aanmelden
Masterwork Troy
Cymbals
Drums & Percussion 17-05-2016
De concurrentie op de huidige cimbalenmarkt is moordend. Naast de gevestigde grote spelers zijn er de laatste vijftien jaar een gigantisch aantal kleine Turkse fabrikanten op het toneel verschenen. Vrijwel al deze merken werken met B20-cimbaalbrons als basismateriaal. De bewerking van het brons zorgt ervoor dat de cimbalen zich van elkaar onderscheiden. Langdurig hameren maakt de klank complexer en muzikaler, maar het cimbaal duurder. Masterwork had ooit veertien cimbalenseries, maar heeft inmiddels het aantal opgeschoond naar een overzichtelijke zes. De Troy-serie is van die zes de meest betaalbare. Masterwork denkt met de Troy-reeks een goede middenweg te hebben gevonden: een handgehamerd cimbaal uit B20-brons met een allround geluid en een scherpe prijs.
door: Sin Banovic


Oogverblindend

 

Alle Troy cimbalen zijn afgewerkt met een oogverblindende hoogglans finish en met de logo’s in rode letters in plaats van ‘gewone’ zwarte inkt. Afmeting en typeaanduiding zijn door middel van een stempel aan de onderkant van de cimbalen aangebracht.

De cimbalen ogen op de een of andere manier redelijk dik, maar de schijn bedriegt, want de meeste cimbalen zijn medium dun en prettig buigzaam.
De Troy-serie bestaat uit de vijf standaardmodellen hihat, crash, ride, splash en china, met een uitgebreide keuze aan maten en een paar Rock-varianten van hetzelfde type cimbaal.
Onze testset bestond uit 12”, 13” en 14” hihats, 14”, 15”, 16”, 17”, 18” en 19” crashes, 20” en 22” ridecimbalen, 8”, 10”en 12” splashes, en twee kleinere china’s, respectievelijk 14”en 16”. Twee cimbalen ontbraken in de reeks van de testset: de 18” china en de Rock-versie van de 14” hihat. Al met al een indrukwekkend aantal cimbalen voor een zogenaamde budgetserie.

Brombeer

De 22” ride is een fors cimbaal met een lage, brede bel. Op het blad bespeeld geeft hij een verrassend zoete aanslag met een donkere ondertoon. De cup klinkt gecontroleerd en is keurig in lijn met het donkere karakter van het cimbaal. Op de cup bespeeld zet je ook het blad nog behoorlijk in beweging.

Bij wat meer kracht verzuipt de aanslag op het blad een beetje in een donkere, gruizige wash. Deze brombeer is een fijne stoner rock of zwevende bluesride! Het testcimbaal was qua vorm niet helemaal in balans, want met een paar klappen zocht hij meteen ‘zijn plek’ op de standaard. Voor het spelgevoel of het geluid maakt dat echter niets uit.
De 20” ride klinkt meer allround. Zoals je mag verwachten heeft hij een hogere pitch en een helderder aanslag, zowel op het blad als op de bel. Hij is wel beduidend minder spannend dan zijn grote broer. Alles kleurt netjes binnen de lijntjes van een pop/funk ride cimbaal. De 20” ride is er ook in een Rock-uitvoering. Als we de aanduiding ‘rock’ even buiten beschouwing laten en gewoon gaan spelen, dan horen we een echte allrounder. Hij heeft een prettige toonhoogte met een heldere maar beheersbare ping en een bel die net iets meer snijkracht heeft dan die van de andere twee modellen. Een ride die makkelijk te sturen is in een brede variatie van stijlen, van punk tot latin.

 

Funky monkey
Alle drie de Troy hihats zijn bepaald geen zware cimbalen. Ze vallen eerder in de medium- tot medium-thin categorie en dat is duidelijk te horen. De 14” hihat is prettig sissend met een vuil randje. Hij klinkt bijna vintage, alsof het om een flink ingespeelde combo gaat en niet om een set splinternieuwe cimbalen. Iets meer strakheid in het geluid krijgen we als we de cimbalen omdraaien, met het ondercimbaal als top, waarmee het geluid net iets compacter en meer gefocust wordt.
De funky chick en puntigheid die je bij een 13” hihat verwacht ontbreekt volledig. De toon is weliswaar hoger, maar het volume is opvallend bescheiden, met de voet bespeeld is het bijna zacht te noemen. Met zijn lichtgruizige klank is hij leuk als tweede hihat, maar dan weer nét te bescheiden om als dagelijkse hihat te fungeren.
De 12” hihat is met een hoge funfactor de winnaar van de hihats in de testset. Hij heeft een zeer prettige toonhoogte die lager ligt dan de gemiddelde 12”. Dat maakt deze hihat in veel meer situaties inzetbaar dan zijn maat doet vermoeden. Het gewicht van de cimbalen is fijn in balans met de afmetingen, onder de stok is hij heel snel en alert, en het trapgeluid is ook prima. Funky monkey!

 

Kort staartje
Bij handgehamerde cimbalen zijn de verschillen tussen cimbalen vaak behoorlijk groot, en dat merk je in de Troy-serie vooral bij de crashes. De 19” is een volle crash met een trashy randje. Het cimbaal bouwt niet geleidelijk op, maar explodeert bijna, waarna het heel snel uitklinkt. Prima voor het dichtsmeren van een harde rockband, maar te vuil voor menig popbandje. Het karakter van de gewone 18” crash ligt wel in de lijn van het 19”-model, maar het cimbaal is veel luier en klinkt alsof hij niet helemaal open wil gaan.
De 17” crash heeft een nagenoeg identieke toonhoogte als de 18”-variant, maar dan ook met meer definitie, prima projectie en een mooi beheerst sustain: een prettige crash met een volwassen geluid.
Net zoals bij de Rock ride is de benaming ‘rock’ bij de andere 18” Rock crash veel te beperkend. Het is een fijne, heldere crash die zeer alert reageert op dynamisch spel, kortom een echt allround cimbaal dat gemakkelijk in vrijwel alle genres van versterkte muziek past.
Vanaf 16” neemt het crashgehalte bij de Troy crashes een beetje af. Terwijl de 16” Rock crash nog voldoende body en muzikaliteit behoudt om bijvoorbeeld als enige crash in de set te staan, zijn de 16”, 15” en in het bijzonder 14” stuk voor stuk net te kortademig om als volle crash door het leven te gaan. Bij alle drie de cimbalen is de toonhoogte behoorlijk hoog, en in combinatie met het geringe gewicht en de progressief kleinere cup klinken ze alle drie kort en luchtig met een kort staartje sustain. Prima cimbalen voor accenten waar een echte splash net te weinig venijn en snijkracht heeft.

Puntje extra

Splashes zijn er in drie maten: 8”, 10” en 12”. Alle cimbaaltjes hebben een steeds kleiner wordende cup naar mate de diameter kleiner wordt, iets wat sommige grote spelers op de bekkenmarkt niet doen en wat resulteert in splashcimbalen die eerder als bell klinken. Puntje extra voor Masterwork!
De 12” splash twijfelt nog een beetje of hij crash of splash wil zijn, en mist vooral puntigheid en definitie. De 10”en 8” zijn echter om te smullen! Vooral de 8” is zoet en luchtig als fijne chocolademousse. De 10” is net een tikkie snijdender en dat maakt het cimbaaltje prima inzetbaar als enige splash in een set-up. Met deze combo krijg je spontaan de neiging om meteen de beroemde splashpassage uit Wrapped Around Your Fingers van The Police in te zetten. Heerlijk!
De twee kleinere china’s zijn weer getuige van onverwachte variatie en diversiteit binnen de Troy-serie. De 16” China is vrij stug en heeft een beetje een ‘gongy’ sustain. Het geluid is tamelijk koud en kil en daardoor past hij goed in een prog-metalcontext, bijvoorbeeld in een Portnoy achtige set-up. De 14” is op zijn beurt verassend warm en mellow, en ondanks zijn geringe maat relatief makkelijk te controleren. De toonhoogte van dit cimbaal ligt ook een stuk lager dan verwacht van een 14” china. Een prima effectcimbaal.

Kortom

De Troys zijn zeer gunstig geprijsde handgehamerde cimbalen en daarmee is al veel gezegd. Met hun hooggepolijste finish wekken ze de indruk van sprankelende, doch stugge en metalige cimbalen die we vaak in deze prijsklasse tegenkomen, maar daaronder klopt een warm hartje. Zoals de meeste Turkse cimbalen klinken de Troys een tikje vuil, met een duidelijke voorkeur voor middenfrequenties. Een beetje trashy crash is eerder regel dan uitzondering. Tijdens de test bleek meermaals dat juist de cimbalen met Rock in de stempel het meest uitgebalanceerd en allround inzetbaar waren, dus laat je vooral niet afschrikken door een naamgeving.

Het bij elkaar zoeken van een set handgehamerde cimbalen vraagt door de variatie in klanken wat meer zoek- en vergelijkwerk. Heb je daar nou geen zin in, dan biedt Masterwork zijn Troy cimbalen in voorverpakte sets, bestaande uit een hihat, een of twee crashcimbalen en een ride. Als je bedenkt dat een set van 14” hihat, 20” ride en een paar 16” en 18” crashcimbalen een adviesprijs heeft die ongeveer overeenkomt met de prijs van een enkel professioneel ridecimbaal van een van de grote namen, dan kom je snel tot de conclusie dat Masterwork met de Troy-serie een interessant alternatief heeft neergezet.

 

HET OORDEEL

+

• gunstig geprijsd

• zeer ruime keuze aan modellen en uitvoeringen

• door handhamering grote klankverschillen tussen zelfde modellen

 

Cymbals in review
•20”, 22” rides (20” also in ‘Rock’)

• 14”, 15”, 16”, 17”, 18”, 19” crashes (16” & 18” also in ‘Rock’)

• 12”, 13”, 14” hihats (14” also in ‘Rock’)

• 8”, 10”, 12” splashes

• 14”, 16”, 18” china’s (18” also in ‘Rock’)

Prices

• 20” ride - € 196,35

• 20” Rock ride -€ 196,35

• 22” ride - € 208,25

• 12” hihat - € 153,51

• 13” hihat - € 165,41

• 14” hihat - € 196,35

• 14” crash - € 114,24

• 15” crash - € 129,71

• 16” crash - € 136,85

• 16” Rock crash - € 136,85

• 17” crash - € 141,61

• 18” crash - € 148,75

• 18” Rock crash - € 148,75

• 19” Rock crash - € 153,51

• 8” splash - € 69,02

• 10” splash - € 74,97

• 12” splash - € 82,11

• 14” china - € 129,71

• 16” china - € 148,75

• set-up 14” hihat, 16” crash, 20” ride - € 439,11

• set-up 14” hihat, 16” crash, 18” crash, 20” ride - € 534,31