aanmelden
Zildjian S Family
Cymbals
Drums & Percussion 17-08-2016
Zildjian gooit de afgelopen jaren continu hoge ogen met de high-end bekkens die ze maken, maar ook op het gebied van betaalbaarder brons hebben ze in Boston niet stilgezeten. Met een nieuwe bronslegering en een nieuwe naam zijn de meer betaalbare Zildjians weer helemaal up-to-date: de Zildjian S Family.
door: Dennis Boxem

Zildjian brengt met de nieuwe S Family een hommage aan een belangrijke vrouw in de Zildjian-geschiedenis. De S staat voor Sally, en Sally Zildjian was de vrouw die Avedis Zildjian III in de jaren twintig overhaalde om zijn succesvolle snoepjesfabriek op te geven en te verruilen voor het veel minder winstgevende familieambacht van bekkensmid. Zonder Sally had het huidige Zildjian er dus heel anders uitgezien. In plaats van het wat onpersoonlijke ‘Series’ rept Zildjian voor de gelegenheid van ‘Family’.

Voor de S Family bekkens gebruikt Zildjian voor het eerst B12-brons. Deze legering van 88 procent koper en 12 procent tin klinkt minder complex en helderder dan het door Zildjian bij de professionele bekkens gebruikte B20-brons, maar het is wel weer donkerder en breder dan het bij veel betaalbare bekkens gebruikte B8-brons. Zildjian kiest hier duidelijk voor de gulden middenweg.

De bekkens van de S Family worden geforceerd uit B12-plaat. Met veel geweld wordt een plaat tegen een mal gedrukt, waardoor het bekken zijn uiteindelijke vorm krijgt. Dat is een veelgebruikte manier om bekkens goedkoper te kunnen maken. Het is tenslotte veel minder werk dan een bekken volledig in z’n vorm kloppen.

 

Gigantisch

Het aanbod in de S Family is voor een betaalbare serie gigantisch: crashes in alle gewichtsklassen en maten, rides in allerlei smaken, en keuze uit meerdere hihats en effectbekkens. Voor deze test kregen we een dwarsdoorsnede van de beschikbare bekkens, maar er is dus nog veel meer verkrijgbaar.

Bij de ridebekkens is er keuze uit Medium en de zwaardere Rock. De Medium is er zelfs in een indrukwekkende 24”, maar voor deze test zijn we aangewezen op het 20” exemplaar. En dat is bepaald geen slecht bekken. De 20” Medium spreekt vlotjes aan, bouwt niet al te snel op en heeft een lekker duidelijke ping. Zowel op het blad als op de cup bespeeld, is deze ride behoorlijk muzikaal: helder, contrastrijk en vol. Dun genoeg om op de rand te bespelen, en de stuwende crashsound die je zo krijgt, past prima in het bandgeluid.

 

Rock!

Moet het steviger, dan is er de Rock ride (daar mag gerust een uitroepteken achter). De 22” Rock uit de testset heeft een dwingende en scherpe ping. Op het blad bespeeld bouwt het bekken nauwelijks op, en daardoor heb je een gespierd en stevig geluid. In een luide band vallen de donkere ondertonen vrijwel helemaal weg, en dan hou je een ijzersterk spierballengeluid over. De cup is indrukwekkend luid, mooi rond en glashelder. Zelfs als je hem vol met de nek van je stok raakt, krijg je nog een mooi ronde ping in plaats van de gebruikelijke kleng.

De Rock ride steekt er in deze testset echt bovenuit. Stevige rockers die een cleane ride met veel definitie zoeken, moeten hem zeker checken, ongeacht het beschikbare budget.

 

Crispy

Ook de 14” Mastersound hihat is een hoogvlieger. Hij dankt zijn naam aan de golvende rand van het onderbekken. Deze zorgt ervoor dat de bekkens minder makkelijk aan elkaar blijven plakken; daarnaast kan er geen lucht tussen de beide bekkens worden opgesloten. Dit zorgt voor een meer open klank en een vlotter spelgevoel.

De Mastersound speelt lekker; de bekkens reageren goed op spelnuances, en de klank is strak en crispy. Op de top bespeeld geeft de hihat een puntige tik en op de rand een lekker knapperige chick. Halfopen is de klank gruizig en drukkend. Half open accenten en met de voet gespeelde accenten zijn snel en beheersbaar. Een prima hihat dus voor elke stijl; van stevige pop tot rock en metal.

 

Verschil

De 16” en 18” Medium Thin crashes uit de testset klinken helder en beheerst. Ze hebben flink wat snijkracht en een vlotte respons. Het snijdende accent komt bij de aanslag prima op gang, maar zet op de een of andere manier niet helemaal door. Net alsof het bekken een beetje gedempt wordt. Een karaktereigenschap die je vaker tegenkomt bij betaalbaardere bekkens, maar bij de S Family valt het op omdat de andere bekkens zo ontzettend goed klinken. Als je kiest voor een set-up met alleen S Family bekkens, is het eigenlijk geen probleem, maar zodra je er een duurder bekken naast hangt, wordt het verschil snel duidelijk.

 

Statement

De 20” Thin crash gaat iets beter open; niet verwonderlijk, gezien het formaat en het dunne oppervlak. De 20” geeft een clean, helder en prachtig breed accent. Het bekken heeft veel snijkracht en is uitermate geschikt als alternatief voor de open hihat. Als je al crashend achtsten op de rand speelt, is het bekken goed te sturen, en met de stuwende klank die je zo krijgt maak je een behoorlijk statement.

De 18” china is scherp en snijdend. Op de rand geeft hij een beheerst en muzikaal accent dat prachtig door het bandgeluid snijdt en niet te veel blaft. Op de rand bespeeld geeft hij een korte kets die niet al te veel body heeft. Om echt trashy ridepatronen op te spelen is deze china wat minder geschikt; hij bouwt simpelweg te weinig op. Maar ben je op zoek naar beheersbaar vuil, dan is dit een prima keuze.

 

Gaatjes

De 18” Trash crash heeft 32 gaten die in rijtjes van vier rondom het bekken van cup naar rand lopen. Sommige zijn ongeveer tien millimeter in doorsnee, andere rond de vijftien millimeter. De gaten hebben een fikse invloed op het geluid. Het bekken spreekt sneller aan en is vooral veel ranziger. Eigenlijk zit de klank tussen crash en china in. Anders dan bij de crashes zet de crashklank hier wel helemaal en vol overtuiging door. Het levert een stevige en lekker warme klank op die in vrijwel iedere bekkenset-up op zijn plek is.

De 10” splash is behoorlijk goed. Het blad is lekker dun, en het bekkentje geeft een razendsnelle splez die goed hoorbaar is maar nergens echt in de weg zit. Als je in je eentje achter je drumkit zit, is er een wat brommende ondertoon te horen die misschien een klein beetje afleidt. Zodra je met een band aan de slag gaat verzuipt die ondertoon echter compleet, en houd je een heerlijke korte splash over.

 

Kortom

Zildjian heeft met de S Family een goed klinkende en scherp geprijsde bekkenserie neergezet, waar een aantal bekkens in zitten die ook professionals zullen aanspreken. De rides, hihats, effectcrashes en china’s zijn erg goed, en drummers die een Zildjian zoeken met wat meer snijkracht en meer helder hoog, komen hier zeker aan hun trekken. De reguliere crashes zouden nog iets gelijkmatiger open kunnen gaan, maar tegelijkertijd is dat minpuntje wel een eigenschap van betaalbaardere bekkens. Wil je meer, dan kost het dus ook meer. En wat dat betreft heeft Zildjian natuurlijk een gigantisch aanbod van duurdere en muzikalere bekkens. Heb je minder te besteden, dan zijn de S Family bekkens bepaald geen straf.

 

 

DE FEITEN

• middenklasse bekkenserie van B12-bekkenbrons

testset

• 20” Medium ride € 214,-

• 22” Rock ride € 244,-

• 14” Mastersound hihat € 256,-

• 16” Medium Thin crash € 154,-

• 18” Medium Thin crash € 178,-

• 20” Thin crash € 214,-

• 18” Trash crash € 190,-

• 18” china € 178,-

• 10” splash € 100,-

De 20” ride, 16” en 18” crashes, en 14” hihat uit de testset zijn ook als set verkrijgbaar. Voor de hele set betaal je dan € 435,-; aanzienlijk minder dan voor de losse modellen.

 

 

HET OORDEEL

+ • goede prijs-kwaliteitverhouding

• veel goede en bruikbare sounds

 

- • crashes blijven een fractie achter bij de andere bekkens