aanmelden
JB Systems DSPA 1500
Live Sound & PA 28-02-2014
door:

AMPLIFIER

 

Wat zie ik daar? Een versterker met ingebouwde processor in het JB Systems gamma? Het werd tijd! (knipoog) JB biedt al jaren een bijzonder uitgebreid pallet aan klank- en lichtmateriaal binnen het low-budget segment. Zo ook versterkers. Ik durf gerust zeggen dat die apparaten zich over de jaren heen hebben bewezen. Binnen hun prijsklasse bieden ze een respectabele kwaliteit. Alleen missen we wat vermogen wanneer we zwaarder belastbare speakers willen aansturen, en mist er soms ook druk in het laag en blijft alles heel erg basic. Een oplossing voor dat laatste kan dan bestaan uit het toevoegen van externe processing, òf je kan ook overschakelen op Synq, het andere huismerk van Beglec. Daar zijn namelijk wel iets hogere vermogens beschikbaar, evenals de nodige processing. Maar beide oplossingen schakelen ook een trapje hoger op vlak van prijs, wat binnen de doelgroep van deze producten misschien toch als argument zou kunnen meespelen. Onlangs hebben we bij onze test van de passieve boxen uit JB Systems’ PS serie nog kunnen vaststellen dat de kastjes op onze eigen processorgestuurde referentieversterker behoorlijk meer druk lieten voelen dan wanneer ze aangestuurd worden door een lineaire versterker. Een processorgestuurde JB versterker met een simpele bediening en een aangename prijs, dat kan dus wel een zeer welgekomen aanvulling zijn binnen het JB gamma! En kijk, de DSPA serie maakt haar intrede!

 

 

/

Concept en bouw

De DSPA serie telt twee modellen. De DSPA-1000, die twee keer 300W RMS bij 8 Ohm belasting levert, en de DSPA-1500, die daar twee keer 440W RMS zou moeten van maken. Buiten het te leveren vermogen, zijn de modellen identiek. Voor de test kregen wij van Beglec een DSPA-1500 ter beschikking. Een klasse D ontwerp met schakelende voeding. Iets wat meteen duidelijk was toen we de doos in handen kregen. Wanneer het lijkt alsof je een lege doos tilt, mag je er al vrij zeker van zijn dat het een efficiënt klasse D model betreft. Een blik in de gegevens op de website: slechts 5,2 kg!
De versterker zou dankzij het efficiënte ontwerp perfect om moeten kunnen met 2 Ohm belastingen. Aangezien de beide eindtrappen in bridge kunnen worden geschakeld, mogen we zo rekenen op een slordige maximale 2400W RMS bij een 4 Ohm belasting. Daar kunnen we al wel iets mee bereiken, denk ik dan… Zeker binnen de prijsklasse is dat een mooi vermogen! Het belangrijkste aspect van deze DSPA is natuurlijk de ingebouwde processor. Een echte dynamische filter, genre low pass notch of iets in die richting, wat we vaak zien terugkomen bij de a-merken (die doorgaans dan ook letterlijk meer dan het vierdubbele van de prijs aanrekenen), vinden we niet terug. Misschien is dat een beetje jammer, omdat ik dat ergens wel als een soort ‘must’ beschouw voor een apparaat waarvan we zeggen dat het ‘processorgestuurd’ is. Anderzijds biedt de ingebouwde processor van de DSPA wel heel wat andere mogelijkheden, waarop we doorgaans ook enkel mogen rekenen in een hogere prijsklasse.
Een snelle ‘scroll’ door het menu leert me dat de versterker in drie werkmodi kan worden geschakeld. Enerzijds zijn dat ‘stereo’ voor een ‘normaal’ stereo gebruik en ‘bridge’ voor het bruggen van de eindtrappen. Anderzijds is dat ‘ingang Y’, waarbij je het signaal in mono binnenbrengt. Handig voor gebruik met een topkast/baskast systeem bijvoorbeeld. Je sluit op de uitgang van kanaal 1 de topkast aan en op de uitgang van kanaal 2 prik je de subwoofer in. Hoe sturen we dat dan aan? Wel, heel eenvoudig! De versterker bevat natuurlijk een ingebouwde crossover, die we naar wens kunnen regelen! Voor de kenners: de filter is een Linkwitz-Riley vierde orde filter, met dus een helling van 24dB/oct, en dat is toch heel wat anders dan simpele tweede orde filters zoals die vaak gebruikt worden. De crossover frequentie is instelbaar van 50 Hz tot 3,15 kHz. Dat maakt het toestel natuurlijk erg interessant bij een brede doelgroep! De Speakon output van kanaal 1 is bovendien zo aangesloten dat je met een 4-polige aansluiting met één kabel naar de sub kan vertrekken, waarna je van de sub direct kan doorlopen naar de topkast. Deze wordt dan van signaal voorzien via de pinnen 2- en 2+ van de connectie. Bijzonder handig en snel aan te sluiten dus.
Naast de werkmodi biedt de processor een uitgebreid pakket regelmogelijkheden. Er werd een 8-bands parametrische EQ voorzien, met dus acht vaste frequenties waarvan je de bandbreedte (Q-factor) en de gain kan aanpassen. Verder kunnen een high pass filter (subsonic filter) en een low pass filter worden ingeschakeld, met ieder vijf cut-off frequenties. Er werden ook twee limiters en twee delays ingebouwd. Een erg compleet pakket dus! En de bediening van dit alles verloopt echt bijzonder eenvoudig. Alles wijst zichzelf uit.
Het enige minpuntje dat ik heb ervaren, is de navigatie doorheen het menu. Er werd geen mogelijkheid voorzien om een stapje terug te navigeren. Wel binnen de parameters, maar niet binnen de eigenlijke menustructuur. Dat wil dus zeggen dat je telkens heel de menustructuur moet doorlopen om terug te keren naar een vorige menutab. Dat begint na een tijdje wel wat te enerveren. Al verandert dat natuurlijk niets aan de mogelijkheden op zich. De gemakkelijke bediening vind ik verder echt wel een pluspunt. Een processor blijkt in de praktijk nog vaak de minder technisch geschoolde gebruikers wat af te schrikken omdat de bediening erg ingewikkeld kan zijn voor ‘instappers’. Dat probleem doet zich bij de DSPA eigenlijk quasi niet voor. Je kan de versterker heel intuïtief ontdekken. Gebruiksgemak staat trouwens wel een beetje centraal bij de amp. Ook het lage gewicht draagt daar een steentje (of moet ik dan pluimpje zeggen) aan bij.
Om over de aansluitingen en het bedieningspaneel nog maar te zwijgen, want ook die werden eenvoudig gehouden. Input gebalanceerd via XLR en jack, waarbij de jacks als link/out fungeren. Output via Speakon of draadklemmen. Vooraan een powerswitch, twee gainregelaars en de bediening van de processor, die bestaat uit een menuknop en een previous en next knop om de parameters te doorbladeren. Ieder kanaal bevat uiteraard de nodige statusleds. Dat zijn drie signaalleds, een limiter led en een protect led. Geen toeters en bellen, maar wel gewoon functioneel en handig in gebruik! En toegegeven, de DSPA-1500 mag er best zijn hoor, hij ziet er niet slecht uit… Een fris, jong en aantrekkelijk design met een mooie blauwe display, die vooral ook goed afleesbaar blijkt te zijn. Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk…

/

 

Klank

Ja hoor, ook de klank die een versterker voortbrengt op de speakers, is een belangrijk aspect van de beoordeling. En ik heb eigenlijk niet te klagen over de DSPA. Aanvankelijk, met alle functies in bypass, had ik al geen verkeerde indruk. Een vrij open geluidsbeeld, duidelijk in het hoog. Er mist wat druk, maar dat is normaal. Wanneer ik dan rustig alle EQ settings uitprobeer, merk ik al gauw dat de versterker goed hoorbaar reageert. Dikwijls is dat binnen deze prijsklasse niet zo evident, maar deze amp doet zijn best om me van zijn kunnen te overtuigen.
Ik kan de nodige frequenties optrekken, om zo klankmatig in de buurt te komen van een dynamische filter, ondanks dat je bijvoorbeeld elke frequentieband slechts tot maximum 6 dB kan optrekken. Technisch gezien is een ingreep op de attacktijden natuurlijk nog iets anders dan multiband egaliseren, maar ik beoordeel nu even alleen de klank. Het zou misschien nog handig zijn geweest als de frequenties traploos konden worden gekozen, omdat ik nu bijvoorbeeld soms een trapje mis tussen de acht banden. Je kan dan weer wel de Q-factor instellen, dus echt klagen doe ik niet hoor.
Wanneer ik wat verder uitstuur, merk ik op dat de DSPA relatief koel blijft. Gevoelsmatig denk ik dat de opgegeven vermogens aardig in de buurt van de realiteit komen. Ik heb ook een setje minder zwaar belastbare speakers aan de versterker aangesloten, om eens te horen wat de limiter doet. Je kan die namelijk instellen op minimaal -12 dB, waardoor je dus ook op een veilige manier met lichtere speakers overweg kan. De limiter ‘grijpt’ redelijk hard, maar is zonder twijfel goed bruikbaar. Heel belangrijk, want veiligheid gaat immers voor alles! Het zijn ook die instelbare limiters die er voor gaan zorgen dat je, bij een wat hevigere boosting van bepaalde banden in de equalizer, niets gaat opblazen tot in de clipping. Dat is wel een flink voordeel in vergelijking met het gebruik van een externe ‘gewone’ equalizer in combinatie met een eenvoudige niet gelimiteerde amp.
De versterker is trouwens beveiligd tegen gelijkspanning, oververhitting, overbelasting en kortsluiting. Oververhitting hebben we niet kunnen uitproberen, want de DSPA bleek eerder koudbloedig te blijven tijdens het werk, maar bij een overbelasting met een te kleine impedantie, ging hij netjes in protect zodra je de inputregelaars een beetje opende. De DSPA is voorzien van temperatuurgestuurde ventilatie. De ventilator zal in de praktijk dus sneller draaien wanneer er meer warmte wordt ontwikkeld. Dat houdt automatisch in dat de koeling meer lawaai zal maken naarmate het algemene volume toeneemt. Het geluid van de ventilatie komt dus zelden storend over.

 

/


BUDGET

De DSPA-1500 haal je in huis voor €489. Gezien zijn functionaliteit en zijn echt mooie afwerking is dat een koopje. Ik geef ook even mee dat de kleine broer, de DSPA-1000, €398 kost. Prijzen zijn inclusief BTW.
 

 

BESLUIT

Ik ben eigenlijk heel blij dat er een processorgestuurde versterker in het JBSYSTEMS gamma werd opgenomen. Je kan met de DSPA verschillende richtingen uit en dat maakt het concept bijzonder aantrekkelijk. Zeker wanneer we de prijs erbij betrekken! Ik blijf misschien een beetje op mijn honger zitten op vlak van die ‘echte’ processorsound die ik soms mis, maar anderzijds kan je met de verschillende equalizers klankmatig wel in de buurt komen. Het steeds volledig moeten doorlopen van het menuutje omdat er geen ‘back’ werd voorzien, stoorde me tijdens het testen wel wat, maar het is in de praktijk natuurlijk wel zo dat je niet constant wijzigingen moet aanbrengen. Ik ben tenslotte aan het testen, en dan wil je alles eens gezien en gehoord hebben. Dus dat argument is in de praktijk misschien minder relevant. Eindconclusie: knap bakje, laag gewicht, voldoende vermogen, mooie functionaliteit én bijzonder interessant geprijsd!