aanmelden
SAE Alumni Convention
Recording & Producing 07-10-2013
door:

INTERVIEW WITH TOM PEARCE

 

Eerder dit jaar bracht Meet Music al een bezoek aan het SAE Institute te Amsterdam. Het volledige verslag hiervan kan je opvragen via onze website in de juni editie, nr. 294. Het SAE Institute heeft overal ter wereld vestigingen en is een belangrijke speler op het gebied van mediaopleidingen. Tijdens ons bezoek viel op hoe het er gonsde van de creativiteit en het enthousiasme. Bij SAE wordt veel belang gehecht aan samenwerking en het leggen van connecties met andere studenten. Op die manier kan iedereen van elkaar leren en wordt de creativiteit gestimuleerd. Met deze doelstelling in gedachten, organiseren ze bij SAE nu voor het negende jaar op rij hun Alumni Convention. Op dit event zullen zowel SAE alumni als SAE studenten, verantwoordelijken binnen de media-industrie en geïnteresseerden contacten kunnen leggen. Meet Music sprak hierover met Tom Pearce, die zelf gastspreker zal zijn op het event.

 

Alumni Convention

De Alumni Convention is één van de meest populaire events van het jaar voor de media en creatives. Bekende mensen uit de industrie zullen er talrijke informatieve seminaries geven, er worden paneldiscussies georganiseerd en geïnteresseerden kunnen workshops bijwonen over werkprocessen, technologie en geavanceerde ontwikkelingen. Er staan meer dan vijftig gastsprekers op het programma, waaronder naast Tom Pearce ook bekende namen als Dave Clark en Mack. Meer dan zestig exposanten - zoals Steinberg, Avid, Shure, Beyerdynamic en SPL - zullen er hun producten voorstellen. De bezoekers krijgen er ook de kans om die producten uit te testen.

De vorige acht edities van de Alumni Convention werden georganiseerd in Berlijn, maar dit jaar heeft het voor de eerste keer plaats in Amsterdam. Dit komt omdat deze vestiging van SAE dit jaar haar twintigste verjaardag viert! Het event zal doorgaan op 24 en 25 oktober in het MuzyQ centrum, eveneens te Amsterdam. Deze locatie werd gekozen omwille van de link met de muziek- en creatieve industrie. Zo heeft MuzyQ meer dan tachtig verschillende repetitiestudio’s en wordt er o.a. dagelijks muziekles gegeven, worden er televisieshows opgenomen en organiseert men er talrijke events. Een logische keuze van SAE dus.

De toegang tot het convention center is voor iedereen gratis, maar om de seminaries te kunnen bijwonen, moet je in het bezit zijn van een Seminar Pass. Hiervoor moet je betalen, maar er is een speciale prijs voorzien voor SAE Alumni, SAE studenten en studenten van andere mediascholen. De prijzen voor zo’n Pass kan je raadplegen op de website van het event; www.sae-alumni-convention.org. Je kan er ook foto’s en filmpjes bekijken van de vorige Alumni Convention, zo heb je meteen een beeld van wat je kan verwachten!

 

Gastspreker Tom Pearce

Voor Tom Pearce is het alvast de eerste keer dat hij een lezing zal geven op SAE’s Alumni Convention. Deze Britse producer en duizendpoot heeft een rijke achtergrond in de muziekindustrie. Hij startte zijn carrière aan het koffieapparaat van een muziekstudio, vastberaden om er meer te leren over het vak en zo verder op te klimmen. Daar is hij dan ook in geslaagd, en hoe! Zo heeft hij o.a. vijftien jaar samengewerkt met artiesten als Elton John, Eric Clapton, Jeff Beck, Stanley Clarke en - meer recent - Faithless. Pearce woont momenteel in Nederland en werkt nu al gedurende vijf jaar samen met SAE. Hij komt er elke week lesgeven in Amsterdam en is ondertussen ook vaste leerkracht geworden in Rotterdam. Daarnaast geeft hij ook soms gastcolleges in Brussel, Parijs en andere Europese steden. Hoewel hij een enorme voldoening haalt uit het lesgeven, is hij geen full time leerkracht. Hij houdt zich nog steeds bezig met zijn grootste passie; muziek producen voor lokale artiesten. Daarnaast is hij ook audio game director. En over dat laatste zal hij zijn lezing geven op de Alumni Convention!

 

Sound design en muziek in video games

Zoals we reeds hebben aangehaald, is één van de voornaamste doelen van de Alumni Convention om geïnteresseerden in contact te brengen met elkaar en hen iets bij te brengen over nieuwe tendensen binnen de creatieve media-industrie. Zo zal Tom Pearce uitleggen hoe video gaming een steeds grotere rol begint te spelen binnen de muziekindustrie. Veel muzikanten beseffen dit niet en missen zo heel wat kansen om een breder publiek te bereiken met hun muziek. Kijk maar naar het recent gelanceerde en enorm populaire GTA 5. De release van dit spel werd wereldwijd met veel enthousiasme onthaald en veroorzaakte zo ook heel wat hetze via de sociale media. Of denk maar bijvoorbeeld aan het FIFA 2012 voetbalspel, dat een gebruikersbestand heeft van maar liefst elf miljoen mensen. Wat heeft zo’n game te maken met de muziekindustrie? Als je alleen al kijkt naar de hoeveelheid gelicentieerde muziek die er wordt gebruikt in zo’n spel, besef je pas welk potentieel dit heeft voor muzikanten, bands en andere artiesten. Je muziek kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een radiostation waarnaar de gamers luisteren tijdens het spelen. Op deze manier wordt je muziek (wereldwijd) blootgesteld aan een totaal nieuw publiek dat er anders misschien nooit mee in contact zou komen. Dat betekent natuurlijk een ongeziene promotie voor je muziek!

Maar Tom Pearce benadrukt ook dat het bij video gaming niet enkel draait om reeds bestaande muziek. Hij zal het tijdens zijn lezing ook hebben over de integratie van audio in games. De gaming industrie is in de loop der jaren enorm geëvolueerd, waardoor men zich niet enkel meer beperkt tot simpele geluidseffecten tijdens het spel. Audio wordt op maat gemaakt voor de game; de muziek verandert naarmate het spel verandert en pikt in op wat er gebeurt tijdens het spelen. Het maken van zulke interactieve muziek is niet vanzelfsprekend en vereist dan ook een specifieke kennis. Het is een enorme kans voor muzikanten om hierop in te pikken en zich te specialiseren in het creëren van audio voor video games. Hoe ze dit kunnen doen, zal Tom Pearce uitgebreid toelichten tijdens zijn lezing.

Op de website van de Alumni Convention kan je meteen ook bekijken welke gastsprekers er nog worden verwacht en waarover zij het zullen hebben. De meest uiteenlopende onderwerpen zullen behandeld worden, er is dus voor elk wat wils! Wat we zeker niet mogen vergeten te vermelden, is de Convention Party aan het einde van de eerste dag. Dit is niet alleen een geweldige afsluiter van het event, maar geeft iedereen nog eens een extra kans om met elkaar in contact te komen. Daarenboven worden er maar liefst 2000 bezoekers verwacht vanuit heel Europa. Zet 24 en 25 oktober alvast in je agenda! www.sae.edu