aanmelden
Yamaha HS Series Monitors
Recording & Producing 08-01-2008
door:
Misschien denk je dat de Hi-Fi beluistering aan dezelfde eisen beantwoordt als studio beluistering, maar dat is niet het geval. Bij Hi-Fi is het de bedoeling om de beluistering zo aangenaam mogelijk te maken. Monitors darentegen zijn er om de klank zo juist mogelijk weer te geven. Dankzij echte monitors zul je op een efficiŽnte manier kunnen mixen. Yamaha deed destijds heelwat stof opwaaien met hun NS10 die gebruikt werden (en nog gebruikt worden) in menig studio in de wereld. Uiteraard wil het merk (we mogen niet vergeten dat Yamaha een imperium is) de traditie verder zetten, vandaar de nieuwe HS reeks die drie modellen telt: de HS 80M, de HS 50M en de HS 10W subwoofer.

 

VOORSTELLING

 

Men herkent onmiddellijk de witte woofer, respectievelijk van 5" of 8", naargelang we naar de HS 50M of naar grote broer HS 80M kijken. Maar ook al is hij wit, het gebruikte materiaal is verschillend van voorganger NS10. De nieuwe HS-reeks werd ontwikkeld met als doel een neutrale en natuurgetrouwe weergave te bieden. De look is dus ondergeschikt aan de klankkwaliteit zodat je een betrouwbare mix zou kunnen maken. Ik ontving de drie modellen en zal proberen ze zo precies mogelijk te beschrijven.

 

BESCHRIJVING

 

Waar moet ik beginnen? Bij het begin misschien, dus laten we het eerst hebben over de afmetingen van de HS 50M: dit is het "kleine" model, met een breedte van 165 mm, 268 mm hoogte en 222 mmm diepte. Hij weegt 5,8 kg. De witte woofer heeft een diameter van 5 duim, de tweeter meet 1/3de duim. De speakerkast is uit MDF gemaakt en zwart geschilderd. De tweeter wordt besqchermd door een grill, wat ik steeds verkies, vooral indien je soms bengels hebt die je studio als speelruimte gebruiken. Het vermogen bedraagd 45 W (op 4 ohm) voor de lage en 25 W (op 8 ohm) voor de hoge tonen. Bij de grotere HS 80M wordt dit 75 en 45 W maar de afmetingen blijven redelijk: 250 x 332 x 390 mm en een gewicht van 11,3 kg. Dat verschil in gewicht is echter duidelijk merkbaar. De tweeter is hier ťťn duim en de woofer acht duim.
De sub weegt 12,5 kg voor afmetingen van 330 x 386 x 350 mm. Hij moet de frequenties tussen 30 en 180 Hz weergeven met een vermogen van 150W op 4 ohm. De woofer is een model van acht duim. Het lampje dat ons moet vertellen of de speaker aan staat zit verwerkt in het yamaha-logo, onder de woofer, erg mooi om zien.
De achterzijde van de HS 80M en 50M is goed gevuld: je merkt al eerst het luchtgat, de hoofdschakelaar, de IEC, jack en XLR aansluitingen met daarboven nog een volumeregelaar. Het grootste model (de sub eigenlijk ook) is voorzien van koelvinnen. Er is een EQ sectie die bestaat uit vier schakelaartjes waarmee je de frequentie respons kunt aanpassen aan de ruimte waarin je mixt. De sub wijkt hier min of meer van af: er zijn twee XLR ingangen, twee XLR uitgangen om naar de monitors te gaan plus ťťn voor een tweede sub, een hoog- en een laag doorlaatfilter, een fase schakelaar en een volumeknop. Nog een woordje over de look: ik zou zeggen serieus, of zelfs ernstig. Yamaha heeft z'n kliŽnteel geen aanstoot willen geven: we blijven in zwart-wit, en dat is sober.

 

GEBRUIK

 

Het aansluiten van de monitors kan niet conventioneler, niets ingewikkeld dus. Wil je de sub ook gebruiken dan is het hierop dat je de "control room" uitgang van je mengtafel zult moeten aansluiten. Van hieruit vertrek je dan weer naar de monitors. De volumeknop en de regeling van de filter zullen erg van pas komen. Wel spijtig dat de sub niet appart kan uitgeschakeld worden: zet je hem uit dan gaat er geen signaal meer naar de monitors. Dit is jammer want ik hou ervan om te controleren hoe een mix klinkt zonder sub. Maar je kent me al, ik wil steeds het onderste uit de kan halen. Je kunt natuurlijk altijd de kabels versteken maar dat is veel omslachtiger...

 

KLANKKWALITEIT

 

We spelen hier duidelijk in twee verschillende categorieŽn: de kleinste speaker zal eerder de weg vinden naar de home studio's en multimedia toepassingen, terwijl de HS 80M bedoeld is voor kleine commerciŽle studio's, of zelfs voor grotere studio's waar ze dan de goede oude NS10 kunnen vervangen. In beide gevallen biedt de sub uiteraard extra steun in het laag (of moet ik zeggen diepgang), een leuk extraatje. Het luchtgat op de achterzijde kan voor problemen zorgen wanneer je over een klein lokaal beschikt, en dus verplicht bent om je speakers dicht bij de muur te plaatsen. Eerst vond ik de klank van de HS 80M nogal ondersteund in het laagmid (en dus flatterend). Na wat gezocht te hebben naar een goede plaatsing en een goede EQ, kwam ik tot een beter resultaat wat neutraliteit betreft. Ik moet toegeven dat de HS 50M me minder kon overtuigen. Niet dat ze slecht zijn, verre van, maar het menselijk oor is nu eenmaal zo gemaakt dat het beste gekozen wordt (logisch, als twee meisjes je verleiden kies je toch ook de knapste). Laat ons toch het kleinere model recht aandoen: ze ruisen niet en geven een heldere en gedefinieerde klank voor zo'n klein kastje. Nu, verwacht geen mirakels: de respons in het laag is een beetje beperkt, en met de sub erbnij krijg je snel een onevenwicht: teveel bas, tenzij je het volume van de sub op het minimum zet, maar in dat geval klinken de bassen weer een beetje fultoos. Dus naar mijn gevoel moet je de HS 50M beperken tot de kleine home studio waar de ruimte beperkt is, of voor editing van multimedia. Ik heb ze gebruikt voor een stemmontage van een reclamespot en daarvoor waren ze perfect. De plaatsing leek me ook makkelijker op het kleine model.
Met de HS 80M zul je meer aankunnen, dat is duidelijk. We beschikken hier over meer vermogen, de klank is helder en gedefinieerd en het schatten van reverb lijkt correct te zijn. Klein voorbehoud betreffende het stereo beeld, dat een beetje nauw lijkt. Het risico bestaat dus dat men het stereo beeld meer gaat opentrekken... om dan vast te stellen dat men te ver gegaan is. Maar goed, dit is ook een kwestie van gewoonte. Toch echt jammer dat je de sub niet appart kunt uitschakelen (groot voetgestamp voor Mr. Yamaha!) want de sub is dus wel nuttig, maar iedereen houdt ervan om z'n mix ook zonder sub te beluisteren om zich een beeld te vormen van wat de luisteraar die niet over een sub beschikt (en ze zijn nog talrijk) zal te horen krijgen. Dit is volgens mij het grootste verwijt voor deze speakers. Voor de rest kun je er een goede mix op maken, met een klein "Hi-Fi" randje waar sommigen misschien van zullen houden. In het begin vond ik ze wat flatterend, maar dat is een kwestie van gewoonte. De monitors die ik gewoonlijk gebruik klinken waarschijnlijkmeer "flat" (en kosten ook veel meer). Ik val misschien in herhaling maar je moet jezelf wat tijd gunnen om de klank van deze monitors gewoon te geraken. Maar versta me goed: deze speakers zijn excellent, vooral wanneer je de volgende paragraaf leest.

 

BUDGET

 

In verhouding is deze post redelijk. Oordeel zelf: De HS 50M worden verkocht voor 380 euro, en de HS 80M komen op 612 euro per paar. De Sub kast komt op 512 euro (allemaal bruto advies prijs exclusief BTW). Dit zijn redelijke prijzen, behalve voor de HS 50M waar we kunnen spreken over weggeef prijzen. Weinig echtscheidingen in't zicht... De hedendaagse consument kan van geluk spreken: het materiaal verbeterd, terwijl de prijzen toegankelijker worden... geen reden meer om zich te ontzeggen dus.

 

CONCLUSIE

 

Goed gerief voor een zachte prijs. Een bekend en gewaardeerd merk, een sobere maar overtuigende look, een oogwenk naar een model die hoogdagen heeft gekend bij dit merk, en vooral, vooral: een overtuigende klank... Wat wil je nog meer? Misschien een uitschakelbare sub kast? Maar laat ons niet treuren voor onze pleziertjes: Yamaha kent z'n vak en biedt ons kwaliteit voor een toegankelijke prijs. Om het even welk model je kiest, je mag er zeker van zijn dat je monitors in huis haalt waar je jaren van zult genieten.