aanmelden
Audient iD22
Recording & Producing 27-05-2014
door:

AD/DA INTERFACE & MONITORING SYSTEM

 

Misschien kent u Audient wel? Dit Britse merk uit Hampshire bestaat sinds 1997 en sprong er al snel uit door grote analoge consoles te bouwen in een tijd waarin alle andere merken zich op de digitale wereld hadden gestort. We weten dat de Britten links rijden en niet vies zijn van tegendraads doen, maar het was een gedurfde zet om op dat moment met zo’n producten uit te pakken. Maar, de tijd heeft hen gelijk gegeven. De Audient-producten vallen in de smaak bij professionals over heel de wereld. De fabrikant heeft ook andere consoles en andere producten (bijvoorbeeld een achtvoudige preamp) gelanceerd. Op de testbank heb ik nu een audio interface om aan de computer aan te sluiten. En ik hoor u al denken: “Nog één???”. Inderdaad, nog één. Maar, ze komt van bij Audient en is dus niet helemaal zoals de andere.
 

 

PRESENTATIE

Audient stelt met de iD22 een USB2-audio interface (Mac en PC) voor met twee microfooningangen en evenveel converters, een monitorcontroller en een hoofdtelefoonversterker. Er is ook een optische ingang/uitgang die kan gebruikt worden voor ADAT of S/PDIF. Dit alles met maar één doel voor ogen: een goede kwaliteit in combinatie met gebruiksgemak. Laten we dat samen ontdekken…

 

BESCHRIJVING
 

Het eerste dat bij het uitpakken opvalt, is de stevigheid van dit toestel. De look is sober, met een kwaliteit die (om even als een marketeer te praten) superieur oogt ten opzichte van wat we gewend zijn. Het gewicht bedraagt 3 kilogram en de afmetingen zijn 23 x 18 x 6 cm (L x B X H). Het ontwerp is simpel. Het is voornamelijk een zwarte doos met een zilverkleurig lijntje. De voeten zijn bedekt met een antisliplaagje.
De adapter en een USB-kabel zijn inbegrepen, samen met een erg mooie USB-stick in de vorm van een sleutel waarop de drivers en de handleiding staan. We zien onmiddellijk de grote centrale knop die gebruikt wordt om het monitorvolume af te stellen. Daarnaast zitten een “status”-led en een aantal andere leds voor de piekmeter. Daaronder zien we de “dim”- en “cut”-knop. Aan de rechterkant zit de niveauregeling voor de hoofdtelefoon en drie knoppen met de markeringen “F1”, “F2” en “F3”. Deze zijn allemaal verlicht. Aan de linkerkant zien we twee keer deze reeks: een regelaar voor de gain input en vier schakelaars die we dadelijk zullen bespreken.
Het geheel is luchtig, overzichtelijk en oogt aangenaam… Kortom, een succesvol design. De gebruiker zal er makkelijk zijn weg in vinden. Als we naar de achterkant kijken, gaat er een nieuwe wereld voor ons open. Uiterst links zit de aansluiting voor de externe voeding, een hoofdtelefoonaansluiting en een USB-poort. Een optische ingang/uitgang (ADAT of S/PDIF) is ook aanwezig. Er zijn twee stereo-uitgangen voor TRS-jack, alsook twee microfoon)- en line-ingangen (gecombineerd XLR/jack) en een DI-ingang op input 2. Dit is een speciale connector voor DI, maar het is geen extra kanaal. Tenslotte, en dit is bijzonder: elke ingang heeft een fysieke send/return. Twee per track dus. Ik denk niet dat er een andere interface is die deze mogelijkheid biedt. Er zit ook software bij, maar daarover praten we zo dadelijk in detail.

 

GEBRUIK

De installatie ging heel makkelijk. Ik heb ze getest op Mac en op PC. In beide gevallen “rolt het zoals een taart”, om maar even als mijn zoon te praten die nog niet alle kneepjes van de taal onder de knie heeft. Zodra de interface via USB is aangesloten, knippert de statusled kort om daarna groen te blijven branden. Gewoon om te bevestigen dat alles OK is. De interface is aangenaam en iedereen die al eens geluid heeft opgenomen, is meteen vertrokken. De anderen nemen er even de handleiding bij. Ze is goed geschreven, maar alleen verkrijgbaar in het Engels. Op de website vind je nog wel een Duitse versie. Geen Nederlandse of Franse handleiding.
De instellingen zijn eenvoudig: voor elk van de twee kanalen vinden we: een gain control, fantoomvoeding, 10dB pad, fase-inverter en een hoogfilter (100 Hz). Het geluidsniveau van de monitors wordt ingesteld met de grote centrale knop: logisch. Het hoofdtelefoonniveau regel je met de knop waar je een tekening van een hoofdtelefoon ziet: ook logisch! Het is mogelijk om de monitor te muten via de “cut”-knop (die dan rood wordt) of je kan ook het niveau verlagen via de “dim”-toets (die geel oplicht). Tot nu toe geen verrassingen. De drie F- knoppen aan de rechterkant zijn een beetje mysterieuzer. De gebruiker kan er zelf een functie aan toewijzen, zoals bijvoorbeeld naar de mix luisteren in mono, of een tweede uitgang gebruiken om een track te beluisteren. Of je kan er een talkbackfunctie aan toewijzen. Er is wel geen geïntegreerde microfoon, maar het is mogelijk om er een tweede aan te sluiten op de ingang. In dit geval kan je de tweede ingang natuurlijk niet voor iets anders gebruiken. Jammer!
Tot nu toe hebben we het enkel over de hardware gehad, maar er is natuurlijk ook nog de software. Geen plug-in of iets dergelijks, maar een mooie virtuele console waar je de namen van de tracks en enkele extra functies kan beheren, zoals bijvoorbeeld de cue of de luisterniveaus van de verschillende mono- en stereosporen (de overgang van mono naar stereo gebeurt door het indrukken van een virtuele knop die er erg leuk uitziet). Deze mixer is een erg mooie aanvulling op je favoriete DAW.
In mijn ogen is de zeer goede leesbaarheid een enorm voordeel (zie screenshot). Er zijn vier tabbladen aan de bovenkant van het venster: File, View, Setup, Help. Duidelijker kan niet! Laten we nu teruggaan naar de hardware: de inputfunctie op de analoge ingangen biedt je de mogelijkheid om je computer en je favoriete equalizer te gebruiken. Audient heeft namelijk goed begrepen dat het analoge nog wel degelijk veel mensen interesseert en dat er dus helemaal geen reden is om dat te ontkennen, zelfs als je gewoon thuis opneemt.
De ADAT in- en uitgangen laten toe om meer in- en uitgangen te creëren en dat is een groot pluspunt. Het enige minpuntje (en het is maar miniem) zijn de leds voor de levelmeter. Het is op zich een goed idee, maar vier leds (twee groene, een gele en een rode) is misschien een beetje weinig. Qua gebruikscomfort is de iD22 zeer bevredigend: de knoppen zijn stevig en aangenaam om aan te raken en de schakelaars zijn gesloten, wat de indruk van stevigheid alleen maar ten goede komt.

 

GELUIDSKWALITEIT
 

Ik zal er geen doekjes om winden: je wordt niet teleurgesteld. Integendeel! De preamps zijn dezelfde als die op de consoles van Audient, niet meer, niet minder. Dus niet “ongeveer gelijk aan” of “gebaseerd op”... Neen, identiek! Het geluid is helder en gedefinieerd. Ik moet toegeven dat ik onder de indruk ben. De maximale gain bedraagt 60 dB. Er is geen achtergrondnoise en de klankkleur is subtiel en echt. Het geluid is niet steriel zonder extreem gekleurd te worden. Ik ben niet gewend om zo’n kwaliteit tegen te komen bij kleine interfaces. De converters kunnen werken tot een frequentie van 96 kHz en opnieuw is er dat uitgesproken gedefinieerde geluid en een goede weergave in de monitors, waarbij de gebruiker beschikt over voldoende reservevolume. De converter in A/N zit op 120 dB, in N/A is dat 114 dB.
 

 

 

PRIJS

Aan alles komt een einde, ook aan testen zoals deze. Laten we het eens over de fincanciën hebben. Hoeveel gaat er van uw rekening als u de iD22 koopt? €664,29 (inclusief BTW). We kunnen niet zeggen dat dit veel geld is voor wat je krijgt. Toegegeven, we hebben niet met een instapmodel te maken. Gezien de kwaliteit is dit een mooi zaakje omdat je er lang plezier aan zal beleven. En dat terwijl u bij instaptoestellen al na een paar maanden meer wilt.
 

 

BESLUIT

Uitstekende interface voor een betaalbare prijs. Een mooie en robuuste constructie, goed uitgedokterde functies en verzekerd gebruiksgemak. Wat wil je nog meer? Nadat ik er een paar dagen mee gespeeld heb, kan ik bevestigen dat het elke keer weer een plezier was om ermee aan de slag te gaan. Als je op zoek bent naar een interface die steeds weer uitblinkt, moet je zeker de iD22 proberen.