aanmelden
Digidesign DIGI 002
Recording & Producing 05-01-2003
door: Roger Roland
Iedereen kent ondertussen wel Pro Tools van Digidesign, of heeft er al van horen spreken. Wellicht trappen we dus een open deur in, wanneer we zeggen dat Pro Tools DE referentie geworden is op gebied van direct-to-disk multisporenopname. Danzij zijn betrouwbaarheid, zijn stabiliteit, maar ook en vooral dankzij zijn plug-ins. Inderdaad, alle grote plug-in ontwerpers (Waves, TC Works, Native, Focusrite enz.) hebben plug-ins ontwikkeld die passen bij dit platform.

 

CONCEPT

 

Aanvankelijk bedoeld voor de grote (en rijke) studios, heeft Digidesign zich enkele jaren geleden ook naar de home studios gericht, met het uitbrengen van de Digi 001, een externe rack met 2 microfoon-voorsterkers, 6 lijningangen en een Adat-interface, dit alles voorzien van MIDI in/out, een kaart voor PC of Mac en het "Pro Tools Le" programma. De aanbieding was sympathiek, maar veel gebruikers waren niet zo enthousiast. Er gaapte een enorme kloof tussen de "pro" versies van Pro Tools en de versie Digi 001. De meesten verkozen een professionelere interface, mits het betalen van wat extra, echter zonder zich tot de duurste versies te moeten richten (de HD24 versies beginnen bij 8.000 €). De Digi 002 vult de leemte. Het pakket bestaat uit een programma Pro Tools Le ("light" versie, maar zeker niet belachelijk),en een "stand alone" controle unit met gemotoriseerde faders, m.a.w. een digitale mengtafel 8:4:2 met Eq, processors voor de dynamiek, reverb, delay en memories (snapshot). Met de tafel alleen kunt u probleemloos een kleine live concertje mixen - klein inderdaad, want je beschikt over slechts 4 microfoon-ingangen + 4 lijningangen. De twee uitgangen voor koptelefoon zijn hier wel vermeldenswaard.

 

Deze live-toepassingen moeten eigenlijk als een klein extraatje aanzien worden, want dit apparaat biedt veel meer als je het gaat aansluiten op een Mac of een PC. De meegeleverde software kan inderdaad een maximum van 32 audiokanalen controleren, in 24bit en 44,1, 48, 88,2 of 96 kHz.

 

ERGONOMIE

 

Zonder twijfel oogt dit apparaat heel mooi! Serieuze look, solide afwerking. Qua design is dit een voltreffer. Je krijgt onmiddellijk de indruk professioneel materiaal te gebruiken. Bovendien maken mooie machines het werk leuker. Boven de acht lange lineaire faders staan evenveel panpots die voor pan, sturing en monitoring zorgen. Daarboven vind je de alfanumerieke displays (plus twee bijkomende links en rechts voor de masters). De gebrui-ker kan de naam van het spoor lezen, de waarden van de pan, de sturing en de returns, de gebruikte plug-ins, alsook de actuele positie.

 

Boven vind je de vier gainregelingen voor de microfoon-ingangen. De lijningangen zijn -10 of +4 dBV. Rechts situeren zich de klassieke bedieningen zoals op alle traditionele bandopnemers (play, stop, record, fast forward en rewind). De software reageert zeer snel op de commandos, zonder echter de reactiesnelheid van stand alone recorders te bereiken. Het commando is aktief op vier lagen van 8 kanalen (1 tot8, 9 tot 16, 17 tot 24, enz.).

 

Verder is er nog een reeks knoppen, die het schakelen tussen de verschillende functies van het programma versnellen. De achterkant is rijkelijk bedeeld: Firewire connecties naar de computer, Adat input/output, SPDIF, Midi in en out, microfoon- en lijningangen, analoge outputs over jack.

 

SOFTWARE

 

De meegeleverde "Pro Tools LE" software steekt zn professionele ambities niet onder stoelen of banken. Ze beschikt over een indrukwekkend aantal plug-ins die, apart gekocht, een klein fortuin zouden kosten. Zoals altijd bij Digidesign is het audio-gedeelte het sterkste punt van het programma. Midi laat echter wel wat te wensen over. Er zijn op dat gebied nogal wat overtuigender software pakketten. Maar… de audio is echt van hoge kwaliteit. En de geleverde plug-ins zijn precies deze die het meest gebruikt worden. Pro Tools is waarschijnlijk niet de eenvoudigste software om te gebruiken, maar je moet weten wat je wil: de mogelijkheden zijn enorm en het loont dan ook de moeite om de tijd te nemen om alle mogelijkhden te leren kennen en gebruiken. De grafische software is gewoon topklasse. Als je bedenkt hoeveel tijd je met dit soort machine gaat doorbrengen, dan is elk detail belangrijk. Heeft Digidesign ook goed begrepen. Of het nu gaat het over de waveforms, de virtuele faders of de plug-ins, alles ziet er even aangenaam uit.

 

KLANKKWALITEIT

 

Wat verwacht je van een multisporen recorder? Een onberispelijke klankkwaliteit, genoeg sporen om je ideeën te realiseren en de mogelijkheid om de klank op alle mogelijke manieren te bewerken, uieraard met efficiënt gereedschap. Wat de Digi002 hier aan te bieden heeft, komt tegemoet aan alle vereisten: 32 audiokanalen, gepiloteerd door een mooie en ergonomische tafel. Misschien kan er hier wel iemand gaan muggeziften: de voorversterkers zijn niet van de àllerbeste kwaliteit. We moeten echter niet beginnen zagen, he. Het gaat hier helemaal niet om minderwaardige voorversterkers, verre van! Wie echter dacht iets van het niveau van Neve of Focusrite te vinden zal wellicht ontgoocheld zijn, maar zou beter wakker worden: een dergelijke kwaliteit vind je enkel bij producten die een aantal klassen duurder zijn.

 

De puristen kunnen gerust zijn: ze zullen met deze Digi002 volop gebruik kunnen maken van hun preamp/eq. Van superkwaliteit. Dit materiaal doet een prima job, de klank is absoluut duidelijk, zonder enige ruis of vervorming. En wat iederéén zal verbazen zijn de talrijke plug-ins die de klank kunnen bewerken. Topkwaliteit van A tot Z. Een voorbeeld? Vele voorbeelden! ( ik zou deze Meet Music vol kunnen schrijven als de hoofdredacteur me niet zou stoppen). Een gitaar opnemen (er zijn twee DI-ingangen voorhanden). Bevalt u de klank niet? No problem, je bewerkt de klank met versterkerssimulatoren en bekomt iets volkomen anders. Wat opgenomen werd blijft de originele klank, de plug-in bewerkt de klank op een niet-destructieve manier. De klank van de bassdrum is wat slap, dunnetjes, niet mooivet? Vervang hem dan door een andere die in je geheugen zit (of die je zelf gecreëerd hebt). Is zò gebeurd. Idem voor het realiseren van loops, de software determineert vanzelf en zonder moeite het begin van de loop en geeft u daarbij nog het exacte tempo van die loop. Cool, niet waar? Verder hebben we nog de reverbs, delays, gates, eqs… En hoeveel moet al dat moois nu eigenlijk wel kosten? Zit je neer? 2745EUR, ex BTW. Ik herinner me nog dat ik een paar jaar geleden met dit budget een 8-sporen recorder kon kopen. Punt. Jawel: punt! Geen mengtafel, geen effecten, geen editing, niets…

 

Dus is alles perfect, hoor ik je al zeggen. Antwoord: ja. Of toch bijna: je kunt alles thuis opnemen om dan op een grote Pro Tools te gaan mixen: de systemen zijn compatibel. Of omgekeerd: alles in een studio opnemen en dan thuis mixen. Een minpunt is wel het algemene outputvolume dat wat zwakjes is. Na het informeren bij de invoerder blijkt dat er een gereedschap bestaat, "Digigain" genaamd, dat op Windows XP draait en zowel op ingang als op uitgang het volume limiteert om saturatie te vermijden. Niets ernstigs, maar al de rest is zò perfect, dat de gedachte me bekruipt of Digidesign deze machine niet bewust wat benadeeld heeft, om geen rechtstreekse concurrentie te gaan doen aan de grote broers uit eigen huis...

 

BESLUIT

 

Een coherent direct-to-disk systeem, met een buitengewone klankkwaliteit, en een kwalitatief hoofstaande interface.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • de klank
  • merkimago
  • talrijke plug-ins
  • de look
  • de prijs
  • de MIDI
  • een wat zwak uitgangsvolume
  • vrij complex gebruik (maar dit wijst tevens op een grote sérieux)
  •  

    SPECIFICATIES

     

    SPECIFICATIONS
  • Sampling rate: D/A - A/D: 44,1, 48, 88,2, 96 Khz
  • Main output: 114dB A-weighted, 112dB unweighted
  • Inputs (1-4): 101dB A-weighted, 98dB unweighted
  • Gain range mic input: +18 / +65 dB
  • Line/ DI range: +0 / +50 dB
  • Frequency response: +0,15/ -0,5 dB , 20Hz - 20Khz
  • Dimensions: 48,3 x 43,5 cm
  • Weight: 6, 9kg
  • Import: Digidesign
  • Price: 2745 EUR (ex. TVA)
  • Website: https://www.digidesign.com

     

    PLUG-INS
  • the standard Digirack plugins (EQ, compressor, gate, delay, Dverb) / Digidesign Maxim (peak limiting, sound level maximizing tool) / Digidesign D-Fi (analog and retro sound processing tool) / Digidesign D-FX (multi effect package) / IK Multimedia Sampletank and Amplitude (sampler and Guitar amp/box-modeller) / Native Instruments Pro52 (Virtual version of the Prophet 5) / Waves Renaissance collection