aanmelden
MicW i266, i436, i456 iSeries
Recording & Producing 19-01-2013
door:

MICROPHONES FOR IPHONE, IPAD,...

 

 

Ik krijg deze keer erg vreemde microfoons voorgeschoteld die één ding gemeen hebben: hun extreem slank uitlopende taille. Ik ken het merk niet. MicW is een dochterbedrijf van BSWA-Tech, een fabrikant van industriële audio en vibro meettechnieken. Wereldwijd bestaan er hier slechts vier à vijf van. Het is de eerste keer dat ik hun modellen mag uittesten en ze hebben heel wat geheimen te verbergen. Het wordt voor mij dus een ware ontdekkingstocht, voor u ongetwijfeld ook.

 

PRESTENTATIE/BESCHRIJVING

Met de kennis van BSWA-Tech werd deze microfoon begin 2011 geïntroduceerd. De i436 is een Klasse 2 meetmicrofoon voor iPhone en iPad. Het is een veelzijdige microfoon die naast SPL en RTA metingen ook uitermate geschikt is voor audio-opnames, indien gebruikt met de juiste apps.

src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-02/MicW%20iSeries/alle%20drie%20zonder%20schuimpje.jpg

De drie modellen die ik nu op tafel heb liggen, zijn de i436, de i456 en de i266. Daarnaast kwam er ook een doos met accessoires mee. De doosjes waar de microfoons in zitten, zijn enorm klein: zo’n 5 op 4 centimeter. De microfoontjes zijn dan ook klein, érg klein! Zelfs als je ze naast Nicolas Sarkozy of Ben Crabbé zou zetten! Het zijn dan ook microfoons om op een iPad, iPhone of iTouch aan te sluiten. In tegenstelling tot wat je zou denken, is het geen product van Apple, maar van de chinese fabrikant MicW. Dit gezegd zijnde, zelfs als je allergisch bent aan het alomtegenwoordige appeltje, kan je de microfoons ook met andere merken gebruiken (zoals bijvoorbeeld een Nokia Smart Phone). De microfoons zijn erg smal en de mini-jack maakt deel uit van deze condensatormicrofoontjes. Je kan je microfoon dus aansluiten op je iWhatever, of een ander merk. De MicW is niet kieskeurig. Ze werken zelfs perfect samen met filmcamera’s of bepaalde fototoestellen uit het hogere gamma waarmee je ook filmpjes kan maken. De i436 is de kleinste van de drie: vijf centimeter, inclusief de jack. De i266 is met zijn halve centimeter extra de grootste. Bij deze laatste is de body wel een beetje dikker. Visueel zijn deze microfoons dus zeer discreet. Elk model heeft een plopkapje. De i456 en de i436 wegen elk 8 gram. De i266 weegt het dubbele! Maar liefst 16 gram! Loodzwaar! Eén vraag schiet me te binnen: zou je mogen reizen met deze microfoons in je bagage? Ik kan me best voorstellen dat een overijverige douanier deze dingetjes met de nodige omzichtigheid benadert. James zou tevreden zijn. Hij zou “My name is Bond, James Bond” kunnen zeggen met het gewenste timbre en dit op een érg discrete manier, wat in zijn stiel natuurlijk onontbeerlijk is.

De drie microfoons verschillen wat betreft de richtingskarakteristiek: de i436 is omnidirectioneel, de twee andere zijn cardioïde. Maar, de i266 heeft dan weer een veel grotere gevoeligheid. De i436 heeft een quasi platte curve tussen 20Hz en 10 kHz. Als we ermee opnemen en hem vergelijken met de ingebouwde microfoon van de iPhone of (nog straffer) een Nokia, springt één ding meteen in het oog: dit toestel produceert lage tonen. Nu ben ik overtuigd, want ik moet toegeven dat ik eerst dacht een ‘goedkoop gadget’ in handen te hebben. Shame on me voor die gedachte! De sound is erg geloofwaardig. Zij die hun iPhone of tablet gebruiken om opnames te maken zullen erg blij zijn!

 

Voor we verder gaan, wil ik graag eens een kijkje nemen in de accessoiredoos, de “i kit”, die enkele onmisbare hulpmiddelen bevat om uw ervaring met MicW te verbeteren en om het onderste uit de kan te halen. Zo is er een verlengsnoer van twee meter, een klem om de microfoon vast te zetten op een kledingstuk en ook een metalen buis om de microfoon in ietwat ruwere omstandigheden te vervoeren en hem op die manier te beschermen tegen schokken en trillingen. Je kan deze laatste ook als statief gebruiken om de microfoon op een tafel op te stellen. Een goed doordacht systeem! Het is zo simpel als het ei van Columbus, maar je moet er aan denken. Hetzelfde geldt voor de splitterkabel, waarbij je aan de ene kant de microfoon kan aansluiten en aan de andere kant een andere luisteraar. Simpel én geniaal!

Laten we verdergaan met de i456, een microfoon met een hoge cardioïde richtingskarakteristiek. Het is dus echt een manusje-van-alles: zang of spraak, muziek, vergaderingen,… We zien dat de frequentiecurve gedempt is in de lage tonen, wat helpt om het effect van close miking te compenseren. De i266 is ook cardioïde gericht. Hij is groter dan de twee anderen en weegt 16 gram in plaats van 8 (let op dat je je evenwicht niet verliest, James!). Zijn curve is erg vergelijkbaar met die van de andere twee, maar hij is veel gevoeliger. Dat maakt hem uitermate geschikt voor bijvoorbeeld interviews of reportages. Dit toestel is dus eerder geschikt voor “kalme” omgevingen. De gevoeligheid is 10mV/Pa tegenover 3.2 mV/Pa. Ook het vermelden waard: deze microfoons hebben geen fantoomvoeding, batterijen of gelijk welke andere voeding nodig. Ze zijn echt “plug and play”. Het gaat er dus eigenlijk alleen om om te weten welk type voor jou het beste is. De i436 richt zich duidelijk tot de geluidsprofessionals. Van zodra je hem aansluit, verandert je iPhone of tablet in een akoestisch werkpaardje. Je kan er mee opnemen en de vuile geluidskwaliteit van de ingebouwde microfoons ruim overstijgen. De andere twee, de i266 en i456 zijn eerder gericht op opnames. En ook al leveren ze niet dezelfde kwaliteit als de Neumann U87, ze staan zeker hun mannetje tegenover vele andere professionele instapmodellen: geen achtergrondruis en een bevredigende en realistische sound. Ik moet toegeven dat de i266 mijn favoriet is, hoewel de i456 de meest adequate is. Als je in deze drie modellen je gading niet moest vinden, moet je zeker een kijkje nemen op de website van de constructeur. Daar zijn nog tal van interessante modelletjes te vinden, waaronder een miniatuur “shotgun” en nog meer stropdasmicrofoons. Maar, MicW heeft ook traditionele microfoons in zijn gamma.

 

BUDGET

Centen zijn belangrijk, ook als is het alleen om financiële redenen… Hoeveel kosten deze mooie dingetjes? Niet zo veel, zo blijkt! Voor de i436 betaal je €114, voor de i266 €135 en voor de i456 €114. Voor een betaalbare prijs pimp je je iPhone, iPad of ander opnametoestel. Je kan ook een kit aanschaven, zo betaal je €125 voor bijvoorbeeld de kit van de i436. Voor zij die zich geen Nagra kunnen veroorloven, ziehier dé tool om de opnamekwaliteit van je telefoon of tablet naar een hoger niveau te tillen.

 

BESLUIT

Het concept is eenvoudig, maar je moet er op komen. MicW lijkt geniale ideeën te hebben. We moeten het vernieuwende karakter van deze microfoons onderlijnen, maar ook de zeer schappelijke prijs waarvoor ze worden aangeboden. Als je een telefoon of tablet gebruikt om geluid op te nemen, zal je geen moment spijt hebben van de aankoop van één van deze microfoons. www.mic-w.com Q&A voor de i436: www.mic-w.com/product.php?id=3