aanmelden
Cerwin-Vega! V-112MKII / SUB-15MKII
Live Sound & PA 02-03-2004
door: Paul Van Caudenberg

Het was lang geleden dat ik iets nieuws van Cerwin-Vega! gehoord had, deze merknaam leek me wat op de achtergrond verwenen te zijn. Misschien zijn de producten van deze Amerikaanse firma aan de andere kant van de oceaan wel populair gebleven. Wij kregen vier luidsprekers uit de nieuwe V-series MK2 binnen om uit te testen. Het gaat om een compact, full-range PA-systeem met een bescheiden prijskaartje. De twee topkasten (V-112MK2) en twee baskasten (SUB-15MK2) zijn passief gefilterd, je kan het hele systeem dus met één stereo-eindversterker aansturen. Naast de bescheiden PA voor kleinschalige evenementen, ziet Cerwin-Vega! ook het DJ-gebeuren als toepassing.DE TOPKAST: V-112MK2

/Dit is een tweewegluidsprekerkast, voor de lage en middentonen zorgt een 12”luidspreker met aluminium frame. De hoge tonen weergever is een “high efficiency dual element bi-morph drive”, aldus Cerwin-Vega. De passieve twee-weg filter werkt op 3,5KHz. De hoge en lage tonen zijn apart beveiligd tegen overbelasting. De totale belastbaarheid bedraagt 250W.
Het geheel bevindt zich in een balkvormige, volledig gesloten kast, dus zonder basreflexpoort. De donkerrode rand van de woofer en de zilverkleurige hoorn maken deze luidspreker van op afstand visueel herkenbaar, een transparante metalen grille beschermt de voorkant. De behuizing bestaat uit multiplex en is in twee soorten afwerking verkrijgbaar. Onze testexemplaren waren met een zwarte structuur-coating afgewerkt, een grijze tapijt-achtige bekleding is de andere optie. Verder signaleer ik nog de inbouwhandvaten aan de zijkanten en de metalen hoekbeschermers.
Qua aansluitingen treffen we achteraan een speakon NL4 plug aan, alsook twee parallelle jackaansluitingen.
Deze V-112MK2 kost 362,81€, bruto advies, exclusief BTW.DE BASKAST: SUB-15MK2

/Deze voor een subbas zeer compacte kast herbergt een 15” luidspreker met 3” spoel en aluminium frame. Ook hier vinden we geen klassieke basreflexpoort, wel een smalle luchtspleet vooraan onder de woofer: de fabrikant spreekt van “direct radiating, slot venting system”. De bedoeling is het rendement te verhogen door een perfekte koppeling met de vloer te verkrijgen.
De ingebouwde 2-weg crossover werkt op 150Hz en de belastbaarheid bedraagt 350W.
De constructie en de afwerking zijn gelijk aan deze van de topkasten.
Op de bovenkant van de box is het typische 35mm gat aangebracht, zodat je m.b.v. een simpele buis de topkasten bovenop kunt plaatsen.
Achteraan bevinden zich 2 speakon NL4 aansluitingen (in & out), alsook 2 jackaansluitingen (idem). Het is dus de bedoeling de “IN”-plug met de versterker te verbinden, en de “OUT”-plug met de topkast. Deze laatste wordt zodoende voorzien van een laag-af filter (150Hz).
Deze SUB-15MK2 kost 395,87€, bruto advies, exclusief BTWPRAKTIJK

/Deze vier boxen zijn lekker licht en door de juist geplaatste handvaten zeer gemakkelijk hanteerbaar. De rechte vormen laten zich ook efficiënt stapelen.
De (niet standaard) bijgeleverde buizen om de topkasten bovenop de baskasten te plaatsen spannen wel zeer hard in de 35mm gaten, omdat een rubberdop aan de uiteinden als “rem” fungeert. Een set andere exemplaren, die we steeds in onze testruimte ter beschikking houden, doen het beter.
We gebruiken een versterker van ons referentiesysteem van L-Acoustics om de speakerkasten aan te sturen. Een setje speakerkabels met speakonconnectors is bijgeleverd, dus doen we alsof we de jackaansluitingen niet gezien hebben (zijn niet meer van deze tijd als luidsprekerconnector).
Dit is plug & play èn idiot-proof: één versterker inpluggen, twee lange en twee korte luidsprekerkabels aansluiten en de vier boxen zijn klaar voor de job.
Bij de eerste beluistering valt meteen een uitgesproken eigen klankkarakter op. Dit staat ver van een HiFi weergave: vooral het mid-hoog is zéér aanwezig. We merken piekjes rond 1KHz, 4KHz en 6,3KHz: stemmen klinken heel present en direkt. Het is een beetje oppassen met de boost op 6,3KHz: s’en gaan al vlug Sscherp, SSchril en agreSSSief klinken. Nu, bij een live-mixing is het altijd gemakkelijk iets wat er teveel is, wat af te zwakken (mits goede toonregeling).
De laagste frequenties beginnen pas bij 80Hz behoorlijk rendement op te leveren, bij “sub” speakers stellen we ons doorgaans wel een dieper laag voor. Waarschijnlijk speelt de compacte vorm hier parten. Het algemene rendement van deze set is anders (allicht mede daardoor) wel groot, en dat bespaart op de kosten voor de enige eindversterker die nodig is. Aan de andere zijde van het frequentiespectrum merken we een ook een verminderde weergave boven 10KHz, waardoor cymbalen en triangels minder helder sprankelen dan zou kunnen... In de praktijk is deze compacte PA wel in staat om zang en instrumenten zoals electrische gitaren, keyboards en blazers op behoorlijk hoog volume adequaat weer te geven. Zelfs met een niet al te zware versterker, kan deze set heel wat decibels produceren, zonder dat het geluid gaat vervormen. Wel mis ik, vooral bij akoestische muziek, wat “warmte” in het laag-midden gebied, lage strijkers bv. klinken een beetje “hol”. De definitie is voor deze prijsklasse behoorlijk, maar kan natuurlijk niet tippen aan die van ons veel duurder referentiesysteem (L-Acoustics). We spelen hier natuurlijk enkele devisies lager, zeker ook qua prijs. Dit is dan ook een oneerlijke vergelijking. De spreiding is iets kleiner en minder gelijkmatig dan wat we gewend zijn bij dergelijke kleine zaalsystemen, maar hierdoor zullen de hoge tonen echter wel tot de achterste rijen geraken (mits goede opstelling van de topkasten) en dat is weer mooi meegenomen.BESLUIT

Qua klank doet deze Cerwin-Vega! set behoorlijk de job, zolang je geen delicate muziek brengt (bv. met akoestische snaarinstrumenten). Voor het eenvoudige, traditionele entertainment-orkestje of de reizende party-discobar biedt dit systeem echter wel onmiskenbaar een aantal voordelen. Ten eerste op financiëel vlak. Niet alleen zijn deze luidsprekerkasten aantrekkelijk geprijsd, dankzij hun hoge rendement hoef je ook aan de noodzakelijke eindversterker geen immens bedrag te spenderen. Ten tweede heeft dit systeem een erg hoog plu&play gehalte. Ik zou het dan ook bij voorkeur combineren met een powered mixer. Voor wie regelmatig in eenvoudige zaaltjes optreedt en zelf heel z’n installatie moet opstellen betekent dit een (gewaardeerde) vermindering van de rompslomp. Ook de grote handelbaarheid van de klankkasten en hun geringe gewicht komen tegemoet aan de verzuchtingen van vele kleine “doe-het- allemaal-zelvers”.PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Zeer gemakkelijk hanteerbaar
  • Rendement
  • Prijs
  • Plug&play
  • Weinig echte subbas weergave
  • Fel “mid-hoog” klankkarakter (voor wie hier van houdt, kan dit een voordeel zijn...)

QUOTERING [ /