aanmelden
Cameo CLMPAR1,CLMPAR2,Studio PAR64,Studio Mini PAR
Light Gear 07-11-2012
door:

Multi PARS & Studio Pars

 

Cameo had nog heel wat ander nieuws in de kast, want ze stuurden me nog enkele LED toepassingen toe: twee Studio LED pars, een mini par, een Par 64 en dan ook nog eens twee floodlight sets met bijbehorende transporttas. Genoeg licht om al een kleine lichtshow op te zetten! We zullen alles eens opstellen en dan zien we wel wat dit materiaal oplevert qua licht en kwaliteit. Onze vorige test was overduidelijk een schot in de roos, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.


BOUW & DESIGN

Eerst hebben we de Cameo mini par 7x8W QUAD Colour in zwarte uitvoering. Ik vermoed dat, net als bij de TRI Colour, deze ook in het wit verkrijgbaar is. Ook hier heb je een dubbele stalen ophangbeugel die ervoor zorgt dat je deze minipar ook kan gebruiken op de grond of kan plaatsen op het DJ meubel. De afmetingen van het toestel zijn 186 x 168 x 183mm met een gewicht van 1,3kg inclusief beugels. De behuizing is volledig uit metaal en heeft de vorm van een achthoek. Enkele koelopeningen zorgen voor voldoende verluchting. De dubbele beugel wordt aan het geheel bevestigd door twee grote, ovale en rubberen vleugelmoeren. Vooraan hebben we zeven 8W ultra bright Quad colour LEDs met een doorsnede van 2,5cm, mooi verwerkt in een matte ronde schijf. De QUAD LED wordt ook vaak een 3-in-1 of 4-in-1 LED genoemd. Dankzij deze techniek ontstaan er zo goed als geen kleurschaduwen bij veeleisende toepassingen. Het verschil tussen een 3-in-1 en 4-in-1 LED chip is de extra diode. Een 3-in-1 LED chip bestaat namelijk vaak uit een rode, groene en blauwe LED, RGB dus. Hiermee kan je verschillende kleuren maken. De 4-in-1 LED chip heeft nog een extra diode aan boord, dit kan een witte of amberkleurige LED zijn. Zo wordt een RGBW of RGBA kleurenpallet mogelijk. Hierdoor kan je ook pastelkleuren maken, zoals roze. Anderzijds kan je met deze Quad LED module de kleuren warmer en intenser over laten komen. Helemaal vooraan de spot kan je een diffuus filter steken. Zowel de metalen filterhouder als de bevestigingsklep en gleuven zijn al aanwezig. Aan de achterzijde is nog een helder LED display met vier zwarte ronde toetsen.

De Par64 18x3W TRI Colour heb ik hier eveneens in het zwart. De vorm is eerder geënt op een traditionele Par64, doch ietwat compacter met zijn afmetingen van 255 x 230 x 220mm en een gewicht van 2,8kg. Er is een enkelvoudige stalen ophangbeugel met vleugelmoeren uit kunststof voorzien. Helemaal vooraan de spot heb je dan ook nog de mogelijkheid om een diffuus filter te steken en ook hier zijn de metalen filterhouder, de bevestigingsklep en gleuven al aanwezig. De behuizing bestaat uit aluminium en werd voorzien van de nodige inkepingen en luchtgaten voor de afkoeling. Binnenin zit een kleine fan. Helemaal vooraan hebben we dan 18 ronde openingen met daarin de 3W TRI ultra bright LEDs.

De twee floodlights maken gebruik van dezelfde 4-bar met ingebouwde DMX aansluitingen, netsnoer en LED schermpje met menuknoppen. Aan deze metalen 4-bar zitten vier afzonderlijke platte Pars met een vast netsnoer naar de 4-bar toe, dus niet afneem- of uitwisselbaar. Het geheel bestaat heeft een zwarte metalen behuizing. In het midden zit een 28mm TV-spigot om dit alles te bevestigen op een statief. Het verschil zit bij de par zelf. Bij de compact 432 x 10mm LED is de par vierkantig met afgeronde hoeken. Per par zijn er 108 ultra bright 10mm RGB LEDs voorradig, in totaal heb je dus 432 LED diodes. De afmetingen voor heel de opstelling zijn 1030 x 100 x 290mm met een gewicht van 5 kg. De Compact 28 x 3 W TRI Colour LED heeft dezelfde afmetingen, maar weegt 2 kg meer. Hier zijn de pars achthoekig, rond aan de voorzijde, en werden er telkens per par vooraan zeven ronde openingen voorzien met daarin zeven ultra bright 3W TRI Colour LEDs. Bij de floodlights krijg je standaard een mooie, binnenin gevoerde, hardbody tas waar het materiaal perfect in past en zo dus ook extra beschermd is. Het handvat is stevig en ligt goed in de hand.

 

AANSLUITINGEN

De aansluitingen zitten zowel bij de Minipar als bij de Par 64 achteraan en bevatten allebei zowel een DMX in- als uitgang. Het netsnoer zit vast aan de behuizing. Bij de twee floodlights en 4-bars heb je een IECC ingang en ook een DMX in- en uitgang. Er werd een extra ingang voorzien om de optionele footswitch controller van Cameo op aan te sluiten. Al deze LED toepassingen maken gebruik van een zekering.

 


HANDLEIDING

Alle handleidingen zijn in A5-formaat en werden gedrukt op glanzend papier. Je vindt er een korte uitleg over de verschillende functies, al dan niet vergezeld van afbeeldingen of DMX schema’s. Deze handleidingen kan je ook op het net terugvinden door te surfen naar www.adamhall.com. Je krijgt alle uitleg in een zevental talen waaronder Engels, Duits en Frans (geen Nederlands).

 

MOGELIJKHEDEN & ERGONOMIE

 

Al deze LED toepassingen werken onder een stralingshoek van 25°. De Quad minipar is voorzien van een display met vier zwarte ronde toetsen, om zo de instellingen en de modus te bepalen waarin je zelf graag wil werken. Met de eerste statische instelling kan je de vier vaste basiskleuren (rood, groen, blauw en wit) oproepen, ze dimmen en in strobo gebruiken. Bij de colour jumping modus laat je 15 kleuren in elkaar overspringen, waarbij je ook de snelheid kan bepalen of ze in strobo kan zetten. De fading modus is ook hier de leukste instelling om mee te werken. Hier kan je 15 kleuren in elkaar laten overvloeien en bekom je een mooi kleurenwash effect waarbij je de overgangstijd zelf kan instellen. In de AUTO instelling haalt de minipar continu instellingen uit de jumping en fade modus door elkaar. Doordat er een kleine microfoon is ingebouwd, kan je het licht op de maat van de muziek of op het omgevingsgeluid laten bewegen. De 15 kleuren volgen elkaar dan mooi op, of met de verschillende kleuren door elkaar. De reactiegevoeligheid kan je zelf aanpassen. Je kan ook in Master/Slave modus werken, waarbij alle slave parren hetzelfde doen als de master minipar. Deze minipar kan je ook aansturen via DMX. Je hebt dan de keuze uit vijf verschillende DMX mousse, waarbij je al het voorgaande veel nauwkeuriger kan bepalen en veranderen tijdens de lichtshow. Deze minipar verbruikt slechts een 59W. De helderheid en lichtintensiteit van de lichtbundels is enorm, je kan er grote ruimtes mee vullen. De projectie op de muur van de lichtbundels is mooi afgebakend en je hebt geen last van kleurschaduwen.


 Bij de Studio Par 64 18x3W TRI Colour LED is er eveneens een LED display met vier toetsen. Deze verbruikt slechts 80 Watt. Ook hier heb je de keuze tussen verschillende stand alone instellingen. In de statische modus kan je de drie RGB kleuren instellen in de gewenste lichtintensiteit en ze in strobo plaatsen. De RGB of zeven kleuren kan je in colour Jumping modus hun ding laten doen, of - waarom ook niet - in een colour fading modus met strobo. Met de ingebouwde microfoon kan je dan ook de RGB of zeven kleuren op het geluid doen switchen. Ook hier kan je de reactiegevoeligheid aanpassen. Master/Slave is mogelijk en deze Par64 is eveneens aanstuurbaar via het DMX 512 protocol. Het adresseren van deze par64 gaat vlot via het LED display. Je kan kiezen uit zes DMX kanalen waarmee je kan dimmen, kleuren mengen en de snelheid, fades en stroboscoopfrequentie kan bepalen. De kleuren zijn hel en fel en de lichtbundels zijn zeer strak met goed omlijnde projecties zonder kleurenschaduw, met slechts wat diffuus strooilicht naar de randen toe. De ruimte wordt zeer goed gevuld met allerlei kleuren.

Bij beide floodlights, de compact 28x3W TRI Colour LED en compact 432x10mm LED, zijn de mogelijkheden identiek, gezien ze met eenzelfde 4-bar werken. Enkel de lichtintensiteit en het geleverde resultaat zullen hier enorm verschillen, maar dat is te verwachten als je een LED opstelling van het eerste uur vergelijkt met een hedendaagse LED toepassing en dan hebben we het nog niet over de QUAD LED, maar enkel over de TRI LED technologie. Maar eerst hebben we het over de gezamenlijke mogelijkheden van deze 4-bars. In stand alone modus heb je, net als bij alle voorgaande lichtjes hierboven, vijf mogelijkheden: statische kleuren, kleurenwissel, kleurenfading, geluid- of muziek gestuurd en de master/slave modus. Beide floodlights werken met de RGB of de zeven kleuren figuratie (rood, geel, groen, cyaan, blauw, purper en wit). Er zijn wel veertien automatisch ingebouwde programma’s waaruit je standaard kan kiezen naar gelang wat je wenst te verkrijgen als lichteffect bij je lichtshow. Wanneer je de AUTO modus activeert, zullen de programma’s 2 tot 14 elkaar opvolgen. De frequentie is ook hier instelbaar. Daarnaast kan je ze ook via DMX aansturen. In dat geval zijn er 6-9 of 15 kanalen beschikbaar, waarbij je de RGB kleuren kan beheren, de kleuren kan wisselen, faden en mengen en dimmen, de stroboscoop instellen, de ingebouwde programma’s afroepen of op muziek aansturen. Leuk is de mogelijkheid om hier de optionele Cameo foot switch op aan te sluiten als je geen DMX controller hebt. Je kan dan via voetpedalen het licht besturen, ideaal als je je handen vol hebt als DJ. Wat levert dit nu op bij deze twee verschillende floodlights? Een groot verschil is het strooilicht en het voorkomen van kleurenschaduwen. Bij de compact 432 heb je heel veel strooilicht en zijn de lichtbundels niet helemaal mooi afgelijnd, met kleurenschaduw als gevolg. Ook de lichtintensiteit is minder dan bij de compact TRI Colour, waar er veel minder strooilicht is en waarbij je lichtbundels verkrijgt zonder kleurenschaduw. De kleuren zijn ook veel feller dan bij de compact 432. Je kan dus veel gerichter werken met de Compact TRI colour, terwijl je met de compact 432 wel goed een ruimte kan vullen met licht. De 4-bar doet zijn werk goed en de ingebouwde programma’s zijn top. De vier parren kunnen afzonderlijk of samen worden getriggerd om zo een mooi lichtspektakel te verkrijgen. Op muziek vind ik persoonlijk de compact TRI Colour top. Mooie, verschillende en helle kleurenbundels worden dan de ruimte ingestuurd, welke je dan via DMX allemaal afzonderlijk kan aansturen, mooi! Wat zou dat geven met enkel QUAD LEDs? Afwachten maar!

 

BUDGET & BESLUIT

Deze 4 LED toepassingen behoren tot de Low budget in de LED verlichting. Dat is goed nieuws voor de huidige mobiele DJ en LJ. De Studio Mini Par Quad komt op €230 (voor de volledige set, met stand en footswitch, betaal je €338) en heeft een grote lichtopbrengst en felle kleurvolle lichtbundels. Met de Par64 TRI Colour heb je een stevige par met klare lichtbundels en grote lichtopbrengst en dat voor €518 (€636 voor de set). Onze 2 floodlights worden geleverd met een stevige draagtas. De Compact 432 is een klassieke LED toepassing met 10mm LEDs. Voor die kleine €238 neem ik er maar al te graag de kleurenschaduwen bij, dit is een zeer goede deal las je kijkt naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Wil je echter eenzelfde opstelling, maar met felle kleurenbundels en hoge lichtopbrengst, dan is de Compact 28x3W TRI LED de ideale oplossing. Ook qua prijs valt deze reuze mee, want vergeet niet dat je hier onmiddellijk een complete lichtopstelling bekomt! Enkel nog een statief aanschaffen en €318 neertellen en je kan starten. We wisten het al van de vorige test en bij deze bevestigt Cameo met deze LED producten dat het merk echt wel dat het de markt van de mobiele DJ en LJ opzoekt. Wel, ze zijn er in geslaagd en ik zou zeggen: doe zo verder!