aanmelden
Peavey ValveKing 20MH
Live Sound & PA 26-02-2014
door:

ALL-TUBE GUITAR AMPLIFIER

 

De komst van de Orange Tiny Terror had vergaande gevolgen voor zowat de hele versterkermarkt. Door het succes dat Orange kende met dit kleine brooddoosje, volgden zowat alle merken met een eigen “mini-head”. De Peavey ValkeKing 20 MH is er ook zo eentje, maar Peavey zou Peavey niet zijn als ze niet een hoop extra eigen kenmerken hadden toegevoegd. Het resultaat is een compacte versterker met een verbluffend aantal functies en mogelijkheden. Geen tijd te verliezen dus!

 

 

Algemeen

Concept
Het basisidee van de mini-head is simpel: je probeert zoveel mogelijk klank in een zo klein mogelijk doosje te proppen. Een onvermijdelijk gevolg is dat het vermogen een stuk zakt, gezien je niet echt plaats kunt bieden aan veel eindtraplampen. Voor de ValveKing heeft Peavey echter nog een hoop extra mogelijkheden meegegeven, waardoor het toestel meer wordt dan een head.

 

 

Vormgeving
Ondanks de vele moderne functies die men ons belooft, werd de stijl van de 20MH heel erg sober en klassiek gehouden. Onmiskenbaar Brits zijn de “chicken head” knoppen die voor de gelegenheid ook wat hebben moeten inkrimpen. Verder krijg je een erg strakke en compacte zwarte head die qua afmetingen perfect plaats kan vatten op een bureau of een tafel.

 


 

Handleiding
De handleiding… ontbreekt! Dus moeten we online even op zoek. Gelukkig heeft elke fabrikant tegenwoordig de gewoonte de handleidingen online beschikbaar te maken. Na een snelle zoektocht op de website vinden we al snel het juiste document en kunnen we vaststellen dat alle functies en mogelijkheden uitgebreid uit de doeken worden gedaan.

 

 

 

 

Bouw

Behuizing
De behuizing van de 20MH verschilt niet van die van andere heads. Het gebruikte multiplex is misschien een klein beetje dunner, maar deze versterker is ook niet ontworpen om een wereldtournee mee te gaan doen. Zelfs met die dunnere wanden laat de 20MH nog steeds een uitermate robuuste indruk na. De EL84 eindtrap hoeft niets te vrezen. Boven de head prijkt een stevig handvat en op alle cruciale punten zijn stoothoeken voorzien. Maar alle keuzes die Peavey heeft gemaakt resulteren in een aangenaam lichte versterker: de 20 MH weegt net iets meer dan 6,5 kilogram. Niet onbelangrijk voor een versterker die allicht constant van de ene locatie naar de andere gaat verhuizen (want waarom zou je anders een compacte versterker gebruiken?).

 

 

 

Afwerking
Ook op dit vlak kunnen we niets aanmerken. De knoppen zitten allemaal stevig op hun plaats en alle schakelaars zien er uitermate stevig uit. Dat is een aangename verrassing, gezien het compacter maken van een versterker dikwijls gepaard gaat met kleinere onderdelen die dikwijls ook minder uitvallen qua kwaliteit. Bij de Peavey 20MH moet je daar niet bang voor zijn, zoveel is duidelijk!

 

Mogelijkheden

Aansluitingen
En hier begint de fun. De Peavey ValveKing is zeer ruim voorzien van allerlei aansluitingen waarmee de versterker een veel uitgebreider pakket aan mogelijkheden meekrijgt. Op het frontpaneel vinden we enkel de input-jack en dat is nauwelijks verrassend te noemen. Maar op de achterzijde is er aardig wat meer te zien. Zo is er de mogelijkheid een extra speaker aan te sluiten, met een schakelbare keuze tussen 8 en 16 Ohm.
Dan is er een XLR-output die voorzien is van de zogehete MSDI technologie. Dit staat voor Microphone Simulated Direct Interface. Men voorziet via deze technologie de XLR output van een microfoonsimulatie, waarmee de output moet klinken alsof de head via een speaker en een off-axis SM57 wordt versterkt. En wat de boel helemaal af maakt: je kan via de “speaker defeat”-schakelaar de stroom van vermogen naar je speakers uitzetten. Hierdoor kan je de versterker via de XLR out doorversterken zonder dat je een speakerkast moet aansluiting om de “load” van je speakers weg te halen (doe je dat niet met een gewone head, dan blaas je hem op). Om duidelijk te zijn: als de “Speaker Defeat” aan staat, maakt de versterker geen geluid, zelfs al is de speaker wel aangesloten!
Daarna volgen de aansluitingen voor de hoofdtelefoon, de fx-loop en de aansluitingen voor optioneel aan te schaffen voetschakelaars. Helemaal achteraan vinden we een andere moderne functie: de USB-aansluiting. Via deze weg kan je 20MH zelfs gaan gebruiken als interface om rechtstreeks op je computer op te nemen. Zeg nu zelf, een aardig pakket voor zo’n klein versterkertje, niet?

 

Bedieningspaneel
Ondanks de vele functies is het controlepaneel van de ValveKing 20MH zeer simpel: gain-regelingen voor het cleane en overstuurde kanaal, een 3-bands EQ, een regeling voor reverb, het mastervolume en de Vari-Class regeling. Zowat alles zal heel logisch klinken, behalve die laatste regeling. Vari-Class is een nieuwe toevoeging van Peavey waarmee je de karakteristieken van je eindtrap kan bijsturen. Zo wil het mogelijk maken een klasse A versterker te simuleren op een head die helemaal niet in klasse A draait. We ronden het rijtje af met de schakelaars voor “gain boost” en “channel select”. Het zijn o.a. deze functies die je op het achterpaneel ook kan toewijzen aan een footswitch.
Er zijn ook nog een paar technische functies die we nog niet besproken hebben. Zo is op het voorpaneel het TSI-onderdeel te zien. Via TSI word je constant op de hoogte gehouden over de gezondheid van de lampen in de versterker, met verschillende indicaties voor een lamp die te veel of te weinig stroom krijgt of niet meer goed werkt. Achteraan heb je nog de mogelijkheid de versterker te schakelen tussen 20, 5 en 1 Watt. We moeten zelf af en toe eens goed kijken, maar het blijft hier gaan over een mini-head, geen volledig afgeladen Mesa Boogie head. Niet te geloven!

 

 

Effecten
Effecten worden niet meegeleverd, op de reverb na. Hoewel het tot nu toe volledig analoog werd gehouden, heeft men bij Peavey geen andere keuze dan voor de reverb over te stappen naar een digitale oplossing. Dit had vooral te maken met de plaatsbesparing die een digitale reverbchip oplevert tegenover een analoge oplossing.

 

Ergonomie

Architectuur

Qua architectuur buit men het voordeel van de compacte afmetingen volledig uit: alle technische instellingen en aansluitingen staan op de achterzijde. Die stel je in voor je gaat spelen en je zal er daarna allicht niet meer aankomen. Alle functies die je nodig hebt terwijl je aan de slag bent, staan dan weer netjes vooraan. Erg simpel, maar tegelijk erg doeltreffend. Peavey is erg goede punten aan het scoren met deze versterker!

 

 

Bediening
Ook de bediening kunnen we grotendeels in twee delen: de klank vormen is een kwestie van je oren te gebruiken en de knoppen in de goede richting te draaien. Je kan het nooit aan de versterker wijten, want hij werkt gewoon te makkelijk en is zeer overzichtelijk in gebruik. De technische aansluitingen kunnen voor sommige gitaristen wel problemen opleveren, gezien je zoveel aansluitingen en mogelijkheden krijgt. Voor sommige mensen werkt dit nu eenmaal intimiderend, maar al doende leert men! Een erg simpele, maar welgekomen toevoeging zou misschien een LED op het voorpaneel zijn die aangeeft wanneer de “Speaker Defeat” actief is. Zo worden allicht een hoop paniekerige zoektochten vermeden naar waarom de versterker geen geluid produceert!

 

Klankkwaliteit

Klank
En dan over naar de geluiden die dit ongelooflijk veelzijdige bakje kan produceren. De EL84 eindtrap doet een Brits karakter vermoeden en daar worden we niet in teleurgesteld: de cleane klanken hebben dat ietwat geblokte geluid dat we kennen uit andere Britse versterkers. Klanken omschrijven is altijd moeilijk, maar als we een Fender-geluid “glasachtig” noemen en een Marshall “geblokt”, dan zit de Peavey daar ergens tussen. De overstuurde klanken bijten lekker in het rond en de respons van de lampen maken de versterker een plezier om mee te spelen. De Vari-Class regeling duwt de klank een beetje meer in de richting van een Vox AC30, met wat meer grit in de cleane klanken. Een delay in de loop en we zijn meteen op weg om U2 van de troon te stoten.
Ook het overzetten van de klanken via de XLR out geeft prima resultaten. Voor een A/B test zouden we het gesimuleerde speakerkabinet moeten hebben, maar we kunnen zonder probleem melden dat de behaalde resultaten met de 20MH prima bruikbaar waren. En het grote voordeel van analoog opnemen, is dat je in de mixing nog een stuk meer kan werken aan je signaal dan wanneer je een digitaal modeling-signaal opneemt. Lampenpuristen die toch stiekem een beetje van techniek houden, kunnen hun hart volledig ophalen aan de ValveKing 20MH!

 

 

Effecten
Laten we dan hopen dat die lampenpuristen zich niet laten kennen door het ene digitale aspect van de versterker, namelijk de reverb. Want hij klinkt prima, dames en heren! Laat de vooroordelen even voor wat ze zijn en gebruik je oren! Voor een grote instelbaarheid moet je met een apart reverbtoestel gaan werken, maar wat hier aanwezig is, is al prima bruikbaar!

 

Budget

Zoveel mogelijkheden, zoveel opties, zoveel van alles en nog wat. Het is indrukwekkend… En ook de prijs is indrukwekkend: €579 (incl. BTW). Voor deze prijs krijg je een twee-kanaals 20 Watt lampenhead met massa’s extra technologie en mogelijkheden: een XLR out met microfoonsimulatie, een USB audio-interface, een lampenmonitor (TSI), een schakelbaar vermogen,… Als Orange met de Tiny Terror de markt heeft geopend, dan toont Peavey nu het ware potentieel.

 

Conclusie

Het zal waarschijnlijk wel duidelijk zijn dat we zwaar onder de indruk zijn van de ValveKing 20MH. Tien jaar geleden moest je nog handen vol geld betalen voor een enkele functie die deze versterker te bieden heeft. Nu krijg je al deze dingen onder je vingers geschoven voor een bedrag waar je vroeger nog geen degelijke transistorversterker voor had. Als dit een glimp is van waar fabrikanten met de moderne technologie naartoe gaan, dan kan ik niet wachten om nog eens tien jaar verder te staan. Indrukwekkend!