtec EventLITE 6/3
Light Gear 26-02-2014
door:

BATTERY OPERATED LED SPOT

 

Niets dan mooie herinneringen, mijn eerste stappen met een lichteffect waren met een model van Showtec. Terwijl de prijs van deze effecten destijds ongelooflijk hoog lag, ligt die nu minstens tien keer lager. Dit is de eerste review die ikzelf voor Meet Music schrijf over een lichteffect van Showtec, maar voor ons magazine is dit merk zeker geen onbekende. Het merk is wel gewoon alomtegenwoordig in mijn beroep als lichtman. Neem bijvoorbeeld hun fameuze Dimmerpack die me achter de schermen al vaker uit de nood heeft geholpen. Dit nieuwe toestel belooft alvast veel nieuwe verrassingen!


PRESENTATIE

De EventLITE 6/3 is geen conventionele ledspot. Het is één van de weinige toestellen zonder snoer. Geen kabeltje voor de DMX-data en dit dankzij W-DMX module (2,4 GHz) van het Zweedse bedrijf Wireless Solutions. Maar daarnaast heeft deze EventLITE ook geen netsnoer! De accu gaat zeven uur mee en hem terug opladen duurt acht uur. Hiervoor plug je de IEC-kabel in en klaar is kees!


 

BOUW

Qua vorm lijkt de EventLITE 6/3 sterk op een kleine lyre of een moving head. Hij is verdeeld in drie delen: de basis, de lyre en het platform met de leds. Het gaat hier dus om een led par, maar dan met een ietwat geëvolueerde look. Hij bestaat grotendeels uit metaal, met enkele plastic onderdelen. Het platform bevat zes 3 Watt RGB leds. Aan de achterkant van dit platform zit een handvat, dat is niet alleen handig voor het transport, maar maakt het ook makkelijker om het toestel uit een flightcase te halen. Op de basis van het toestel zitten de verschillende controls, bestaande uit vier drukknoppen, een LCD display en een klein ledlampje dat aangeeft of de DMX-verbinding goed is gemaakt. De aansluitingen zitten op de zijkant van het toestel. Deze ledspot weegt behoorlijk veel. De handleiding heeft het over 3,4kg, maar dat voelt naar mijn mening toch veel zwaarder. Mijn weegschaal geeft alleszins 7,5kg aan. Wellicht heeft de handleiding het over het gewicht zonder batterij.

 

 

AANSLUITINGEN

Zoals alle verlichtingstoestellen heeft de EventLITE twee XLR-aansluitingen voor DMX. Er bestaan twee grote standaarden: in dit geval worden 3-pins XLR-connectoren gebruikt, maar soms hebben apparaten 6-pins exemplaren. Nu ik hier toch over bezig ben, even tussen haakjes: destijds had men de 6-pins connectoren ingevoerd met het oog op een verbetering van het DMX-protocol. Deze extra pinnen waren bedoeld om ons de precieze toestand van het toestel door te geven, maar die evolutie heeft nooit het daglicht gezien.

 


HANDLEIDING & TOEBEHOREN

Bij het openen van de doos vind ik twee exemplaren van de Engelstalige handleiding en een IEC-stroomkabel. Voor het opladen wordt hetzelfde snoer gebruikt als wanneer je het toestel niet wireless zou gebruiken. Verder kan je optioneel nog een mini-afstandsbediening aankopen en een zachte, doorzichtige plastieken beschermhoes die ervoor zorgt dat je het toestel ook buiten kan gebruiken. De EventLITE kreeg trouwens ook het IP 44-certificaat, dat aangeeft dat het toestel goed is afgesloten.

 

Mogelijkheden & output

De EventLITE 6/3 is uitgerust met zes tri-color leds en biedt zowel een indrukwekkende helderheid, als een breed kleurenpalet. Daarnaast beschikt hij ook over een witte led die zorgt voor een natuurlijker, minder “digitaal” effect. De lichtbundels doen ons denken aan die van de traditionele Par 64 of 56: zeer geconcentreerd in het midden en een beetje vager aan de zijkanten. We zijn hier dus ver verwijderd van de oude led pars waarbij de kleuren soms niet mooi mengden.
Er zijn verschillende mogelijkheden om de EventLITE te gebruiken. Allereerst zijn er de automatische modi die perfect reageren op muziek en achtergrondgeluid. Ze hebben een zeer realistische, soms zelfs menselijke manier van reageren. Daarnaast zijn er de 2-, 3- en 5-kanaals DMX-modi die werken met eender welke DMX-controller. Ikzelf voerde de test uit met een HOG1000, een redelijk oude console. Alle gegevens om ermee aan de slag te gaan staan in de handleiding. De website van Showtec stelt verschillende controlestations voor. De LED Operator 4 Air lijkt me in dit geval de beste keuze. Het spreekt voor zich dat de mogelijkheden van de EventLITE 3/6 dankzij de draadloze functie zeer uitgebreid zijn. Het stelt je in staat om al je toestellen te gebruiken zonder de beperkingen die je sowieso hebt met kabels. Dit kan over een afstand van 250 meter buitenshuis, en 60 meter binnenshuis, gezien het signaal dan door betonnen muren moet gaan. Nu ik dit aan het schrijven ben, lijkt het wel science fiction. Wanneer je voor de zoveelste keer een set-up uit elkaar aan het halen bent, is het haast onmogelijk van niét te dromen over draadloze toestellen. Maar dromen worden soms werkelijkheid en het is duidelijk dat we onszelf voortaan een andere, makkelijkere werkwijze zullen kunnen aanmeten.
De eerste toepassingsmogelijkheid die bij me opkomt, is bijvoorbeeld een corporate event. Op zo’n evenementen is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk bedrading te zien is. Maar, ook DJ’s zullen er hun voordeel mee doen. Gedaan met het gebruiken van twintig stekkerdozen tegelijkertijd!
En dan nog even een kleine opmerking van de perfectionist in mij: ik had graag meerdere toestellen gehad om de verschillen in reacties te testen over verschillende afstanden!

 


ERGONOMIE
 

De EventLITE is compact en is dus makkelijk overal inzetbaar. Dankzij het draadloze systeem is hij erg eenvoudig te installeren en gaat hij perfect op in het decor. Zelfs wanneer je hem toch aansluit met kabels, blijft hij discreet. Het menu en de knoppen zijn makkelijk toegankelijk en je navigeert probleemloos van de ene modus naar de andere. Ook niet onbelangrijk is dat de EventLITE geen ventilator heeft en dus volledig geruisloos is.

 

PRIJS & BESLUIT

Voor een bedrag van €515 (excl. BTW) maakt de EventLITE deel uit van je verlichtingscollectie. De draadloze werking maakt dat we hier te maken hebben met een toestel van een nieuwe generatie. Maar naar mijn bescheiden mening lijkt deze prijs zeer democratisch voor zo’n fantastische vernieuwing. Ik ben echt omvergeblazen door deze innovatie. Er schieten me om de tien minuten nieuwe toepassingsmogelijkheden te binnen, zowel voor amateurs als voor professionals. Dit toestel voelt zich in alle werkomgevingen thuis.