aanmelden
Emagic Logic Platinum 5.1
Recording & Producing 03-12-2002
door: Luc Henrion
Zowel op de Namm als te Frankfurt: de Emagic stand liet niemand koud. En dat was niet alleen omwille van de futuristische aanpak: "Logic", in de 5.1 versie is zeer zeker een van de top-softwares van deze tijd. De machine die alles kan...?

 

ALGEMEEN

 

Daar gaan we weer! Nog geen twee maanden na het voorstellen van Nuendo van Steinberg, moet ik me weer door honderden bladzijden handleiding worstelen!!! Wat een journalist allemaal niet te verwerken krijgt! Ik zal maar beginnen met eerlijk te zijn: ik ben al jarenlang een trouw gebruiker van de Emagic producten. En dan ga ik terug naar de tijd van C-Lab en naar de soft die "Notator" heette, draaiend op een Atari ST. En dan merk je pas hoe oud je wordt… Goed. Dit gewoon om te zeggen dat ik een pak bladzijden heb kunnen overslaan. Zo is de "Midi" sectie ondertussen niet echt geëvolueerd, maar dat is dus zeker geen verwijt: ik zou niet weten wat er echt aan ontbreekt! De audio sectie daarentegen werd grondig herzien, herwerkt en verbeterd. Logic 5.1 omvat ook een resem interessante "plug-in's", zowel op het vlak van effecten allerlei (meer dan 50!) of op het terrein van de virtuele instrumenten. Op grafisch vlak is alles enorm verbeterd, maar voor de mengtafel scheert dat toch nog geen hoge toppen! De automatisering hiervan is er echter grondig op vooruit gegaan. Het imago van Emagic valt niet te onderschatten: het aantal eindgebruikers in studio en op de scène valt haast niet meer bij te houden!

 

MOGELIJKHEDEN

 

Wat de MIDI-toepassingen betreft, zou ik echt niet meer weten wat men hier nog kan uitvinden: het aantal kanalen is onbeperkt, alle parameters die mogelijks zou kunnen veranderd worden zijn toegankelijk, en, waar mogelijk dan nog in real time. Voor "echte" muzikanten: weet dat de partituren die je met Logic kan afdrukken, altijd van onberispelijke kwaliteit zijn, zelfs als je ze vergelijkt met software die enkel voor publicatie bestemd is. En nu kan je nog verschillende pagina's tegelijkertijd bekijken (zelfs met verschillende kleuren, "it's up to you") en dat zal de "layout" nog danig vereenvoudigen. Kortweg, op het vlak van MIDI en publicatie, haast ongenaakbaar. Het enige nadeel ligt in de complexiteit. De fameuze "environment" pagina is nog altijd een van Logic's sterke punten, maar ook verantwoordelijk voor het afhaken van vele gebruikers... En, op deze 5.1 versie, is daar niet veel aan veranderd. Vooraleer je een klank uit Logic kan halen, moet je wel een paar "moeilijke momentjes" doorstaan… maar het voordeel is dat, eenmaal je je eigen startstuk hebt gecreëerd (of "autoload.LSO" voor de kenners), dan wordt het allemaal zo eenvoudig, zo gemakkelijk, welk een werkcomfort!! Zonder twijfel, een meesterlijke soft voor MIDI.

 

Wat de audio betreft, deze is sterk geëvolueerd. Logic Audio maakt het mogelijk, als je pc/Mac het tenminste aankan, tot maximum 96 stereokanalen te gaan (onder 24 bit en 96kHz, interne 32 bitresolutie) en dit met een enkele klankkaart, tot 192 als je meerdere klankkaarten wilt inschakelen. Logic is trouwens een van de zeldzame softs die, tegelijkertijd, met verschillende "hardware" modellen kan omgaan. Ik heb tegelijkertijd, weliswaar niet steeds met dezelfde klankresultaten, onder meer met 16 in & out kanalen van mijn Soundscape Mixtreme en een stereo in/uitgang van mijn "vodden" klankkaart (geleverd bij het moederbord van mijn pc) gewerkt. Logic staat het gelijktijdig inzetten van 32 virtuele instrumenten toe, en, op het gebied van de mixing, kan je gebruik maken van maximum 4-banden parametrische eq per spoor, 8 inserts per spoor, 8 aux sends en 16 stereogroepen. Onnodig te stellen dat je dat nooit zal kunnen bereiken met je oude 486: je hebt minstens een pc aan 300MHz of een Mac 604 aan 250 MHz en 128 Ram nodig. En vergeet niet: een meer dan degelijke klankkaart. Zoiets kan nooit genoeg benadrukt worden. Een voorbeeldje: ik heb Logic 5.1 uitgeprobeerd op mijn oude Celeron 400 MHz (256 MB Ram), maar uitgerust met Mixtreme: gewoonweg perfect. Dan dezelfde Logic 5.1 op mijn draagbare pc, uitgerust met een PIII met kloksnelheid 733 MHz (ook met 256 RAM) maar dan met een eenvoudige, geïntegreerde klankkaart: meelijwekkend! En, je moet wel over een USB poort beschikken: de nieuwe Logic beschermsleutel gaat niet langer in de seriële poort, maar dus wel degelijk in de USB. Beter zelfs: deze sleutel is "universeel" en geldt voor alle Emagic producten (inclusief de virtuele instrumenten): je krijgt telkens alleen een nieuwe, extra code. Nog een meevaller: de automatisering is danig verbeterd, nu onder 32 bitresolutie en "track based". En, Logic is natuurlijk niet enkel compatibel met eigen plug-in's en instrumenten maar met alle materiaal dat onder VST en DirectX draait, en meteen word je soft "nog een pak rijker".

 

Logic 5.1 wordt trouwens geleverd met drie virtuele instrumenten incluis, de ES M (monofoon en dus vooral bestemd voor baslijnen), de ES P en de ES E, beiden polyfoon. Maar, in optie, heb je nog de sampler EX24, de synthesizers ES1 en ES2 en vooral, voor wat mij aangaat, de EVP73 (VST) en 88 ("natif" van Logic), hoogkwalitatieve virtuele elektrische piano's van allerlei slag. Dringend uit te proberen. En in Frankfurt showde Emagic nog een mooie emulatie van een Hammond B3 en de Hohner Clavinet D6.

 

ERGONOMIE

 

Het is alleen dat "environment" dat in het begin een beetje te "overwinnen" valt, maar voor de rest stelt de ergonomie van Logic 5.1 geen enkel probleem. De gebruiker zelf kan hier veel aan doen: bijna alle functie (800!!) hebben equivalenten op het toetsenbord en/of in MIDI, en kunnen gemakkelijk gedefinieerd worden door de user zelf. Zo kan je bijvoorbeeld de commando's van het programma zo configureren, dat ze identiek zijn aan deze van een soft die je vaak gebruikt. En sinds kort is het mogelijk Logic te bedienen via een "Logic Control" afstandbediening. Deze werd, in opdracht van Logic, door Mackie ontwikkeld en bevat onder meer negen grote, gemotoriseerde faders (van P&G), acht continu roterende encoders en een resem functietoetsen. Er zijn dan nog twee uitbreidingen mogelijk: de ene, Logic Control XT, heeft nog eens 8 faders en evenveel encoders, de andere heeft vier reeksen van acht encoders. Anders moet je maar wat extra MIDI poorten (64 max op pc, 128 max op Mac) toevoegen om nog meer "Logic Control XT's" te kunnen aansluiten. De software herkent meteen de commando's waarover hij beschikt. Opmerking: de aanduidingen van Logic zijn ook "automatiseerbaar": je kan tot 90 "screensets" per stuk definiëren, en zo kan je meteen automatisch doorschakelen van de weergave van effectparameters naar deze van een virtuele synth, kwestie van snel aan alle parameters aan te kunnen: zeker op een podium geen overbodige luxe! Het beheer van videobestanden (Quick Time, AVI, MPEG) is natuurlijk ook mogelijk, afhankelijk van de geïnstalleerde "codec's". Opmerking: de grootte hiervan is "gefixeerd", gedefinieerd door de omvang van het bestand. Als je je video encodeert, doe dat dan niet onder 320 x 240… Toch niet als je deze daarna in "full screen" wil bekijken!

 

KLANKKWALITEIT

 

't Wordt weer simpel: alles hangt af van je hardware. Ik heb gewerkt met mijn trouwe Mixtreme van Soundscape met zeer goede DA 24 bit omzetters, met een onberispelijk resultaat. Met inbegrip van virtuele instrumenten zoals die fameuze EVP88 (je vindt hiervan een volledig functionele "4 weken"-versie op de installatie-cd van Logic 5.1). Met het haast onbeperkt aanbod aan plug-in's dat Logic tegenwoordig verzekert, wordt het moeilijk nog een klank "te vinden die ontbreekt"… en dan kan je nog verder uitproberen met alle plug-in's van VST/VST2 of DirectX. Of hoe men enkele jaren van zijn leven kan verslijten… Ik heb eigenlijk maar een bemerking en wellicht is die niet alleen aan Logic 5.1 te wijten … deze gaat niet echt over de klankkwaliteit op zich maar wel over de synchronisatie. Wanneer je de Logic als "slaaf" gebruikt van andere toestellen, dan heb ik een vertragingsverschil van ongeveer twee frames moeten vaststellen naargelang ik gebruik maakte van de MIDI Clock of onder MIDI Time Code. Toch bizar: terwijl onder MIDI Clock de synchronisatie perfect verliep, was Logic, onder MTC, telkens en systematisch twee frames "voor"! Ik heb dat dan opgelost door twee frames "offset" te zetten in het synchro venster, maar eigenlijk hoort zulks niet! De moraal van het verhaal: wat je ook verandert in je setup, heb dan geen blindelings vertrouwen in het programma, doe een kleine test. Niets zegt dat de fout eigenlijk bij Logic ligt, maar er was inderdaad wel een fout te bespeuren. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Om nog even terug te komen op de klankkwaliteit, laat ons het ook eens hebben over de kwaliteit van de automatisatie en de mixing: geen enkel gehaper, niet het minste op te merken en dit dankzij de zeer hoge resolutie. Je kan dus op een zeer hoog niveau werken, en de "Logic Control" komt zeker van pas, zelfs al is deze redelijk luxueus voorzien: het systeem met 16 faders, Logic Control + Logic Control XT kost meer dan Logic 5.1 zelf!

 

BUDGET

 

En zo komen we bij het budget terecht. Duur? Zeker niet! Ooit kreeg je voor hetzelfde bedrag alleen maar een MIDI sequencer, zonder enige vorm van audio… terwijl je nu voor deze prijs een beestige effectenrack (welke studio heeft zomaar 50 verschillende effecten in zijn racks?), 3 synthesizers (misschien wel een beetje "basic") en een volledige mengtafel krijgt en dan nog geautomatiseerd. En vergeten we vooral niet de hoogkwalitatieve meersporen opnametafel. Gewoon een volledige studio!! Niet meer, niet minder. Ik vond de publiciteit die Emagic trouwens in de "Frankfurt Daily" had gezet zeer goed gevonden: op de achtergrond hemelse lucht, dan een vliegtuigvleugel met daarop een draagbare pc waarvan het toetsenbord getransformeerd was in een pianoklavier, met als onderschrift: "I love my new studio"… inderdaad, meer dan een avondvullend programma.

 

BESLUIT

 

Ik ben nu al meer dan 15 jaar een dagdagelijkse gebruiker van Logic, of van de voorganger Notator. Ik kan dus niet echt objectief uit de hoek komen. Nochtans. Ik ken natuurlijk de voor- en de nadelen van dit programma, zeker van de vorige versies (redelijke complex, soms instabiel). Maar dat is zeker niet in verhouding tot de resultaten die je er mee kan bereiken. Met de komst van de 5.1 versie, zie ik niet in waarom ik van soft zou veranderen.

 

Helaas, nogmaals helaas! Net toen ik deze test afgewerkt had, kwam de onheilsmare. Apple heeft Emagic verworven. Tot hier, geen probleem. Maar een van Apple's eerste beslissingen was om Emagic niet langer te ondersteunen voor Windows…! Je kan wel een gratis "crossgrade" van pc naar Mac krijgen. Okay, sympathiek, maar die Mac is zeker niet gratis. Een beslissing die enorm te betreuren valt!!

 

TOEVOEGING VAN DE IMPORTEUR

 

  • Met betrekking tot Logic Audi 5, Logic Audio Gold 5 en Logic Platinum 5 voor Windows: op alle windows software wordt nog steeds garantie en support gegeven. Update naar versie 5 is mogelijk voor iedereen die een oudere versie heeft. Zogenaamde tussenupdates of maintenance updates worden ook voor Windows uitgebracht. Voorbeelden hiervan zijn de recent uitgebrachte updates 5.2 en 5.3.
  • De hier geteste versie was 5.1. Voor een overzicht van toevoegingen aan volgende versies surf je naar: www.emagic.de/english/support/download/lainfo5e.html
  • De EVD6 en EVB3 zijn inmiddels leverbaar en werken 4 weken als proef bij iedereen die versie 5.3 installeert.
  • De "environment" mag eerst even overwinnen zijn, je hoeft er in de meeste gevallen (zeker als je de audio gebruikt) niets aan te doen. Alle basis instellingen zitten er al standaard voor je in. Ik kan de standaard "environment" überhaupt niet gepersonaliseerd noemen.
  • Wellicht aardig te vermelden dat de EXS24 inmiddels over multiple-outputs beschikt en het Giga-sampler formaat ondersteunt.
  • Voor de Mac gebruikers: er is inmiddels een OS-X versie van Platinum te downloaden. Om deze te gebruiken heb je minimaal OS-X v. 1.5 nodig. Versie 2 ofwel "Jaguar" is in dit geval te prefereren i.v.m. de verbeteringen van "core-audio", het "audio-verwerkings" onderdeel van het OS.

     

    PRO & CONTRA

     

     PRO CONTRA
  • onbeperkte mogelijkheden, grootse klankkwaliteit, ergonomie die danig verbeterd werd dankzij de hardware...
  • maar die hardware is niet echt goedkoop...
  • redelijk moeilijk om mee van start te gaan
  •  

    SPECIFICATIES

     

    System Req. Mac

     

    Minimal:
  • 604/250 MHz processor
  • Mac OS 9.1* or higher
  • 128 MB RAM
  • CD-ROM or DVD drive
  • free USB port for XSKey
  • * Mac OS X support in development.

     

    Recommended:
  • CPU with Velocity Engine support (G4/MP)
  • 256 MB RAM or more
  • Low-latency audio hardware for software instruments
  • Multiple I/O audio hardware for Surround
  • Separate fast hard drive for audio data
  • MIDI interface, MIDI keyboard

     

    System Req. Hard Disk
  • Transfer rate >3 MB/s
  • Average access time
  • Sufficient capacity (approx. 5 MB per track minute)
  • When using IDE drives, the CD-ROM should use the other channel
  • UW SCSI controller is recommended for use with external drives
  • Import: Mopro
  • Price Platinum: 899 EUR (ex. TVA)