aanmelden
Zildjian Z3 Series
Drums & Percussion 30-12-2009
door:
Tot op heden hadden we het nog niet over Zildjian’s ‘hardhitters’ Cymbal Series. De Z3-reeks is inmiddels reeds de derde generatie van deze lijn. Het begon in 1985 met de Z line, dan kwamen de Z Customs op de proppen in 1993 en nu worden de Z3’s op het rock drummers volkje losgelaten. De Z3-reeks behoort tot de Cast Bronze Cymbal familie van Zildjian, wat betekent dat het topklasse cimbalen betreft. Concept

Het concept van een Rock Cimbal Line is duidelijk. Het gaat voornamelijk over power en projectie met als doel door het gitaargeweld heen te snijden. Zildjian zou Zildjian niet zijn zonder ook voldoende aandacht te besteden aan de klankleur, zo zal blijken. Ook de ‘playability’ of bespeelbaarheid werd niet over het hoofd gezien want zware cimbalen kunnen, gezien hun forse massa, wel eens lastig zijn om aan te slaan. Uitzicht en Bouw

Zoals alle Cast Bronze cimbalen van Zildjian bestaan ook de Z3’s uit de legering 80% brons / 20% tin, met sporen van zilver. Het uitzicht, de brons-gouden kleur, verschilt niet zoveel van de klassieke Zidjian’s zoals de A Zildjian cimbalen bijvoorbeeld. Wat hier wel afwijkt is het gewicht, dat toch wel een stuk hoger ligt dan bij cimbalen uit de andere reeksen van het merk. Verder lijkt het hamerpatroon hier wel regelmatiger te zijn, ter bevordering van de projectie. Dit wijst tevens op een meer machinale aanpak in het productieproces. Om de bespeelbaarheid te verbeteren werd naar het optimale profiel gezocht voor een maximale flexibiliteit van deze toch wel zware cimbalen. De brilliante finish zorgt voor een ‘classy’ look en vooral de Mega Bell Ride met zijn oversized (20 cm diameter) bel is een ‘eyecatcher’. Klank

We zouden ons hier kunnen beperken tot één adjectief, nl. ‘luid’. Maar tijdens onze klanktest werd echter duidelijk dat de Z3’s niet enkel daardoor gekenmerkt worden, gelukkig maar. Z3 Hihats 14” en 15”

We kunnen deze hats zeker vergelijken met een paar uitstekende, muzikaal klinkende allround hihats. Een pak meer volume, dat wel. Dicht bespeeld komt vooral het 14” exemplaar erg droog uit de hoek. Half open bespeeld, zoals ze meestal zullen worden aangewend, komt pas het echte karakter van deze hats naar boven. Een vrij homogeen, ‘blazend’, laag gepitched geluid komt vooral tot uiting bij de kleinere 14” hats, terwijl hun grotere 15” broers een stuk rijker en meer ‘crisp’ gaan klinken, luider uiteraard ook. Het ‘chick’-geluid is heel erg prominent aanwezig bij het grootste exemplaar, terwijl de 14” hats hier meer aanleunen bij een reguliere, allround hihat, dus een nog eerder subtiel chick-geluid producerend. Z3 Mastersound Hihats 14” en 15”

Kan je bij de Z3 Hihats nog spreken van een klassieke rock hihat sound, dan komt het metal-gehalte een pak meer tot uiting bij deze Mastersound hats. Een flinke extra dosis hoog wordt aan het totaal geluid toegevoegd. Deze hats klinken misschien wat minder ‘crisp’, maar des te (vlijm)scherp komen ze uit de hoek. Dankzij de individuele contactpunten aan de rand van het bottom cimbaal komt het chick-geluid hier extra duidelijk en scherp tot uiting. Ook in de stickdefinitie laat zich het verschil duidelijk horen. De Mastersounds klinken een pak helderder, in gesloten toestand bespeeld. Half open bespeeld ook een pak meer hoog dus. Een fijnere ‘sizzle’ en eigenlijk iets minder agressiviteit voor het 14” exemplaar dan bij de reguliere Z3 14” hats. Iets minder ‘gruizigheid’ dan bij de Z3 hihats voor wat betreft het 14” Mastersound hihat paar. Z3 Medium Crash 16”, 17”, 18”, 19” en 20”

De Z3 Medium Crashes zijn vrij eenvoudig te beschrijven qua klank. We krijgen een vol, krachtig, vrij explosief en, voor een rock crash, redelijk complex crashgeluid. Naarmate de maten groter worden horen we een krachtiger, meer solide en langer geluid (grotere sustain). Wat me vooral opvalt bij deze powerful crashes is dat ze wel erg snel aanspreken en dat kan wel eens anders uitdraaien bij dit zware type crash cymbals. Zelfs bij erg lichte aanslag komt het crash geluid voluit naar voor, je hoeft ze dus niet maximaal aan te slaan om ze volledig tot hun recht te laten komen. Z3 Rock Crash 16”, 17”, 18” en 19”

Van een een hemelsgroot verschil met de Medium Crashes kunnen we in geen geval spreken. Wat wel duidelijk is, is dat ze een hogere pitch hebben. Ook deze Z3 Rock Crashes hebben voor een rock cimbaal nog een redelijk hoog muzikaal gehalte en het is niet zomaar puur power. Iets minder explosiviteit en complexiteit hier, dat wel. Het geluid is ook wat ‘rauwer’, met een hoger metal-gehalte. Voor het overige twijfelen we er niet aan dat zeker ook deze Rock Crashes moeiteloos doorheen het gitaargeweld zullen snijden. Z3 Splash 12”

Dit is vermoedelijk de zwaarste splash die ik ooit onder handen nam en het meest opvallende item is ook hier de grote bel. De klank is navenant en het splash geluid is een stuk voller en minder transparant dan dat van een regulier exemplaar. Het geluid neigt dan ook eerder naar dat van een kleine crash en gaat gepaard met een stevig soort belsound. Ideaal voor, en ook enkel bruikbaar in, een stevige rock setup. Z3 Medium Heavy Ride, 20” en 22”

Dit zijn prima rock rides met een erg duidelijke ‘ping’, goed hoorbaar doorheen het gitaargeweld. Maar daar waar veel rock rides zich voornamelijk beperken tot een erg zuivere stickdefinitie horen we hier ook een mooie, muzikale waas. Vooral de 20” ride laat zich kenmerken door een erg controleerbare ‘ping’ omgeven door die mooie, ietwat subtiele waas, terwijl deze boventonen bij de 22” een wat meer metaalachtig karakter hebben. Het zeer geïsoleerd en krachtig belgeluid heeft een wat hogere pitch bij de 20”, die ook voorzien is van een grotere bel dan de 22” versie. Z3 Rock Ride 20” en 22”

Met een pak meer gram onderscheiden deze heavy rides zich van de medium heavy rides. De grote, zware bel zit daar voor een groot stuk tussen en het ping geluid is hier nog een stuk ‘tighter’, ‘vleziger’ ook. Ook hier is de kleinste, 20” versie, met zijn droog, solide karakter onze favoriete ride. De waas wordt hier tot een minimum herleid, met alle aandacht voor die stevige, vlezige ‘ping’. Bij de 22” versie is er heel wat meer ‘wash’ die, wanneer erg hard bespeeld, de stickdefinitie wat dreigt te overheersen. Het kloeke belgeluid van beide rides ten slotte heeft een hoge pitch en snijdt door merg en been. Z3 Mega Bell Ride 21”

Deze unieke ride met zijn oversized bel heeft een ongewoon krachtige en heldere sticksound met erg hoge pitch. Dit is de eerste ride die, zelfs bij gewone aanslag bijna een aanslag op ons gehoor pleegt. De bijna koperachtige klank snijdt door merg en been en de andere Z3 rides klinken zowaar als jazz rides in vergelijking met dit zwaargewicht. De geïsoleerde bel klinkt luider en penetrerender dan eender welk exemplaar. Demp je de rand af en bespeel je zo deze mega bel, dan wordt een bijna cowbell-achtig geluid verkregen. Enkel voor zeer luide setups zoals metal e.d.!Z3 Trash Ride 19”

Dit is het dunste ride exemplaar uit het Z3-gamma en ergens produceert deze ride ook het dunste geluid. Een pak dunner en voorzien van een ‘normal sized’ bel ziet deze ride er meer uit als een regulier model. Wel opvallend zijn de evenwijdige lijnen van ronde hamerinslagen, vertrekkend vanuit de cup. We horen heel wat ‘koude’ waas en het is ook de enige Z3 Ride die zich prima laat ‘crash-riden’. De bedoeling van zijn benaming ontgaat ons een beetje, het crash geluid is niet uitgesproken ‘trashy’, eerder ‘cool’. De bel ten slotte klinkt geïsoleerd en vrij krachtig en met een medium pitch. Bruikbaar voor rock, maar tevens ook voor alternatievere genres.Z3 China 18” en 20”

Termen als ‘super luid’ en ‘penetrerend’ zijn hier geenszins overdreven. Een reguliere china klinkt sowieso hard en deze Z3-exemplaren doen daar nog een schepje bovenop. De 18” versie klinkt het scherpst, terwijl de 20” versie wat voller en complexer klinkt. Op de ronding van de gebogen rand bespeeld met de rug van de stok komen deze china’s het best tot uiting en verkrijgen we die typsiche, erg penetrerende ‘clang’. Tegenover de meeste andere china’s die ik hoorde gaat die harde, compacte ‘clang’ hier echt overheersen, en is die typische, oriëntaalse waas wat minder aanwezig.Budget

De prijzen hangen enkel af van de grootte van het cimbaal. De crashes en rides kosten van 239 euro voor een 16” tot 381 euro voor een 22”. De 14” en 15” Z3 en Z3 Mastersounds Hihats 14” en 15” gaan de deur uit voor 392 euro, resp. 430 euro. De Z3 China’s 18” en 20” kosten 291 euro, resp. 333 euro en de 12” Z3 Splash heb je voor 156 euro. Alle prijzen zijn bruto advies, inclusief btw. Besluit

De Z3 hardhitters serie van Zildjian bevat powerful bekkens die niet enkel door het hardrock geluid heen snijden, maar daarnaast ook muzikaal klinkende cimbalen zijn. Vooral de hihats, waaronder zeker de Mastersound hats mogen er zijn en kunnen tevens aangewend worden voor andere muziekgenres. De Mega Bell Ride met zijn oversized bel is het meest opvallende exemplaar in het gamma. De prijs van de Z3’s is vergelijkbaar met Zildjian’s A Series. Dit is wat duurder dan bij enkele concurrerende merken, maar je beschikt dan ook over uitstekende cimbalen, de naam Zildjian waardig.