aanmelden
Cymatic Audio LR-16
Recording & Producing 31-03-2014
door:

LIVE RECORDER

 

Muzikanten weten dit maar al te goed: je eigen concert opnemen is altijd een hele karwei, maar het kan toch zeer bevredigend zijn. Meestal moet je je tevreden stellen met een stereo-opname via de console zelf, met een zeer onevenwichte mix als resultaat (stem te hard op de voorgrond, drums en gitaren ergens helemaal acheteraan). De beste oplossing is nog steeds de multitrackopname. Recorders zijn echter duur en soms erg ingewikkeld in gebruik. Maar dan kent u de LR-16 nog niet... Lees vooral verder!

 

 


PRESENTATIE

Iets eenvoudig maken kan soms toch zo ingewikkeld zijn. Bij het uitpakken en het eerste gebruik van de LR-16 vraag je je af waarom nog niemand eerder zo’n toestel heeft gemaakt. De Live Recorder kan zestien gelijktijdige tracks opnemen en afspelen in 44,1 of 48 kHz, en zelfs 96 kHz. Het is een standalone recorder, maar je kan hem ook gebruiken in combinatie met een computer, of gebruiken als geluidskaart. De tracks worden opgenomen via een externe harde schijf of een USB-stick. De interface is gebruiksvriendelijk en betaalbaar. Klinkt goed, toch? Wat is er nog meer? Laten we hem eens op de testbank leggen. Ga vooral niet lopen!
 


BESCHRIJVING

Zwart en glanzend... dat is het eerste wat ons opvalt. Met een geel verlicht beeldscherm en retro bedieningsknoppen. Het ziet er alvast allemaal erg mooi uit... en het oppervlak registreert ook erg nauwkeurig je vingerafdrukken. Best geen frietjes eten wanneer je met de LR-16 aan de slag bent. De medaille heeft namelijk twee kanten: hoe mooier het toestel, hoe minder graag we er vingerafdrukken op zien. Het apparaat meet 24,3 cm in de lengte, is 16,7 cm diep en meet ongeveer 7 cm op z’n hoogste punt. Het oppervlak is licht hellend, waardoor we op het laagste punt met een hoogte van ongeveer 4 cm zitten. De LR-16 weegt 905 gram (excl. adapter).
In de doos vinden we ook nog een adapter en een beknopte handleiding. Een meer complete versie kan je downloaden op de website van Cymatic Audio. Aan de voorkant zitten een USB-aansluiting en een hoofdtelefoonaansluiting met bijhorende volumeknop. Het mooie controlepaneel heeft een scherm van een redelijk formaat (7 x 3,5 cm) met aan weerskanten drie knoppen: “mode”, “menu”, “back” aan de linkerkant, en aan de rechterkant “select” en twee pijlen (één naar boven, één naar beneden). Op de onderste balk zien we vijf knoppen voor de recorder. De achterkant van de LR-16 is goed gevuld: zestien ingangen in TRS jack, een stereo jackuitgang, een USB-aansluiting een een on/off-schakelaar. Vlak daaronder zit de aansluiting voor de adapter. De ruimte is net groot genoeg om dit alles te herbergen.

 

 

 

GEBRUIK

ullie kennen me: ik doe niets liever dan aan de slag gaan zonder handleiding. Het is een goede manier om de ergonomie van een toestel te beoordelen. Ik zet de LR-16 dus aan en op het scherm verschijnt: “sluit pc of opnameapparaat aan”. Ik neem de eerste USB-stick die ik op mijn bureau kan vinden en stop die in de ingang. Er wordt meteen een test uitgevoerd en de LR-16 vertelt me wat de gebruiksmogelijkheden zijn met mijn stick.
Je gaat automatisch werken in 16 bit, de standaard bij gebruik van een USB-stick. Wanneer je werkt met een computer of harde schijf, zal dit 24 bit zijn. Het toestel heeft iets gezien op mijn USB-stick, want op het scherm verschijnt de boodschap “USB- Flash drive too slow. Format?”. Nou zeg, deze oude stick zou te traag zijn en nu krijg ik de vraag of ik wil formatteren. Ik ga akkoord en na een korte nieuwe test verschijnt er dat ik op deze stick gelijktijdig op zestien sporen kan opnemen in 16 bit en 48 kHz. Ik ben stomverbaasd! Je krijgt ook meteen de beschikbare opnametijd te zien, en die is niet erg lang. Daarom ga ik even om een USB3-stick van 64 GB - en ik hoop dat mijn baas deze terugbetaalt. Ik heb de aankoop immers gedaan in het belang van de wetenschap!
Met deze stick kan ik op zestien sporen acht uur opnemen in 44.1kHz/24 bit. Als de stick te langzaam is, verschijnt er een melding op het scherm. De functies zijn makkelijk en intuïtief bereikbaar. Het standaardscherm visualiseert zestien vlakken die overeenkomen met de sporen. Als je aan het opnemen bent, staat er een aanduiding bij elk actief spoor. Je kan kiezen hoeveel tracks je opneemt en die kan je aanduiden in het menu. Je krijgt de keuze tussen twee, vier, acht of zestien sporen. De selectie “sample rate & width” biedt de mogelijkheid om de samplefrequentie te kiezen, tussen 44.1 kHz, 48 kHz en zelfs 96 kHz (maar dit enkel in de “twee sporen” modus). Verder is er ook de mogelijkheid om het ingangsniveau te kiezen, voor het geheel of voor elk spoor apart (tot -12 dB). Dit gebeurt allemaal erg intuïtief met een eenvoudige visualisering. De volgende functie betreft de monitoring. Die gebeurt zonder latency en je kan voor elk kanaal het volume, de mute/solo en de panning regelen. Helaas gebeurt dat niet erg nauwkeurig. Het volume gaat bijvoorbeeld van -1 dB naar -3 dB, en dan van -7 dB naar -15 dB. Hetzelfde geldt voor de panning: je kan vier stappen naar links of naar rechts gaan. Bij het afspelen krijg je beschikking over een playlist die erg handig zal zijn op concerten en in het theater. Ik heb het nog niet gezegd, maar het is niet mogelijk om aan “re-recording” te doen met de LR-16, tenzij je hem gebruikt als geluidskaart. De ontwerpers tonen hiermee zeker hun originaliteit. Na het installeren van enkele drivers ben je meteen vertrokken.
Indien je de opgenomen sporen wenst te mixen, kan dat, maar dan wel met een aantal kanttekeningen. Zoals hierboven al gezegd, ontbreekt er enige finesse bij het regelen van o.a. het volume. Maar een ruwe mix is zeker geen probleem. Wil je een “serieuzere” mix maken, dan zal je daarvoor een ander toestel moeten gebruiken. De LR-16 is nu eenmaal vooral een recorder!

 

 

GELUIDSKWALITEIT

Ik ga het eerst even over de hoofdtelefoonaansluiting hebben. Je krijgt een behoorlijk volume met de nodige reserve. Dit is zeker belangrijk bij concerten, gezien het daar soms behoorlijk rumoerig kan zijn en we zo riskeren van niet veel te horen door onze hooftelefoon. Maar daar hoeven we ons dus geen zorgen over te maken. Voor het overige zal de geluidskwaliteit vooral afhangen van de keuzes die je maakt bij het instellen van het apparaat. Hoewel je met 16 bit meer opnametijd krijgt, gaat dit ten koste van de kwaliteit. Wanneer je kiest voor 24 bit / 44.1 kHz of 48 kHz (dit toestel is immers de perfect bij video-opnames) bekom je een verbluffende kwaliteit. Toch als je rekening houdt met de omvang en de prijs van dit beestje. Dus ja, je kan altijd beter vinden, maar dat zal je voelen in je portemonnee. En het gaat hier om een geluidskwaliteit die enkele tientallen jaren geleden gewoon nog ondenkbaar was.


BUDGET

De grote prijsvraag: hoeveel kost de LR-16 nu juist? €475 (incl. BTW). Dit is zeker dé verrassing van de test. Ik was ermee aan de slag gegaan zonder een idee te hebben van de prijs en ik had eerlijk gezegd gedacht dat hij een pak duurder zou zijn. En plotseling vind ik het jammer dat we er geen twee kunnen synchroniseren... Maar dus, financieel is dit zeker een goede deal.
 

 

BESLUIT

Als je zestien sporen op een eenvoudige manier wil opnemen, zoek dan niet verder! De LR-16 biedt alles wat je nodig hebt om comfortabel te werken, zonder daar een kanjer van een prijs voor te betalen. En indien Cymatic Audio niet de enige fabrikant is die dit type recorder produceert, zal je al goed moeten zoeken om beter te vinden. De LR-16 presteert goed op vlak van klank, mogelijkheden én prijs. En je op zoek bent naar een 24-sporenrecorder, heeft Cymatic Audio er ook een. Daarnaast zullen sommigen een opnamefunctie misschien niet nodig hebben, maar wel willen beschikken over een betrouwbare multitrack player. Bijvoorbeeld voor gebruik in theaters, of voor concertfragmenten (sequencers beginnen uit de mode te geraken). Cymatic Audio heeft daaraan gedacht en heeft daarvoor de LP-16 ontwikkeld. Dit model is quasi identiek aan de LR-16, met als verschil dat de LP-16 niet kan opnemen. Wat wil je nog meer?