aanmelden
Tame Star Walnut
acoustic drums
Drums & Percussion 06-06-2015
Met de Star Maple en Bubinga drumsets maakte Tama twee weergaloos klinkende high-end drumsets. Onlangs introduceerde Tama een derde houtsoort binnen de reeks, die een belangrijk pluspunt heeft. De nieuwe Star Walnut is namelijk ook een stuk goedkoper.
door: Dennis Boxem

Een iets betaalbaardere Tama Star, dat klinkt als heel goed nieuws. Maar juich niet te vroeg, want ondanks een drastisch lagere prijs hebben we hier nog steeds te maken met een echte high-end drumkit. Een vierdelige Star Walnut zit qua prijs op € 3666,-. Dat is ongeveer duizend euro boven de Starclassic Bubinga. In vergelijking met de Star Bubinga is hij echter wel bijna vijftienhonderd euro goedkoper. Zo’n flinke stap naar beneden maakt natuurlijk nieuwsgierig. Want wat moet je daar precies voor inleveren?

 

Hardware

Op hardwaregebied mis je in ieder geval niets. Net als de duurdere Stars heeft de Walnut het Super Resonance Mounting system waarbij de tom niet alleen in een geïsoleerde ophangbeugel hangt, maar waarvan die ophangbeugel ook nog eens bijna helemaal met een forse rubberen sok is geïsoleerd van de tommount. Zo wordt de klank van de ketel op geen enkele manier afgeknepen, en van overspraak tussen trommels is ook geen enkele sprake.

De tomarmen en floortompoten zijn voorzien van de Quick Release brackets die we ook eerder op de andere Stars zagen. Een deel van de tomophanging blijft tijdens het vervoer op het armpje zitten. De rest van de tomophanging schuif je er simpel overheen; door het overhalen van een simpele schakelaar zet je de tom vast.

De rubberen doppen onder aan de floortom zijn voorzien van een luchtkamer waardoor de floortom net zo vol klinkt als de geïsoleerd opgehangen toms. Die luchtkamer zorgt er in combinatie met de in rubber gevatte Quick Release bracket wel voor dat de floortom bij stevig spel behoorlijk staat te dansen, maar echt van zijn plaats komen doet hij niet.

 

Ketels

De ketel van de Star Walnut verschilt wel van zijn duurdere broers. Hij heeft namelijk geen verstevigingsranden. Daardoor kun je nu goed zien hoe dun de Star ketels wel zijn. De toms, floortoms en snaredrum zijn opgebouwd uit zes lagen en zijn 5 millimeter dik. De bassdrum heeft een laagje meer en is zeven millimeter. Die dunne ketels hebben een bijkomend voordeel. De set is namelijk ontzettend licht. Met de hele drumkit in tassen om je schouders loop je zonder problemen in een keer van de auto naar het podium.

De keuze aan finishes is bij de Star Walnut iets beperkter dan bij de Maple en Bubinga sets. Er zijn zes kleuren die alleen verkrijgbaar zijn in de Walnut-serie, en daarnaast zijn er ook nog eens vijf kleuren die ook in de Maple- en Bubinga-serie verkrijgbaar zijn. Desgewenst kun je in deze kleuren dus een drumkit samenstellen met drums van drie verschillende houtsoorten.

 

Set-up

Een van de belangrijkste kostenbesparingen is dat je de Star Walnut als complete set-up kunt kopen. Dat scheelt namelijk een hoop administratieve rompslomp ten opzichte van de duurdere Stars. Daarnaast is zo’n set-up ook veel gemakkelijker seriematig te vervaardigen. De eerste samenstelling die verkrijgbaar is bestaat uit een 22”x16” bassdrum, 10”x7” en 12”x8”toms en een 16”x16” floortom. Tama kennende zal het echter niet al te lang duren voordat er meer te kiezen valt.

Natuurlijk kun je ook gewoon zelf een set-up samenstellen uit losse trommels. Je hebt qua maten dan net zo’n uitgebreide keuzemogelijkheid als bij de Star Bubinga en de Star Maple. Twee beperkingen die je bij de Star Walnut wel hebt ten opzichte van de duurdere sets: je kunt niet voor een afwijkende kleur op de spanranden van je bassdrum kiezen, en je kunt niet kiezen voor het kunstig ingelegd randje houtfineer op de ketel. Dat zijn echter features die op het functioneren van de set geen enkele invloed hebben.

 

Houtsoorten

De Star drums gemaakt van esdoorn en bubinga vielen op door hun mooie open toon, hun dynamische bereik en de karakteristieke feel die de trommels onder je stokken hebben. De ketel reageert zo direct dat het net is alsof de trommels iets meer meegeven. Nu is walnoot een heel andere houtsoort, en daarnaast mis je ook nog eens de verstevigingsranden, maar toch is die feel van de trommels overeind gebleven. De trommels reageren nog steeds op de minste aanraking en de toon is even vol en breed als bij de andere twee Stars.

Wel heeft de set duidelijk een ander karakter. De Walnut ligt qua sound dichter bij de Bubinga dan bij de Maple: hij klinkt diep en donker, met veel mid en een flinke portie sublaag. In vergelijking met de bubinga set heb je iets minder punch en bite. De Walnut is eerder wat vriendelijker, waar de Bubinga wat meer een in your face-mentaliteit heeft.

 

Toms

De toms hebben een bijzonder groot stembereik en een fantastische respons. Laaggestemd geven ze een prachtige donkere, volronde klank die je alle kanten op kunt sturen. Met een hogere stemming wordt de sound meer jazzy en lekker vintage.

De toms worden geleverd met enkellaags gecoate Ambassador slagvellen, maar ze kunnen net zo goed uit de voeten met een setje dubbellaags Emperors. Met de dubbellaags vellen worden de midden- en lage frequenties iets meer benadrukt, en de extra pets die zo’n vel geeft maakt de klank iets meer geschikt voor rockmuziek. Heel opvallend aan de Walnut is dat hij onder alle stemmingen en bij elke dynamiek zijn open klank bewaart. Net als bij de sets van esdoorn en bubinga krijg je een ruimtelijke sound waarin je al je expressie kwijt kunt.

De floortom gaat een flink stuk verder de diepte in dan de toms. Met een dubbellaags vel kun je er bij wijze van spreken nog een bassdrum van maken. Met een hoge stemming droogt ook deze trommel prachtig op.

 

Bassdrum

De bassdrum is opvallend goed beheersbaar. Met een dicht voorvel en zonder enige extra demping krijg je een karakteristieke sixtiesdreun die in het bandgeluid eigenlijk al droog genoeg is. Een microfoongat in het voorvel geeft de klank wat meer punch, en maakt hem ook iets makkelijker beheersbaar. Met een flinke handdoek krijg je de perfecte balans tussen attack en sustain. De bassdrum laat zich makkelijk stemmen en door zijn vlotte karakter is hij onversterkt te gebruiken in alles van een jazztrio tot een stevige popband. Bij wat luider werk merk je wel dat de meeste sublage frequenties een beetje ondersneeuwen.

 

Snaredrum

Het eigenzinnige karakter van walnotenhout komt misschien nog wel het beste tot zijn recht in de 14”x5 ½” snaredrum die we apart kregen aangeleverd. De trommel is levendig, mooi donker en heeft precies genoeg focus. Laaggestemd geeft hij een moddervette klap die, naarmate je hoger stemt, verandert in een karakteristieke droge crack. De balans tussen hoog en laag, attack en sustain is bij deze trommel helemaal voor elkaar. De gegoten spanranden geven precies genoeg focus en voegen aan rimshots nét even dat kleine beetje extra spierballen toe. Rimclicks zijn lekker fel en hebben behoorlijk wat hoog; dat geeft ze net even wat meer snijkracht.

 

Conclusie

Als je de Star Walnut naast de Bubinga en Maple zet, heb je eigenlijk helemaal niet het gevoel dat je hier met een mindere grootheid te maken hebt. De set is net zo fraai afgewerkt, heeft net zo’n groot bereik, en reageert net zo soepel. Wel merk je dat de Walnut van de drie het meest ingetogen is. Hij heeft wat minder volume en is iets minder puntig. Je zou kunnen zeggen dat hij van de drie verschillende smaken het meest vintage klinkt.

Net als bij de Star Maple en Star Bubinga levert Tama met de Star Walnut een absolute topset af. Als je als gevorderde drummer overstapt van een middenklasser naar een set uit de Star-reeks, zal je verbaasd staan over hoe groot je vocabulaire wordt. Je kunt de Star Walnut moeiteloos alle kanten op sturen en iedere kleine nuance in je spel wordt moeiteloos vertaald. De lagere prijs zorgt ervoor dat de set voor veel drummers net even wat bereikbaarder wordt, terwijl de enige echte concessie ligt op het gebied van finishkeuze.

 

Pro

• fenomenale klank

• groots dynamisch bereik

• topklasse afwerking

 

Contra

• geen