aanmelden
Apogee Duet
Recording & Producing 30-12-2013
door:

HANDHELD RECORDER

 

De naam van het toestel spreekt voor zicht: deze interface is niet bedoeld voor een pc. Van de andere kant, als je een grote fan bent van Apple, dan geraakt u makkelijk in de ban van deze interface. Laten we hem samen ontdekken!

 

 

 

PRESENTATIE

Apogee is een Amerikaans merk en natuurlijk is de slogan van het product dat ook: “The first professional stereo audio interface for iPad and Mac”. Alles zit eigenlijk vervat in dit ene zinnetje. Wat je er niet kan uithalen is de niet te ontkennen schoonheid van het toestel. Apple staat natuurlijk bekend om z’n combinatie van soberheid en design. Apogee stelt dus een interface voor onder de naam “Duet”, die je niet alleen kunt aansluiten op je Mac of iPad, maar ook op je iPhone. En dat is behoorlijk vernieuwend. Het gaat hier om een toestel dat niet enkel mooi oogt, maar ook nog eens zeer efficiënt is.

 

 

 

 

BESCHRIJVING

Het toestel meet 102 x 162 x 25mm (B x L x H) en weegt 495 gram. We vinden ook behoorlijk wat accessoires in de verpakking: een USB-kabel (USB2), een kabel die je aan de Duet koppelt en aan de andere kant een combostekker van twee XLR’s en twee jacks. Er is een adapter voor Europa, voor de VS en voor het Verenigd Koninkrijk. We kunnen dus rondreizen met deze interface! Tot slot is er ook nog een USB/30 pins kabel voor de iPad2. Heb je een nieuwere iPad, moet je met een adapter werken.
De module heeft een oneindig draaibare kiesschijf die je ook kan indrukken om door de verschillende menu’s te browsen. Daaronder zitten een tactiele controller en een OLED-schermpje.  Aan de voorkant is er een hoofdtelefoonaansluiting en aan de achterkant zit een USB-poort voor MIDI, een aansluiting voor een analoog signaal, een voedingsaansluiting en een mini-USB-poort. Aan de onderkant zit zeer effectief antislipmateriaal. Dit alles is vergezeld van een mooie snelstartgids in mooi glanzend papier, waarin op dertig pagina’s de meest gebruikte basisfuncties uit de doeken worden gedaan. Een meer volledige handleiding is te downloaden op de Apogee-website.

 


GEBRUIK

Je moet beschikken over een Mac-computer met minimaal een Intel-processor van 1,5 GHz, 2 GB RAM (4 GB aanbevolen). De OS moet minstens een 10.6.8 zijn, of nog beter een 10.7.5 of nieuwer. Elke Core Audio software is compatibel met het apparaat. Cubase, Nuendo, Garage Band, Logic, Ableton of Digital Performer zijn maar enkele voorbeelden waarmee het prima werken is.
De installatie gebeurt in slechts een paar seconden: je sluit de Duet aan op je Apple computer en de interface wordt meteen herkend. Je kunt de nieuwste driver krijgen, maar voor mij was dat niet nodig. Ik beschik namelijk over Logic ProX op de computer van mijn zoon. En meteen had ik geluid. Daarna probeerde ik het eens op de iPad. Ook daar liep alles van een leien dakje. Wel een aandachtspunt hier: hang de externe voeding aan je Duet, of de batterij van je iPad is snel leeg! En wat helemaal een voordeel is: de iPad laadt ondertussen op. De batterij van de mijne was bijna leeg toen ik de Duet eraan hing. Kort daarna was mijn iPad weer opgeladen. De analoge aansluitingen zijn erg handig en ogen zeer stevig en robuust. Ze zijn gemerkt met 1, 2 en “out” L en R.
Plug je microfoon, bas of gitaar in, sluit je monitoren aan en je bent vertrokken! Het gebruik is erg eenvoudig. Via de Apogee Maestro-software kan je de microfoon- of instrumentingang kiezen, van +4 dBu tot -10 dBV. En stel dat je een microfoon gebruikt die fantoomvoeding nodig heeft, dan kan je deze activeren via de software. Een rood bolletje boven het microfoonsymbool wijst je op het feit dat er 48 Volt wordt gestuurd naar de aangesloten microfoon. Je kan de fase ook omkeren of een soft limiter gebruiken. Door op de grote encoder te drukken, passeer je achtereenvolgens de “in 1”, “in 2”, “speaker” en “phones”. En door met de encoder te draaien, kan je de ingangsniveaus en de output snel en nauwkeurig instellen.
Het scherm toont de niveaus via een piekmeter in mono of stereo. Het voelt allemaal erg intuïtief aan doordat het scherm op het toestel zelf zit, én dankzij de duidelijke pictogrammen (hoofdtelefoon, microfoon, gitaar, speaker). Zelfs een klein kind begrijpt het probleemloos. Het scherm toont ook of je luistert in mono of stereo, of het uitgangssignaal verzwakt of gemute is, of er fase-inversie is en of de limiter geactiveerd is.
Terwijl we bezig zijn, ontdekken we dat alles wat een geluidsman nodig heeft, aanwezig is. Door de trackpads aan weerszijden is alles meteen voorhanden. We hebben het hier over de tastsensoren die zeer goed reageren op aanrakingen. Voor iPad of iPhone kan de gebruiker de gewenste apps verkrijgen via de App Store. In de handleiding staan enkele voorbeelden, maar je weet ook dat er elke dag nieuwe toepassingen worden geboren. Op de interface zelf is het OLED-scherm erg goed. Van zodra je de encoder aanraakt, verschijnen de waarden van de input of het uitgangsniveau. Van pagina wisselen doe je door op de schijf te drukken. Het is al even intuïtief als gebruiksvriendelijk. En als we dat zeggen, betekent dit dat de ontwerpers goed werk hebben geleverd.

 

 

 

GELUIDSKWALITEIT

Misschien had je aan de Kerstman al een erg dure interface gevraagd en misschien heeft deze al laten weten dat je door de economische crisis niet meer in Sinterklaas moet geloven… Wel, lees vooral verder! De Duet werkt in 24 bit en sampling rates tot 192 kHz. De microfoonvoorversterkers bieden 75 dB gain, erg handig voor het opnemen van zeer zwakke signalen. De geluidskwaliteit is erg goed. Geen geruis, statische geluiden of andere ongemakken. Ik heb een akoestische gitaar opgenomen en ben zeer tevreden over het resultaat. Hetzelfde geldt voor zang. Het geluid is zeer natuurlijk en gedefinieerd. Wat heb je nog meer nodig? Een lage prijs…? Dat zou mooi zijn.

 

 

BUDGET

Wel ja, wat kost dit mooie ding nu? €649 (inclusief BTW). Je kan altijd wel wat goedkoper vinden... en lelijker en minder goed... De vraagprijs is eerlijk: je betaalt voor wat je krijgt. We zitten toch nog in een betaalbare prijsklasse. Zeker voor in een homestudio heb je met dit toestel alles in huis wat je nodig hebt om mooie opnames te maken.

 

BESLUIT

Kwaliteit op alle niveaus: het design, maar natuurlijk ook het geluid en vooral de interface. Het enige nadeel is dat dit toestel enkel op Apple-toestellen werkt. Maar kom, beter een toestel dat op het ene type goed werkt dan op meerdere types draait, maar om de haverklap te maken heeft met bugs. Als je een perfect huwelijk zoekt tussen looks, kwaliteit en ergonomie: zoek niet verder! Je hebt het gevonden!