aanmelden
LD Systems WS1G8
Live Sound & PA 29-07-2013
door:

WIRELESS MICROPHONE SYSTEM

 

 

Ik ontdekte het merk LD Systems een paar maanden geleden toen ik een opnamemicrofoon moest testen. Vandaag heb ik een stagemicrofoon voor me liggen. Niets speciaals, zou je kunnen zeggen. Dat klopt, maar het gaat om een draadloze microfoon. Een enorm voordeel op het podium en iets dat het merk ongetwijfeld een flinke duw in de rug zal geven. Laten we hem samen ontdekken!

 

 

 

PRESENTATIE

Het gaat om een “handheld” microfoon met zender en een dynamische capsule. Er zijn ook nog andere modellen beschikbaar (zoals bijvoorbeeld condensatormicrofoons voor gitaar of bas). Maar wij bekijken dus de handmicrofoon, die bovendien gebruik maakt van de nieuwe zendfrequenties. Je weet dit misschien niet, maar UHF-microfoons moeten zenden binnen een bepaald frequentiebereik. Tot nu toe was dat tussen 470 en 790 MHz en 863 en 865 MHz. Sinds kort is er een nieuwe, hogere band beschikbaar (en waarschijnlijk zal dat de nieuwe norm worden): de 1,8 GHz-band. LD Systems is meteen up-to-date, want deze norm is geldig voor gans Europa. Het pakket dat ik ontvangen heb, bestaat gelukkig niet enkel uit de microfoon, maar er zit ook een ontvanger bij. Een compleet systeem dus.

 

 

 

BESCHRIJVING

De microfoon wordt geleverd in een harde kunststof koffer waar alles netjes in past: een microfoon, een antenne, alkaline batterijen, de ontvanger en de transformator waarvan de kabel een beetje kort is. Deze is 50cm lang, terwijl wordt aangeraden om de ontvanger op een hoogte van minstens 1 meter te plaatsen. Een beetje speling op de kabel zou daarom wel handig zijn. De microfoon meet 24 cm en weegt 380 gram, inclusief batterijen. Hij is dus ruim bemeten en niet heel discreet, maar hij lijkt wel zeer robuust en stevig. De gril is in zilverkleurig en doet denken aan de schitterende Amerikaanse microfoons. De body is bedekt met een mat zwart materiaal dat een goede grip biedt, zelfs als je zeer bezwete handen hebt. Een klein vierkant schermpje van 1,4cm licht op wanneer je de microfoon aanzet. De receiver is zwart en heeft twee opschroefbare antennes. Het gaat dan ook om een “diversity”-systeem. Aan de achterzijde zien we ook aansluitingen voor externe voeding, een gebalanceerde XLR en een ongebalanceerde jack. Aan de voorzijde neemt een breedbeeld schermpje ongeveer de helft van de ruimte in. Aan de linkerkant zitten lampjes, de ingang en een rode stip. Hierover later meer. Rechts zien we vier knoppen om te navigeren door de menu’s. Helemaal rechts zit de “power”-knop. Het spreekt natuurlijk voor zich waarvoor die dient. Een meertalige handleiding is beschikbaar (Engels, Duits, Frans, Spaans, Pools en Italiaans).

 

 

GEBRUIK

Er was ooit een tijd waarin het gebruik van draadloze microfoons niet zo makkelijk was als vandaag. Tel het aantal kale geluidstechnici en je weet genoeg (en dan hebben we het nog niet over hun doofheid, ze worden echt niet verwend door het leven). Deze oudere knarren danken hun kale kop vaak aan draadloze microfoons. De jonge geluidsmannen kunnen gerust zijn: ze kunnen hun weelderige haardos behouden. Zelfs zij die blond zijn, kunnen nu overweg met een draadloze microfoon. Een flinke stap voorwaarts dus! Deze LD Systems WS1G8 is uiterst eenvoudig in gebruik. Je plaatst de ontvanger en sluit de transformator aan, waarna je de microfoon aanzet. Voor zover de frequenties van de zender en de ontvanger gelijk zijn, gaan de “RF”-ledjes branden. Daarvan zijn er zes: hoe meer er branden, hoe beter. Een andere led vertelt je welke antenne wordt gebruikt. Dat kan veranderen, gezien we te maken hebben met een “diversity”-systeem, wat betekent dat de ontvanger automatisch het beste signaal kiest. Als de zender niet is gesynchroniseerd met de ontvanger, is het mogelijk om de verbinding te maken via infrarood. Druk gewoon op de ASC-toets en breng de microfoon naar de rode stip aan de linkerkant van de ontvanger (tussen 5 en 20 centimeter is ideaal). Na een paar seconden is de ontvanger gesynchroniseerd met de microfoon. Makkelijk! Het is ook mogelijk om het “squelch”-niveau (verwijdering van ruis wanneer de zender is uitgeschakeld) en het volume te beheren. Ook om de kanalen te veranderen of meerdere microfoons te gebruiken, is de procedure heel eenvoudig. Ze wordt duidelijk uitgelegd in de handleiding. Druk gewoon op de set-knop en houdt hem enkele seconden ingedrukt, selecteer de groep en het gewenste kanaal. Het is eigenlijk allemaal heel intuïtief en het zijn zaken die je zonder het lezen van de handleiding ook wel kan vinden. Het is mogelijk om twaalf kanalen in zestien groepen in te stellen. Dat geeft maar liefst 192 kanalen. Daar kom je doorgaans wel mee toe. Als je de gain van de zender wil aanpassen, moet je de body losschroeven waar de batterijen zitten. Daar kan je het gain-niveau aanpassen. Zet het niet te hoog, of je krijg oversturing! Ook zullen de batterijen sneller leeg zijn. En daarmee zijn we onontkomelijk aanbeland bij het hoofdstukje “batterijen”. Volgens de fabrikant doet deze microfoon het 13 uur met een set batterijen. Dat is natuurlijk een theoretisch getal. Maar, ik ben er acht uur mee aan de slag gegaan en alles verliep nog even soepel. Helemaal niet slecht!

 

 

 

GELUIDSKWALITEIT
 

Geen gezoem of ruis bij het aanzeten, niet van de ontvanger, niet van de microfoon. Wat de afstand betreft, daar zegt de fabrikant eigenlijk niets over. Maar ik heb zowel binnen als buiten geen enkele hapering ontdekt wanneer je de ontvanger achter de schermen plaatst. Het geluid is een klein beetje aan de doffe kant (het is een dynamische microfoon) en er is een lichte halo in het geluid. Dat kan dus ietsje preciezer. In vergelijking met een andere microfoon die ik hier heb liggen (maar, die weliswaar drie keer meer kost dan de LD Systems), is het verschil hoorbaar. Toen ik de gain wat naar beneden haalde, was het al een pak beter, maar helemaal verdwenen was het toch niet. De “halo sound” was nog steeds aanwezig, maar dan vooral hoorbaar in de koptelefoon. Het larsen effect komt pas veel later dan wat ik als een redelijk niveau beschouw. Mooi zo!

 

 

 

 

BUDGET

Hoeveel geld moet je in de kassa achterlaten om deze microfoon mee naar huis te nemen? €349 (adviesprijs). Zo weinig? Ja, je leest het goed. Zelfs als je weet dat het om een low-budget model gaat, ben je toch nog verbaasd over de prijs. Een zeer goede deal voor ons! De concurrenten zullen minder blij zijn.

 

 

BESLUIT

Een goed doordachte microfoon die goed gebouwd en gebruiksvriendelijk is. En dit tegen een prijs die meer dan redelijk is én dan ook nog eens voldoet aan de nieuwe frequentienormen. Kan het geluid beter? Jazeker. Maar dan zal je met wat heel meer Euro’s over de brug moeten komen. Daarbij, het geluid is zeker niet slecht, verre van zelfs! Ik moet bekennen dat toen ik de prijs zag, ik me meteen zorgen maakte over de geluidskwaliteit. Dat blijkt dus volledig onterecht te zijn. Je moet onbevangen aan een test beginnen en dan wordt je zeker overtuigd door deze microfoon. En voor die prijs kan je er meerdere tegelijk kopen...