aanmelden
Eve Audio SC205
Recording & Producing 02-10-2012
door:

Studio Monitors

 

Eve Audio is een nieuwe speler op de monitormarkt. Een van de vele, horen we u denken. Dat is zo, maar dit keer gaat het niet om de zoveelste van een Chinees merk: Eve Audio is Duits. Daarenboven zijn de ontwerpers geen groentjes in deze materie, zoals we zullen ontdekken tijdens deze review. Tevens de eerste die ik over dit merk schrijf!
src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2012/2012_10/Eve%20Audio%20SC205/Eve_SC205Frontaal.jpg

 

PRESENTATIE

Laten we van start gaan met een woordje uitleg over deze Berlijnse fabrikant waarvan Roland Stenz de stichter is. We kennen hem ook als medeoprichter van Adam Audio waar hij gedurende 11 jaar directeur is geweest. Het gaat hier dus om iemand met een zekere achtergrond en ervaring op het vlak van monitoring. Ik ontving twee SC205 monitors van Eve Audio. Het gamma telt twaalf modellen (acht monitors en vier baskasten). Dit positioneert het merk al meteen bij de serieuze spelers. De SC205 bevindt zich, op één na, onderaan het gamma en is een tweewegsmodel - maar daar gaan we dadelijk dieper op in.

 

BESCHRIJVING

De look is eerder streng: zwart domineert het geheel, met een klein zilverkleurig detail aan de onderzijde. De “silver cone” woofer meet vijf inch en heeft een sterk membraan in honingraatstructuur, versterkt met glasvezel. De tweeter is een “Air Motion Transformer”. Het gewicht van vijf kilogram is min of meer wat je kan verwachten van een toestel met volgende afmetingen (L x H x B): 175 x 275 x 233 mm. Het gaat dus over een relatief compact model, terwijl de look wel eerder iets groter doet vermoeden. Een enkele multifunctionele draaiknop, omringd door minileds, siert de voorzijde. Aan de achterkant vinden we een analoge ingang, symmetrisch met XLR- aansluiting, samen met een assymetrische ingang met RCA. Daarnaast zien we drie kleine witte switches, een IEC-aansluiting en een aan/uit schakelaar. De basspoort zit bovenaan en beslaat de volledige breedte van de monitor. Verder zijn er uitsparingen voor schroeven om de speakers op te hangen. Ook aan de onderkant zien we gaten om de speakers op een statief zetten. Wat je niet ziet, is dat de twee versterkers (van elk 50W) digitaal zijn.

 

GEBRUIK

Om de monitor aan te zetten, volstaat het om aan de achterkant op “on” te drukken, zoals je zelf waarschijnlijk ook al kon voorspellen. Zoniet, dan is de kans groot dat je hersendood bent, maar op de één of andere manier toch nog steeds in staat om je favoriete magazine te lezen.
Bij het aanzetten, wordt je verrast met een kleine lightshow. De leds die als een kroon rond de enige knop staan, lichten op in prachtige effecten. Akkoord, dit heeft geen invloed op de geluidskwaliteit, maar toch is het leuk. En het zal je vriendin met verstomming slaan, tenminste als ze blond is. Als je hem op standby wil zetten, druk je gedurende drie seconden op de knop. Om de slaapstand op te heffen druk je kort op dezelfde knop en de lightshow start weer van voren af aan. Geniaal! Deze druk/draaiknop kan oneindig draaien in opeenvolgende trapjes. Hij kan gebruikt worden om het volume te regelen, maar ook voor de filters. Wanneer je kort drukt op de knop, zie je welke led oplicht. Je blijft drukken tot je de gewenste functie hebt bereikt: “high”, “desk”, “low” en “led”. Je bevestigt door een tweede keer te drukken en vanaf dan kan je de gekozen functie afregelen. De eerste mogelijkheid heeft niets te maken met het geluid, maar met de lichtsterkte van de leds. Dan volgen de lage en de hoge tonen. Deze equalizersfunctie is van het type “Shelf” en gaat in de lage tonen tot 300Hz en in de hoge tonen tot 3kHz. Je kan ze afstellen tot 0,5 dB. In de gebruikershandleiding legt de fabrikant uit dat je met deze twee filters ook de middentonen kan beïnvloeden. Het is logisch dat als je de hoge en lage tonen afdempt, de middentonen er meer zullen uitspringen. Het omgekeerde is ook waar: wanneer de hoge en lage tonen versterkt worden, zullen de middentonen naar de achtergrond verdwijnen. De “Desk Filter” werkt dan weer parametrisch met een smalle band op twee zones: in versterking met een omtrek van 80 Hz en in demping tot 300 Hz. Voor de drie filters is elk ‘klikje’ in de draaiknop een halve decibel en de maximale versterking is 3 decibel, terwijl het mogelijk is om het signaal te verzwakken tot -5 decibel.
Als je bepaalde functies wil deactiveren, kan je gebruik maken van de schakelaars “volume”, “filter” en “not used” aan de achterkant van de monitor. De werking is misschien een beetje verwarrend (een enkele knop), maar het is uiteindelijk niet ingewikkeld. Het is wel aangewezen van de handleiding (in het Engels, maar zeer overzichtelijk) bij de hand te houden zodat je weet wat je aan het doen bent. Het is trouwens een afstelling die je wellicht maar één keer gaat doen (tenzij je je opnameruimte verhuist of de positionering van de monitors verandert).
Een woordje uitleg over de werking van de SC205 Eve Audio: het binnengekomen signaal wordt omgezet naar digitaal en eveneens digitaal behandeld en versterkt. En dat is eerder origineel als je weet dat dit model kan ingezet worden in een klassieke configuratie of in surround. Eve Audio heeft daartoe meerdere baskasten ter beschikking.

 

GELUIDSKWALITEIT

Om de ruis van deze speakers op te merken, moet je ze echt op oorhoogte én erg dichtbij houden. Op normale afstand en positionering, hoor je niet het minste gesuis. Het eerste wat we verder vaststellen, is de definitie van het geluid. Zelfs de sporen die erg op de achtergrond zitten of zeer zwak zijn, zijn niet weggemoffeld. Je hoort ze nog duidelijk en correct. De lage tonen zijn zeer zuiver en precies. Je moet onder de 50Hz natuurlijk geen mirakels verwachten. Gezien de eerder bescheiden afmetingen zou dat zeer verbazingwekkend zijn. Maar tot op dat punt is het genieten van een aangename nauwkeurigheid. Ook het excellente stereobeeld heeft me aangenaam verrast. Ik moet eerlijk bekennen dat ik, gezien de eerder matige look, misschien niet zoveel verwachtte op vlak van geluidskwaliteit. Bij deze mijn excuses aan de fabrikant. Want de geluidskwaliteit is écht wel aanwezig. En wat de centen betreft: nog even doorlezen!

 

BUDGET

Het is dus overduidelijk dat deze monitorsetjes heel wat kwaliteiten in huis hebben. En daar staat natuurlijk een prijs tegenover die de concurrentie aankan in dit gamma. De vraagprijs per set van twee monitors is €423,- ex BTW. Toegegeven, het is geen bodemprijs, maar we zitten in een zeer interessante kwaliteitsklasse. Wat je voor een iets kleiner budget vindt, moet vaak al behoorlijk aan geluidskwaliteit inboeten.

 

CONCLUSIE

We hebben hier te maken met een model uit de middenklasse: de geluidskwaliteit voldoet perfect voor de homerecorder die toch wat meer wil dan wat je doorgaans vindt tussen de instapmodellen, maar zonder zijn budget zwaar te overschrijden. Natuurlijk kan je dan ook niet hetzelfde verwachten als wat in het topgamma wordt aangeboden. Ik heb goedkoper en slechter gehoord, en beter en duurder. Dus dit type vult een gaatje in de markt waar echt wel vraag naar is. Verder ontdekken we een veelbelovend nieuw audiomerk dat op de proppen komt met een volledig monitorgamma. Om eerlijk te zijn: deze SC205 geeft me zin om de rest van het gamma ook te ontdekken. Het is écht nog mogelijk om voor een interessante prijs een deftig stel monitors aan te schaffen waar je veel plezier aan zal beleven in je homestudio. Een mooie kennismaking met Eve Audio, ik kijk al uit naar de andere modellen! www.eve-audio.com