aanmelden
Ludwig Club Date en Coliseum Snare
acoustic drums
Drums & Percussion 01-08-2016
Ludwig bracht een paar jaar geleden de Club Date Element SE uit, een in het Verre Oosten gemaakte remake van de betaalbare kits uit de jaren vijftig en zestig. Maar een echte Ludwigfan wil natuurlijk gewoon een Amerikaanse kit. Met de nieuwe Club Date geeft Ludwig daar gehoor aan.
door: Dennis Boxem


 

De Club Date was ooit bedoeld als betaalbaar alternatief voor de duurdere Ludwig kits. In het geval van de nieuwe versie moet je echter behoorlijk in de buidel tasten. Voor een driedelige shellset ben je iets meer dan tweeduizend euro kwijt. Een high-end kit dus, met prachtige vintage looks, want dat doen ze bij Ludwig heel goed.

De Club Date heeft dezelfde Flat Imperial lugs die de sets in de jaren vijftig hadden. Opvallend is dat de toms, floortoms en bassdrum allemaal één enkele lange spanbok hebben, die op het midden van de ketel zit. De afstand naar de velrand wordt overbrugd door extra lange spanbouten. Dat ziet er meteen al heel vintage uit. Anders dan je misschien zou verwachten, geven die extra lange spanbouten nauwelijks problemen.

Je moet even opletten dat ze allemaal netjes recht in het verlengde van de spanbok liggen, en de enige trommel waarbij dat echt het nodige gefrunnik kan opleveren is de bassdrum. Daar zitten de spanbouten tenslotte niet vast in de spanrand, waardoor je bij iedere spanbout moet opletten dat hij goed recht zit.

 

Toon

De hardware van de Club Date is behoorlijk vintage, en dat gaat verder dan de jarenvijftigspanbokken. De bassdrumpoten zijn niet meer dan twee dunne metalen pinnen met een rubberen dopje aan het eind. Die dopjes vind je ook onder aan de floortompoten. Dat is natuurlijk helemaal vintage, maar het betekent wel dat je flink wat klank kwijtraakt. De floortom klinkt in de hand bespeeld heel wat langer dan wanneer je hem op zijn pootjes neerzet. Wil je die extra toon weer terug, vervang dan de ouderwetse rubberen dopjes gewoon met een moderne variant die meer isolatie biedt.

De 12” tom wordt geleverd met een geïsoleerde ophangbeugel met tomrozet. Maar om het vintage te houden, monteren we hem voor de foto in een snaredrumstandaard. Als je het mandje vrij los laat en ervoor zorgt dat de tom goed op de rubbers aan het eind van de armen ligt, raak je in verhouding met de volledig geïsoleerde ophangbeugel ook nauwelijks toon kwijt.

 

Populier

De Club Date heeft een voor Ludwig nieuwe ketelopbouw van twee lagen esdoorn aan de binnen- en buitenkant met daartussenin drie lagen populierenhout. Populier is aanmerkelijk zachter dan esdoorn, en dat moet de ketel net even wat meer low-end geven. De draagranden op de ketels zijn volledig afgerond en ook dat komt het laag en mid ten goede.

Na jaren vastgehouden te hebben aan de eigen vellen, is ook Ludwig nu overstag. De Club Date wordt geleverd met enkellaags Remo Ambassador vellen: gecoat aan de slagzijde; transparant op de resonanszijde. De bassdrum heeft Powerstroke 3 vellen: gecoat aan de voorkant en transparant aan de slagzijde. In vergelijking met de Ludwig vellen hebben de Remo’s meer toon en is de klank veel helderder. Daarmee krijg je een ruimer stembereik en een vollere sound.

 

Luchtig

Tom en floortom hebben een ruim stembereik. Laag gestemd zijn het echte vintage rockers met een lekker buikige aanslag en een mooie volle sustain. De Club Date is in het hoog heel beheerst, en dat maakt de set heel makkelijk in de omgang. Zacht bespeeld is de klank luchtig, en zodra je wat steviger speelt krijg de klank een mooie donkere oemph. Stem je hoger, dan krijgt de klank meer focus. Stem je door naar jazzy hoog dan blijkt de Club Date naast het buikige laag wel degelijk een heel mooi beheerst randje hoog in huis te hebben. Je krijgt zo een heerlijk luchtige, beheerste klank met veel warm laag.

De bassdrum geeft een stevige dreun met een mooi open karakter. Zacht bespeeld klinkt hij vol en rond; naarmate je meer kracht zet, wordt de klank puntiger. Verwisselen we het voorvel voor een exemplaar met microfoongat, dan wordt de klank veel korter en drukkender. Met een klein beetje demping geeft de bassdrum een klank waar menig studiotechnicus van zal smullen: puntig en kort met een flinke dosis puntig laag. Daar heb je geen eq meer voor nodig.

 

Gehakt

De snaredrums van de Club Date waren ten tijde van deze test nog niet beschikbaar. In plaats daarvan werd de testset aangevuld met de bijzondere 14”x8” Coliseum snaredrum, een remake van de gelijknamige snaredrums uit de jaren zeventig. Deze Classic Maple snaredrum heeft in het midden van de ketel over de volledige omtrek een kier van dik 2 centimeter. Feitelijk bestaat de snaredrum uit twee ketels die door de doorlopende spanbokken op hun plaats worden gehouden.

De klank van de snaredrum is behoorlijk uitgesproken: gort- en gortdroog met een gigantische hoeveelheid attack. Laag gestemd heeft de trommel een stevige oenk met heel wat snijkracht. Bij hogere stemming droogt de klank helemaal op totdat er een messcherpe en venijnige crack overblijft die werkelijk gehakt maakt van iedere gitaarversterker. Vooral de rimshots zijn indrukwekkend, maar ook rimclicks hebben nog verrassend veel draagkracht.

Door de grote spleet in het midden van de ketel houdt de trommel vrijwel geen lucht in de ketel en dat merk je wel in het spelgevoel. Het bovenvel geeft veel minder rebound dan je gewend bent, wat ervoor zorgt dat je vooral bij ghostnotes harder moet werken.

 

Kortom

De Club Date geeft een vintage klank met een lichtheid die Ludwig tot nu toe nog niet in de catalogus had. De set klinkt nu al ontzettend lekker en zal met de jaren, als alle spanning uit de ketel verdwijnt, alleen maar beter gaan klinken. De Coliseum snaredrum is een indrukwekkend monster dat net zo stoer en stevig klinkt als hij eruitziet.

 

HET OORDEEL

+ • mooie ronde, vintage sound

• bijpassende vintage looks

• messcherp klinkende Coliseum snaredrum

 

- • floortompootjes halen veel klank weg

• Coliseum snaredrum is iets harder werken

 

 

DE FEITEN

 

Ludwig Club Date

• zevenlaags ketel van esdoorn met populier

• vintage stijl Flat Imperial spanbokken

• Remo Ambassador en Powerstroke 3 vellen

• verkrijgbaar in Black Gold Duco en Blue Silver Duco lak, Cherry Satin en Natural maple beits, en Blue Strata bekleding (testset)

 

testset

• 14”x20” bassdrum

• 12”x8” tom

• 14”x14” floortom

• prijs: € 2.380,-

ook verkrijgbaar in

• 22”x14” bassdrum

• 13”x9” tom

• 16”x16” floortom

• prijs: € 2.490,-

• 24”x14” bassdrum

• 13”x9” tom

• 16”x16” floortom

• prijs: € 2.600,-

 

Coliseum snaredrum

• 14”x8” Classic Maple ketel

• 2cm brede spleet in het midden van de ketel

• verkrijgbaar in koperkleurige of metaalkleurige wrap, naturel maple en matzwart

• limited edition: van iedere finish zijn 25 exemplaren beschikbaar

• prijs: € 681,-