aanmelden
Zildjian Avedis
cymbals
Drums & Percussion 01-12-2016
Zildjian had met de Kerope-serie een megasucces, maar voor veel drummers waren de donkere, gruizige bekkens net een tandje té complex. Met de kennis die tijdens de productie van deze serie werd opgedaan moest het natuurlijk mogelijk zijn om ook andere nieuwe ouderwetse Zildjians te maken: de Zildjian Avedis bekkens.
door: Dennis Boxem

In de Zildjian-fabriek bevindt zich een kamer met een paar duizend bekkens. Het is de privécollectie van de familie Zildjian, die bekkens omvat van vroeg-negentiende eeuw tot nu. Die kamer zit stevig op slot, en alleen de gezusters Zildjian hebben de sleutel. Vorig jaar mochten de productontwikkelaars van Zildjian tussen de Zildjian A bekkens uit de jaren dertig, veertig en vijftig neuzen. En het zijn die bekkens die de basis vormen voor de Zildjian Avedis bekkens. Dat zie je ook meteen als je ze in handen hebt. De vorm van de cup, het wat hoge profiel, het doet heel erg denken aan de bekkens die je uit de oude Zildjian-advertenties kent.

Vintagegevoel

Om dat vintagegevoel extra kracht bij te zetten heeft Zildjian de bekkens ook weer gestempeld. In plaats van het gelaserde logo heeft ieder bekken dus weer het vertrouwde deukje in het blad waar je het ouderwetse logo in het bekkenoppervlak kunt vinden. Ook het Zildjian-logo dat in outline op de onderkant staat is regelrecht afkomstig uit de jaren zestig en zeventig.

De Zildjian Avedis bekkens zijn verkrijgbaar als hihats en als losse bekkens, waar Zildjian naar eigen zeggen geen onderscheid maakt tussen crashes en rides. Helemaal waar is dat niet, want als je naar de stickertjes op de bekkens kijkt, zie je dat de zwaardere modellen de toevoeging R in het modelnummer hebben en de lichtere de toevoeging C. Het enige verschil tussen de crashes en de rides betreft het gewicht. De rides zijn een stukje zwaarder dan de crashes, maar verder zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

 

Niet té dun

De hihats zijn er in 14”, 15” en 16”. De hihats uit de testset zijn alle drie dun, maar niet té dun. Er zijn binnen de Avedis-serie echter flinke gewichtsverschillen tussen bekkens van één model, en tijdens het fabrieksbezoek hoorden we al hihats die nog een flinke stap dunner én dikker waren.

De hihats zijn stuk voor stuk heerlijk donker, lekker crispy en een tikje zoet. Qua spelgevoel voelen ze allemaal een maatje kleiner dan ze eigenlijk zijn. De 14” reageert snel en direct als een 13”, de 15” beheerst en gecontroleerd als een 14”, en pas bij de 16” hihat krijg je het gevoel dat je op een wat grotere hihat aan het spelen bent.

De drie hihats uit de testset zijn overduidelijk familie van elkaar. Ze hebben allemaal een volle en heerlijk warme klank zonder de kenmerkende crunch die je bij bijvoorbeeld de Constantinoples hoort. De klank blijft heel vriendelijk. De Avedis bekkens zijn ideale hihats voor subtieler werk zoals jazz en akoestische popsongs, maar ze hebben genoeg draagkracht om ook in een versterkte popact overeind te blijven.

 

Smeert en duwt

De 18” en 19” bekkens uit de testset zijn wat lichtere Avedis-varianten en hebben dan ook de eerder genoemde C in de typeaanduiding. Het zijn allebei bekkens die je in een akoestische-jazztrio prima als allround crashride kunt gebruiken. Op het blad bespeeld bouwen ze allebei snel op, maar de sticksound blijft binnen de vrolijke en adembenemend warme wash prima overeind. Met een klein tikje op de rand gaan ze al mooi open en geven ze een prima accent.

Speel je nu wat steviger, dan zijn de 18” en 19” prachtig warme en volle crashes. Een flinke mep op de rand geeft een volle en buikige crash die betrekkelijk snel weer weg is. De klank smeert en duwt zonder dat de crashes binnen de muziek ook maar een moment in de weg zitten. In alles van akoestisch tot (niet al te luide) rockmuziek kun je met deze crashes goed uit de voeten.

 

Muzikaal

De 20”, 21” en 22” bekkens uit de testset zijn een stapje zwaarder dan de crashes, waarbij de 21” en 22” relatief wat meer gewicht hebben dan het 20”-model. De 20” is voor een wat steviger speler nog prima als crash te gebruiken, maar hij is als ride nét even wat makkelijker te controleren dan de 19”. Het is een vriendelijke en vlotte ride met een heldere aanslag en een mooi donkere ondertoon. Met een beetje stevig spel kun je hem al ridend heerlijk open laten gaan. Als je vervolgens wat gas terugneemt, komt de klank weer helemaal onder controle. De cupsound is vol en helder. Als je op de cup speelt zet je ook behoorlijk wat van het blad in beweging, en dat draagt bij aan het muzikale karakter van dit bekken.

De 21” en 22” zijn beide wat dikker, maar dat maakt ze niet minder levendig. De 21” heeft nog redelijk wat hoog, de 22” is meteen een flinke stap lager. Beide rides hebben een mooie puntige sticksound met een heldere maar toch warme naklank. De cup is bij deze rides net iets meer gedefinieerd dan bij de 20” en dat maakt de grotere broers nog iets veelzijdiger.

 

Kortom

Zildjian kiest met de Avedis bekkenserie ondubbelzinnig voor een vintage sound, maar in vergelijking met de meeste echt oude Zildjian A’s klinken de Avedis bekkens minder vuil, waardoor je er in net even wat meer muziekstijlen mee uit de voeten kunt. Waar zo’n oude Zildjian vaak een beetje te ranzig klinkt, zijn de nieuwe Avedis bekkens altijd vriendelijk en beheerst. De helderdere sound zorgt ervoor dat ze in verhouding met de Keropes ook in wat steviger werk nog prima overeind blijven. Al moet je voor een echt stevige rockband dan wel op zoek naar de wat zwaardere modellen.

 

DE FEITEN

• bekkens van B20-brons, gebaseerd op de Zildjian A’s uit de jaren ’30-’60

• verkrijgbaar in hihats en losse bekkens

• gewicht aangegeven op onderkant bekken

testset

• 14” hihat € 578,-

• 15” hihat € 630,-

• 16” hihat € 701,-
• 18” Avedis € 423,-

• 19” Avedis € 459,-
• 20” Avedis € 475,-

• 21” Avedis € 523,-

• 22” Avedis € 571,-

 

 

HET OORDEEL

+ • heerlijk warme sound

• muzikaal karakter

 

- • geen