aanmelden
JBL Soundfactor SF15 & SF22SP
Live Sound & PA 05-02-2004
door: Gijs Moeyerson
JBL, een naam die weinig introductie nodig heeft. Maar waar staat JBL eigenlijk voor? Het zijn gewoon de initialen van de oprichter van de firma, James B. Lansing. Een beetje teleurgesteld? Geen nood, JBL stelt muziekanten en techniekers zelden teleur.
De JBL-importeur leverde ons 2 subkasten (SF22SP) en 2 topkasten (SF15) uit de Soundfactor reeks, die verder nog volgende cabinets bevat: de SF25 (een topkast met twee 15" drivers) de SF12M (een topkast die ook als monitor kan gebruikt worden, met een 12" driver voor het laag en het mid) en tenslotte de SF12Mi en SF15i die behoren tot de Install versies. Deze zijn voorzien van een "rigging" systeem zodat je ze makkelijk kan ophangen als "vaste" installatie.
De Soundfactor is de opvolger van de TR-serie. Die was niet zo volledig als de huidige Soundfactor Series is. Zo was bv. er geen subkast in het assortiment opgenomen. Daarnaast werden ook inwendige componenten zoals de crossover (filter) en de drivers volledig veranderd.

 

BESCHRIJVING EN CONSTRUCTIE

 

De SF22SP is een actieve subkast met een dubbele 12" driver die een frequentiebereik heeft van 33Hz tot 125Hz. De speaker heeft een impedantie van 4 ohm. De ingebouwde versterker met een continu vermogen van 300 watt kan een geluidsdruk creëren van 128dB peak. Zoals vermeld in de handleiding kan dit het gehoor beschadigen bij onoordeelkundig gebruik.
De SF15, een tweewegs luidspreker bevat een 15" driver (JBL M115-8A) voor lage en hoge middentonen. De 1" titanium driver zorgt voor de hoge tonen. Componenten die gebruikt worden voor de crossover zijn identiek aan deze die JBL gebruikt voor hun "top-off-de-line"reeks. Dit betekent dat condensators en spoelen geschikt zijn voor hoge voltages en een volle kern hebben. Ze zullen dus niet te snel voor oversturing zorgen. Bij JBL noemen ze de drivers de "spieren" en de crossovers zijn het "hart en de ziel". Is wel iets voor te zeggen.
De hoorn is speciaal ontwikkeld om bij alle hoge frequenties een zo goed mogelijke spreidng te bekomen (90°x50°). Deze Progressive Transmition werkt wel degelijk, want de spreiding van de topkast is goed.
SonicGuard, een onderdeel van de crossover, is de beschermer van de hoge tonen driver. Feedback of een vallende microfoon zouden de driver immers kunnen "opblazen". De crossover van de Soundfactor beschermt de driver zonder dat je zekeringen moet gaan vervangen. Goed gezien.
Beide kasten, top en sub, zijn gemaakt uit 19mm MDF (Medium Density Fiberboard) deze massa is nodig voor de lage tonen. De buitenkant is afgewerkt met de welgekende "speakerstof". Vooraan is er een metalen grill om de drivers te beschermen.
Zoals bij de meeste speakers van deze afmetingen kan je de satellietspeakers op de subkasten plaatsen door middel van een buis.
Aansluiten van deze set is vrij eenvoudig. De subkast verbind je gewoon met de mengtafel met een XLR kabel. Dit kan zowel stereo als mono. Moest je het nodig vinden om meer kasten per kant op te stellen dan kan je beide ingangen van de subkast doorlinken.
De volledige Soundfactor reeks heeft de helse 100-uurtest doorstaan. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld de SF15 100 uur op 250 Watt continu en 1000 Watt peak vermogen getest is met ruis. Deze ruis is vastgelegd in de IEC norm (International Electronic Committee, een Europese organisatie voor elektrische en elektronische standaards). Moest de ingebouwde versterker ondanks de uitgebreide test toch nog stuk gaan, dan kan je de speaker van de subkast op een externe versterker aansluiten via een simpele 1/4"jack. Op de output van de versterker zit een High Pass filter bij 120Hz die je kan aan- of uitzetten. Dit kan handig zijn als je de versterker van de topkast bij de speakers wilt zetten, i.p.v. bij de mengtafel. De polariteit van de subkasten is wisselbaar via een simpele knop.
De SF15 aansluiten is heel simpel, ofwel gebruik je een speakon NL4 ofwel een 1/4" jack.

 

HANDELBAARHEID

 

Zoals eerder gezegd kan je de SF 15 op de SF22SP plaatsen. Ik ben geen bodybuilder en heb dit zonder probleem in mijn eentje gedaan. Maar als je hulp kan krijgen zou ik die zeker vragen, want rugproblemen los je niet op met een aspirientje.
De baskast staat op wielen en kan je moeiteloos "tippen" (kantelen) zodat het 35mm gat voor de paal naar boven komt. Wanneer je de kast wil verschuiven heb je de neiging om ze bij de wielen te grijpen, vermits ze niet met handvaten is uitgerust. Dat is echter een misrekening, wat je trekt de wielen er zò uit. Gelukkig zijn ze wel makkelijk terug te steken. Je maakt dus niets stuk, oef!. Maar toch miste ik een stel handvaten.
Met zijn 57kg en zijn afmetingen (810.3mm x 463.6mm x 850.1mm) is de SF22SP niet overdreven groot. Ook de topkast heeft normale afmetingen voor een speaker in zijn categorie (698.5mm x 459.99mm x 431.8mm) en een trapezoidal vormgeving zien we ook steeds meer verschijnen. Met 27.4kg springt hij ook niet uit de bocht. Bovendien is zij door goed geplaatste en stevige handvaten ook makkelijk hanteerbaar.
De SF 15 is niet bruikbaar als wedge (monitor), de schuine zijde is niet schuin genoeg, om de klankkast onder de juiste projectiehoek te kantelen, daar is de SF12M is voor ontwikkeld.

 

KLANK

 

Qua klankkleur wijkt JBL hier wat af van wat we van hen gewoon zijn. Daar waar hun speakerskasten doorgaans over een felle, wat nijdige klankkleur beschikken, merken we hier een minder present mid-hoog, wat resulteert in een warmer, maar minder helder klankbeeld. Ons inziens was JBL's bedoeling de "plug&play" waarde nog te verhogen. Een dergelijke klankkarakteristiek maakt het geheel immers veel minder gevoelig voor een wat minder perfecte toonregeling, wat erg belangrijk kan zijn, voor wie zonder "sound engeneer" wil (of moet) werken.
Verder is de klankweergave vlak en zeer multifunctioneel. Het systeem is zowel geschikt voor spraak als zanginstallatie en dit voor grotere cafés en clubs. Persoonlijk zou ik ze niet direct aanschaffen voor weergave van bv. klassieke muziek, omdat ik dan wel sommige details wat mis: de belletjes, triangels, enz…
Omdat JBL deze speakers ook aanraadt als DJ-set (en ze worden er veel voor gebruikt!) heb ik ook "Underworld" eens heel hard gezet en geconcludeerd dat de installatie ruimschoots voldoet. Power genoeg: je oren zullen al lang pijn doen voor de installatie een krimt geeft.

 

INZETBAARHEID

 

De Soundfactor Series bidet flink wat combinatiemogelijkheden en dus verschillende toepassingsmogelijkheden. Voor de zanginstallatie zou ik een combinatie aanbevelen van SF25 en SF12M. De SF25 zal met zijn dubbele 15" voldoende lage tonen kunnen produceren en de SF12M kan je dan als monitor gebruiken. Als versterking voor spraak volstaat de SF12M of SF15. Naargelang van de grootte van de zaal natuurlijk. Voor de DJ raad ik de SF25 of SF15 aan, in combinatie met SF22SP. Uiteraard kan je steeds extra sub toevoegen, afhankelijk van je budget.

 

BUDGET

 

Dit zijn de bruto adviesprijzen, exclusief BTW. SF15: 495 euro; SF25: 685 euro; SF12M: 495 euro; SF22SP: 1330 euro.
De prijs/kwaliteitsverhouding van de volledige reeks is in evenwicht. Zorg dat je de juiste combinatie maakt en je hebt een geslaagde aankoop.

 

BESLUIT

 

Deze installatie is wel degelijk heel veelzijdig, zoals JBL reeds aankondigde. Bekijk je ook de rest van de reeks dan kan je kiezen uit subkast, topkasten en monitors. En voor de cafés en clubs zijn er de Install versies die makkelijk opgehangen kunnen worden. Voor de DJ's is er de SF25 die in combinatie met sub veel feestjes uit de voegen zal kunnen doen barsten.
Voor ieder wat wils dus en dit voor een correcte prijs. Een probleemloze systeem, eenvoudig en veilig te gebruiken, ook door wie geen opleiding klanktechniek heeft gevolgd. En ons inziens zijn er heel wat kopers in dat geval.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Afwerking
  • Fabricage kwaliteit
  • Plug & Play
  • Uitgebreide serie
  • Hoog mid weergave wat minder helder
  • Geen handvaten aan de baskast
  • Afmetingen vrij groot

 

QUOTERING    [ Klik hier voor de verklaring van de quoteringscijfers ]

 

will follow soon...