aanmelden
Tascam US-322 & US-366
Recording & Producing 29-07-2013
door:

USB2.0 AUDIO INTERFACES WITH DSP MIXER

 

 

Als ik de naam Tascam hoor, denk ik onvermijdelijk aan de Portastudio, het opnametoestel met cassettes waarmee je in vier sporen kon opnemen. Het was de stotterende start van het fenomeen home recording. Tijden veranderen, maar de meeste mensen die met een home studio beginnen, weten niet wat te kiezen wanneer ze een geluidskaart nodig hebben. Je wil snel starten, maar je wil ook geen fortuinen spenderen aan je materiaal? En toch wil je iets degelijks? Of misschien zijn je noden gewoon beperkt? Tascam komt nu met twee nieuwe interfaces op de proppen die je zullen bevallen.

 

 

 

PRESENTATIE

Het gaat om twee quasi dezelfde interfaces. Zo hebben ze gemeen: twee microfooningangen, twee “line” ingangen en ook het controlepaneel is identiek. Waar zit het verschil dan? De ene heeft geen digitale ingang en de andere heeft een veel uitgebreider frequentiebereik. Maar op het eerste gezicht zien beide toestellen er dus hetzelfde uit, afgezien van de kleur van de achterzijde. We hebben hier te maken met eenvoudige interfaces met ofwel twee in- en uitgangen (US-322) dan wel zes ingangen en vier uitgangen of vier ingangen en zes uitgangen (US-366). Laten we dat samen ontdekken...

 

 

 

BESCHRIJVING

De afmetingen zijn eerder bescheiden: de zijdes meten 140mm, de dikte is 42mm, met een gewicht van minder dan 450 gram. De Tascam US-322 is zilvergrijs, terwijl de US-366 een donkerbruine kleur heeft. Het knoppenpaneel is goed voorzien: vier draaiknoppen waarvan drie voorzien zijn van twee led-lichtjes (dus zes in totaal), twee kleine schakelaars staan een beetje lager, met in het midden een grote draaischijf met aan de rechterkant een drukknop “mixer panel”. Hier komen we nog op terug! De voorzijde herbergt twee microfooningangen en twee line ingangen, waarvan de eerste met hoge impedantie kan werken. Het is dus mogelijk om er je bas of gitaar op aan te sluiten zonder dat je een DI-box moet gebruiken. Verder is er ook nog een hoofdtelefoon-uitgang.
Aan de achterkant zien we een USB-poort, twee jackuitgangen en twee RCA- uitgangen.  De US-366 telt daarbovenop nog een optische in- en uitgang, plus een S/Pdif in- en uitgang. De analoge RCA-ingangen kan je gebruiken als uitgangen. Tot slot is het mogelijk om er een footswitch aan te hangen, wat handig is als je bijvoorbeeld tijdens het spelen een “punch in” wil doen. Nog een verschil zien we als we beide machines omdraaien. De US-322 is uitgerust met een “mode” knop waarmee je kan kiezen tussen “stereo mix” en “multitrack”, terwijl de US-366 daarnaast ook nog eens een  line in/out-schakelaar heeft (voor de RCA-aansluitingen waarover we het daarnet hadden) en een keuze voor de digitale ingangen: optisch of elektrisch. Je ziet het: niet slecht voor zo’n kleine bakjes. Ze zijn goed uitgerust, zonder dat alles op elkaar zit gepropt. Beide toestellen komen met een Cubase LE6. Wie nog geen opnamesoftware heeft, kan dus toch meteen aan de slag. Midi zit er niet op, maar is dat echt een drama in tijden waarbij het merendeel van de synths virtueel zijn?

 

 

GEBRUIK

De installatie op zowel Mac als PC gaat zoals ze altijd zou moeten gaan: eenvoudig en snel. De papieren gebruiksaanwijzing bestaat uit niet meer dan een paar losse velletjes (Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans). Een uitgebreide handleiding van 35 pagina’s staat op de installatie-CD en op de website van Tascam. Daar kan je trouwens ook altijd de meest recente drivers downloaden. Wanneer het programma je dat vraagt, moet je de USB-kabel aansluiten. Na enkele ogenblikken zal de blauwe USB-led op je interface beginnen branden. Je hebt dus geen externe voeding nodig. Daarna kan je meteen opnemen en/of mixen via je favoriete softwareprogramma. Dat kan je aan de achterzijde kiezen via “multitrack” of “stereo mix”. Je kan de geluidskaart dus ook zonder problemen gebruiken om muziek te beluisteren of om het geluid van een video weer te geven (zelfs als het een oude film in mono is). Daarbovenop kan je op de US-366 kiezen of de RCA-aansluitingen dienen als in- of als uitgang.
Verder is het simpel: je hebt bovenaan twee draaiknoppen voor gain (één voor elke ingang). Een led geeft aan dat er een signaal binnenkomt. Als de andere ook gaat branden, is het signaal overstuurd en moet je het inputsignaal dus verminderen. De derde knop stelt je in staat om de balans tussen dat wat binnenkomt en dat wat al is opgenomen te regelen (deze functie werkt niet in de “stereo mix”-modus). De vierde draaiknop regelt het volume van de hoofdtelefoon. De “48 Volt” schakelaar voorziet de fantoomvoeding voor de twee microfooningangen. Bij de “mic-line/guitar” kan je kiezen tussen een line-ingang, micro-ingang of een hoge impedantie-ingang wanneer je bijvoorbeeld je gitaar of basgitaar rechtstreeks wilt inpluggen op de Tascam.
Tot slot regelt de grote “Line out” draaiknop het volume dat naar de monitors wordt gestuurd. De knop “mixer panel” roept drie tabbladen op op je computerscherm. Bij het eerste tabblad (“interface”) kan je een aantal parameters aflezen en wijzigen (frequentie, buffer, clock, …). Het tweede tabblad, “mixer”, toont een virtuele mixtafel. Opgelet, deze vervangt niet de mixtafel van je opnameprogramma, maar vult die aan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om effecten van de interface toe te voegen (reverb, compressor, noise surpressor, equalizer,…). De derde tab staat volledig in het teken van deze effecten. Hier kan je elke effect afzonderlijk aanpassen en bewerken. Het werkt allemaal erg intuïtief. Zelfs een beginneling vindt hier makkelijk zijn weg in.

 

 

 

GELUIDSKWALITEIT
 

Op vlak van sample frequentie is er een verschil tussen de twee modellen. De US-322 kan opnemen aan een maximum van 96 kHz, terwijl de US-366 tot 192 kHz kan. Dat verandert echter niets aan de hoorbare geluidskwaliteit. De gebruiker leert het toestel best kennen met behulp van de handleiding, zonder zich blind te staren op de sample frequentie, want die leert hem niets over de geluidskwaliteit van een audiotoestel. Waar je bijvoorbeeld wel naar kunt kijken, is het dynamische bereik, de achtergrondruis of de frequentierespons. Dat zijn zaken die van belang zijn voor de kwaliteit van je opnames. De US-366 biedt een brede respons tot maar liefst 40 kHz (vleermuizen kunnen dat misschien horen, maar onze menselijk oren horen doorgaans niets boven de 17 kHz). Het verschil zit hem dus niet meteen in de geluidskwaliteit, maar eerder in de uitgebreidere aansluitmogelijkheden die de US-366 heeft tegenover zijn kleinere broertje. Nu we het toch over de geluidswaliteit hebben: we zitten hier niet in het topgamma, maar de kwaliteit is toch voldoende om de gemiddelde homestudio te overschrijden. De hoofdtelefoonuitgang biedt voldoende reserve, zelfs als je een beetje hardhorend bent. We beschikken over een kwaliteit die tot voor enkele jaren simpelweg ondenkbaar was. En dat voor de prijs waarvan uw bankier het niet op zijn heupen krijgt.

 

 

 

 

PRIJS

€199 voor de US-366 en €169 (beide adviesprijzen inclusief BTW) voor het kleine broertje, de US-322. Het is moeilijk om hierover te klagen, vooral als je weet dat Tascam toch een merk is waar veel amateurs en professionals al jaren van overtuigd zijn. Als je op zoek bent naar een goede geluidskaart aan een eerlijke prijs en met voldoende mogelijkheden, zoek dan niet verder. Dit is wat je zoekt!
 

BESLUIT

Wanneer zijn deze interfaces niets voor jou? Als je 24 sporen in één keer wil opnemen, ben je misschien niet aan het juiste adres. Maar, als je daarentegen op zoek bent naar iets dat eenvoudig te gebruiken is en waarmee je een paar kanalen per keer kan opslaan, als je op zoek bent naar eenvoud en degelijkheid, dan zijn deze Tascams wel degelijk spek voor je bek. En wat betreft de keuze tussen de twee: de kans is klein dat je je door het prijsverschil laat leiden, want dat is minimaal. De US-322 is niet duur en gezien de bredere mogelijkheden van de US-366 ligt deze misschien meer voor de hand? Wat je ook kiest, je doet sowieso een goede zaak met deze nieuwkomers in de kleine wereld van de audio.