aanmelden
dB Technologies Opera 715 DX
Live Sound & PA 06-07-2013
door:

ACTIVE SPEAKER CABINET

 

 

dB Technologies is geen nieuwe speler op de markt. Integendeel: zeker de laatste jaren duiken hun producten steeds meer op bij verschillende soorten events. Ik had altijd al een positieve indruk van de producten van het merk, zowel bij vorige tests als wanneer ik het dB Tech-logo ergens tegenkwam. Zal ook dit product tegemoet kunnen komen aan mijn verwachtingen? Vandaag zingt de doos ons al uit volle borst toe: “Opera”, staat er op. De Opera reeks is al jaren succesvol. Ze is vrij uitgebreid en omvat modellen van verschillende grootte, op basis van 8”, 10”, 12” en 15” woofers, onderverdeeld in de Opera 500, 700 en 900 lijn. Ons testexemplaar, de Opera 715 DX, bevindt zich al behoorlijk achteraan in deze klas, bij de grotere jongens. Een 15” woofer met 2” spreekspoel zet het fundament onder een 1” hoorn die tot leven komt dankzij een compressiedriver met een spreekspoel van 1,4”.

 

Algemeen

Concept
De kast van de Opera 715 DX is ondertussen enigszins ‘klassiek’ te noemen: een zwarte polypropyleen (kunststof) behuizing met de hoorn geïntegreerd in het front. Toch heeft het design iets extra. Beide driehoekige reflexopeningen zitten naast de hoorn en geven deze een ietwat speciale vorm, afwijkend van de klassieke rechthoekige hoornmond: onderaan breder dan bovenaan. Dit hoorndesign is dus asymmetrisch en de vormgeving werd grondig bestudeerd om een uitstralingshoek te bekomen die voor alle frequenties vrij goed hetzelfde blijft. Die afstralingshoek bedraagt volgens de fabrikant 80°/65° horizontaal x 65° verticaal. De behuizing heeft, zoals dat tegenwoordig vaak voorkomt, een trapeziumvorm. Zo kan de box ook op z’n zijkant neergelegd worden als schuin omhoog stralende monitor. De schuine delen zijn daarbij aan beide zijden identiek, zodat het niet uitmaakt op welke zijde je de box neerlegt: hij straalt je tegemoet onder een hoek van 43° van op de grond. In combinatie met de uitstralingshoek van 65° lijkt me dat een goed bruikbare monitor, die je goed kan benutten zonder extra voetjes of zonder er nog allerlei ‘voorwerpen’ te moeten onder leggen om hem in de juiste hoek te krijgen. De Opera 715 DX is een actief beestje. Er zit een digipro G2 module in met klasse D versterking. Die tovert 700 Watt R.M.S. tevoorschijn, zodat de heren Woofer en Tweeter met alle gemak een robbertje kunnen uitvechten met de geluidsnormen. Die digipro versterking ken ik nog van andere producttests van dit merk. De G2-toevoeging zal in vergelijking met de voorloper waarschijnlijk wel een tandje bij steken. Dat gaan we straks even uitproberen! In elk geval gaat het nog steeds over een versterkermodule die convectie gekoeld is. Er is dus geen bijkomend lawaai van een ventilator. Velen zullen een draaiende ventilator totaal onbelangrijk vinden, gezien de decibels die een box zelf produceert bij normaal gebruik. Maar er zijn ook minder spectaculaire toepassingen waarbij een ventilator eventueel storend zou kunnen werken: bijvoorbeeld als je de kasten inzet voor de presentator/presentatrice bij klassieke muziek, waarbij het tussen de tekstblokken liefst zo stil mogelijk moet blijven. De Digipro powerblokken worden strikt gedirigeerd door een DSP (digitale signaalprocessor) unit die geheel volgens de hedendaagse verwachtingen bijdraagt aan een clean geluidsbeeld. De processing werkt in 24 bit woordlengte en bij een samplerate van 48 kHz, zodat de geluidskwaliteit dus volledig gewaarborgd kan blijven. 

Doelgroep/toepassing
De Opera 715 DX is een typische allrounder. Dankzij de forse 15” woofer is hij niet uitsluitend bruikbaar als topkast bij een woofer, maar kan hij uitstekend dienst doen als een FOH-systeem voor algemene geluidsversterking. Natuurlijk zou een subwoofer nog meer basdruk kunnen toevoegen, maar voor heel wat toepassingen zal dat niet echt nodig zijn. Muzikanten die in niet al te grote zalen iets krachtiger uit de hoek willen komen dan wat bijvoorbeeld een 12” zou toelaten. Of ook de lokale DJ. Zij behoren zeker tot de doelgroep die plezier kan beleven aan deze kasten. Op zijn zijkant gelegd, vormt de Opera 715 DX dan weer een prima monitor van de betere soort. Als monitor is een 15” model natuurlijk wel een luxe op de grotere bühne. Muzikanten kunnen hem overigens universeel inzetten als personal monitor, omdat de klassieke microfoon/lijn-ingangen beschikbaar zijn.

 

Bouw

Afwerking
dB Technologies bouwt doorgaans producten die er stevig uitzien en vertrouwen uitstralen. De Opera 715 DX zet die trend voort. Op de een of andere manier ‘voelt’ de box professioneel aan. De grille is stevig, de opbouw is netjes en verzorgd. Niet alleen het design is ‘made in Italy’, maar ook de eindassemblage en de kwaliteitscontrole gebeurt in de moederfabriek in Bologna. Je ‘ziet’ dat de afwerkingsdetails niet Oosters aandoen. Onderaan zit de obligate flens voor opstelling op een statief. Zeker voor een 15” model kijk ik echter ook altijd eerst uit naar de plaatsing van de handvaten en hun aantal. Soms vraag ik me daarbij af of de ontwerpers hun product ooit wel eens zelf op een statief geplaatst hebben. Een handvat bovenaan, zoals hier, is bijvoorbeeld zeer handig als je de box van de grond moet tillen om hem een eind verderop weer neer te zetten. We hebben het wel eens meegemaakt dat je verondersteld werd om hiermee ook de box op oorhoogte op een statief te hijsen. Daar scoort onze Opera wel zeer goed: hij heeft aan iedere zijkant een stevig handvat dat bovendien goed ‘in de hand ligt’. Voor een 15” geladen kast viel het meteen op hoe gemakkelijk hij omhoog te tillen en in positie te brengen is. Daar zit natuurlijk ook het gewicht voor iets tussen: 15,4 kg is een pluimgewicht voor een luidspreker van deze omvang, die bovendien nog een versterkermodule in zijn rugzakje heeft zitten. En zoals gezegd: dit lichte gewicht gaat absoluut niet ten koste van de afwerkingskwaliteit of de stevigheid. Het is natuurlijk een kwestie van smaak. Het blauwe LEDje - in het midden boven de woofer - geeft het aparte design van deze kast toch een vleugje noblesse mee. 

Aansluitingen en bediening
Wat betreft de aansluiting en de bediening, is de Opera 715 DX zeker geen moeilijke jongen. Je kan met een keuzeknop microfoonsignalen aansluiten (nominaal niveau op -40 dBu) of natuurlijk ook gewone lijnsignalen (nominaal 0 dBu). Dat kan zowel op XLR als op symmetrische ¼” jack. Er is ook een XLR doorsluisuitgang aanwezig voor het verder leiden van je inputsignaal naar een eventuele volgende box. Uiteraard is er een volumeregelknopje aanwezig. De DSP houdt het voor de gebruiker overzichtelijk: je kiest met een drukknop tussen de presets ‘flat’ of ‘processed’. Een VDE netaansluiting, een netschakelaar en bovenaan nog een paar LEDjes (power, signaal en clip) vervolledigen het achterpaneel. Erg veel vergissingen kan zelfs een leek hier niet maken.

src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-07/dB%20Technologies%20Opera/bovenste%20aansluitingen.jpg      src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-07/dB%20Technologies%20Opera/onderste%20aansluitingen.jpg

 

Klank

Kwaliteit en weergave
“The proof of the speaker, is playing it” (oud Engels spreekwoord in een modern jasje gestoken). We staan klaar om te luisteren of de Opera 715 DX zijn naam waar maakt, want operamuziek is geen makkelijk genre voor een speaker. We laten hem nummer na nummer ons quasi vast patrimonium aan testdeuntjes verwerken. Eerst op een voorzichtig kennismakingsniveau, daarna op een drafje en tenslotte in de sprint. Tussendoor experimenteren we met de enige keuzeknop die ons uitdaagt: de omschakeling tussen de ‘flat’ preset en de ‘processed’ preset. En daar kunnen we niet altijd een even duidelijke ‘best choice’ beslissing in maken. We begonnen logischerwijze met de processor in de preset ‘processed’ geschakeld. Over het algemeen klinkt de Opera uitgebalanceerd, niet schreeuwerig en niet mat, met een gezonde portie basweergave. Maar bij mannenstemmen duikt soms een tikkeltje overdreven laagmidden op, wat we doorgaans interpreteerden als een soort luidsprekerstem, die we echter wel gemakkelijk opnieuw konden ontvetten door de processor om te schakelen in de stand ‘flat’. Daarbij moesten we dan uiteraard een stukje bas prijsgeven, want de processor doet in het laaggebied echt wel behoorlijk zijn job. Je hoort duidelijk het effect van de processing, maar niet prominent overdreven. Het is dus misschien een beetje een luxeprobleem dat in het leven wordt geroepen door het omschakelknopje. Hadden we slechts één preset gehad, dan zouden we het zeker goed gevonden hebben. Nu zaten we soms te twijfelen over welke preset naar onze smaak het best klonk. Die Qual der Wahl, om het met Goethe te zeggen. De output in decibel van deze Opera 715 DX is zeker meer dan voldoende voor een allround fullrange kast. 129 dB SPL beloven de Italianen, wat toch wel een behoorlijk Ferrari-niveau is voor een ‘simpele’ tweeweg kast. Metingen kwamen goed in de buurt, zonder de speaker op zijn limieten te jagen. Je kan er dus in de realiteit, gezien de huidige wetgeving, probleemloos mee geflitst worden. In de praktijk (we probeerden het ook even uit met een rechtstreeks aangesloten microfoon) betekent dit dat je ook in een wat grotere zaal of op een pleintje verstaanbaar tot de menigte kunt spreken. De extra punch van een 15” woofer zit er duidelijk in. Laat je een baskast ‘meelopen’, dan krijg je natuurlijk nog net een streepje meer druk in het laag, maar dat is doorgaans wel bij elke fullrange box een direct vaststelbaar feit. Eigenlijk ‘mis’ je bij dit soort boxen een sub pas nadat je er eerst eentje bij hebt gezet. Zolang je de directe vergelijking niet aangaat, mis je niets. Het evenwicht in de weergave is bij de Opera 715 DX vrij natuurlijk. Kortom: een goede klank in een opvallend mooi kleedje. De limiter houdt volgens de fabrikant zowel rekening met piekwaardes als met RMS-waardes in de signalen. Ook valoriseert hij de warmteperikelen in de speakers. Dat doet hij waarschijnlijk meer dan behoorlijk goed, want ook bij een plankgas sprintje konden we geen hoorbare oversturingen vaststellen wanneer het clipLEDje knipoogde. Dat is in de praktijk toch altijd wel belangrijk voor de veiligheid van de speakers. Daarom zijn we zo vermetel om dit bij de boxen die we op de pijnbank leggen steeds rigoureus uit te testen. Onze Opera scoort op dit vlak bovengemiddeld goed.

src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-07/dB%20Technologies%20Opera/handvat%20bovenkant.jpg  src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-07/dB%20Technologies%20Opera/onderkant.jpg

 

Budget

De prijs die dB Technologies vraagt voor dit product, is niet overdreven hoog. De Opera 715 DX is niet het topproduct van dB Technologies, maar hij overklast wel heel wat oosterse producten. Als je er rekening mee houdt dat we over een actieve 15” tweewegkast praten, is een gemiddelde marktprijs van iets over de €600 per stuk zelfs eerder een koopje!

 

Besluit

dB Technologies heeft onze verwachtingen ingelost: ook in de Opera klasse overtreft de return onze investeringen. Ze klinken veel duurder dan ze zijn. De Opera 715 DX is mooi materiaal waar je veel plezier aan zult beleven!