aanmelden
Mindprint DTC
Recording & Producing 24-08-2002
door: Luc Henrion
Of "DTC" zoals de kenners zeggen: in ieder geval "Dual Tube Channel" is een perfecte definitie van het toestel in kwestie: twee kanalen van een mogelijke mengtafel, voorzien van een lampencircuit van uitstekende kwaliteit. De prijs, dat moet gezegd worden, is niet mis: zeker niks voor minder gefortuneerde beginners. Maar de test die ik heb kunnen realiseren zal zeker even interessant zijn voor zij die niet van plan zon toestel aan te schaffen: ze weten dan wat ze missen! En zo leer je meteen waarom er zo?n verschillende prijzen bestaan voor toestellen die, op het eerste zicht, hetzelfde werk leveren.

 

ALGEMEEN

 

Op zich gaat het zeker niet om een revolutionair concept: segmenten van een mengtafel, dat bestaat al langer en in allerlei maten en gewichten. Met lampen, dat kom je al minder tegen en dan nog zo volledig uitgedost en van een opmerkelijk design, dat wordt moeilijker! De DTC heeft een duivels uitzicht, dat verzeker ik je. En die zal zeker opvallen in je studio, zeker als de cliënt weet wat het beestje waard is... En, zoals gewoonlijk, heb ik toch ook eens de handleiding doorgenomen, weliswaar voorlopig enkel in het Engels, en, het moet gezegd worden, deze bevat een hoop technische uitleg, maar zeer verhelderend gebracht. Een juweeltje! En, ben je toch op zoek naar degelijke artikels, ga dan eens langs op hun website www.mindprint.com/english/indextech.htm.

 

BOUW

 

De fabricage is exemplarisch, even verzorgd als het design. Zowel het toestel als de bedieningselementen geven een zeer solide, betrouwbare indruk. En dat is natuurlijk van het allergrootste belang bij een lampentoestel en, spijtig genoeg, is dat niet altijd het geval. De knoppen, in "retro design", staan wel mooi maar hebben niet echt bijgedragen tot een gemakkelijke (lees: zeer precieze) bediening. Nu heb ik wel redelijk dikke vingers, maar toch?! De "verlichte" switches daarentegen, dat is klasse. Het gevolg: zonder een blik te slaan in de "zeer verzorgde" handleiding, kan je zo meteen aan de slag, alles wijst zich uit en je weet wat je net ingeschakeld hebt. De aansluitingen zijn goed voorzien, met ingangen van allerlei slag: micro, instrument (jacks op het voorpaneel), line en zelfs inserts. Hetzelfde geldt voor de uitgangen, via XLR en jack. Je kan een digitale uitgang (onder 24/96) verkrijgen als optie maar deze zat niet op het toestel dat ik mocht testen. Ik kan wel zeggen dat deze beschikt over de drie gangbare standaarden: AES (XLR), en S/PDIF, optisch en coaxiaal.

 

MOGELIJKHEDEN

 

De DTC is zeker in staat alle taken uit te voeren die je mag verwachten van een gesofistikeerde mengtafel: voorversterking (dus een deluxe DI box!), 4bands parametrische eq en compressor-limiter. "with a difference"? De equalizersectie verdient een extra vermelding. MindPrint stelt zeer duidelijk dat het om een "parallelle" en niet "in serie" geplaatste equalizer gaat. Dat betekent dat het origineel signaal door het toestel gevoerd wordt, zonder enigerlei modificatie, en dat men erop steunt om het egalisatiecircuit van elke, aparte band er in fase (boost) of uitfase (cut) aan toe te voegen. Deze equalizing is ook van het "constant Q" type (in tegenstelling tot een ?constant bandwith?, veel gemakkelijker te realiseren maar minder "muzikaal"). Opmerking: naast de vier banden zijn er ook twee filters, een low cut (24dB per octaaf) met variabele frequentie van 22 Hz tot 220 Hz, en een hi-cut (12 dB per octaaf) variabel van 3 Hz tot 30 kHz (!). Andere opmerking: de twee extreme eq banden (low en high), nochtans van het "shelving" type (in tegenstelling tot "bell" types voor de beide andere), zijn ook van het "variabele Q" type. De reden is dat, als je een nogal belangrijke Q facor neemt (tussen 1 en 3), de frequentierespons een beetje "omkeert" voor de gekozen cutfrequentie: als je bijvoorbeeld het hoog wil opdrijven vanaf 10 kHz, zo tussen 8 en 10 kHz, dan zal er zich eerst een attenuation voordoen. En vice versa? dus twee equalizers voor de prijs van een enkele! Het gevolg is dat dit fenomeen ook zeer interessante en vooral "muzikale" bijwerkingen veroorzaakt, iets wat je bijvoorbeeld ook gaat terugvinden bij andere, hoogkwalitatieve studiotoestellen, zoals de Pultecs.

 

De compressie beslaat alleen gelimiteerde parameters maar vermits hier ook een "Adaptive Response" circuit aan te pas komt, zijn het aantal toepassingen haast onuitputtelijk. Naast dit circuit, dat de responstijd aan het muzikaal gegeven aanpast, is er nog een toewijsbaar filtercircuit dat moet voorkomen dat de equalizer te gevoelig wordt voor lage frequenties (onder 300 Hz), en dit beperkt mogelijke ongewenste "opgepompte" effecten.

 

KLANKKWALITEIT

 

Niets dan superlatieven hier! Hoe zou ik ook anders kunnen? Met alle zorg die MindPrint besteed heeft om het beste te kiezen onder de modernste technologieën? ik verwijs graag naar de technische specificaties en je zal het meteen begrijpen, of vinden jullie, als voorbeeld, een microvoorversterker die van 5 Hz tot 127 kHz kan gaan maar niks? Dan moet ik toch niet langer bewijzen dat de test er een was om duimen en vingers mee af te likken... Voor zang (met een grootmembraan microfoon, en, wat een luxe, met een grootmembraan buizenmicrofoon!), voor gitaar (idem, en ook met een koppel micro?s met klein membraan), of ook, zoals ik al schreef, als luxe "Direct Box", alles heb ik uitgeprobeerd. En steeds met een onberispelijk resultaat. Spijtig dat ik niet over de optionele AD convertor kon beschikken. Hierover nog een opmerking: het gaat eigenlijk om een AD/DA omzetter: de DTC kan dan zeer goed als "mastering" toestel dienen met een transitie in het analoge domein voor het "opwarmen" naar een digitale klank. Moet dringend eens uitgeprobeerd worden.

 

BUDGET

 

Ja, goedkoop kan je dit niet noemen. Maar, liefde kent geen prijs en er zullen nogal wat harten gebroken worden bij het aanschouwen van deze DTC...

 

BESLUIT

 

We doen het niet zo vaak, maar dit was duidelijk een toestel, bestemd voor de "happy few", voor de kapitaalkrachtige studios. Maar waarom niet voor studios die een belangrijke investering, gekoppeld aan een kwalitatieve sprong voorwaarts, willen riskeren. Trouwens, een goed uitgeruste pc is niet veel duurder. Die is wel volledig verouderd na een jaar. Terwijl die DTC, met een beetje geluk toch, zeker twintig keer langer zal meegaan! En dan is dat zeker de investering waard! Prijs: 1955,00 € (BTW excl).

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • extreem goede klankkwaliteit, gebruiksvriendelijk en met een voorbeeldhandleiding!
  • de redelijk hoge kostprijs...
  •