aanmelden
MXL CR30 & CR89
Recording & Producing 29-07-2013
door:

CONDENSER MICROPHONES

 

 

MXL is een merk van microfoons dat bij ons niet zo heel bekend is, maar toch zeker de moeite waard om te ontdekken. De catalogus van dit merk is zeer uitgebreid, zeker als je weet dat MXL enkel microfoons maakt. Als we een kenmerk moeten plukken uit de zeer uiteenlopende meningen die je op het internet kan vinden, is het wel dat de kwaliteit van de microfoons blijft verbazen, vooral als je rekening houdt met de prijs. De twee modellen die ik hier nu voor me heb liggen, zijn des te aantrekkelijk omdat ze nogal innovatief zijn in vergelijking met het bestaande assortiment.
 

 

PRESENTATIE

Ik had over MXL microfoons al positieve berichten opgevangen. Hun geluid en prijs zouden zeer interessant zijn. Als ik een paar jaar geleden een model had getest, dan had ik waarschijnlijk moeten toegeven dat ik onder de indruk was van de geluidskwaliteit, maar dat de afwerking een beetje te wensen over liet. Op de microfoons die ik nu ga testen, heb ik qua look niets aan te merken. Erg mooi! De CR89 is een vrij groot model, terwijl de CR30 een pak kleiner is. Hij ziet er uit als een babymicrofoon. Het zijn allebei condensatormicrofoons die gebruik maken van transistoren. Voor de fans van lampenmicrofoons is er bij MXL ook keuze genoeg. Zoals ik al zei, is de catalagus behoorlijk indrukwekkend.
 

 

BESCHRIJVING/GEBRUIK

De CR89 en CR30 worden geleverd in een mooi imitatie-aluminium koffertje. Het ziet er allemaal heel erg knap uit, en wat nog belangrijker is: je kan de microfoon veilig en makkelijk vervoeren. Bij elk model zit ook een elastische ophanging. Die van de CR89 lijkt robuust. De andere lijkt veel lichter, zelfs een beetje fragiel, maar ik kan je verzekeren: dat is maar schijn. Het doet perfect wat het moet doen. Maar goed, die van de CR89 is gemaakt van de beste materialen en ziet er dus een pak steviger uit. Elk model wordt geleverd met een extra paar reserve elastieken. En dat is een geweldig idee, want de elastiek is eigenlijk het enige onderdeel dat te lijden heeft onder het gebruik en dus nu en dan aan vervanging toe is. Bij de twee microfoons zit ook een klein, zacht doekje. Alweer een uitstekend idee van MXL. De CR30 is afgewerkt in chroom, wat er erg mooi uitziet, maar waar ook makkelijk vette vingerafdrukken op blijven staan. MXL zorgt er dus voor dat je die kan afvegen zodat je microfoon schittert als een gloednieuw muntstuk. De body van de CR89 is matzwart en daardoor minder vatbaar voor vingerafdrukken, maar toch... De CR30 is 145mm hoog en weegt 392 gram. Gezien de omvang, ben je snel geneigd om minder te verwachten. De CR89 is zwaarder: 816 gram op mijn ultraprecieze weegschaal. In beide gevallen hebben we te maken met “groot membraan”-microfoons en met een “enkele cardioïde” richtingskarakteristiek. De CR30 beschikt over een attenuatorknop met drie standen (0, -10 dB en -20 dB). Beide modellen beschikken over een Mogami-bekabeling. Voor hen die geen idee hebben van wat ik nu zeg: Mogami is een bekend merk van audio-kabels en is zowat de standaard in elke professionele studio. Dit bevestigt nog maar eens dat deze microfoons uitermate goed zijn afgewerkt. Maar, laten we wat verder gaan dan de eerste indrukken!

 

GELUIDSKWALITEIT

Ik heb de stem en de akoestische gitaar apart opgenomen. De ademhaling is afwezig op beide modellen en de CR30 zorgt voor een zeer helder geluid met een uitstekende definitie, zonder enige agressie. Dit is een zeer veelzijdige microfoon voor homestudio, aan een zeer interessante prijs (zie hieronder). De gebruiker heeft natuurlijk wel maar één richtingskarakteristiek, maar daartegenover staat de dat de microfoon een zeer grote geluidsdruk aan kan (158 dB bij -20 afdemping). Het geluid is weinig gekleurd, maar je krijgt dus een behoorlijk trouw geluid. Een probleem? Absoluut niet! Zeker niet als je rekening houdt met de prijs. Dit lijkt een zeer fatsoenlijke microfoon waarmee je zeer veel mogelijkheden hebt. Wanneer we de CR89 inschakelen, beseffen we onmiddellijk dat we hiermee in een volledig andere categorie zitten. Hier hebben we echt een “bigger than life”-geluid dat het enorm goed doet met zang of een instrument dat op op de voorgrond zijn ding mag doen. Het geluid is veel kleurrijker (warmer) dan dat van de CR30. Je kan de microfoon relatief dicht bij de geluidsbron brengen zonder dat je last krijgt van “close miking”. Zo kan je een geluid als het ware zeer intiem opvangen. Of het nu op zang is, waar hij ongetwijfeld het best voor geschikt is, of op gitaar: de geluidskwaliteit is uitermate gedetailleerd zonder dat het agressief wordt. Geen gesis of boost in de high end. Ik ben echt onder de indruk van de klank van de CR89. Dit is natuurlijk de duurdere van de twee modellen die ik heb getest, maar deze kwaliteit is dan ook onbetaalbaar.
 

 

BUDGET

De kleinste van de twee, de CR30, haal je naar je studio voor € 199 (excl. BTW). Zijn grotere broer, de CR89, is van jou voor de prijs van €349 (excl. BTW). Zoals je ziet zijn beide modellen erg betaalbaar, zonder dat het echt instapmodellen zijn. We hebben hier met een “good deal” te maken! Je zal deze microfoons op lange termijn zeker waarderen. De extra’s en de mooie draagtas maken het geheel compleet.
 

 

 

BESLUIT

Twee modellen voor twee verschillende doeleinden. De CR30 is de allround microfoon: goed in alles, slecht in niets. Je kan misschien een gebrek aan karakter vernoemen, maar dat is in de homestudio misschien eerder een voordeel dan een nadeel. Door zijn kleine formaat blijft hij trouwens ook bijna onopgemerkt tijdens live-opnames. De CR89 is een beetje duurder, maar hij verbaasde me sterk, vooral voor de opname van stemmen. Als je op zoek bent naar een goede microfoon voor stemmen en je wil niet dat je vakantie in het water valt omdat je microfoons moet testen, dan is dit de beste keuze. Dat verzeker ik je!