aanmelden
Genelec 82/72 DSP Series
Recording & Producing 04-09-2013
door:

“SMART” ACTIVE MONITORING SYSTEM

 

 

Professionals weten het maar al te goed: het monitorsysteem is zowat het belangrijkste instrument in de studio. Natuurlijk mogen we microfoons, preamps, compressors en equalizers ook niet onderschatten. Maar wat voor zin heeft het om allemaal dure high-end apparatuur te kopen als je niet goed hoort wat je aan het doen bent? Als we naar monitors kijken, kunnen we haast niet rond Genelec. Dit merk staat voor kwaliteit en krijgt dus al onze aandacht.

 

 

 

PRESENTATIE

Ik moet toegeven dat ik bij het uitpakken even dacht: “ze zien er uit als een Genelec 8040, maar dan met een sub. Niets nieuws onder de zon.” Mijn excuses voor deze schromelijke vergissing. Ik waardeer de 8040 zeker, maar het gaat hier om de 8240 APM met sub 7260A - en dat alles vergezeld door een mysterieus zwart doosje. Het verschil op papier tussen de 8040 en de 8240 lijkt eerder klein, maar in werkelijkheid is het toch iets heel anders: we hebben hier te maken met een compleet monitorsysteem met akoestische correctie. De luidsprekers hebben analoge en digitale ingangen en ze integreren DSP die kan gestuurd worden via GLM-software die een heerlijke interface en meetmicrofoon heeft: de Genelec 8200A. OK, ik voel je interesse al stijgen. Laten we dit samen verder ontdekken!

 

 

 

BESCHRIJVING

De look van deze monitors kunnen we niet negeren: het is haat of liefde (ik maak deel uit van de tweede categorie). Of het nu gaat om de sub of om de speakers zelf, ze hebben een zekere uitstraling. De 8240 weegt 9,4kg en is 35cm hoog en 23,7cm op het breedste punt. De diepte bedraagt 22,3cm. De hoogte is met 1,5cm gestegen door de Iso-Pod, die het mogelijk maakt om de luidspreker los te koppelen van de steun. Dit alles om de geluidskwaliteit te verbeteren. De sub-7260A heeft een gewelfd ontwerp, wat eerder zeldzaam is voor een subwoofer. Dit zorgt toch, ondanks de indrukwekkende afmetingen (62,5 x 46,2 x 36,3cm), voor een originele look. Binnen deze behuizing vinden we een membraan van 12 inch. De 8240 is een tweewegsysteem met een tweeter (¾ inch of 19 mm) die beschermd wordt door een stevige grille en een woofer van 6,5 inch (16,5 cm).
Sommigen onder ons breekt het angstzweet uit als ze nog maar denken aan akoestische meetsoftware. Onterecht! Althans, in dit geval. Genelec heeft met het systeem “Autocal” alles in huis om ons het leven makkelijker te maken. Hier komen we nog op terug! Om even samen te vatten: ik krijg twee 8240 APM luidsprekers en een 7260A sub, een meetmicrofoon, een zwart doosje en software.
In zijn grote goedheid heeft de importeur ook nog de kabels meegeleverd, alsook twee steunen met een zeer zware voet (Hij kon niet weten dat ik rugproblemen heb. Nu kan ik nog naar de fysiotherapeut ook!). Laten we beginnen met de monitors, die wel broertjes lijken van de 8040A. Alleen op de achterkant vinden we knoppen en regelaars. En niet weinig: twaalf stuks. Dit alles om de frequentierespons van de 8240A handmatig te corrigeren als je hem stand alone wilt gebruiken, met of zonder subwoofer. Maar, het zou jammer zijn om daar te stoppen. Genelec biedt daarom ook het “SE DSP System” aan, vrij vertaald: een digitaal systeem voor gebruik in kleine ruimtes.
De GLM (Genelec Loudspeaker Manager) is een softwarepakket dat u toelaat om dit alles te controleren en bij te sturen met behulp van het kleine zwarte doosje (14 x 6 x2,7 cm) dat luistert naar de naam “AutoCal” (wat natuurlijk staat voor automatische kalibratie) via de meetmicrofoon, waar we het net ook al over hadden. De 8240A monitors (en hun grote broers 8250A) gebruiken vier “notch” en vier “shelf” filters, terwijl de subwoofer 7200A vier parametrische filters en een “roll off” gebruikt. Daarenboven kan je met het GLM-systeem de fase van de sub heel nauwkeurig instellen.

 


Het systeem vraagt om je setup te kiezen (twee luidsprekers met of zonder woofer, surround, enzovoort). Daarna kies je voor een manuele of automatische toekomstige setup. De luidsprekers worden geïdentificeerd (links en rechts, en in het geval van een surround systeem ook voor en achter). Witte ruis wordt naar je speakers gestuurd. Als alles naar wens is, bewaar je je setup via de software. Genelec heeft kleine stickertjes voorzien die je op de kabels kan plakken om na bijvoorbeeld een verhuis het systeem snel weer in de oorspronkelijke situatie te herstellen.
OK, Calabration “AutoCal” begint nu: je moet het serienummer van je meetmicrofoon invoeren. Dit geeft je meteen een idee van de nauwkeurigheid: tussen twee verschillende microfoons kunnen subtiele verschillen bestaan en ik denk dat ze daarom allemaal zijn gemeten. Hier kies je ook je geluidskaart (de geïntegreerde Genelec of een andere). Genelec raadt het gebruik van de interne converter aan, want het is er een die in je systeem zeer consistent gebruikt zal worden. Hij kan gemeten worden op één punt (het luisterstandpunt) of op verschillende punten (maximum vier).


Wanneer je je meetsysteem hebt gekozen, worden verschillende testsignalen verzonden en gemeten via de microfoon. Dit gebeurt in twee fases: eerst worden de resultaten gemeten en geanalyseerd. Vervolgens worden fase en frequentierespons gecorrigeerd. Telkens je een meting uitvoert, zal die worden opgeslagen. Als je aan het eind op “berekenen” drukt, kan je het resultaat beluisteren. Ondertussen kan je de frequentierespons aanpassen. Je ziet telkens de oorspronkelijke curve, de verandering en het uiteindelijke resultaat. Als er te veel correcties nodig zijn, is het aan te raden om de positie van je luidsprekers te veranderen of om de kamer te behandelen. Ik heb met opzet de test gedaan in een studio met een goede akoestiek. Hier zijn de correcties zeer precies.
Het is nog steeds mogelijk om de frequentierepons te veranderen, als je wilt. Tenslotte vink je het vakje “Autophase” aan opdat de signalen van sub en speakers perfect gecorreleerd zijn. Je kiest voor cutoff frequentie 85 Hz in 5+1 en waarschijnlijk een beetje lager in 2+1. Als je klaar bent met je instellingen ben je ook meteen klaar om de volgende hit van het seizoen te mixen.
Als je computer crasht, zullen de instellingen bewaard blijven zolang de monitoren onder stroomspanning blijven.
Na het lezen van bovenstaande, begrijp je meteen dat we hier met een straf systeem te maken hebben, echt professioneel! Maar, hoe zit het met het geluid?

 

GELUIDSKWALITEIT

Genelec heeft ons gewend gemaakt aan kwaliteit, innovatie en originaliteit en dat is prima! Gelukkig gebruik ik regelmatig de 8040A (zonder sub), dus ik kan goed vergelijken. Dat het geluid goed is, staat buiten kijf. Of het je smaak is, daar kunnen we niet over twisten… Alle professionals weten de eigenschappen van de 8000- serie te smaken. Ik was bijvoorbeeld erg onder de indruk van de sub. Door zijn gewicht in de eerste plaats: 27 kg (auch, daar gaat mijn rug weer). Maar ook door het geluid: hij gaat tot 19 Hz en het is mogelijk om tot 108 dB te gaan. Ik denk dat de buren snel gaan verhuizen. Ik vergeleek het geluid met en zonder DSP en de conclusie is simpel: met een het DSP-systeem krijgen we een veel nauwkeuriger en helderder geluid - minder “papperig” in feite. Het doet met denken aan fototoestellen met een autofocus. Het beeld lijkt scherp, maar als je een klein beetje manueel bijstuurt, krijg je een veel beter resultaat. Hierdoor is het systeem goed op weg om uitstekend te worden. De bas is erg duidelijk en gedefinieerd (en het is altijd mogelijk om de kwaliteit van de monitoring te meten). Tot nu toe hebben we helemaal geen klagen, misschien in het volgende hoofdstuk? Nadat we deze monitors met DSP-systeem hadden gehoord, was het bijna teleurstellend om te moeten terugkeren naar de conventionele modellen. Maar, dat is het klassieke probleem van de modernisering en verbetering…

 

 

 

BUDGET

We halen er onze rekenmachine bij: de 8240 APM heb je voor €1100 (exclusief BTW), terwijl de sub-7260A €1981 kost. Het kalibratiesysteem (interface, software en meetmicrofoon) koop je voor €572. De begroting lijkt misschien aan de hoge kant, vooral voor de sub, maar we hebben dan ook te maken met een professioneel monitorsysteem waarmee je jarenlang zonder zorgen kan werken en van de uitmuntende kwaliteit ga je elke dag opnieuw genieten. Kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs. Ik denk dat niemand hierover kan klagen.

 

 



 

BESLUIT

Vanuit een goed monitorsysteem maakt Genelec nu een fantastisch systeem. Vooruitgang is het motto van dit Finse merk. Voor de gebruikers is het ook altijd weer fijn om te zien dat dit bedrijf niet op zijn lauweren rust, maar altijd op zoek is naar verbetering en innovatie. Als je een monitorsysteem zoekt dat goed werkt, uitmuntende kwaliteit biedt en consistent is, laat dit dan niet aan je voorbijgaan. Het is top!