aanmelden
Stagg HeadHunter 10 & 20
Light Gear 30-12-2013
door:

MOVING HEADS

 

Stagg is een vrij onbekend merk in het wereldje van stage en discoverlichting. Ik wist niet dat hun catalogus zo veelomvattend was. Violen, gitaren, slagwerk, blazers, maar ook microfoons, lasers en massa’s accessoires: kabels, connectivity, stands in alle categorieën... Stagg heeft zeker ook iets voor jou! Wij testen vandaag twee lichteffecten van Stagg: de HeadHunter 10 en 20.
 

 


BOUW

Wat me onmiddellijk opviel, is het gewicht van deze compacte toestellen: 6kg inclusief kabels en ophangoog, wat een behoorlijk verschil is met soortgelijke toestellen, en dus een echt voordeel. Ze zijn in matzwart plastic gebouwd, in drie delen: een voet waarin de elektronica, de aansluitingen, een groot deel van de aandrijving en het LCD scherm (waarmee je onder andere de modus en een DMX adres kunt instellen) zijn ingebouwd. Op dit gedeelte zitten ook de grepen waaraan je de veiligheidskabel bevestigt. Deze kabel is verplicht, en ook echt noodzakelijk op lichte toestellen als deze. Het tweede deel is de beugel die de horizontale beweging (panning) uitvoert. Deze trussbeugel wordt vastgezet met twee inbus-schroeven. Het is een U-beugel waar een trussklem op wordt vastgeschroefd, en is ontworpen om de trussklem nog te kunnen monteren als de beugel er al op zit, wat een groot gemak is als je even geen inbussleutel bij de hand hebt.
Tenslotte hebben we de kop, die de naam «Moving Head» rechtvaardigt en die in verticale richting beweegt, de TILT. Hier zit ook het verschil tussen beide modellen. De HeadHunter 10 heeft 36 kleine lensjes waarachter de LED’s van verschillende kleuren zitten: rode, groene, blauwe en witte. De HeadHunter 20 heeft zeven lenzen, waarachter je telkens 4-in-1 LED’s vindt, in dezelfde kleuren als hiervoor.

 

Aansluitingen

Wat dat betreft zijn verlichtingstoestellen altijd eenvoudig. Naast de voedingsaansluiting heb je een tweede IEC waarmee je kunt doorlussen naar een volgend apparaat. Verder nog de twee XLR’s (3-pins) die de DMX signalen binnenlaten en doorlussen. En dat is het. Er is geen ingang voor een afstandsbediening, maar ik vind het beter om deze moving heads op hun automatische programma’s te laten draaien, het resultaat zal er niet minder om zijn.

 

  
 

  

  

 

 

Handleiding en accessoires

Beide HeadHunters worden geleverd met een voedingskabel en een overzichtelijke handleiding in het Engels. Deze omvat alle nuttige informatie om met deze apparaten te werken, waaronder de DMX tabellen. Erg nuttig wanneer je met de console van een ander merk werkt. Na enig zoeken op het internet, heb ik geen handleiding in een andere taal gevonden. Mocht je het Engels niet machtig zijn, dan kun je het nu leren!
 

 

Mogelijkheden

De HeadHunter 10 en 20 hebben zowat dezelfde mogelijkheden. Laat ons de overeenkomsten en verschillen bespreken!
Beide kunnen over 630° pannen, dus veel meer dan één cirkelbeweging, en dit is een belangrijk gegeven! De tilt loopt over de klassieke 220°. Een eenvoudig menu laat je de modus kiezen. In Auto-modus zullen ze reageren op de muziek. In DMX-modus kun je het aantal kanalen instellen, 9 of 14, het grote verschil hier zit hem in de precisie van de posities en van de bewegingen. De Slave-modus laat het toestel een Master volgen. Je kunt dan ook de richting van PAN en TILT omkeren. Beide zijn uitgevoerd als een RGB+W systeem, dus met rode, groene, blauwe en witte LED’s. Wanneer je deze kleuren met een variabele sterkte mengt, krijg je een veelheid aan kleuren en tinten. De HeadHunter 10 beschikt over 36 LED’s van 3 Watt (R 8 + G 10 + B 10 + W 8) die allemaal zichtbaar zijn. In ons jargon noemen we dit een “pizza”. De HeadHunter 20 heeft slechts zeven reflectoren waarachter de LED’s verscholen zitten. We komen er in het volgende hoofdstuk op terug. De bewegingen van deze HeadHunters doen me onwillekeurig denken aan die van R2D2, de ster van Star Wars!
 
 

Output

Eerst en vooral wil ik even kwijt dat beide modellen over een zeer krachtig rood licht beschikken. Deze erg intense kleur heeft veel meer vermogen nodig om eenzelfde helderheid te bekomen als het blauw of het groen. Ik heb ze getest op een zwarte achtergrond van 8m hoog, de straal ging tot bovenaan. Wat mij het meest beviel op de HeadHunters, is de mogelijkheid om de kleurtemperatuur van het witte licht te corrigeren. Het is de eerste keer dat ik dit tegenkom op goedkopere apparaten. Jullie weten dat het witte licht van een LED nogal bleek, zelfs blauwig kan zijn. Hier kan je dit probleem oplossen, want je kan de witbalans regelen tussen 3200 K en 10.000 K. Zoals elke lamp van het «Wash» type, krijg je een ietwat onscherpe straal op de zijkanten, de kleurmenging is homogeen op het gehele lichtvlak. Ook op de HeadHunter 10 heb je deze homogene menging, het is nochtans bij toestellen die afzonderlijke lichtbronnen hebben dat hier problemen mee zijn.      
 

BUDGET

Je betaalt €555 (inclusief BTW) voor de HeadHunter 10 en €615 voor de HeadHunter 20. Dat is inderdaad niet duur, maar je mag niet vergeten dat je deze toestellen niet zo dikwijls alleen gebruikt. Zelf zou ik voor een minimum van acht stuks gaan.      
 

ERGONOMIE

Op de vorm valt niets te zeggen, allen het voetje voor de bevestiging van de klem lijkt me niet erg ergonomisch. Ik zie gaten met schroefdraad, maar aangezien ik niet over de klem beschik, kan ik me hier niet verder over uitspreken.      
 

BUDGET

Je betaalt €555 (inclusief BTW) voor de HeadHunter 10 en €615 voor de HeadHunter 20. Dat is inderdaad niet duur, maar je mag niet vergeten dat je deze toestellen niet zo dikwijls alleen gebruikt. Zelf zou ik voor een minimum van acht stuks gaan.      
 

CONCLUSIE

Klein, licht, discreet, economisch, mooie vormgeving en geluidloos... Dat zijn de voornaamste eigenschappen van deze HeadHunters, maar tevens van mijn gedroomde toestellen. Overigens, wanneer Stagg nog met dergelijke producten op de markt wil komen, bied ik me aan als beta-tester...