aanmelden
R
Recording & Producing 06-07-2013
door:

STEREO MICROPHONE FOR iPHONE, iPAD & iPOD TOUCH

 

We kennen allemaal de producten die voorzien zijn van een appeltje en een “i” voor hun naam hebben. Apple brengt diverse fantastische toestellen op de markt, van klassieke computers tot tablets, laptops, mp3-spelers en telefoons. De talrijke fans verliezen soms elke zin voor kritiek wanneer het bedrijf van wijlen Steve Jobs met iets nieuws naar buiten komt. Ik ga je een geheim verklappen: de iPhone en iPad, hoe cool ook en hoeveel leuke functies er ook in zitten, hebben een waardeloze ingebouwde microfoon. De meeste fans trekken zich het niet aan, voor de rest zijn er alternatieven op de markt...

 

PRESENTATIE

Bij RØDE, een merk met Zweedse roots (de oprichter van dit Australische bedrijf is van Zweedse komaf, dus de letter “Ø” moeten we hier dan ook als een “eu” uitspreken), hadden ze het fantastische idee om een goed product nog beter te maken. Rode is een gevestigde naam in de wereld van de microfoons en we kunnen alleen maar hopen dat ze met de iXY dezelfde ernst aan de dag hebben gelegd.

 

BESCHRIJVING

De term “XY” maakt de lezers van dit magazine die met opnames bezig zijn meteen nieuwsgierig. De term slaat namelijk op een opnametechniek waarbij stereo kan worden opgenomen en waarbij de microfoons zo geplaatst zijn dat de opnamehoeken van de capsules elkaar kruisen. Het interessante is dat deze techniek ook te gebruiken is in mono- situaties en dat wanneer je naar een stereo-opname luistert op een monotoestel het timbre en de balans op een correcte manier worden weergegeven. Ik open het mooie transparante doosje waarin de microfoon zelf zit, samen met een windhoesje en een stevig etui dat je makkelijk aan een halsketting kan hangen wanneer je bijvoorbeeld op een festival rondloopt. Aan het tasje dat je met een rits kan sluiten, zit een stevige musketon. De microfoon met twee koppen doet een beetje denken aan de NT4 van dit merk. De fiche kan je rechtstreeks inpluggen in je iPhone of iPad. Jammer genoeg gaat dat niet met de iPhone 5, Apple heeft daarop de aansluiting veranderd. Daarvoor is wel een adapter verkrijgbaar. RØDE biedt wel de mogelijkheid om bij aanschaf van de iXY voor $99 een upgrade te krijgen naar een iPhone 5 model van de microfoon. Dat model zou eind dit jaar worden uitgebracht. De omzetting van analoog naar digitaal gebeurt in de microfoon zelf. De converters van Apple worden dus niet gebruikt. De gebruiker kan opnemen aan 24 bit in 96 kHz.

 

GEBRUIK

We sluiten de iXY aan aan de onderzijde van de iPhone en onmiddellijk wordt de microfoon herkend door de telefoon. We krijgen ook meteen de keuze om een gratis of betalende app te downloaden. De betalende versie is niet duur: €5,49 in de App Store. Hiermee kan je het ingangsniveau en de compressie regelen. Maar ook de frequentie van de laag- en hoogfilter kan je aanpassen. Verder zien we functies om te editen en je kan ook kiezen in welk formaat je opneemt: WAV, AIFF, AAC, FLAC, Apple Lossless, etc. Je opnames worden meteen opgeslagen op je toestel, maar ook op SoundCloud, Dropbox, iTunes of FTP. Bij het eerste gebruik zal de app (gratis of betalend) vragen naar je favoriete instellingen: frequentie, stereo, mono of links + rechts in stereo (twee mogelijkheden in mono in plaats van één stereo). Ik moet wel zeggen dat deze microfoon onderaan de telefoon een beetje onhandig is. Maar als je je telefoon gewoon omdraait staat de microfoon bovenaan. En staat je bedieningsscherm nu ondersteboven? Nee hoor, dit draait gewoon mee. De tekst “nothing recorded” verschijnt om je mee te delen dat je nog niets hebt opgenomen. Je kan dus aan de slag.

 

GELUIDSKWALITEIT

Alles wat Apple te bieden heeft, kan nu ook met goede geluidskwaliteit. Het is zonder twijfel een supervondst. Om eerlijk te zijn, het is niet zo moeilijk om beter te doen dan het origineel als het op opnamekwaliteit aankomt. Probeer maar eens een akoestische gitaar op te nemen met de ingebouwde micro van je iPhone. Het geluid doet eerder aan een krakende oude radio denken dan aan een gitaar. Met deze nieuwe micro van RØDE tover je je telefoon meteen om tot een leuk opnametoestel. Akkoord, je kan er betere vinden, maar het geluid is nu tenminste duidelijk, helder en gedefinieerd. Als de geluidsbronnen aan weerskanten van de microfoons op een bepaalde afstand uit elkaar staan, is de stereo erg breed. Rode heeft al zijn knowhow in dit toestel gestopt. We merken wel dat de microfoon beter tot zijn recht komt als hij zich dicht bij de geluidsbron bevindt. Als je dus bijvoorbeeld een koor wil opnemen, is de iPhone niet de beste keuze, zelfs niet met de iXY. Maar, als u bezeten bent door het appeltje, trekt u mijn bewering wellicht toch in twijfel. Voor opnames van bijvoorbeeld een interview is het echt wel de microfoon bij uitstek die je iPhone omzet in een draagbaar opnametoestel met een uitmuntende kwaliteit. Je interview kan zo op de radio!

 

BUDGET

Voor €179 (inclusief BTW) is de RØDE iXY de jouwe. De prijs mag aan de hoge kant lijken voor “maar” een microfoontje, maar je verandert snel van gedacht als je de opnames vergelijkt met de opnames van de ingebouwde microfoon.

 

BESLUIT

Fatsoenlijke opnames maken met enkel je iPhone of iPad is gewoon onmogelijk. Het wàs onmogelijk, tenminste. Met de RØDE iXY gaat die wereld wel voor je open. Proberen is kopen, niet meer niet minder! Neem zeker eens een kijkje op www.ixymic.com voor meer!