aanmelden
TLAudio Fatman iTube
Recording & Producing 22-01-2008
door:
"Moet er nog zout zijn?" was mijn eerste opmerking bij het zien van dit ietwat klassiek futuristische nieuwigheidje van TLAudio. Als je de foto's bekijkt weet je onmiddellijk wat ik met deze opmerking bedoel. Een iTube buizenversterker met docking station, waar halen ze het toch vandaan? Toegegeven, ik was wel zeer sceptisch toen ik het pakketje ontving, maar bij het uitpakken bleek ik er heel omzichtig mee te moeten omspringen. Twee spierwitte zijden handschoenen en stofborsteltje waren namelijk meegeleverd, om maar te zeggen. Hierdoor was mijn belangstelling dan toch gewekt. Zeer voorzichtig deed ik het pakje open, en met mijn handschoentjes aan en borsteltje bij de hand, kreeg ik voor het eerst de iTube in mijn handen.

 

ARCHITECTUUR

 

Een typisch voorbeeld van verrassend design. Het opvallend uiterlijk geeft deze iTube met docking station je woonkamer een "eyecatcher" van formaat. Hij is opgedeeld in twee afzonderlijke componenten: de buizenversterker (Valve amplifier) - 260x145x130mm - en het docking station voor je iPod - 155x130x123 mm. Samen wegen ze 4,3 kg. De buizenversterker heeft een spiegelend verchroomd oppervlak met zwarte randen. Vooraan werd het logo van Fatman mooi in het frontpaneel gegraveerd. Je vind er ook een zeer beperkt aantal knoppen en schakelaars op terug: volume, linekeuze, aan/uit. Op de bovenkant heb je het peper-, zout- en olijfolie-setje met mooie zilveren beugel en onderaan afgewerkt met fijn, licht hout. En nu serieus... Bovenaan de 3 buizen met daarnaast een zwarte doos: de voeding. Over de 3 buizen zit ter bescherming nog een zwart ijzeren kapsel dat voorzien is van de nodige verluchtingsroosters, want buizen worden na een tijdje behoorlijk warm. Het dockingstation voor de iPod is dus iets kleiner maar met hetzelfde stijlvol design als de versterker. Op de bovenkant zien we een inox beugel en een verstelbaar steuntje met natuurlijk het dockingsysteem zelf voor de iPod. Vooraan en vlak voor de iPod heb je 2 lichtblauw oplichtende ledjes die ons tonen of het toestel aan of uit staat. Tot slot is er nog de afstandsbediening die bovenaan ecru-wit is met matgrijze toetsen en waarvan de onderkant verchroomd is.

 

SPECIFICATIES EN AANSLUITINGEN

 

Deze iTube buizenversterker heeft een uitgangsvermogen van 2 x 13 W met een frequentiebereik van 20Hz-20Khz (+/- 1,5 dB) en met een signaal-ruisverhouding van 86dB. De ingangsimpedantie is 100 kOhm en de uitgangsimpedantie 4 en 8 ohm. Er zijn 2 types buizen: 2 keer de 6N1(ECC85), de kleintjes vooraan, en de grote 6E2 (Em87) eindtrap lamp. De voedingsspanning is verstelbaar tussen 110 en 230 V.
Achteraan de versterker vind je de 2 cinch ingangen en de luidsprekeraansluitingen. Luidsprekerkabels met banaanpluggen worden meegeleverd en zijn van uitstekende kwaliteit. Je hoeft dus geen schrik te hebben dat je kabeltje het zal begeven, en via deze kabel wordt het signaal perfect overgebracht. Vooraan heb je dan de kleine grijze line schakelaar met daarnaast een grote zilveren volumeknop en aan de andere kant een hoofdtelefoonaansluiting met miniplug. Danzij de line ingang kun je dus om het even welk audio apparaat via deze iTube versterken. Op die manier kun je naast een iPod ook de klank van gewone CD's, een mp3 speler, DVD's, enz. nieuw leven in blazen.
Het dockingstation biedt achteraan een audio uitgang maar ook een composiet video en S-video uitgang. Zo kun je ook de fotobibliotheek van je iPod of opgeslagen filmpjes op TV bekijken. Verder heb je voor deze dockingstation nog een 12V aansluiting voor de bijzonder kleine externe voeding. De iTube dockingstation is geschikt voor alle iPod-types behalve de iPod Shuffle.

 

KLANK

 

Nu zijn we wel eens benieuwd hoe dit allemaal klinkt want waarom nu een klassieke buizenversterker gaan combineren met een iPod, CD of PC/MAC? Laten we eerst duidelijk stellen dat deze test set vergezeld werd door 2 sublieme Tannoy Precision 6 studio monitors, en dat ik op mijn iPod niet enkel het harde werk heb gebruikt, maar ook klassiek, Jazz en de huidige radio en discotheekmuziek. Ik kan je verzekeren, deze buizenversterker doet echt iets met je anders zo flets klinkende, vervormde, metaalachtige MP3's. Plotseling heb je een analoge, diepwarme bruine sound. Klassiek en Jazz krijgen weer diepgang, er komt als het ware meer ruimte in de muziek, dance, techno of onze dagelijkse radiomuziek hebben nog nooit zo goed geklonken en dit allemaal door deze buizenversterker, jawel! Deze set is echter duidelijk bedoeld om te gebruiken in je homestudio of in de huiskamer, want o zo mooi en fragiel en dus niet om mee te nemen naar clubs en discotheken.

 

PRAKTIJK

 

De bijgeleverde afstandsbediening maakt het je nog gemakkelijker om je favoriete muziek af te spelen en om je instellingen vanuit je luie zetel te veranderen. Ook het selecteren van de songs wordt op die manier een fluitje van een cent. De handleiding is in het Nederlands, Engels en Frans opgesteld en telt 12 pagina's waarin alles zeer mooi wordt uitgelegd. Heb je problemen, dan zijn pagina 10 en 11 zeer toepasselijk en welkom, want hier staan enkele probleemoplossingen voor je klaar. Maar velen zullen de handleiding zelfs niet nodig hebben want het enige wat je moet doen is aansluiten, iPod erop zetten, volumeknop open, afstandsbediening in de hand en spelen maar. De bijgeleverde handschoenen en borsteltje komen wel van pas, want op het spiegelend oppervlak van de iTube zie je onmiddellijk alle vingersporen en stof. Hou ze dus bij de hand!

 

BUDGET

 

Voor 499,00 euro (bruto advies inclusief BTW) staat deze stijlvolle buizenversterker met dockingstation al te pronken in jouw studio of (huis)kamer, wat dus zeer zeker een sublieme prijs/kwaliteitsverhouding is. Bovendien krijg je nog een aantal uiterst degelijke kabels meegeleverd.

 

CONCLUSIE

 

Met deze iTube buizenversterker zijn ze erin geslaagd om de digitale klank van een mp3-tje om te zetten naar een diepwarme analoge sound en dat loont werkelijk de moeite. Het design is schitterend en past thuis in je woonkamer of lounge. Bovendien is de versterker veelzijdig dankzij de line-ingang en ook de prijs is een meevaller. Wat houdt je er dan nog van tegen om de iTube in huis te halen?