aanmelden
Shure Head driven Wireless, analog & digital
Live Sound & PA 05-09-2013
door:

WIRELESS MICROPHONE SYSTEMS

 

Als ik je koudweg vraag: “noem een merk zangmicrofoons voor live gebruik”, dan is de kans erg groot dat je “Shure” antwoordt. Dit Amerikaanse merk vind je sinds zovele jaren op alle podia ter wereld. Elke technieker die een technische fiche opstelt weet dat, indien hij Shure modellen noteert, hij waar ook ter wereld zal krijgen wat hij wenst. Ik kreeg drie koffertjes met draadloze modellen waar de liefhebber zijn hartje aan zal ophalen.

 

 

 

PRESENTATIE

Het eerste koffertje bevat eigenlijk een dubbel systeem. Het heet dan ook Combo, en je zult direct begrijpen waarom: de BLX88 ontvanger kan twee kanalen tegelijk aan, het is dus een dubbele ontvanger.

 

Er zitten een draadloze SM58 en een broeksriemontvanger (bodypack) met een jack voor gitaar of bas bij. Het is dus een ideale kit voor een zingende (bas)gitarist die draadloos wil werken. Of voor een gitarist(e) en een zanger(es) die erg close zijn, maar toch gesteld zijn op hun vrijheid, “no strings attached”. Er zijn vast nog andere combinaties mogelijk, twee SM58’s, een headset en een SM58, weet ik veel, maar het basisidee is twee micro’s en een dubbele ontvanger. Natuurlijk kost zo een pack minder dan twee losse systemen. Het merk biedt hier een substantiële besparing aan. Goed, laten we met de microfoon beginnen. De body is in kunststof maar voelt stevig aan, je hebt niet het gevoel een low cost micro in je handen te hebben.

Het is een nogal imposant model: bijna 25cm lang met de kop, en het weegt 312 gram, met de batterijen. Ik heb een precieze keukenweegschaal gekocht om mijn kruiden te wegen, teveel kruiden is ook niet meer lekker, dus weeg ik nu alles. Een druk op de bescheiden, soepele drukknop zorgt ervoor dat een groene LED gaat branden (als je eraan hebt gedacht de twee meegeleverde AA batterijen in de micro te plaatsen) en je SM58 is verbonden met de wondere wereld van je PA. Het lichaam van de microfoon laat zich makkelijk openschroeven en de batterijen plaats je zonder moeite. Hier merk je de ervaring van Shure, het is altijd aangenaam om met goed ontworpen materiaal te werken. Binnenin de microfoon zit een klein scherm waar beurtelings een letter en een cijfer oplichten. De letter duidt de groep aan, het cijfer het kanaal. Je kunt tot twaalf systemen tegelijk gebruiken. Shure heeft er wijselijk aan gedacht om een vergrendeling van de kanaalkeuze in te bouwen, zodat je niet per ongeluk van kanaal kunt wisselen. Het is een makkelijk te bedienen systeem. Ook de bodypack is goed ontworpen en beschikt over dezelfde instellingen plus een gain- regeling.

Deze zender kan inderdaad zowel voor een instrument als voor een dasspeldmicro gebruikt worden, de gevoeligheid moet dus geregeld kunnen worden. De behuizing is sober en klikt makkelijk aan je riem. De ontvanger is in kunststof en weegt bijna niks. Hij kan in een rack worden ingebouwd, maar dan moet je wel een montagekit aankopen. De voeding zit er wel standaard bij. Nogal opmerkelijk: dit model heeft geen antennes. Er zijn twee kleine schermpjes waar een letter en een cijfer op verschijnen, net als bij de micro met twee knopjes. Eén voor de groep, het andere voor het kanaal - poepsimpel zeggen de bovenburen! Achteraan bevinden zich twee XLR (micro) en twee jack (instrument) uitgangen. Qua gebruiksgemak zit je hier in de categorie “eenvoudig”. De handleiding is in zes talen opgesteld en zal de beginnelingen zeker helpen. Voor de anderen is het erg makkelijk, alleszins voor de basisfuncties. Voor de vergrendeling heb ik ook even moeten lezen. Wat het geluid betreft: we kennen allen de SM58. De klank is clean, geen storingen door het draadloze systeem, weinig contactgeluiden door de body, kortom, Shure-kwaliteit.



 
De tweede kit heet Beta Vocal en omvat een HF Beta58A microfoon en een BLX4R analoge ontvanger.

 

De metalen behuizing van de ontvanger is een halve rackeenheid breed en in de doos zitten ook stevige metalen steunen waarmee hij in een rack kan worden ingebouwd. De microfoon lijkt als twee druppels water op het hoger besproken model, maar de kop is hier deze van een beta58A.

De kwaliteit van de ontvanger ligt hoger dan die van de voorgaande kit. We hebben hier een Diversity systeem waarvan de twee antennes aan de achterkant van de unit plaatsnemen, waar je ook een XLR en een jackuitgang vindt, plus een verzonken kruiskop schroef om het uitgangsvolume bij te stellen, wat je enkel met een schroevendraaier kunt doen. Het scherm vooraan is groter en er zijn slechts drie knoppen: group, channel en power. Je ziet links ook een LED waarmee de laadtoestand van de batterijen van de zender wordt aangeduid.

Wanneer de LED groen is, is er meer dan een uur autonomie. Is de LED rood, dan is het minder dan een uur. Wellicht niet erg nauwkeurig, maar zeker beter dan niets. Het display geeft nogal wat nuttige informatie weer, zoals de groep en het kanaal. Dit systeem kan tot 12 kanalen aan. In de linkerbovenhoek staat het TV-kanaal van de gebruikte frequentie. Twee kleine antennesymbooltjes met de letters A en B geven weer welke antenne gebruikt wordt door het diversity systeem. Een staafdiagram met RF ernaast geeft de kracht van het radiosignaal aan, een ander, met Audio erbij zorgt voor de aanduiding van het geluidssignaal. Voor beide geeft OL een overbelasting van het RF signaal of een overstuurd geluid aan. Een slotje staat voor de beveiliging van de bediening en de voeding. De kanaalkeuze is erg makkelijk, Shure heeft duidelijk iets met gebruiksvriendelijkheid. Deze en de andere handleidingen gidsen de gebruiker op een heldere manier door alle mogelijkheden. Qua geluid zijn er geen verrassingen: Shure kent dit vak door en door. De klank van de Beta58 is zoals (bijna) iedereen die kent: helder en clean, met weinig risico op rondzingen.

 

Het derde model, de Beta Vocal Digital, zit in een half-hard koffertje waar alles netjes in past. Er zit een draadloze Beta58A microfoon en een ontvanger met twee antennes in.

Ook hier gaat het om een Diversity systeem, waar de ontvanger continu het beste signaal kan kiezen tussen beide antennes. Het is de echt innovatieve GLXD4. Het is vooreerst een digitaal systeem, waarbij de transmissie en de frequentiekeuze optimaal beheerd worden. De gebruikte frequenties zitten in het spectrum van 2,4 GHz, veel hoger dan normaal, het is dezelfde band als voor WiFi gebruikt wordt. Een tweede interessant punt is dat je geen batterijtjes moet meezeulen voor de microfoon. Er zit een Li-Ion accu in, die je via de GLXD4 ontvanger oplaadt. Het moet mogelijk zijn een tweede accu te kopen, zodat je steeds eentje kunt laden terwijl de andere gebruikt wordt.

Hoewel, gezien de opgegeven autonomie is dit wellicht overbodig. De behuizing is een halve rack breed en 1 U hoog. De achterzijde is bijna traditioneel (een XLR uitgang op microfoonniveau, een jack op instrumentniveau, een aan/uitschakelaar en een geschroefde voedingskabel), terwijl je op de voorkant een erg leesbaar display hebt, vijf knopjes (link, group, gain, « + » en « - ») en natuurlijk een opening om de accu in te pluggen. Een laadverklikker verandert van kleur in functie van de ladingstoestand. Shure stelt dat de accu tot 16 uur meegaat, wat ik niet gecontroleerd heb. Ik heb wel de installatie kunnen regelen, gevolgd door een optreden en een bis-nummer, en ik had nog reserve. Dit beïnvloedt de gebruikskost natuurlijk (batterijtjes zijn duur) en ik moedig deze evolutie zeker aan. Ik schreef hierboven dat de achterkant “bijna” traditioneel is. Bijna, want er is ook iets moderns aanwezig, namelijk een USB poort. Je kunt de microfoon ook rechtstreeks opladen, dus zonder de accu eruit te halen, via de meegeleverde USB kabel.

Een systeem waarbij je de microfoon rechtstreeks in een steun plaatst, zoals bv. je draadloze telefoon thuis, was wellicht nog makkelijker geweest. Maar laat dit de pret niet bederven, ik vind dit echt een heel mooi systeem. Vooral omdat de klank die van de Shure Beta58 is, die ik misschien liever heb dan die van de SM58, maar dat is een kwestie van smaak. Je kunt acht systemen tegelijk gebruiken, en de identificatie op afstand van zenders en ontvangers is erg eenvoudig: druk even op de Link knop (op zender of ontvanger) en de overeenstemmende zender of ontvanger knippert, zodat je direct weet welke zender met welke ontvanger samenwerkt. Natuurlijk kan de bediening vergrendeld worden om verkeerde handelingen uit te sluiten.

 

BUDGET

Daar gaan we. Wat kosten deze sets? Het eerste model, het Combo systeem, wordt verhandeld voor €587,78 (incl.BTW). De Beta Vocal kit wordt de jouwe voor €498,89 (incl.BTW) en het derde model, de Beta Vocal Digital, de meest geavanceerde van de drie hier besproken producten, kost €554,44 (incl.BTW). Zoals je ziet, blijven we voor alle drie binnen een betaalbaar prijzenpalet, waar ik zeker niet over zal klagen, zeker omdat je voor deze bedragen een microfoonsysteem krijgt van een merk met een ijzersterke reputatie.

BESLUIT

Behalve bondage-fanaten, die graag met touw en draad spelen, heeft niemand nog zin om met bedrade systemen te werken. Het valt op dat Shure hier naast zijn gebruikelijke professionele aanpak, verschillende modellen voor elk budget voorstelt. Uiteindelijk krijg je voor een beperkt prijsverschil, telkens een wat hogere kwaliteit. Kiezen zal dus het moeilijkste worden, maar ongeacht je keuze, zul je tevreden zijn over je aankoop.