aanmelden
RCF 4RPO 3031-A
Live Sound & PA 04-09-2013
door:

ACTIVE TWO-WAY SPEAKER CABINET

 

 

RCF behoeft weinig uitleg. Het is een van die ‘ouwe rotten in het vak’ en het merk is altijd populair gebleven. RCF ontwikkelt zelf speakercomponenten van hoogwaardige kwaliteit. Dat maakt de drivers niet alleen bijzonder populair bij zelfbouwers, maar ook - indien de parameters een beetje matchen - ter vervanging van defecte, vaak minder goed presterende componenten. Maar het zijn natuurlijk niet enkel de drivers bij RCF… Ook de eigen speakersystemen zijn het logo waardig. Een op en top Italiaans ontwerp en design, in combinatie met steengoede drivers en doorgaans een uitstekende bouwkwaliteit. We gaan eens kijken of onze testset de constante weet door te trekken. Er staan twee 4PRO 3031-A speakers voor me klaar!

 

Algemeen

Concept
De 4PRO reeks is niet nieuw. Binnen de serie vinden we zowat alle gangbare configuraties terug. Tweeweg en drieweg, altijd als actief ontwerp, met de versterkermodule ingebouwd. Bijhorende subwoofers waren ook beschikbaar, maar komen op de website van RCF enkel nog voor tussen de ‘archived products’. Maar niet getreurd, RCF heeft sowieso keuze genoeg op vlak van subs die met de 4PRO kasten matchen. En daarbij betreft het hier een fullrange ontwerp, dat dus in vele situaties perfect zonder sub zijn mannetje kan staan. De aardige 15” speakers zullen op zich al wel voor het nodige fundament zorgen. De 4PRO 3031-A is een 15”/1” ontwerp met een ingebouwde versterkermodule die 600W RMS naar de drivers stuurt (200W is voor het hoog bestemd en 400W brengt de woofer in beweging) en piekt op 1200W. Een passief gekoelde module, zonder ellendige ventilators, die ook in een stille omgeving kan worden geapprecieerd. Wat natuurlijk meteen de vraag oproept wanneer we die speakers in zo’n situatie gaan gebruiken. De drivers - uiteraard allemaal door RCF zelf ontwikkeld en in staat om zeer zeer puike prestaties neer te zetten - voelen zich immers thuis in een omgeving waar wel eens wat gas wordt gegeven. Maar toch is een stille omgeving zo gek nog niet. Denk bijvoorbeeld maar aan de presentatie van een klassiek concert. Één belangrijke voorwaarde wel: de klank moet in zo’n situatie echt perfect zitten. Ik ben niet bang dat RCF zich hieraan zou mispakken, maar toch ben ik benieuwd hoe deze jongens zich akoestisch gedragen.
 

Doelgroep/toepassing
Een 15”/1” ontwerp in een compacte roadproof behuizing en met interessante specificaties. Wat gaan we daar mee doen? De 4PRO reeks ziet haar werkgebied in een professionele omgeving, zoals de naam al doet vermoeden. Onze testset is ideaal voor live sound, concerten, muzikanten, maar doet even goed haar ding in clubs, bij de high power DJ’s en zelfs ook in diverse monitortoepassingen. De afgeschuinde kanten en de rubberen accenten maken de speakers geschikt als floormonitor. En natuurlijk zou zo’n setje zeker niet misstaan naast de drummer van de band. Kortom, een speaker voor iedereen die wat kwaliteit weet te smaken en belang hecht aan flexibiliteit.
 

 

Bouw

Afwerking
Over de bouwkwaliteit: hier moet ik zeker geen doekjes om winden. De 4PRO 3031-A is een ontzettend stevig gebouwde kast met een zeer professionele uitstraling en afwerking. Geen Oosterse minderwaardige details, maar Europese degelijkheid. Dik hout (Baltic Birch Multiplex), duurzame structuurlak, beschermende rubberen accenten die een zachte verbinding tussen de kasten en een ruige ondergrond verzekeren, stevige pootjes, een goed geplaatste statiefflens, een stevige grille met een soort foam met een beschermnetje vooraan en riggingstrips boven- en onderaan. Dat alles geeft het gewicht natuurlijk wel een beetje de vrije loop, hoewel dat voor een 15” geladen kast best blijkt mee te vallen. De balans klokt immers af op net geen 28kg. De handvaten aan beide zijden zijn trouwens bijzonder stevig en ergonomisch, wat het verplaatsen van de kasten nog doenbaar houdt. Als ik dan toch een klein nadeeltje moet aanstippen, mis ik een paar uitsparingen ‘on top’ om de kasten te stacken. Met een afstraling van 90° (H) x 60° (V) plaats ik dergelijke kasten graag op elkaar. Dit voor een interessante draagkracht en om lobbing te beperken, wanneer ik twee kasten per kant zou toepassen. Maar goed, het gaat hier over één kast per kant, er zijn vliegstrips, stevige poten en een statiefflens. Ik lig er dus alleszins niet van wakker…
 

Aansluitingen en bediening
Poepsimpel! Dat is de leuze van onze krachtpatsers. De 4PRO’s zijn uitermate overzichtelijk. Signaal aanbieden en buiten brengen of linken doe je via XLR (male en female) of jack. Je beschikt dan over een keuzeschakelaar die de input kan switchen tussen lijn- en microfoonniveau, en een algemene volume regelaar. Die laatste mag je gerust volledig naar rechts draaien om een goede gain structuur en controle op de mengtafel te garanderen. Een power, signal en limit LED werken het bedieningspaneel af. Op de koelvinnen van de passief gekoelde versterkermodule vinden we een ruim bemeten 3D RCF logo terug, wat het imago van de kasten alweer een flinke boost geeft. Onderaan (op de module) kunnen we nog een netsnoer aansluiten en de speaker aan en uit zetten. Geen ‘ploppen’ bij het aanzetten trouwens, want er werd een vertraging van wel enkele seconden voorzien. Onderaan de versterkermodule lees ik nog ‘made in Italy’, waarmee de looks en de bouwkwaliteit meteen verklaard zijn.
 

 

 

Budget

Wanneer ik een wilde gok naar de prijs van ons testmateriaal moet doen, zou ik op basis van het professionele karakter van de kasten ergens richting €3000 voor het paartje denken. De stukprijs (straatprijs) van de 3031-A ligt echter verrassend rond de €960. Neen, low-budget kunnen we dat niet noemen, maar realistisch en eerlijk des te meer! Waar voor je geld? Zonder twijfel!

 

Besluit

Goh ja, een besluit lijkt misschien overbodig, maar voor de lezers die zich hoofdzakelijk op de prijs en het besluit focussen: ’t zijn knappe kasten! Opvallend is de professionele uitstraling van het totaalplaatje. Robuust, de nodige vliegpunten, een eenvoudige doch frisse look, weinig regelmogelijkheden (wat ik in deze context zeker als een voordeel zie), allround karakter, mooi gebalanceerde klank en een prijs waar we niet moeilijk over gaan doen… Misschien niet echt vernieuwend of speciaal, maar dat hoeft ook helemaal niet. De kasten doen wat van hen wordt verwacht. Allrounders die het RCF-logo waardig zijn, besluit ik overtuigd.