aanmelden
JB-Systems PS Series
Live Sound & PA 29-01-2014
door:

PASSIVE & ACTIVE SPEAKER CABINETS

 

Nog geen maand na de test van een CPX set van JB-Systems, zorgt fabrikant Beglec alweer voor nieuw speelgoed in onze testruimte! We mogen kennis maken met de PS speakerserie. Voor de test werd de complete serie bezorgd. Dat zijn vier kasten. Zoals we het van JB gewend zijn, werd ook hier een aantrekkelijk prijskaartje nagestreefd. Normaal beoordeel ik graag eerst het materiaal vooraleer de prijs te raadplegen. Hier ligt dat een beetje anders. De prijzen zijn zo indrukwekkend laag, dat eigenlijk alles in functie van die prijs moet worden beoordeeld. De documentatie die ik over de PS serie heb ingezien, ziet er veelbelovend uit. Enorm veelbelovend! Ik ben benieuwd of de speakers het in praktijk ook kunnen waarmaken. Ik ben alleszins tevreden dat ik de volledige serie mag testen. Je hoort me dus niet klagen…

 

Algemeen

Concept
De PS serie bestaat uit een tweeweg 12” geladen fullrangekast en een 15” variant. Beide zijn zowel passief (PS-12 en PS-15) als actief (PSA-12 en PSA-15) verkrijgbaar. Vier speakers dus! Ik krijg het voorrecht om van ieder model een exemplaar op de rooster te leggen. Fabrikant Beglec liet ons weten dat de PS serie binnenkort zal worden uitgebreid met een PS-8, PSA-8, PS-10 en PSA-10. Dat zijn natuurlijk tweeweg 8” en 10” geladen kasten, eveneens zowel passief als actief uitgevoerd. Iets zegt me dat jullie dat zonder mijn hulp ook wel hadden achterhaald… Nog eventjes geduld, en er is dus voor ieder wat wils! Intussen ga ik mij amuseren met onze testmodellen, die overigens op dit moment reeds gewoon leverbaar zijn. Het is bijzonder fijn om zowel de passieve als de actieve versie van een bepaalde speaker naast elkaar te kunnen beluisteren. Het blijft de beste manier om de ingebouwde versterkers van de actieve kasten apart te beoordelen, in direct vergelijk met de referentieversterkers die ik voor de passieve speakers gebruik. Zo stoot ik wel meteen op een puntje dat ik liever anders had gezien. Enerzijds is het voordeel van een passieve speaker natuurlijk dat je er om het even welke (aangepaste) versterker op kan aansluiten, maar anderzijds kan het vaak nuttig en interessant zijn om de passieve speaker aan te sturen met de ingebouwde versterker van de actieve variant. Ik had ergens wel verwacht dat de PSA’s over de mogelijkheid zouden beschikken om er nog een extra passieve box bij aan te schakelen, maar met het concept van het elektronicagedeelte is het natuurlijk niet evident om die functie te voorzien.

De PSA’s zijn immers intern actief gefilterd en sturen de speakercomponenten bi-amp aan. Een versterker voor het laag en een versterker voor het hoog dus. Om een passieve PS aan te kunnen sluiten, zou men dus (zoals bij sommige ontwerpen) de laagversterker full range moeten houden en de woofer eventueel na de eindtrap passief moeten filteren, zodat een passieve PS dan parallel op de laagversterker kon werken, maar JBSYSTEMS kiest dus duidelijk voor een volledig actieve filtering vòòr de eindtrappen. Hoe meer ik er over nadenk, hoe minder het me eigenlijk stoort. Het concept voorziet dat je indien nodig gewoon een tweede actieve kast doorlust. Voor de prijs moet je het zeker al niet laten, en aangezien JB ook genoeg geschikte en uiterst betaalbare versterkers in het gamma heeft om de PS kasten aan te sturen, is mijn argument waarschijnlijk niet echt een struikelblok.
Tijd voor een aantal getalletjes! De PSA-12 genereert 165W RMS voor de woofer en 35W RMS voor het hoog, een 1,35” driver. Dat zou volgens de specs resulteren in 800W peakvermogen. De PSA-15 voorziet 245W voor de woofer en 55W voor de hoogdriver (1,75”). Dat is 1200 Watt in peakvermogen. Het lijken me best eerlijke specificaties te zijn (de peakvermogens even achterwege gelaten), in tegenstelling tot de overdreven getallen die fabrikanten vaak opgeven in deze prijscategorie. Het klinkt nog steeds enorm veelbelovend!

Doelgroep/toepassing
De PS serie is erg all-round. Omdat beide modellen zowel actief als passief verkrijgbaar zijn, kan je de kasten zowat overal inzetten. De meegeleverde monitorvoetjes maken monitorgebruik uiteraard ook een logische mogelijkheid. Vliegpunten zorgen dan weer voor het vaste installatiewerk. Een goede diversiteit dus!
 

 

         

 

Bouw

Afwerking
De afwerking staat in mijn ogen niet echt in verhouding tot de prijs. En dat bedoel ik uiteraard geheel in positieve zin! De look van de kasten is vrij klassiek gehouden, maar toch fris genoeg om van een aantrekkelijk design te kunnen spreken. De kunststoffen behuizingen voelen stevig aan. Alle kasten hebben een op het eerste gezicht solide handgreep aan de zijkant. De greep is voldoende ruim en ergonomisch om de speakers veilig en zonder al te veel moeite te hanteren. Het zijn zeker geen extreme lichtgewicht kasten, maar je kan je er alleszins mee uit de slag trekken zonder extra hulp. De grille oogt ook stevig, maar blijkt in praktijk misschien niet het meest solide onderdeel te zijn. Ik hoor een behoorlijk lange resonantie bij een licht tikje op de grille. Achteraf zal gelukkig blijken dat dit geen hoorbare invloed heeft op de klank. De knoppen op het bedieningspaneel (bij de actieve versies uiteraard) voelen ook goed aan. Een paar kleine details verraden misschien een beetje de prijsklasse. De beschrifting is bijvoorbeeld niet geheel logisch aangebracht. Je moet goed kijken om de omschrijvingen bij het corresponderende knopje te plaatsen. De kasten beschikken bijvoorbeeld ook over een mooie blauwe LED op het front, maar de ‘besturing’ van die LED verschilt tussen actief en passief. Bij de actieve kasten fungeert de LED als een power indicator en kan deze niet worden uitgeschakeld. Bij de passieve kasten licht de LED op wanneer er signaal wordt aangeleverd. Hier kan je de LED wel uitschakelen op het bedieningspaneel. Het is slechts een klein detail, maar binnen dezelfde serie zou het leuk zijn dat de verschillende modellen dergelijke dingen op dezelfde manier behandelen. Anderzijds vinden we ook enkele zaken terug die we eerder zouden verwachten bij een duurder geprijsd product. De kasten zijn bijvoorbeeld uitgerust met M8 vliegpunten, stevige rubberpoten en een schroefknop om de ingebouwde statiefadaptors op het statief te klemmen. Het totaalplaatje zit dus zeker niet slecht en mag je naar mijn gevoel toch gerust een trapje hoger plaatsen dan wat je binnen deze prijsklasse zou verwachten.
 

 

Afwerking


De passieve kasten hebben een Speakon input en een doorlus/output (geen Neutrik). Zoals reeds vermeld kan de blauwe front LED op het bedieningspaneel worden uitgeschakeld. Het aansluitings- en bedieningspaneel van de actieve modellen bevat natuurlijk wat meer mogelijkheden. De PSA-15 is voorzien van twee gebalanceerde microfoon inputs op jack en XLR, met een volumeregelaar per ingang. Daarnaast beschikt de kast over een gebalanceerde line input, op jack en op RCA. Eveneens met een aparte volumeregelaar. Verder werd ook nog een gebalanceerde line output ingebouwd, op XLR en RCA. Er werd natuurlijk ook aan een algemeen volume gedacht, en een tweebands EQ op de master maakt het plaatje compleet. Een heus mengpaneeltje dus! Aan verdere toeters en bellen werd geen geld verprutst. Een processor met eventuele instelmogelijkheden werd niet ingebouwd, wat gezien de lage prijzen natuurlijk niet haalbaar zou zijn. Er werd volgens de documentatie wel gebruik gemaakt van een interne 6-bands parametrische EQ. Hoe dat precies gerealiseerd wordt, blijft een beetje een vraagteken, maar we zullen straks in de praktijk horen hoe dat klinkt. Misschien nog even meegeven dat er op het bedieningspaneel een power LED en een clip LED werden geplaatst en dat de spanning tussen 115V en 230V kan worden omgeschakeld indien nodig. Die schakelaar is (uiteraard) afgeschermd. Zoals je ziet blijft de bediening dus goed overzichtelijk. Alles wijst zichzelf uit. De PSA-12 is gelijkaardig opgebouwd, maar bevat slechts één microfooninput.

 


Klank


Kwaliteit en weergave
En zo komen we bij de klank! En ja, ik geef grif toe dat ik er een beetje sceptisch tegenover sta. Ik bedenk me dat deze vier kasten samen ongeveer evenveel kosten als één woofer van één van onze referentiesystemen. En het gaat hier dus om vier volledig afgewerkte kasten, waarvan er dan nog twee actief zijn… Ik vraag me meer en meer af hoe het mogelijk is, maar ik kan niet anders dan toegeven dat de klank best te pruimen valt! Ja echt, het doet allemaal wat het moet doen. De PSA-12 bevat misschien een tikje teveel agressie en de PSA-15 mist duidelijk wat middengebied. Het laag is bij de PSA-15 dan logischerwijze weer wat meer aanwezig dan bij de kleine broer. Ik zie wel heel wat wooferbewegingen. Wanneer ik de PSA-12 met de meegeleverde monitorvoetjes gebruik, merk ik op hoog volume dat de behuizing flink trilt, want de gehele kast begint zowat een eigen leven te leiden en vibreert zich vrolijk naar een nieuwe positie op de grond. Alleen komt het basgeweld er in klankvorm niet echt uit. Wat eigenlijk ook niet nodig is, want daarvoor kies je dan gewoon de 15” versie. Als je daar niet genoeg aan hebt, biedt een subje een nuttige oplossing. Oké, ik kan misschien wel een aantal zaken aanhalen die klankmatig niet op topniveau zitten, maar voor z’n prijs is dit een echt topproduct! Het klinkt allemaal redelijk uitgewogen, het gaat hard genoeg voor het toepassingsgebied en al bij al klinkt het best aangenaam. De passieve kasten verbazen me echter nog meer! Je mag vooral niet vergeten dat ze nog een pak lager geprijsd zijn. Ik was ook wel benieuwd hoe ze zouden reageren op een processorgestuurde referentieversterker. En ik was positief verrast! Ik heb het uitgangsvermogen van onze referentieversterker wel elektronisch begrensd op het RMS vermogen van de speakers, enerzijds om een eerlijke vergelijking te hebben met de actieve speakers en anderzijds om uiteraard geen brokken te maken. En die kastjes reageren verdomd goed op zo een processor-amp! Ik neem zowaar een aangenaam kickje waar bij de PS-15, terwijl de PS-12 precies ook wat meer zin krijgt om er een aantal lage tonen uit te blazen. Binnenkort brengt Beglec ook een serie processorgestuurde versterkers uit. Ik heb ze nog niet gehoord, maar het kan alvast een tip zijn om deze PS’jes tot hun recht te laten komen…
 


Budget

Vooraleer de prijs mee te geven, dien ik te vermelden dat ik niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor gebeurlijke ongevallen die het gevolg kunnen zijn van het schrikken van de lage prijzen. Ga rustig zitten, adem in, en oordeel vooral zelf: de PS-12 en PS-15 kosten respectievelijk €135 en €169, BTW inbegrepen. Voor de actieve versies moet je €235 (PSA-12) en €269 (PSA-15) opzij leggen. Pardon? Zo weinig? Inderdaad, ik heb het niet voor niets zo dikwijls aangehaald hierboven…

 

 

Besluit

We weten al langer dat Beglec sterk presteert in het uitbrengen van budgetvriendelijke producten. Eerlijk geprijsd materiaal. De PS serie gaat daarin nog een stapje verder. De kasten kregen een wel heel interessant prijskaartje aangeknoopt, waarbij ik me dan steeds de vraag stel hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen! Sterk hoor! En wanneer je zou denken dat de kwaliteit te wensen overlaat, moet ik je teleurstellen. Alles staat natuurlijk altijd in verhouding tot z’n prijs, dat is evident, maar toch denk ik dat de doelgroep van dit materiaal er heel veel plezier aan kan beleven! Bij momenten zou je echt niet verwachten dat de prijs dusdanig laag werd gehouden. Ik mag zeker niet ontkennen dat ik ook enkele negatieve punten heb ervaren, maar bij het zien van de prijzen verdwijnen die opmerkingen bijna als sneeuw voor de zon. Het heeft weinig zin om daar verder over te mekkeren. De prijszetting zal bij de beoordeling altijd in het middelpunt staan. In dat opzicht: knap werk, JB!