aanmelden
Cameo Mini Par & Moonflower TRI Colour
Light Gear 02-10-2012
door:

Mini PAR & Led Moonlower

 

Het was me al een tijdje geleden beloofd en nu heeft Cameo enkele LED lichttoepassingen toegestuurd. Zes in totaal, waarvan we er hier, in een eerste ronde, al twee aan bod laten komen. Cameo, “Colours of light”, stond ook op de Musik Messe en gaat nu via Duitsland zijn weg vinden naar Europa en ver daarbuiten. We hebben hier een mini par 7x3W TRI colour en een 9W TRI Colour LED moonflower effect. Beide zijn compact en makkelijk inzetbaar voor de mobiele dj, maar dankzij het design van hun behuizig zijn ze ook geschikt voor theaters, winkeletalages (het exemplaar in witte uitvoering) en showrooms. Zelf val ik wel voor kleine effectjes als ze ook echt goed en leuk zijn, met veel lichtopbrengst, mogelijkheden en een schappelijke prijs. Dus laten we al maar eens beginnen met ze uit te pakken…

 

BOUW & DESIGN

De Cameo Mini Par 7x3W TRI colour kan je zowel in het zwart als wit verkrijgen, waarvan ik de zwarte uitvoering voor me heb staan. Deze kleine duivel heeft een dubbele ophangbeugel die je eveneens kan gebruiken als staander, wat ervoor zorgt dat je hem ook op de grond of op een DJ meubel kan plaatsen. Klein is deze minipar zeker met zijn 186 x 168 x 183mm en 1,3kg inclusief beugels. De behuizing is volledig uit metaal, waarbij twee identiek gevormde mallen aan elkaar werden gevezen en zo samen een achthoek vormen. Enkele koelopeningen zorgen voor voldoende verluchting. De dubbele beugel wordt aan het geheel bevestigd met grote, ovale, rubberen vleugelmoeren. Vooraan zitten zeven ultra bright TRI colour LEDs verwerkt in een matte ronde schijf, elk van 3 Watt en met een doorsnede van 2,5cm. TRI-LED houdt in dat elke lichtbron bestaat uit een chip met drie heel dicht op elkaar geplaatste diodes. Hiervoor wordt een honingraat lens geplaatst, voor een nog betere kleurenmenging. Op deze manier ontstaan er al wonderbaarlijke kleuren vanaf de lichtbron zelf. Bij de vroegere LEDparren met ongeveer 200 LEDs als basis was dit anders: wanneer je in de spot keek, zag je de LEDs in verschillende kleuren zitten, maar werd de uiteindelijke kleur slechts zichtbaar bij projectie. Met TRI-LEDs is dit dus niet het geval! Helemaal vooraan heb je nog de mogelijkheid om een diffuusfilter te plaatsen. De metalen filterhouder is reeds aanwezig, net als de bevestigingsklep en gleuven. Aan de achterzijde is nog een helder LED display met vier zwarte ronde toetsen. Het Cameo Moonflower 9W TRI colour LED effect is meer een zwarte, vierkanten ‘koekendoos’, maar dan uiteraard een exemplaar waar heel wat licht uitkomt. Deze moonflower meet 250 x 240 x 177mm, met een gewicht van 2kg. De hoeken zijn lichtjes afgerond. Vooraan heb je in het midden een sectie koelribben om de 9W TRI colour LED voldoende af te koelen. Rond deze koelribben zijn zes zeshoekige bolle lenzen voorzien en aan de zijkant zijn er twee extra beschermende randen geplaatst om zowel de koelribben als de lenzen te beschermen als je ze per ongeluk verkeerdelijk op de grond zet. Binnenin zit een roterend gedeelte waarbij drie bladen afwisselend naar links en rechts draaien. Op elk hol blad zitten 20 vierkante spiegeltjes gemonteerd die de lichtbundels terugkaatsen door de lenzen. Er is een ophangbeugel voorzien die wordt bevestigd met grote vleugelmoeren. De behuizing is volledig uit metaal en in het zwart. Men maakt hier gebruik van indirecte verlichting. Achteraan wordt hetzelfde display gebruikt als bij de minipar.

 

AANSLUITINGEN

De aansluitingen zitten zowel bij de minipar als bij de moonflower achteraan en bevatten allebei zowel een DMX in- als DMX uitgang. Bij de minipar zit het netsnoer vast aan de behuizing, bij de moonflower is dit een IECC in- en uitgang om zo verschillende toestellen via stroom door te linken. Beide LED verlichtingen hebben een zekering: bij de minipar een 1A/250V heeft, bij de moonflower een 3A/250V. Zelden gezien, maar deze lichtjes hebben ook een aarding!

 

HANDLEIDING

Beide handleidingen zijn in A5 formaat, in glanzend papier en het zwart-wit, met een beknopte uitleg over de verschillende functies, al dan niet vergezeld van afbeeldingen of DMX schema’s. Ook op het internet kan je deze handleidingen terugvinden door even te surfen naar www.adamhall.com. Je krijgt alle uitleg in een zevental talen, waaronder het Engels, Duits en Frans.

 

MOGELIJKHEDEN & ERGONOMIE

De Cameo minipar bezit dus zeven 3W TRI colour LEDs die onder een stralingshoek van 25° heel wat bereik hebben en dankzij de TRI LED technologie heel wat lichtopbrengst opleveren zonder storende omrandingen of onnodige kleurenschaduwen. Deze minipar is ook voorzien van een display, dus geen dipswitches meer om uit te zoeken hoe en waar iets kan ingesteld worden. Zo is er de Static colour instelling waar de kleuren rood, groen en blauw afzonderlijk kunnen worden ingesteld of kunnen worden gemixt. In de Jumping mode kan je RGB of zeven kleuren op elkaar laten volgen door de snelheid ervan te bepalen. Bij elke overgang knippert de kleur. Dit kan ook in strobo. Persoonlijk vind ik de Fading modus de mooiste. Ook hier kan je RGB of zeven kleuren kiezen die dan aan de hand van de gekozen wisselsnelheid mooi in elkaar overvloeien en ook in strobomodus kunnen worden gebruikt. Nog een leuke is de geluidsactivatie, waarbij je de RGB of zeven kleuren laat wisselen op de beat van de muziek of het omgevingsgeluid. De reactiegevoeligheid kan je zelf aanpassen. Je kan ook verschillende minipars aan elkaar linken en dan in Master/Slave modus werken, waarbij alle slave parren hetzelfde doen als de master minipar. Heb je een DMX controller, dan kan je deze minipars aansturen via DMX. Er zijn in totaal zes DMX kanalen voorzien voor masterdimmer, rood, groen, blauw, kleurenjump – micro of fade en strobe. Met het Cameo Moonflower 9W TRI Colour LED effect werk je met één krachtige 9 Watt TRI colour LED module. Deze wordt in het midden geplaatst van dit moonflower effect, zodat het indirect lichtstralen naar buiten stuurt via de kleine spiegels, bevestigd op een snel roterend blad, binnenin waar dan de lichtstralen worden uitvergroot door de bolle lenzen. Dank zij dit systeem worden de heldere en vooral scherp omlijnde lichtbundels overal in de ruimte gestuurd en verkrijg je mooie projecties van kleuren, zonder schaduw of omranding. De bewegingen zijn snel en gaan in alle richtingen. Je kunt deze in stand alone modus via de ingebouwde microfoon aansturen op het geluid. De lichtstralen bewegen perfect op de beat, waarbij je de reactiegevoeligheid zelf kan aanpassen. In auto modus speelt de moonflower op een rustige manier het effect af, met de verschillende RGB kleuren. Ook hier kan je verschillende moonflowers met elkaar linken en in master/slave modus werken. Het spreekt voor zich dat je deze moonflower ook via DMX kan aansturen, en dat over vier kanalen. Hier kan je dan via de lichtcontroller de kleurenselectie, rotatiesnelheid en -richting, strobo en dimmer mee aansturen. Zeer goed effect met groot bereik en zeer mooie heldere lichtstralen.

 

BUDGET & CONCLUSIE

Low budget LEDverlichting, goed voor vele toepassingen. Het ene neemt weinig plaats in en het andere is een leuk effect. Beide hebben een grote lichtopbrengst met mooie lichtbundels en projecties die door de ruimte zweven. De Studio Mini Par 7x3W TRI Colour kost je maar €138 en voor de Cameo Moonflower 9W TRI Colour LED Effect tel je €150 neer en dat is voor beide exemplaren echt wel low budget. Cameo laat ons hier kennis maken met kwalitatief goede LED producten voor een kleine prijs, met tal van mogelijkheden voor de mobiele DJ, LJ en vele andere toepassingen.