aanmelden
Cakewalk SONAR X3 Producer
Recording & Producing 29-04-2014
door:

MUSIC PRODUCTION SOFTWARE

 

Eerst een beetje achtergrond: Cakewalk is belangrijk voor mij, want het is met deze software dat ik mijn eerste plaat maakte in 2004, exact tien jaar geleden dus. Audiosoftware was toen nog niet zo talrijk aanwezig als vandaag. De marktleiders waren Cubase en Cakewalk. Ik had meteen een zwak voor deze laatste.

 

PRESENTATIE

Sonar Producer Edition X3 is in de eerste plaats een multitracksoftware die voldoet aan de huidige eisen, met zoveel midi- of audiosporen als je wil. De interface heeft alle tools in huis om goed te mixen: een performante sequencer en een krachtige masteringsectie. Kortom, alles wat je nodig hebt om alle etappes van een productie tot een goed einde te brengen.

 

HANDLEIDING EN ACCESSOIRES

Normaal krijg ik een enorme doos met een toestel en wat extra accessoires. In dit geval is het even anders. Een klein doosje met vier cd’s voor de installatie en met informatie over de verschillende instrumenten en hun licenties, de plugins, en verschillende proefpakketten waaronder “Loopmaster”. De handleiding is natuurlijk eveneens beschikbaar als pdf, een kleine gids met sneltoetsen die je heel wat tijd besparen. Rekening houdend met recente ontwikkelingen in de muziekwereld, biedt Sonar X3 ook mogelijkheden om je definitieve bestanden te uploaden naar online platforms. De bekendste op dit moment zijn ongetwijfeld “Soundcloud” en “Youtube”.

 

SYSTEEMVEREISTEN

Het spreekt voor zich dat een programma als dit wel wat vraagt van je computer. De fabrikant adviseert dan ook minimaal deze systeemvereisten: Windows 7 of 8 (32 & 64 bit), een processor die minimaal overeenkomt met een “intel dual core 2,67 GHz en 2 gigabyte RAM. Je moet ook minstens 4,5 gigabyte vrije schijfruimte hebben. De aanbeveling is nog steeds 20 gigabyte ongeacht de ruimte die “Addictive Drum” inneemt.

 

MOGELIJKHEDEN

De belangrijkste functie van de Sonar X3 is ongetwijfeld het opnemen op meerdere sporen. Je beschikt over een oneindig aantal sporen waarop diverse soorten signalen worden opgenomen of geïmporteerd. De audio kan in verschillende formaten en resoluties worden opgenomen, waardoor het mogelijk wordt om opnames te maken tot 64 bits. De Midi is bedoeld om allerhande apparaten, voornamelijk synthesizers en virtuele instrumenten, te bedienen (zie rubriek VST). Dat is een techniek die zich allang bewezen heeft, en nog voor de digitale audio is ontstaan. Eenmaal alles is opgenomen, komt de mix. Om dat fatsoenlijk te doen, heb je een heel arsenaal aan tools nodig om het geluid letterlijk vorm te geven: knippen, plakken, verplaatsen, inkorten, uitrekken, mooier maken, oppoetsen, enzovoort. Maar ook zaken als dynamiek of frequentieverwerking, zoals compressie of equalizing, komen in de mix aan bod (zie ook rubriek VST). Sonar X3 is ook een uitstekende sequencer die in de loop van de jaren flink is geëvolueerd. Je hebt de mogelijkheid om bestanden op verschillende manieren op te slaan. Maar ook om bestanden rechtstreeks aan een spoor toe te wijzen, rekening houdend met het ritmische raster, of met behulp van tools zoals de piano roll of een step sequencer. Ook kan hij videobestanden importeren om op die manier beeld en geluid te synchroniseren.

 

 

 

VST EN VSTI

Sonar X3 ondersteunt verschillende plugins, van Direct-X tot VST-3. In deze versie zit een hele reeks indrukwekkende effecten, instrumenten en mogelijkheden voor dynamiek en equalizing. En natuurlijk de onvermijdelijke Sonitus fx-pack die we al enkele jaren zien bij Sonar. Perfect voor discrete correcties met de nodige transparantie op het niveau van compressie en equalizing. De Blue Tube serie van Nomad Factory is een plugin met een vintage look, waarvan de klankkeur doet denken aan die oude buizenapparatuur waar we allemaal zoveel van houden. Ik raad je zeker aan om eens een kijkje te nemen op de website en om hun producten te leren kennen. We kunnen ze hier jammer genoeg niet allemaal de revue laten passeren. Laten we eens kijken naar enkele toestellen die op mij het meeste indruk hebben gemaakt. We beginnen met de PEQ5B-3, die me doet denken aan bepaalde analoge EQ’s die in de mastering gebruikt worden, met de bijzonderheid dat hier een knop zit om toe te voegen en een andere om te verwijderen. Dit geeft je de mogelijkheid om deze twee functies te gebruiken op identieke frequenties, wat een ingekleurd effect garandeert. Daarnaast heb ik ook een zwak voor de BW2S-3 brickwall limiter, die zijn naam niet gestolen heeft en indrukwekkende volumes mogelijk maakt. Om af te sluiten, over naar de Blue Tube serie, mijn favoriet, met de “ADR2S-3” BT Valve Driver. Dit is niets anders dan een saturatie-module (uitgerust met HP en LP) die je zeker niet onberoerd zal laten. Verder beschikt elk masteringprogramma die naam waardig, over een multibandcompressor, zoals de LP64. Die bestaat uit vier lineaire compressors die volledig configureerbaar zijn. De Sonar X3 heeft een eigen convolution reverb. Hiermee kan je op een ingangssignaal de akoestische eigenschappen van eender ruimte toepassen. Die werkt enkel in 32 bits, wat jammer genoeg voor een lichte vertraging zorgt (1,5ms bij 44,1 kHz). Er zijn ook twintig virtuele instrumenten, waaronder de beroemde “Rapture” synthesizer, de “Addictive Drum” drum-module en de “Melodyne”, een geluidseditor waarmee je bijvoorbeeld de juistheid van een stem kan corrigeren en de noten kan bekijken in plaats van enkel de klassieke sinusoïde te zien. We hebben het nu even alleen over de meest gebruikte functies gehad, maar de Sonar X3 heeft nog heel wat extra effecten in huis: delays, chorus, flanger en vele andere modulatiemogelijheden die je zelf nooit voor mogelijk hebt kunnen houden.

 

 

 

GELUIDSKWALITEIT

De geluidskwaliteit van een programma is altijd moeilijk te definiëren. Het spreekt vanzelf dat de hardware die je gebruikt deze parameter enorm kan beïnvloeden. De geluidskaart en converter zijn maar weinig doorslaggevend om een goede geluidskwaliteit te bekomen. De Sonar X3 biedt wel een indrukwekkend transparante opnamekwaliteit. Eigenlijk neemt hij alles op wat je hoort. Logisch, zeg je? Wel, dat is niet altijd het geval geweest. Maar toch moet je altijd in gedachten houden dat hoe goed de producten van Cakewalk ook zijn, ze je expertise en talent nooit helemaal zullen vervangen. En gelukkig maar!

 

PRIJS EN BESLUIT

Dit alles haal je in huis voor het bedrag van €449 (inclusief BTW). Een belachelijke prijs, gezien de kwaliteit en het indrukwekkende aantal tools en instrumenten in dit pakket.