aanmelden
Event 2030
Recording & Producing 28-11-2012
door:

STUDIO MONITORS

 

Monitoring blijft voor velen een complexe materie. Een professional weet dat dit het hart van de studio is, terwijl een amateur zich sneller zal laten verleiden tot het aanschaffen van leuke microfoons of talloze randapparatuur. Als we kijken naar wat er op de markt voorhanden is, zien we al snel dat er kleine en grote modellen zijn en zowel dure als minder dure. De homerecording amateur is vaak tevreden met een tweewegsysteem, terwijl de professional doorgaans voor een driewegsmonitor gaat. Voor de muzikant is dit laatste systeem, wat de prijs betreft, meestal wat te hoog gegrepen. Het nieuwe model Event 2030 kan daar verandering in brengen: een driewegmonitor voor de prijs van een tweewegtoestel. Valt Kerstmis misschien vroeger dit jaar?

 

PRESENTATIE

Event stelt nu dus een driewegmonitor voor die dubbel versterkt is. Het gaat om een zeer gangbaar toestel met een woofer, tweeter een mid-speaker, maar binnenin zitten dan twee versterkers. Een actieve filter zorgt voor een goede afscheiding van de bassen met de rest van het signaal, elke met hun eigen versterker. De mids worden gescheiden door een passieve filter. Kortom: drie speakers, twee versterkers. Dit is zeer origineel en maakt het mogelijk om de productiekosten laag te houden en bijgevolg ook de uiteindelijke verkoopprijs. In deze moeilijke tijden waarin enkel bankdirecteurs reden hebben tot lachen (voor zover ze dat kunnen, natuurlijk) is dit dus zeer welgekomen. In feite valt de belangrijkste innovatie en uitdaging in die hoek te zoeken: een drieweg voor de prijs van een tweeweg.

 

BESCHRIJVING

Het eerste wat ons opvalt bij het uitpakken, is het gewicht: dit ding is zwaar! Niet meer dan 14,6kg! Maar, de afmetingen zijn belangrijker: 26cm hoog, 37cm breed en 31cm diep. Het geheel is zwart met een zilverkleurige afwerking in de tweeter. Deze tweeter lijkt overigens zeer fragiel. Voor het vervoer wordt hij echter slechts beschermd met een stukje karton en in de handleiding wordt ons op het hart gedrukt om hem niet aan te raken. Als je kinderen hebt, bindt hun handen dan goed vast voordat je ze in je studio laat. Event levert daartoe jammer genoeg geen duct tape mee. De kapton woofer meet 7,1 inch, de mid-speaker in glasvezel is 3,3 inch groot. De néodyme tweeter is 3/4 inch. OK, tijd voor het hoofdstuk “laten we onze kennis vergroten om veel slimmer te worden”. Wie al slim is mag dit dus negeren. Kapton is een polymeer op basis van imide (een secundaire amide, voor wie graag de details heeft). Je zou kunnen denken dat het niet nodig is dat het membraan uit imide bestaat, maar de constructeur dacht dat het een goed idee was en hij heeft gelijk! Zo kan de materie zowel erg goed hoge als lage temperaturen verdragen. Je kan dus zonder problemen in de winter op de noordpool mixen, maar ook tijdens de zomer in de hel. Nu weet je meteen waar de uitdrukking “hell of a mix” vandaan komt. Kapton blijft stabiel bij temperaturen tussen -269°C en 400°C. Ongelooflijk! Ok, terug naar onze Event. De ON/OFF-schakelaar zit aan de achterkant, vlak bij de IEC-aansluiting. In het midden zien we drie kleine knopjes: gainregeling en twee equalizers van het type shelf. Daarnaast de XLR-ingang.

 

GEBRUIK

De 2030 is niet symmetrisch: er is een linker- en een rechtermodel. In beide gevallen staat de tweeter aan de binnenkant. De oplichtende naam Event staat telkens aan de buitenkant. De aansluiting is erg makkelijk, er is dan ook maar één aansluiting mogelijk. Zuurpruimen zullen ongetwijfeld zeggen dat ze homestudio-aansluitingen zoals jack of RCA willen, maar Event springt er in deze categorie uit door de enige echt professionele aansluiting te voorzien: XLR. De gainknop aan de achterzijde kan het signaal dempen of versterken met 12dB, terwijl de shelf-EQ 3dB speling heeft in beide richtingen. Dit kan van 2kHz tot 200Hz. Een kleine opmerking aan het adres van de constructeur: het neutrale punt van de potmeters is niet gegroefd, dus je voelt niet wanneer je in het midden zit. Gelukkig zijn de aanduidingen erg duidelijk en wie zijn ogen open doet, zal hier geen probleem ondervinden. De handleiding is zeer duidelijk opgesteld en erg bruikbaar, tenminste voor zij die Engels begrijpen.

 

GELUIDSKWALITEIT

“Three’s a crowd” lezen we op de website van Event (drie, dat is te veel). Brassens zegt dan weer: “Zolang we met niet meer dan vier zijn...” Een vijfwegsysteem heb ik dan ook nog nooit gezien. Even serieus nu, wie al eens een driewegsysteem met een tweewegmonitor heeft kunnen vergelijken, weet dat bij het eerste systeem de frequenties veel beter worden weergegeven en zo komen de middentonen veel beter tot hun recht. Helaas, driewerf helaas! Vaak gooit de prijs voor zo’n systeem roet in het eten. Niet enkel het extra membraan kost meer, maar ook de extra versterker. Event slaagt er met deze 2030 in met een mooi compromis op de proppen te komen: drie speakers, twee versterkers. Maar wat betekent dit nu op het vlak van sound? Eerste vaststelling: we komen zeker geen vermogen tekort. We hebben zoveel volume voorhanden dat de buren misschien wel overwegen om te verhuizen. Op het vlak van respons en frequenties is de technische fiche duidelijk: 32Hz tot 22kHz, helaas zonder erbij te vermelden in welke regionen. Maar, je merkt wel meteen dat alles aanwezig is, zonder moeite. De hoge frequenties zijn duidelijk en helder gedefinieerd, zonder agressief te worden. De mids zijn precies naar wens af te stellen. De details op de achtergrond mochten misschien iets beter worden weergegeven. Zo is bij lagere volumes de sound een beetje week en mist ze wat definitie. Dat ligt aan de speakers. Ze hebben ietwat volume nodig om echt tot hun recht te komen. Het is uiteraard niet de bedoeling om de muren en het plafond te laten daveren. Als je op zoek bent naar monitors om bij zeer laag volume te mixen, dan zoek je misschien best even verder. Bij gemiddeld volume wordt het al een stuk beter en wanneer je het vuur nog wat opstookt, wordt de klank er zeker niet slechter op, integendeel! De bas is behoorlijk indrukwekkend. Over het algemeen is het resultaat erg bevredigend, zeker als je rekening houdt met de prijs. Ik denk nu bijvoorbeeld aan de Event Opal, wat volgens mij een prima monitor is. Maar, er hangt dan ook een prijskaartje van net geen €2500 aan vast. Afgezien van een paar puntjes zou ik de 2030 ook in deze prijsklasse schatten. De klank lijkt me eerlijk, maar met de paar zwakke puntjes die ik net aanhaalde. Daarna ontdekte ik de prijs en dan lijken deze opmerkingen al minder op hun plaats. Je moet inderdaad appelen met appelen vergelijken en de prijs is een niet te negeren aspect, zoals ze bij Goldman Sachs zeggen.

 

BUDGET

We hebben hier zonder twijfel te maken met betaalbare actieve driewegsmonitors. Voor een setje van deze nieuwe Event 2030 tel je €1098 neer. Je kan niet zeggen dat dat spotgoedkoop is, maar het is dan ook geen instapmodel. Voor deze prijs krijg je een fantastisch compromis. Je trekt natuurlijk je eigen conclusies... Zoniet, lees dan vooral verder.

 

CONCLUSIE

Een coherent monitorsysteem voor een schappelijke prijs. Een dikke pluim voor de ontwerpers van Event, die enkele jaren geleden het prachtige model Opal voorstelden, en die met de 2030 nu bewijzen dat ze over een innovatieve geest beschikken. Zo bedachten ze een manier om een betaalbare driewegsmonitor op de markt te zetten. Alles samen dus prima waar voor je geld. Je zal in ieder geval de buren niet meer op de muren horen kloppen!