aanmelden
Zoom iQ5
Recording & Producing 26-02-2014
door:

STEREO MICROPHONE FOR IPHONE, IPAD & IPOD

 

Ik krijg iets vreemds toegestuurd dat het label “Zoom” draagt. Het is wit en doet onmiskenbaar denken aan de wereld van Apple. En dat is blijkbaar geen toeval, want het is een stereomicrofoon voor de iPhone 5, de iPad (vierde generatie) en de iPod Touch (vijfde generatie). De “iQ5”, met de kleine i, heeft dus een goed gekozen naam. De microfoon ziet er alvast erg mooi uit, maar is hij ook goed? Let’s find out!

 

 


PRESENTATIE EN BESCHRIJVING

De iQ5 is erg klein en weegt slechts 31 gram. De body is zwart (maar hij is ook verkrijgbaar in het wit), met daarop een draaibare chromen bol. Mijn zoon was er bijna mee weg om ermee te spelen in zijn Star Wars-basis! Dat zegt iets over het ontwerp van het toestel. We zien twee schakelaars op het (kleine) controle-oppervlak.
De eerste schakelaar biedt de keuze tussen 90°, 120° en M+S. De tweede kan je switchen tussen “auto gain”, “limit” en “off”. Niet ingewikkeld dus. Voor hen die het toch niet begrijpen: lees vooral verder!
Aan de rechterkant zit een kleine knop om de versterking aan te passen en aan de linkerzijde zien we twee aansluitingen: een mini-jack en een mini-USB. Onderaan zien we de “lightning”-connector om de microfoon aan te sluiten op je favoriete Apple-toestel. Als je het nog niet begrepen had: deze stereo microfoon stelt je in staat om met een superieure kwaliteit op te nemen op je “i-something”. Dit is enkel mogelijk in 16 bit, 44,1 kHz.

 

GEBRUIK

Om te werken met de iQ5 moet je iPhone, iPad of iPad Mini beschikken over iOS 6.0 of hoger. De aansluiting is zeer eenvoudig en je kan de benodigde software meteen gratis downloaden in de App Store. Deze laat je toe om het opnameformaat in te stellen, om bestanden te bewerken en zelfs om verschillende effecten toe te passen. De USB-aansluiting dient enkel om je iPhone op te laden als je de lader vergeten bent. Dit werkt dan weer niet met de iPad.
Wanneer de Zoom is aangesloten, licht er een kleine led op die ik bij het uitpakken niet eens had opgemerkt. Voilà, je bent klaar om op te nemen. Eerst en vooral moet je de microfoon correct plaatsen. Je kan je Apple-toestel horizontaal of verticaal gebruiken. De mogelijkheid om de as van de microfoon te draaien is dan ook essentieel. Daarna stellen we de inputgain in. Als je gehaast bent, dan is de “auto gain”- functie natuurlijk erg handig. Of als je toch handmatig instelt, dan kan de functie “limiter” voorkomen dat je met oversturing te maken krijgt. De led knippert snel als het ingangsniveau te hoog is ingesteld. Allemaal erg goede ideeën, gezien dit alles gebeurt via fysieke controle met directe toegang. Dit werkt ergonomisch nog het beste.
De gebruiker kan de stereobreedte aanpassen, niet alleen door te kiezen tussen 90° of 120° (de hoek tussen beide microfoons), maar ook uit M + S (mid + sides). Via de “handy recorder” kan je zo dan de breedte van je opname regelen. De bol is voorzien van twee letters, L en R (voor links en rechts), en een rode stip die je recht voor de op te nemen bron moet plaatsen.
Je moet de bol en de basis zo draaien tot ze in de juiste positie staan? Deze positief hangt af van wat je wil opnemen: alleen audio (bijvoorbeeld iPhone horizontaal, microfoon vooraan) of ook video (iPhone verticaal, micro aan de zijkant).
De mini-jack voor de hoofdtelefoon kan ook dienen als line-out en het is zelfs mogelijk om het signaal zonder latency te monitoren. Let wel, dit is het geluid dat je hoort vòòr het wordt opgenomen, het is dus nog niet door je Apple-toestel gepasseerd. Maar, dit is natuurlijk erg leuk als je wilt opnemen en luisteren tegelijk.
De app is voorzien van enkele overzichtelijke schermen die je helpen bij het selecteren van het opnameformaat, het toevoegen van effecten en het comprimeren van de bestanden. En al is het gebruik van het woord “mastering” hier misschien een klein beetje overdreven, deze functie is best leuk om je geluidsvolume wat op te krikken. Maar  nu over naar de praktijk... hoe zit het juist met de geluidskwaliteit?

 

 

GELUIDSKWALITEIT

Om te beginnen: vermijd gebruik in de buurt van toestellen met een sterke magnetische straling. Ik had de handleiding niet gelezen (shame on me!) en dacht even snel en intuïtief aan de slag te gaan. Ik maakte een leuke video, maar zowel het beeld als het geluid waren verschrikkelijk. Toch maar even de handleiding, die er als een bijsluiter van een geneesmiddel uitziet, erbij genomen. Van zodra ik uit de controlekamer van de studio kwam, was het beeld helder en het geluid goed. Deze microfoon houdt niet van elektromagnetische straling. Hij heeft zonder twijfel gelijk…
Het geluid is aangenaam, meer gedefinieerd dan dat van de geïntegreerde Apple-microfoon (die inderdaad niet geweldig is). Ruis wordt tot een minimum beperkt, en is misschien zelfs nihil. Voor een verslaggever is het dus  mogelijk om interviews af te nemen en omgevingsgeluiden vast te leggen (of beide tegelijk), om opnames te bekomen die dan quasi klaar zijn voor gebruik. Akkoord, als je het Berliner Philharmoniker wil opnemen en die opname wil verkopen aan de Deutsche Grammophon, kom je er wellicht niet. Maar, als je een korte clip wilt opnemen om op het internet te plaatsen, dan is de iQ5 zeker niet slecht. En dit alles voor een zacht prijsje. Zoom biedt dus goede kwaliteit voor een goede prijs. En er zullen er altijd zijn die het jammer vinden dat je niet kan opnemen in 24 bit, maar rekening houdend met waarvoor de microfoon bedoeld is, is dat geen probleem.


BUDGET

Ik hou van verhalen met happy endings. Ik voel me als Lucky Luke die bij zonsondergang zingt: “I’m a poor lonesome cowboy”. En inderdaad, ook als je niet rijk bent, kan je zonder probleem een Zoom-stereomicrofoon kopen voor €117,81 (incl. 19% BTW) en deze rechtstreeks aansluiten op je iPhone (iPad, iPod,…). Voeg een scheutje reverb toe en je opname is klaar voor publicatie op het internet. Vooruitgang kan soms toch zo leuk zijn!

 

BESLUIT

Je kan genieten van de functies die Apple te bieden heeft zonder dat je je tevreden moet stellen met een microfoon die klinkt als een reutelende auto. De iQ5 zal een glimlach op je gezicht toveren. Het ontwerp past perfect bij dat van Apple. Try it, love it! Da’s een mooie conclusie.