aanmelden
LP Raw
percussion
Drums & Percussion 27-05-2016
Trommelen, maar niet op trómmels, is hip. Op de social media struikel je erover: straatdrummers die snelle dancebeats op emmers spelen, jongetjes die op ijzeren tandwielen drummen en vergeet de Cup Song niet. Heb je toevallig geen verzameling emmers klaarstaan en ben je geen fanatieke knutselaar, dan kun je bij Latin Percussion terecht: een nieuwe lijn ‘trashy’ instrumenten onder de naam LP Raw.
door: Janco van der Kaaden

Als eerste zijn er drie drums die op het eerste gezicht aan een aluminium surdo doen denken; de Street Cans. Er zijn echter flinke verschillen: er is geen ondervel en de ketel is gemaakt van staal. Dat zie je in het forse gewicht van rond de 10 kilo dan ook meteen terug. LP maakt ze in 14”, 16” en 18”. De uitvoering is zoals we van LP gewend zijn: alles is keurig afgewerkt – ook van binnen – en de hardware is bijzonder stevig te noemen. Het uiterlijk is lekker ruig, met brede felsnaden en een geborstelde finish.

Op de Street Cans zit een dubbellaags Remo vel. Alles lijkt dan ook op forse klappen berekend te zijn. Dan krijg je iets te horen wat je het beste als ‘een schokkende donderklap’ kunt omschrijven. Een ongelofelijke bak laag en behoorlijk veel sustain. Lekker om Braziliaanse surdo-patroontjes op te spelen, als je ze alle drie hebt staan. Dan kan je ‘melodietjes’ maken. Maar een losse Street Can kan als floortom ook prima meekomen. Wil je cascara’s spelen op de zijkant, dan moet je behoorlijk doormeppen: deze degelijke ketels klinken een stuk droger dan echte timbales.

 

Aanklikken

Om de sound van je Street Cans een beetje uit te breiden komt LP met drie slimme beugeltjes die je aan de spanrand kunt klikken. LP heeft ze Sound Enhancers gedoopt en ze zijn er in drie varianten: Snare, Shaker en Jingle. Ze doen precies wat je ervan verwacht, namelijk bij elke klap mee rammelen. Je kunt uiteraard ook shakers of tamboerijnen gewoon op je trommels leggen, maar dit is een nettere versie; scheelt geklooi met gaffa-tape en je dempt het vel niet. Voor de prijs van ruim 20 euro hoef je het niet te laten.

Ga je de Sound Enhancers combineren in je set-up, dan blijkt de Jingle-versie eigenlijk met alle drums in de wijde omgeving mee te doen, dus dat is iets om mee te rekenen. Een schroefje om de Enhancers vaster of losser te laten rammelen is er helaas niet. Ze passen op alle reguliere spanranden, zoals van snaredrums, toms of timbales. Op zich had ik het snarenmatje ook graag eens op een djembe of bongo gemonteerd, maar die hebben een lage spanrand en daar past de Sound Enhancer niet op. Konden ze op een standaard percussie-pin gemonteerd worden, dan waren de mogelijkheden meteen een stuk ruimer. Misschien een idee voor de tweede generatie.

 

Veelzijdig

Een ding met extreem ruime mogelijkheden is de Trash Snare. Het ziet er simpel genoeg uit: een vuilnisbakkendeksel met een vel erop en een handvol korreltjes erin gestrooid.

Pak hem op en laat de korreltjes lekker rollen: prima ocean drum. Heb je zin in een workout, dan kun je het hele ding ook als shaker gebruiken. Maar schroef hem ook gerust even op een snare-stand. Dat kan met de vuilnisbak-kant omhoog: nu heb je een aantal gruizige metaalgeluiden tot je beschikking, van het handvat tot de rand. Keer je hem om, dan heb je plotsklaps met een gruizige snaredrum te maken. Bij lage stemming komt er – dankzij de korreltjes – een keigoeie jaren tachtig pOEfff uit het ding. Stem je hem hoog, dan komt er een lekkere timbalesound uit. De korreltjes doen natuurlijk mee. Ga je met je handen slaan, dan gaan die korreltjes ineens veel harder klinken. Met één hand en één stok heb je ineens een trashy repinique voor je neus. Heerlijk. Denk om je vingers. Wil je alles nog wat snariger hebben, dan klik je het meegeleverde snarenmatje op de rand, en je bent klaar voor een stevige junglegroove. Hoe veelzijdig wil je het hebben?

 

Pannen

De Raw-familie heeft ook een paar volledig metalen leden. Zo heeft de klassieke Ridge Rider cowbell een kleine make-over gehad. Er zit een aantal tamboerijnschellen in de opening gemonteerd, die meetrillen met iedere klap. Helaas kunnen ze er ook helemaal uit: dat wordt zoeken naar schellen na het spelen. Eerlijk gezegd weet ik wel andere manieren om een bell en tamboerijn tegelijk te spelen. Met hetzelfde gemak leg je een beatring op je cowbell of zet je er één bij op je mounting pin. Voor wie echt niet zonder kan: het ding is Jangle Bell gedoopt en voor een kleine 80 euro is ie van jou.

Echt nieuw aan het firmament zijn de Potz. De naam zegt het al: drie stalen pannetjes van degelijke kwaliteit en het bekende trek-oog voor montage op een pin. Ook al zijn ze klein, het ziet er stoer uit, zo’n bonk staal met een dikke lasnaad rondom. De klank is behoorlijk lang en zuiver. Met stokken komt er vooral een vinnige kenggg uit. Ga je subtieler te werk met mallets, dan komen de Potz beter tot hun recht. Met één hand en één mallet kun je ook nog dempen of een soort wah-effect doen. In deze testset klonk het kleinste potje net wat korter dan zijn grote broers. Dat kan toeval zijn, of echt aan het formaat liggen. De 8” Pot heeft een klein extra randje waar een Sound Enhancer op past, voor extra mogelijkheden.

 

Kortom

De LP Raw-lijn is duidelijk bedoeld voor de drummer die iets anders-dan-anders aan de set wil toevoegen. Over de hele linie zijn het allemaal degelijk gemaakte instrumenten die er hip uitzien. Echt nieuw zijn de Potz en de handige Sound Enhancers. De absolute topper uit de familie is de Trash Snare met zeer veel sounds voor een schappelijke prijs.

 

Street Cans

• enkelvellige stalen percussiefloortoms

• naturel finish met zwart

gepoedercoat ketelbeslag

• verkrijgbaar in:

14” x 16”; 16” x 16”; 18” x 16”

• prijzen: € 282,- / € 307,- / € 333,-


Sound Enhancers

• add-ons die met een magneetje op de spanrand van je trommel klikken

• keuze uit:

Jingle: € 21,50

Shaker: € 23,30

Snare: € 23,30


Trash Snare

• stalen vuilnisbakdeksel voorzien van slagvel en gevuld met kogeltjes

• afmeting: 14”x4”

• body: gegalvaniseerd staal

• prijs: € 120,-

• inclusief LP Snare Sound Enhancer


Potz

• stalen pannetjes met montageoog

• naturel finish

• verkrijgbaar in:

4”x4”; 6”x4”; 8”x4”

• prijzen: € 48,60 / € 55,20 / € 68,30


Jangle Bell

• stalen koebel met tamboerijnschellen en kunststof slagrand

• opening: 8”

• prijs: 78,90