aanmelden
Nexo PS15 / LS1200 / PS15TD MKII
Live Sound & PA 07-03-2004
door: Paul Van Caudenberg
Meestal testen we bij MM geluidsapparatuur die zich in de "budget-vriendelijke" of toch "goed haalbare" sfeer bevindt, maar af en toe krijgen we in onze testruimte spullen binnen die meer in de professionele PA-wereld thuishoren. Sta ons toe om deze maand eens de focus te richten op een wat duurder systeem, dat ons ter bechikking werd gesteld door Nexo. Het gaat om de combinatie van één processor (PS15TDMK2), twee luidsprekerkasten (PS15), en één subwoofer (LS1200). De Franse firma Nexo ziet een groot toepassingsgebied voor deze combinatie: hoogwaardige PA voor o.a. theaters en polyvalente zalen, broadcasting, invulluidsprekers bij grote PA-installaties, krachtige monitors, ...

 

CONCEPT

 

Het systeem zoals het ons ter beschikking werd gesteld, is processor gestuurd. Vermits er geen versterkers werden bijgeleverd, hebben we deze van ons referentiesysteem (L-Acoustics) gebruikt voor de test (daar is overigens niks mis mee – integendeel!). Nexo heeft ook aangepaste versterkers in zijn gamma, maar elke kwaliteitsversterker met voldoende vermogen is bruikbaar voor dit systeem.
De processor PS15TDMK2 (what's in a name) verdeelt het inkomend stereo-signaal, afkomstig van de mengtafel, naar enerzijds een stereo-uitgang voor de versterker van de topkasten (PS15), en anderzijds een mono-uitgang voor de versterker van de subwoofer (LS1200). De woofer en driver van de PS15 topkasten worden in deze configuratie passief gefilterd, terwijl het signaal voor de subwoofer wel aktief gefilterd wordt. Het is mogelijk het systeem op te waarderen tot een volledig aktief, processorgestuurd systeem, mits toepassing van extra processor en versterkers. Aan deze upgrade hangt echter wel een indrukwekkend prijskaartje vast.

 

DE TOPKAST: PS 15

 

Van bovenaf gezien heeft deze luidsprekerkast de typisch 5-hoekige vorm van een box die ook als vloermonitor kan dienen. Twee uitsparingen op goed gekozen plaats aan de zijkant doen dienst als handvat, en qua uiterlijke voorzieningen voldoet deze Nexo volledig aan wat je verwacht van een professionele, multifunctionele luidsprekerkast. Je kan hem op een gewoon luidsprekerstatief plaatsen, en ook stevige (veilige) bevestigingspunten zijn voorzien voor verschillende optionele ophangsystemen. Dankzij de "aircraft-flying rail" met 9 posities is het mogelijk zeer eenvoudig de positie (hoek) van een opgehangen PS 15 te bepalen. De berkenhouten multiplex behuizing is met een stevige zwarte coating afgewerkt.
Voor de laag-mid weergave zorgt een 15" woofer, de hoge tonen worden geproduceerd door een 3" driver. Het ontwerp van de HF hoorn is origineel: Nexo gebruikt de term "Asymmetrical Dispersion", en dat vergt enige toelichting. Dankzij de uitgekiende asymmetrische vorm van de hoorn is de spreiding naar beneden toe breder, en naar boven toe smaller (dus is de projectie verder). In de praktijk betekent dit dat de voorste rijen van het publiek van een goede spreiding kunnen genieten, terwijl de achterste rijen eveneens een volledig klankbeeld "geprojecteerd" krijgen. Bij een correcte positionering van de PS 15 bevinden de eerste rijen van het publiek zich immers iets lager t.o.v. de projectierichting van de luidspreker, en de achterste rijen iets hoger.
Wanneer je de PS 15 als vloermonitor wil gebruiken, moet je de hoorn 90° gedraaid monteren (uitvoerige instructies vind je in de handleiding) om bij deze toepassing een optimale spreiding te bekomen.
Standaard is deze luidsprekerkast passief te gebruiken, een hoogwaardige passieve scheidingsfilter is aanwezig. Eén van de drie 4-polige NL4 Speakon aansluitingen laat toe deze PS 15 ook volledig aktief aan te sturen. Hiervoor moet je binnenin de speakerkast een multiconnector versteken, het is dus niet de bedoeling even vlug-vlug van passief naar actief te gaan. De overige twee parallelle 4-polige NL4 pluggen dienen om deze luidsprekerkast (passief gefilterd, de standaardpositie dus) samen met z'n grote broer, de subkast LS 1200, aan te sluiten. Degelijke luidsprekerkabels met 4 geleiders, aangesloten op een NL4-speakon connector zijn dus in elk geval noodzakelijk. We bevinden ons wel degelijk in de professionele PA-wereld!
De Nexo PS15 is binnen deze wereld een redelijk populaire speaker. De huidige generatie is nog verbeterd t.o.v. z'n voorgangers. In de handleiding geeft Nexo aan vanaf welk serienummer de "Impedance Compensation Network" ingebouwd is (een feature dat de impedantiecurve van de HF driver verbetert en zo ook de werking van de passieve cross-over filter).

 

DE BASKAST: SL 1200

 

Deze subkast met vrij compacte afmetingen huisvest een 18" woofer. Constructie en afwerking zijn vergelijkbaar met hogerbeschreven PS 15. Een beetje grappig is het stevige rooster met "kippengaas" structuur dat één van de twee basreflex-poorten afschermt. Met een beetje fantasie zie je in de box een kip verschijnen, zenuwachtig graantjes pikkend van de bodem... Ocharme het beest als die bassdrumklap eraan komt. Bij 135 dB piek zullen de pluimen nogal in 't rond vliegen. Alle gekheid op een stokje, deze luidsprekerkast heeft verder niets met een kippenhok van doen. Met z'n 45 kg is deze basbox vrij vlot met 2 mensen te hanteren. Op de bovenkant bevindt zich het typische 35mm gat zodat je een topkast m.b.v. een buis bovenop kunt plaatsen. Net zoals de PS 15 beschikt deze kast ook over de nodige "vlieg"punten.

DE PROCESSOR: PS15TDMK2

 

Deze processor is op twee manieren te gebruiken:
1)