aanmelden
Miktek C1 & CV3
Recording & Producing 27-05-2014
door:

CONDENSER MICROPHONES

 

Ongeveer een jaar geleden testte ik de uitstekende CV4, waarvan de klank me echt beviel. Voor het geval je deze review nog eens wil lezen, hij staat nog steeds op onze website. Het merk was tot nu toe niet erg bekend bij ons, maar begint stilaan zijn plekje onder de zon op te eisen. Ik heb nu twee modellen aangekregen: de C1 en de CV3.
 

 

PRESENTATIE

Miktek is een Amerikaans merk, de microfoons worden gemaakt in Nashville. We hebben hier te maken met twee microfoons met een groot membraan. De CV3 is een buizenmodel en heeft twee richtingskarakteristieken. De C1 is een transistormodel. Het zijn allebei breed inzetbare microfoons die zonder problemen hun weg vinden in de studio.

 

BESCHRIJVING

De C1 en de CV3 zijn overduidelijk broertjes. De ene is zilver (C1), de andere zwart (CV3), maar voor de rest zien ze er identiek uit. En dat geldt waarschijnlijk ook voor een groot deel van de componenten. Ze zijn ook behoorlijk indrukwekkend: ongeveer 21 cm hoog met een gewicht van 740 gram. Ze zijn allebei mooi afgewerkt en zien er zeer degelijk uit. De 1 inch Mylar capsule met goud gecoat is verschillend: de CV3 gebruikt de MK9 (net zoals de CV4), terwijl we in de C1 de nieuwe MK1 terugvinden. Beide zijn ontworpen door Miktek zelf.
Achteraan elke microfoon zitten twee schakelaars: een voor de hoogfilter van 100 Hz, een tweede voor de attenuator (-10dB). Het essentiële verschil is eerder te zoeken in het feit dat de CV3 een miniatuurbuis gebruikt, terwijl de C1 beroep doet op field effect transistors (FET). En dan zijn er ook nog de directionele patronen: de C1 heeft alleen de cardioïde richtingskarakteristiek, terwijl de CV3 beschikt over negen patronen om uit te kiezen.
De voeding is dezelfde als die van de CV4 en draagt de naam PS4 en het label “made in China”, wat niet wil zeggen dat ze niet robuust is (en er voor een voeding eigenlijk best geslaagd uitziet). De buismicrofoons hebben een externe fantoomvoeding nodig in verschillende spanningen. Een 48 voltvoeding volstaat dus niet. Er zit een zevenpolige kabel bij om de microfoon aan te sluiten om hem zo van de nodige voeding te voorzien en om de richtingskarakteristieken te kunnen kiezen. Dit alles zit in een mooie aluminium koffer, of je kunt de microfoon zelf in zijn mooie houten kistje stoppen. De C1 heeft enkel het houten doosje en een ophanging en heeft genoeg aan 48 volt fantoomvoeding. Allebei de microfoons zijn vergezeld van een handleiding in het Engels en een frequentieresponscurve. Elke microfoon die de fabriek buitengaat is dus nagemeten en je krijgt de exacte curve van je microfoon erbij. Het is door dit soort details dat Miktek laat zien dat het hun menens is.

GEBRUIK

Deze microfoons zijn natuurlijk ideaal om stemmen op te nemen, maar eigenlijk schitteren ze bij elk instrument: gitaar, cello, klarinet, saxofoon, piano,… Ze klinken zeer aangenaam, zelfs in de lage tonen. De responscurve is bijna plat 20-20 kHz. Er is enkel een klein schokje te zien tot 10 kHz. Dit zijn studiomicrofoons in de letterlijke zin van het woord. Dit wil zeggen dat ze zeer veelzijdig zijn. De CV3 zorgt voor een iets grotere flexibiliteit door de mogelijkheid van negen directionele patronen. Sterker nog, in de studio wordt sowieso vooral de cardioïde karakteristiek gebruikt. Alle extra mogelijkheden zijn dan ook echt extra. De omgevingsgeluiden worden mooi opgenomen, tenminste als de kamer over een goede akoestiek beschikt. De achtvorm wordt ook vaak gebruikt in professionele studios, maar eigenlijk ook bij iedereen die een beetje met geluidsopnames bezig is, zelfs thuis. De C1 heeft een verborgen functie: je kan de spanning van de capsule switchen tussen 48 en 60 Volt. Als je de microfoon open schroeft, zie je de schakelaar. De twee verschillende mogelijkheden hebben elk hun eigen geluidskenmerken. Het is dus een interessant gegeven, maar het is jammer dat de schakelaar zo moeilijk bereikbaar is.

 

 

GELUIDSKWALITEIT

Ik herinner met het geluid van de CV4 nog goed en de sound van de CV3 lijkt me iets minder typerend. Ik weet niet goed wat de rol van de NOS-lamp (New Old Stock) van Telefunken is in de CV3, maar de CV4 beschikt niet over zo’n NOS-lamp. Hij heeft een lamp van de huidige productie en dat zal waarschijnlijk een gunstiger effect hebben op de prijs.
Het geluid is zeker warm, luchtig en gedefinieerd, met een zekere helderheid die naar mijn mening licht gecorrigeerd moet worden met een equalizer. Hij heeft aan de ene kant een mooi laag en gedetailleerde hoge tonen. Ideaal om een stem mooi in de mix te krijgen, maar het kan ook een probleem zijn bij sisklanken. Het is dus nodig om je tijd te nemen om de microfoon precies te plaatsen ten opzichte van de geluidsbron. Het is namelijk helemaal niet nodig om ze pal tegen elkaar te zetten, want zelfs over een afstand van 40 cm krijgen we nog altijd veel details. De C1 klinkt een beetje zachter, maar ook een beetje matter. Tenminste bij 48 Volt. Wanneer we naar 60 Volt schakelen, verandert het geluid en krijgen we meer details te horen. We gaan hier niet van wit naar zwart, maar je hoort het verschil toch, en dat zowel bij spraak als akoestische gitaar of gelijk welk ander instrument.
Deze microfoons hebben geen last van ruis, zelfs niet bij een hoge gain. De C1 heeft zelfs een 13 dB aan eigen noise (EIN), terwijl dat bij de CV4 16 dB is. In beide gevallen uitstekende prestaties. De geluidsweergave is heel verschillend van model tot model, maar ze vallen allebei in de categorie van professionele microfoons. Na een paar dagen testen gaat mijn voorkeur naar de CV3 omdat hij meer mogelijkheden biedt. Maar die is natuurlijk duurder. Als het budget eerder beperkt is, is de C1 een mooie keuze. Het is zonder twijfel degene die de beste prijs/kwaliteitverhouding biedt.

 

BUDGET

Moeten we je nog langer in spanning houden? Wij, Belgen, hebben maar twee vragen: “Wanneer hebben we een regering?” en “Hoeveel kosten deze microfoons nu?” De CV3 is van u voor €1208,79 (incl. BTW), de C1 is met zijn €724,79 (incl. BTW) ietwat voordeliger geprijsd. Dit kan hoog lijken, maar ze zijn allebei hun geld meer dan waard. We hebben immers te maken met professionele microfoons, waarbij de C1 echt een heel goeie deal is. Superkwaliteit voor een betaalbare prijs. Echt een mooi alternatief voor de instapmodellen van sommige andere merken. Niet enkel innovatief, maar ook een goede geluidskwaliteit.

 

 

BESLUIT

Een test zoals ik ze graag heb! We ontdekken nieuwe producten die probleemloos de concurrentie in de schaduw zetten. Als dit het budget is dat je voor een microfoon in gedachten had, dan zijn ze absoluut het overwegen waard. Hun kwaliteit is echt goed, zowel op het vlak van geluid als qua constructie en afwerking. Ze uitproberen, betekent waarschijnlijk ook dat je ze in huis zal nemen. Ik hoor het wel van jullie!