aanmelden
Focusrite Scarlett 2i4
Recording & Producing 07-11-2012
door:

USB AUDIO INTERFACE

 

Enkele maanden geleden testte ik nog de Focusrite 2i2, het instapmodel van de Scarlett-reeks. En kijk eens wat er vandaag mijn richting uit komt: de 2i4, het modelletje er juist boven. Willen we samen ontdekken wat de verschillen zijn? Vooruit dan maar!
/

 

PRESENTATIE

De look is gelijkaardig aan het kleine broertje: zeer geslaagd met het matte rood, een perfecte afwerking en een uitstraling van degelijkheid. Deze module sluit je aan aan je PC of Mac met USB 2. Ze werkt in 24 bit aan een maximumfrequentie van 96 kHz. De interface is de Scarlett Plug in Suite en is meegeleverd. Hierin vinden we reverb, compressor, equalizer en gate en uiteraard een aanbod aan verschillende formaten: VST, AU en RTAS. Verder zit er nog Ableton Live Lite bij. OK, we hadden het dus over de look die zeer geslaagd is. Ik denk zelfs dat het bijna onmogelijk is om in deze prijsklasse een interface te vinden die er beter uitziet. Maar goed, look is niet alles. Zit échte schoonheid niet vanbinnen?

 


BESCHRIJVING

Deze interface zal het uitzicht op je bureau helemaal niet verpesten, want hij is mooi! (Ik weet dat ik dit al heb gezegd, maar ik kan er dan ook moeilijk over zwijgen) De kast is rood en de voorkant zwart. Aan de voorzijde zien we twee gemengde ingangen (XLR/jack) met een gainregeling voor elke ingang. Er is eveneens een pad aanwezig, alsook een schakelaar waarmee je kan kiezen tussen line en microfoon. Algemene fantoomvoeding is aanwezig. Het rechtergedeelte is gewijd aan monitoring. We zien een zwarte knop die de mix regelt tussen het directe signaal en de playback, een grote chromen knop voor de monitoring en een kleine voor het koptelefoonvolume. Een schakelaar maakt het mogelijk om te switchen tussen mono en stereo en het is mogelijk om de bron te selecteren welke naar de hoofdtelefoon wordt gestuurd. Aan de achterkant zitten een MIDI in- en uitgang. Dit ontbrak op de kleinere versie die ik eerder testte. Dat vond ik toen wel jammer. Mijn opmerking moet Focusrite toen ter ore zijn gekomen, want op deze 2i4 zit het er dus wel op. Er is uiteraard een USB-aansluiting. Verder zien we een Kensingtonslot, twee symmetrische jackuitgangen en vier RCA-uitgangen. De voeding gebeurt via de USB-kabel. De Engelse, Franse of Duitse handleiding kan je downloaden op de site van Focusrite.

 

GEBRUIK

De installatie neemt hooguit twee minuten in beslag. Ik heb de drivers van de website gedownload en geïnstalleerd. Toen sloot ik de 2i4 aan, die onmiddellijk herkend werd. En dan opende ik mijn favoriete opnameprogramma. Et voilà, we zijn vertrokken! Echt een droom! De gainregeling geschiedt via draaischijfjes. Een lichtgevende groene cirkel toont het niveau van het signaal. Het wordt rood wanneer het signaal te sterk wordt en dus overstuurt. Opgelet: net zoals bij het kleine broertje geven deze lichtjes eerder de grens aan van de converter dan die van de preamp aan. Dus rood = 0dBFS. Volgens mij moeten vooral beginnelingen nog niet in de buurt van de rode zone komen als ze problemen willen vermijden. De plugins op de website laden vlot en worden makkelijk geïnstalleerd. Wie nu de informatica ontdekt in de muziekwereld kan het zich niet voorstellen. Maar mensen van mijn generatie weten dat je er tot nog niet zo heel lang geleden grijze haren van kreeg. Met het simpelweg installeren van een interface was je toen makkelijk een halve dag zoet. Er waren toen meerdere biertjes nodig om de kalmte te bewaren. Het is dan ook daarom dat er heel wat van mijn generatiegenoten met een buikje rondlopen. Volgende keer als je iemand met grijzend haar en een iet wat te dikke buik ziet, lach hem niet uit en wees ervan bewust dat dit weleens een beroepsziekte kan zijn.

 

GELUIDSKWALITEIT

Focusrite is een legendarische naam, zelfs wanneer je naar zo’n klein model als dit kijkt. Klank heeft duidelijk niets te maken met grootte. Maar, laten we wel wezen: als je het geluid verwacht van de RED- of ISA-reeks kan je teleurgesteld zijn. Maar, niets weerhoud je ervan om te sparen voor Sinterklaas. Van de andere kant, als je een geluid verwacht dat in dit segment gebruikelijk is, dan wordt je zeer aangenaam verrast. Geen zuchtje, geen gekraak… Zelfs wanneer je de gain tot het uiterste drijft, blijft de machine opvallend stil. De plugins zijn uitermate efficiënt. Zo zijn er verschillende presets die je in staat stellen om makkelijk en snel je geluid bij te sturen en te verbeteren. Voor een homestudio heb je echt niet meer nodig. Ik kan me perfecte opnames voorstellen die je uitsluitend met dit toestel hebt gemaakt. De volgende kwaliteit heeft niets met sound de maken. Ik heb het over het…

 


BUDGET

€189 (exclusief TBW). Voilà, alles is gezegd: de hierboven opgesomde kwaliteiten (look, bruikbaarheid, geluidskwaliteit, imago, …) heb je voor een zeer voordelige prijs. Het is dan ook zeer moeilijk om nadelen te vinden aan dit toestel. Voor de prijs krijgt de gebruiker niet alleen het toestel, maar ook nog enkele plugins, een loopsbank en een opnameprogramma (zeer basic, maar daarom niet minder bruikbaar). We kunnen dan ook niet anders dan zeer voldaan zijn met deze 2i4!

 

CONCLUSIE

Ik schreef al in de test van de 2i2: “Een toffe interface, leuk om te zien, makkelijk om te gebruiken en een mooi geluid. Wat willen we nog meer? Midi, digitale in- en uitgangen, meer in- en uitgangen, misschien?Alles is mogelijk. Hier is het eenvoudig: een eenvoudige maar degelijke interface voor een minimumbudget. En het ziet er naar uit dat de Focusrite 2i4 deze trend verder zal zetten met meer mogelijkheden. En dit alles zonder een financiële krater te slaan. Dankuwel Focusrite!” Ik kan ook nu niet anders dan op dezelfde manier besluiten, behalve dat de MIDI een zeer grote meerwaarde is. Op de digitale in- en uitgangen moeten we blijkbaar nog even wachten. Maar, dat is eigenlijk geen echt nadeel: hoe vaak gebruik je die misschien?