aanmelden
Zoom Q4
Recording & Producing 30-04-2014
door:

VIDEO / AUDIO RECORDER

 

Zoom heeft ons al gedurende verschillende jaren verwend met (al dan niet draagbare) recorders in verschillende versies, die zelfs de meest veeleisenden onder ons tevreden hebben kunnen stellen. We kregen al het genoegen om samen de Q3 en de Q3HD te ontdekken, en nu bracht de postbode me de Q4 “Handy Video Recorder”. En inderdaad, hij light goed in de hand!

 

PRESENTATIE

Zoom stelt met de Q4 een camera voor muzikanten voor. Of een recorder voor cineasten. Het is maar hoe je het bekijkt. Hij is zeer compact en simpel in gebruik. We kunnen voortaan video-opnames maken die vergezeld gaan van een superieur geluid. Misschien weten jullie het nog, maar het geluid van de Q3 was echt fantastisch, maar het beeld was niet veel beter dan dat van de doorsnee webcam. En dan blijven we nog beleefd, gezien het beeld van webcams tegenwoordig ook sterk is verbeterd dankzij het snellere internet. De Zoom Q4 is echter van een heel andere orde: hij biedt HD!

 

BESCHRIJVING

De Zoom Q4 wordt geleverd in een kartonnen doos die natuurlijk de camera bevat, maar ook een lithium-ion batterij, een LCD-scherm dat op de camera moet worden geplaatst, een windkap in synthetisch bont met bevestigingsschroef, een usb-kabel en meerdere handleidingen (in het Engels, Frans en Duits). Er zit helaas geen geheugenkaart bij, dus als je nog geen SD- kaartje hebt, moet je er zelf nog eentje aanschaffen. De opnameduur hangt op die manier af van de capaciteit van de geheugenkaart. Een 16 GB-kaart stelt u bijvoorbeeld in staat om net geen twee uur op te nemen in HD1080 en het geluid in 48 kHZ 24 bit. De camera weegt 190 gram, inclusief kaartje en batterij. De batterij kan worden opgeladen op uw computer via de bijgeleverde usb-kabel of via een adapter die niet standaard is meegeleverd.

Wat heb ik als ik twee sinaasappels, twee appels en een peer vast heb? Antwoord: grote handen! Die heb ik hier niet nodig. De camera is klein: 10,4 x 5,78 x 3,04 centimeter. Zelfs met kleine handjes bedien je hem zonder problemen. Het is zelfs mogelijk om hem nog kleiner te maken als je het scherm eraf haalt. De camera en de geluidsrecorder blijven dan gewoon werken. Maar je kan dan natuurlijk niet alle info zien op het scherm. Het is wel mogelijk om je voorkeuren in te stellen en dan het scherm te demonteren terwijl hij aanstaat.

Maar wat zien we nog op de Q4? Aan de rechterkant zitten kleine controls. Heel klein, en zeker voor mijn grote handen wel wat moeilijk te bedienen… We zien een miniled die groen oplicht wanneer het toestel een audiosignaal detecteert. Hij wordt rood als het niveau te hoog is. In dit geval moet je de gain wat aanpassen. Met een minuscule knop kan je kiezen uit drie niveaus: laag, midden en hoog. Als dit al te ingewikkeld is voor je, kan je ook overschakelen van manuele naar automatische gain. Met een al even kleine knop regel je de high-pass filter.

Verder kan je ook zien of er een SD-kaart aanwezig is, en hoe vol de batterij nog is. De kleuren gaan van groen over oranje (50% batterij), tot rood als je onder de 20% zit. Het niveau van de hoofdtelefoon kan aangepast worden via twee knoppen: + en -. Aan de achterkant vinden we vier aansluitingen: een mini-jack voor hoofdtelefoon, een ingang voor microfoon of andere externe bronnen, een hdmi-aansluiting en een usb-aansluiting.

Laten we de XY stereomicrofoon eens bekijken. Hij kan doordat hij verticaal kan gebogen worden makkelijk in en uit zijn doosje worden genomen. Een windkapje is aanwezig en doet me een beetje denken aan een Magic Troll, of nog meer aan het kapsel van Rod Stewart. “Do you think I’m sexy”... Maar, dan met grijs haar. Alle gekheid op een stokje, het ziet er beter uit dan een schuimen hoesje. En zonder twijfel effectiever. We denken meteen aan een Rycote Windjammer, maar dan in het klein. Het beeldscherm is in kleur en meet 32 x 42 milimeter. Onderdaan zitten vier toetsen die toegang geven tot diverse functies. Op de bovenkant staan de on/off-knop en de opnameknop.

 

GEBRUIK

Zoals altijd, start ik het testritje zonder de handleiding een blik waardig te gunnen. Het blijft naar mijn mening de beste manier om de gebruiksvriendelijkheid van een toestel te testen. Je moet wel begrijpen dat als je wilt wedijveren met Spielberg, Sam Mendes en Francis Ford Coppola, dit toestel misschien toch niet helemaal iets voor jou is.

Zoom stelt dat het een basic camera is met beperkte mogelijkheden, maar wel erg makkelijk in gebruik. En dit alles met een verrassende beeldkwaliteit. Het opladen van de batterij gebeurt via een usb-kabel. Wanneer de batterij vol is, gaat er een rood lampje branden. Als je niet over een adapter beschikt, kan je hem alleen opladen via je computer. Het duurt ongeveer drie uur om de batterij volledig op te laden. Wanneer je hem aanzet, zie je de voortgang van het opladen.

Er zit geen zoomfunctie op deze Zoom, wat een paradox! Je kan wel door op de + onderaan het scherm te drukken het beeld dichterbij trekken, maar dat is puur digitaal. De vaste brandpuntafstand is het equivalent van 22mm met een opening van F=2.8 (dat is heel helder). De maximale resolutie is 1080p, oftewel HD. En dit is natuurlijk theoretisch: de sensor heeft drie miljoen pixels. Aan de bovenkant van het scherm zit een metertje om het inkomende audiosignaal te visualiseren. We ontdekken er ook een laad-indicator. Onderaan het scherm wordt allerhande nuttige info weergegeven: audioformaat (WAV 24 bit, 96 kHz AAC 64 kbps), de helderheidsmodus (auto, concert, night), de opnameresolutie, de hoogfilter (als deze is geactiveerd) en de gainaanpassing. Het is allemaal heel klein, maar toch leesbaar. Onder het scherm hebben we, zoals reeds gezegd, vier knoppen die ons toegang verschaffen tot verschillende functies. Het is allemaal heel intuïtief en erg goed doordacht. Het scherm kan worden gedraaid, wat de opname vergemakkelijkt. U kunt de Q4 ook gebruiken als webcam. Koffie maakt hij nog niet, maar daar wordt ongetwijfeld aan gewerkt.

 

BEELD- EN GELUIDSKWALITEIT

De geluidskwaliteit is indrukwekkend en stereo wordt zeer goed weergegeven. Als je werkt in 24 bit krijg je een enorm gedetailleerd resultaat, zeer indrukwekkend, zeker als je rekening houdt met de kleine omvang. De maximale geluidsdruk is 130 dB SPL, terwijl het ook perfect mogelijk is om er zacht gemompel fatsoenlijk mee op te nemen. Een erg groot dynamisch bereik, dus. Geluidsjagers zullen blij zijn. Het kan zijn dat je de microfoons een beetje licht vindt, in die zin dat duurdere exemplaren dit prachtige toestel waarschijnlijk nog beter zouden gemaakt hebben. Ook de preamps hebben slechts drie niveaus. Maar in de echte wereld is dat meer dan voldoende om in de meest uiteenlopende situaties opnames te maken. Zoals ik al zei: een verrassende kwaliteit.

Wat het beeld betreft, kan ik vergelijken met de Q3 die ik in 2010 testte. Zelfs bij weinig licht (vooral wanneer je hem op “night” instelt) is het resultaat zeer bevredigend. Toegegeven, ik ben geen beeldexpert, maar het geluid overtuigt alvast zeker. En er zijn nog leuke verrassingen: lees vooral verder!

 

BUDGET

Hoeveel kost deze recorder die ook beeldjes schiet en als webcam gebruikt kan worden? €361,79 (incl. BTW). Niet meer? Nee. Het is dus mogelijk om toestellen te produceren voor een lage prijs, zonder te vervallen in slechte kwaliteit. Als je op zoek bent naar een draagbare recorder waarmee je overal aan de slag kan, dan heb je hem gevonden. Daarbovenop krijg je nog goed beeld ook!

 

BESLUIT

Zoom is een gevestigde waarde. Herinner je je de eerste digitale multieffectpedalen voor gitaar nog? Sindsdien is Zoom elke dag belangrijker geworden in het leven van muzikanten. De overstap naar beeld verandert daar niets aan, integendeel! Binnen drie jaar zal ik waarschijnlijk een Zoom Q5 testen. Eén ding is zeker: tot het zover is, zal ik veel plezier beleven aan de Q4. Eén waarschuwing: als je hem probeert, ben je verkocht!