aanmelden
FOCAL Spirit Professional
Recording & Producing 29-01-2014
door:

REFERENCE STUDIO HEADPHONES

 

Als je “focal” hoort wanneer je geen fotograaf bent, dan denk je meteen aan het Franse merk dat uitstekende monitors en hifiluidsprekers ontwerpt en bouwt. Ik verwachtte dus een paar goede luidsprekers, maar het was een hoofdtelefoon die geleverd werd. Deze eerste verrassing is zeker niet de laatste!

 

 


PRESENTATIE

Als ik het me goed herinner, had Focal al een mobiele headset, de “One Spirit”, die (fysiek althans) een sterke gelijkenis vertoont met het “Professional” model. Deze nieuwkomer is bedoeld voor gebruik in de studio. Kortom, het is een hebbeding voor professionals, dat ik zo dadelijk op mijn oren ga loslaten. De hoofdtelefoon heeft een ‘circumaural’ ontwerp en sluit dus volledig rond de oren. Hij wordt geleverd in een mooi kartonnen doosje dat me deed denken aan dat van een duur parfum. Dat is waarschijnlijk het “Franse” tintje van Focal. In elk geval, als we het over de algemene kwaliteit hebben, is eerste indruk zeer positief. Het valt natuurlijk nog af te wachten of deze indruk later wordt bevestigd.

 

BESCHRIJVING

Het doosje is zo stevig als een solide schoenendoos. Het interieur is bekleed met heel wat schuim dat naar de hoofdtelefoon is gevormd, zodat je hem vast kan opbergen. Verder vinden we nog een hoesje in textiel, twee kabels en een zwarte kartonnen envelop met de handleiding. Daaruit blijkt dat de twee transducers 40mm groot zijn en dat het membraan is vervaardigd uit mylar/titanium (met een neodymium motor).
Qua uitzicht is de Focal Spirit Professional alvast zeer geslaagd en zijn afmetingen zijn perfect. Niet te groot, niet te klein. Het zou qua gewicht ook een slecht gevoel geven. De oorschelpen zijn gemaakt van hard plastic, maar dat ziet er eerder uit als metaal waarop kleine druppeltjes verf zitten. Het kan natuurlijk ook zijn dat het de bedoeling is om condens te imiteren... maar dat is eigenlijk niet belangrijk, want hij ziet er gewoon goed uit. Beide pads zijn gemaakt uit zeer comfortabel aanvoelend imitatieleer. De twee meegeleverde kabels zijn niet dezelfde: de ene is opgerold (zoals de telefoonkabel bij je thuis) en kan tot vier meter uitgerokken worden, de andere is recht en 1,40m lang. Deze laatste beschikt overigens over een afstandsbediening om de hoofdtelefoon in te schakelen of om een gesprek aan te nemen wanneer je hem met je telefoon gebruikt. Het is duidelijk dat de gerolde kabel het meest zal gebruikt worden in de studio. Allebei de kabels worden aangesloten op de linkerschelp. Aan het andere uiteinde van beide kabels vinden we een mini-jack, waar je een verguld verloopstuk in jackformaat (6,35mm) op kunt schroeven, dat eveneens is meegeleverd. Nogmaals, dit is perfect. Licht, maar niet té licht! We hebben te maken met een model met lage impedantie (32 Ohm). Professionele specificaties dus!

 

GEBRUIK

De hoofdtelefoon zit erg goed in mekaar en kan makkelijk worden aangepast. Klein hoofd, groot hoofd? Geen probleem, hij past voor iedereen! Behalve als je grote oren hebt… In dat geval zullen ze niet volledig bedekt zijn door de pads en zal de hoofdtelefoon niet zo comfortabel aanvoelen, maar voor de meeste gebruikers zal dit geen probleem vormen. Dat heeft trouwens niets met dit model te maken, maar geldt voor alle hoofdtelefoons. Op de schelpen staat “left” en “right”, maar dat is bijna niet leesbaar, zeker niet in een donkere studio. De tekst is namelijk glanzend zwart op een mat zwarte achtergrond. Maar, eens je hem dan toch op de juiste manier op je hoofd hebt gekregen en de kwaliteit en het comfort ervaart, ben je dit slordigheidje snel vergeten. Door het schuim op de schelpen en de hoofdband kan je probleemloos lange sessies aan. Ook het gewicht speelt hierin een belangrijke rol. De zijkanten zijn beweegbaar, maar het is onmogelijk om ze weg te draaien zoals je met een DJ-hoofdtelefoon kan. En dan nu het belangrijkste: het geluid!

 

GELUIDSKWALITEIT

Het eerste belangrijke dat me opvalt, is dat de schelpen het omgevingsgeluid goed buitensluiten. In de omgekeerde richting werkt dat ook: iemand die dicht bij de gebruiker zit, zal niet gestoord worden door lawaai, tenzij je hem natuurlijk loeihard zet. In de studio is dat zeer belangrijk om overspraak via de microfoon te vermijden, zelfs met een clicktrack die behoorlijk hard staat. Laten we eens een muziekje opzetten. Meteen merken we wat ze bedoelen met de term “professional” in de naam. De luisteraar krijgt prachtige klanken en dat in het gehele frequentiebereik. Vooral de mids zijn zeer indrukwekkend. Dat zal zangers aanspreken, maar ook mixers. De bas is gedefinieerd, en niet gezwollen en té aanwezig zoals op sommige modellen waarbij het geluid soms wat “boomy” is. De hoge tonen zijn luchtig en helemaal niet agressief. Mijn algemene indruk over de sound is zeer positief. Het geluid is zeer gedetailleerd, waardoor je alles zeer goed hoort. Daarom is deze hoofdtelefoon uitermate geschikt voor het mixen. Maar, voor muzikanten is hij ook erg leuk, want hij zit niet alleen comfortabel tijdens het spelen, je klinkt er nog goed door ook. Dit stelt de muzikant in staat om bij het opnemen kleine nuances te horen die hij anders misschien niet zou horen. Daardoor kunnen ze hun eigen werk beter beoordelen en indien nodig verbeteringen aanbrengen. Mixen met enkel een hoofdtelefoon is eigenlijk geen goed idee. Je moet eerst een goede basismix maken met behulp van de monitors. Maar finetunen met een hoofdtelefoon is natuurlijk een mooie aanvulling. En de Focal Spirit Professional is daar zeker een goede kandidaat voor.

 


BUDGET

Een professionele headset kost nu eenmaal iets meer dan een gewone. Maar, je krijgt er kwaliteit voor in de plaats die je nauwelijks vindt op de huidige modellen. De Focal Spirit Professional die ik hier op mijn hoofd heb staan, kost € 313,39 (inclusief BTW). Dit is de officiële prijs, maar in werkelijkheid is hij iets goedkoper. Dit kan veel lijken wanneer je hem nog niet getest hebt. Nadat we hem hebben geprobeerd, weten we dat hij de moeite loont en dat deze prijs volledig gerechtvaardigd is.

 

BESLUIT

Een zeer mooie hoofdtelefoon die niet alleen mooi oogt, maar ook erg goed klinkt. Comfort, looks, goeie sound… Hij heeft het allemaal. Akkoord, hij is niet de goedkoopste, maar je zal er op lange termijn veel plezier aan beleven. De herinnering aan de prijs verdwijnt, de kwaliteit blijft!