aanmelden
Spectrasonics STYLUS
Recording & Producing 27-11-2002
door: Luc Henrion
Zelf ben ik niet echt een fervent aanhanger van "Groove"… Iedereen zijn smaak. Ik huur liever een drummer in en, eigenlijk had ik dan ook liever "Atmosphere" (hun "dream pad module") getest, een ander gelijkaardig Spectrasonics product. Maar na een volledige en langdurige test van Stylus, moet ik wel eerlijk toegeven dat ik mijn visie dringend moet herzien...

 

ALGEMEEN

 

Stylus is een van de drie nieuwe virtuele instrumenten die Spectrasonics uitbrengt, allen gerealiseerd in samenwerking met Ilio. En het is trouwens meteen een volledig nieuw concept. Stylus is niet zomaar een Groove Box, zoals zovele anderen. Eerst en vooral is deze virtueel: samengebald op vijf cd's. 5?? Kan niet anders, er zitten niet minder dan 38.000 basissamples op (!), goed voor 3 GB aan gegevens, verdeeld over meer dan 3.000 presets. Niet slecht voor een debuut… Maar Stylus is ook niet zomaar een "sample player": hij leest enkel eigen bestanden, dus geen samples uit een ander formaat. Je kan die bestanden trouwens ook niet uitwisselen of exporteren. En dat komt omdat de bestanden speciaal behandeld werden, een beetje zoals bij "ReCycle", en de data zijn dus enkel en alleen bestemd voor gebruik met deze synthesizer. En dat heeft zo zijn positieve weerslag op het niveau van de bewerkingsmogelijkheden. Een voorbeeld: een zelfde "Groove" kan gemakkelijk gebruikt worden aan eender welk tempo tussen 60 en 180 bpm! De handleiding loodst je trouwens heel gemakkelijk door alle mogelijke toepassingen. De presentatie hiervan is trouwens zeer verzorgd, net zoals het programma trouwens. En de compatibiliteit met een maximum aan hedendaagse standaarden bevestigt de reputatie van deze firma.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Stylus moet je dus gebruiken als een VST instrument, op pc of Mac. Het is ook compatibel met Pro Tools, MAS (Digital Performer van MOTU) en je kan het zelfs gebruiken met Sonar van Cakewalk, via een VST-Dxi "wrapper". Je kan er trouwens nog op andere manieren mee werken, en dat is nu juist de charme van Stylus. Ofwel neem je een "GC" (Groove Control) preset en het overeenstemmende MIDI bestand en vanaf dat moment kan je naar hartelust met het tempo spelen dat jij wenst (net zoals bij "ReCycle" bestanden dus, maar dan zonder tal van beperkingen), ofwel gebruik je "loops" en vanaf dan geeft elke toets van je MIDI keyboard een andere lus, maar dan in gelijk tempo. Bovendien zijn tal van controles in real time mogelijk voor zowel het geheel als voor een enkele "preset" zone (een enkele "sample" net zoals op een "sampler") met inbegrip van filters, envelope generators, etc. De algemene controles zijn toewijsbaar aan MIDI controllers en kunnen dus geautomatiseerd worden binnen het domein waarbinnen je aan het werken bent (Cubase, Logic, etc…). Een klein overzicht van de controles: level, pan & velocity, pitch (+time & enveloppe), 4 filtertypes met resonantie (+ time & enveloppe) en een vereenvoudigde "master filter", met resonantie, een envelop generator, 2 LFO's, etc. Geen geïntegreerde effecten... maar vermits je onder VST werkt, kun je die natuurlijk elders gaan zoeken…

 

ERGONOMIE

 

De werkelijke "machinerie" zit verborgen achter een venster, uitzonderlijk goed geconcipieerd, maar vooral sterk op intuïtief vlak. Zelfs zonder handleiding kan je alle mogelijke functies van de commando's terugvinden en op die manier leer je trouwens nog verschillende mogelijkheden kennen. Gewoon maar om te zeggen dat de grafische vormgeving uitermate geslaagd is. Het enige wat ik moet melden, is dat het niet altijd even gemakkelijk is om de naam van het virtueel instrument terug te vinden dat voor de loop gebruikt werd. En dus moet je even zoeken alvorens je hierop kan gaan modificeren. Maar dit euvel is natuurlijk maar belangrijk voor een deel van de "power users" die nog verder willen gaan dan de massa mogelijkheden die werkelijk op een zilveren schaaltje worden aangeboden. De controles zijn eenvoudig gehouden en gemakkelijk te gebruiken, hun MIDI toewijzing is al even eenvoudig maar staat geen "zone" automatisering toe: dat zou immers leiden tot zo'n 1200 parameters per gebruikte "Stylus". Stel je maar voor wat dit zou betekenen als je in een Cubase SX zo'n 32 Stylus gelijktijdig zou inzetten. Maar niemand houd je natuurlijk tegen om toch enkele MIDI bestanden naar wens te bewerken, bijvoorbeeld voor een sample van een "snare" of een "kick" te cutten ("mute") of om bijvoorbeeld met het volume van een noot te spelen en zo nieuwe effecten te genereren. Ik zei het al: de charme van Stylus bestaat er vooral in dat je er op verschillende manieren mee kan werken: de ultieme "groove box" , maar ook de meest gekke "patterns" generator of gewoon voor het plaatsen van enkele speciale "effecten"… of alles tegelijkertijd! Met of zonder MIDI klavier.

 

KLANKKWALITEIT

 

Alle basissamples van Stylus zijn origineel: geen enkele kopzorgen in verband met auteursrechten dus. Dat is het eerste goede nieuws. Tweede meevaller: ze zijn bijna allemaal vervaardigd door Eric Persing, de man achter tal van Roland sounds sinds 1984… toch een referentie die kan tellen. En Stylus kan functioneren tot 32 bit en onder 192 kHz (zoals je zelf wilt, of zoals je machine het kan toelaten…). Bovendien blijft, dankzij de "huismotor" (ontwikkeld door het Franse UVI), de kwaliteit van de samples steeds gewaarborgd. En nochtans… jullie weten hoe streng ik wel kan zijn! Als je bijvoorbeeld heel aandachtig (met koptelefoon) bepaalde percussie loops beluisterd (conga en andere sounds), dan bemerkt je meteen enkele parasietgeluiden, een gevolg van het "cutting" procédé op z'n ReCycle's, en... als gevolg van de overspraak van de meersporen opname!!! De percussionist heeft wellicht een redelijk hoog beluisteringniveau gevraagd in zijn koptelefoon, en de meelopende sporen zijn stilletjes merkbaar, zeker bij een laag tempo!!! Dit betekent natuurlijk ook dat de "grooves" tot stand kwamen door muzikanten en niet door programmamakers, en dat vind ik persoonlijk helemaal niet fout, en dit geeft wel een zeer "muzikale" en realistische toets aan het geheel. Die enkele onvolmaaktheden maken trouwens de charme uit van de sounds... Alleen chagrijnige mensen (of haarklievers zoals ik) zullen hierover opmerkingen hebben. En als je toch nog wat wil veranderen, er zijn voldoende filters en andere controles voorzien, allen onder real time, en dan weet je meteen dat er haast onbeperkte mogelijkheden bestaan met dit programma.

 

BUDGET

 

Op zich lijkt het budget zelfs iets te belachelijk, maar je mag natuurlijk niet vergeten dat Stylus enkel functioneert in een complete set-up: pc/Mac + VST software. Deze laatste moet trouwens niet zo duur zijn, je kan zelfs aan "freeware" denken... ziehier een goed adres: www.kvr-vst.com, dankjewel MMM! Voor wat de pc of Mac betreft geef ik jullie graag de minimumvereisten: voor Mac, G3 aan 233 Mhz, OS 9.04, 192Mb Ram en 3,1 GB vrij op de harde schijf, voor Windows: zelfde aantal Ram, zelfde voor de harde schijf, Win 98, PII aan 350 Mhz. En dit is wel degelijk een strikt minimum, en voor een enkele Stylus. Mijn testmachine was een Athlon XP aan 1,7 Ghz en 256 Mb Ram, 60 Gb voor de schijf... en dat is natuurlijk beter, veel beter!!

 

BESLUIT

 

Stylus kan je wel een nieuwe generatie softs noemen: zowel een klankenbank ("sample CD") EN een virtuele synth. Zo vermijd je meteen alle gekanker omtrent compatibiliteit (gedaan met WAV, AIFF, SD2 en andere Akai's) en het muzikaal proces wordt natuurlijk danig vereenvoudigd. Andere programma's worden al aangekondigd: Atmosphere (pads) en Trilogy (bassen), telkens voorzien van 5 cd-Rom's met gegevens. Je zal niet snel met uitgeput materiaal achterblijven... en je moet niet elke week naar de bank voor nieuwe investeringen. Een aanrader.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • heel gebruiksvriendelijk
  • klankkwaliteit
  • sonore verscheidenheid
  • compatibiliteit
  • enkele minieme onvolmaaktheden bij sommige samples
  •