aanmelden
Miktek CV4
Recording & Producing 29-12-2012
door:

CV4 TUBE CONDENSOR MICROPHONE

 

In den beginne was er geluid, en niet veel later kwam de microfoon (Genesis, hoofdstuk 1, vers 1). Wanneer we het over geluidsopnames willen hebben, kunnen we niet om de tools heen die het geluid “vangen”. En tot op heden is de microfoon de enige tool die een akoestisch geluid kan opnemen. Lang geleden had je twee soorten: goede, dure microfoons en de goedkope speelgoedjes. Tegenwoordig vind je microfoons in het volledige prijsgamma. En omdat sommige markten maar blijven groeien, ontdekken we zowat elk jaar nieuwe namen die hun plekje onder de zon veroveren en vaak met mooie en originele alternatieven komen voor grote klassiekers. Vandaag op mijn stoep afgeleverd: een mooi model, maar waarvan ik werkelijk nog nooit gehoord heb: de CV4 van Miktek. Reden te meer om aan het testen te slaan!


PRESENTATIE

Miktek is een Amerikaans merk. De catalogus telt al zeven types microfoons en een voorversterker. De statische microfoons zijn nu met drie en worden in Nashville met de hand gemaakt. De CV4 die ik mag testen, is een buizenmodel met groot membraan. Het doel is om een warme toon te produceren die ongetwijfeld een beetje vintage zal aandoen door de gebruikte buizentechnologie. Maar, laten we dat samen ontdekken.

BESCHRIJVING 

De CV4 wordt geleverd in een prachtig aluminium koffertje. Inhoud: de microfoon zelf in een houten kistje, de voeding, een ophanging en gebruiksaanwijzing. De microfoon is erg mooi en doet me denken aan de oude Telefunken modelletjes. Hij meet ongeveer 23cm en is uitgevoerd in een verzilverde body met chrome grill. Het gewicht is behoorlijk: meer dan 800 gram. Dit gewicht geeft je meteen een eerste indruk van hoe kostbaar deze microfoon is. De voeding is “made in China”, wat niet wegneemt dat ze mooi en robuust is. De microfoon telt een ingang met zeven pinnen, wat bij buizenmicrofoons gebruikelijk is, een XLR uitgang en een polariteitsschakelaar met negen gegroefde posities. We zien eveneens een spanningsschakelaar en een IEC-aansluiting. De kabel meet een 5 meter. De ophanging bevat twee grote elastieken en ziet er robuust en goed afgewerkt uit. Het geheel dat in de koffer ligt, straalt professionalisme en robuustheid uit en dit zonder afbreuk te doen aan het esthetische.

 

GEBRUIK

Sommigen zullen zich wellicht afvragen waarom buizenmicrofoons altijd vergezeld zijn van een voeding. Waarom volstaat de gewone fantoomvoeding van 48 Volt niet? Simpelweg omdat de buis enkel onder hoge spanning werkt en niet onder lage spanning. Daarom is een aparte voeding die de verschillende benodigde spanningen levert, noodzakelijk om de microfoon optimaal te laten werken. En je moet weten dat, ook al maken verschillende constructeurs buizenmodellen, de lampen tegenwoordig van middelmatige kwaliteit zijn. We hebben het natuurlijk over de lampen die vroeger overal in werden gebruikt, voordat de transistor het levenslicht zag. En dit niet alleen in geluidsgerelateerde producten: ook in militaire en medische toepassingen werden buizen gebruikt. De productie was dus uitgebreid en de Amerikaanse en Europese fabrikanten leverden een geweldige concurrentiestrijd. Dat kwam de kwaliteit van de geproduceerde buizen enorm ten goede. Ook de gebruikte materialen waren van uitmuntende kwaliteit. Maar de prijzen swingen sindsdien de pan uit en veel producten zijn verboden vanwege hun slechte invloed op het milieu en de gezondheid van de arbeiders. Buizenliefhebbers gaan vandaag de dag liefst op zoek naar NOS (New Old Stock. Dus oude lampen die in de hoogdagen werden geproduceerd, maar toch nieuw zijn omdat ze nog nooit werden gebruikt) Deze buizen produceren doorgaans een onvergelijkbare klank en zijn bij audiofielen zeer geliefd. Merken die bij hen goed in de markt liggen zijn Mullard, Brimar, Telefunken, RCA, Raytheaon, Tesla, General Electric en vele anderen. De moeilijkheid is om oude lampen in goede staat te vinden omdat de stocks meer en meer op aan het geraken zijn. Voor sommige types worden tegenwoordig ook prijzen gevraagd waarvan je gaat duizelen. Tik bijvoorbeeld eens “Telefunken ECC803 S” in in Google en zet je vooral neer voor je de prijs leest. Miktek levert geen half werk en de gebruikte lamp is een echte NOS Telefunken EF800. Deze buis wordt vooral gebruikt voor versterking en de weergave zal vooral afhangen van de gebruikte technologie. Maar we beginnen hier dus al met een zeer degelijke basis. De capsule is een in-house gemaakte MK9. Ze heeft een diameter van 1 inch en is vervaardigd uit Mylar met een ‘opgedampte’ goudlaag van 0,4 micron. De uitgangstransfo AMI T7 is ook van belang. Miktek heeft blijkbaar, wat betreft de gebruikte componenten, de constructie van deze microfoon erg serieus genomen. De handleiding is opgesteld in de taal van Shakespeare en bevat eveneens een reeks raadgevingen om het beste uit je microfoon te halen voor opnames van stemmen, piano, gitaar, drums of snaarinstrumenten. We hebben hier dus echt te maken met een “manusje van alles”.

GELUIDSKWALITEIT 

Deze microfoon geeft zeer weinig achtergrondruis en beschikt over een erg grote dynamiek. Hij is heel gevoelig, maar kan evengoed enorme geluidsniveaus op een nette manier opvangen. Ik ben begonnen met opnames van een mannelijke stem en koos daarvoor voor de cardioïde opstelling. Eerste indruk: érg gunstig! De klank is goed gedefinieerd, zonder enige agressie, wat bij sommige andere microfoons toch wel een nadeel is. Hij heeft zeker een vintage ondertoon en het gevoel dat het geluid ademt, zorgt voor een warm effect zonder dat het té uitgesproken wordt. Wederom heeft de fabrikant iets moois voor mekaar gekregen: een eerder flatteus geluid zonder te hevig te worden in de mids en de lage tonen. Een gedefinieerd geluid zonder te klinisch te worden. Met een akoestische gitaar is het geluid “bigger than life” en kan je met de microfoon vrij dicht bij het instrument komen zonder dat je last krijgt van close miking (te veel lage tonen die in de mix nog maar moeilijk recht te trekken zijn). Ik heb maar één exemplaar ter beschikking, dus ik heb hem niet echt kunnen testen met drums en piano, maar ik ben er van overtuigd dat ook hier het resultaat erg bevredigend zal zijn. Ik vraag graag om twee exemplaren (liefst een mannelijk en een vrouwelijk, in de hoop de volgende dag baby-microfoontjes in mijn kast aan te treffen), maar dat is jammer genoeg niet altijd even gemakkelijk. Maar, ik ben helemaal niet wanhopig over de sound van de Miktek, integendeel! We zitten met deze microfoon duidelijk in het professionele segment. Het veranderen van opnamerichting is erg eenvoudig via de voedingskast. In de omni-stand is het geluid iets minder flatteus en dus eigenlijk natuurlijker. Dit zal wellicht erg interessant zijn voor opnames van akoestische en klassieke muziek. Het grote voordeel van een micro waarbij je meerdere richtingen kan instellen, is dat je kan experimenteren tot je hét geluid hebt, in gelijk welke omstandigheden. Het geluid is in ieder geval erg aangenaam met een kleine magische toets, wat het geheel erg aantrekkelijk maakt. Het vintage randje is niet te aanwezig. De microfoon heeft zijn eigen signatuur, wat toch wel een pak interessanter is dan een kopie van een ander bestaand toestel.

BUDGET 

Kwaliteit kost geld, daar kunnen we niet buiten. Daarom denk ik dat de prijs van €1579,71 meer dan gerechtvaardigd is. Die lijkt misschien inderdaad aanzienlijk, maar je mag niet vergeten dat we hier met een professionele buizenmicrofoon te maken hebben die in meerdere richtingen kan worden ingesteld én die een eigen sound heeft. Als je op zoek bent naar een mooi stuk gereedschap dat jouw opnames naar een hoger niveau tilt, dan kan je met deze Miktek niet fout zitten.

BESLUIT

Een ware ontdekking. Deze test is een mooi voorbeeld van waarvoor ik het allemaal doe: je ontdekt een product waarvan je het bestaan niet vermoedde en je wordt aangenaam verrast door de kwaliteiten van het product. Miktek is helemaal niet bekend in onze contreien, maar ik ben er zeker van dat in de nabije toekomst tal van deze microfoons in onze studio’s te vinden zullen zijn. www.miktekaudio.com