aanmelden
Pearl P3000D Flashtest
Drums & Percussion 24-02-2010
door:
Pearl is sinds jaar en dag mijn favoriete merk als het op drumhardware aankomt. Functioneel, uiterst doordacht, bedrijfszeker en stijlvol professioneel qua look. De meest ‘basic’ basdrum pedal van het merk, de P120, is zelfs één van mijn favoriete pedalen. Voor wie echter een gesofisticeerder, maar vooral beter, pedaal zoekt is er nu de Eliminator Demon Drive. Grote nieuwigheden zijn de Beater Stroke Adjustment en de mogelijkheid om te spelen met een Short Footboard of Long Footboard.De pedaal ziet er echt ‘cool’ uit en wat direct opvalt is het ontbreken van de reguliere ketting (chain drive) die hier werd vervangen door een Direct Drive. Totzover niets nieuws. Maar deze heeft wel twee instellingen, een voor een ‘Heavier Feel’ en een voor een ‘Lighter Feel’. Er zijn nog meer extra instellingen naast de reguliere regelingen: voor de hoek van de beater, de lengteregeling van de beater en de veerspanning. Vooral het veranderen van de Short footboard instelling naar de Long footboard instelling heeft nogal wat voeten in de aarde. Maar eens al die extra regelingen allemaal zijn ingesteld volgens je persoonlijke wensen, dan beschik je wel over een een basdrumpedaal die perfect voldoet aan je eigen, persoonlijke speelstijl.
Wat me prompt opvalt bij het uitproberen is dat de voetplaat mijn voet wel erg goed volgt. Je zou kunnen zeggen dat deze Eliminator Demon Drive wel degelijk als een verlengstuk van je voet kan worden aanzien. Zoals te verwachten van een high end pedaal laat de Demon Drive zich bijzonder soepel en muisstil bedienen.
Al even uniek als de lengte instelling van de voetplaat is de Beater Stroke Adjustment. Hierdoor regel je de afstand van de houder van de klopper op de as t.o.v. het slagvel. Een dichtere afstand zorgt voor een ‘Finesse’ afstelling, een verdere positie zorgt voor meer ‘Power’. Ook de hoogte van de voetplaat is instelbaar, eveneens een mogelijkheid om de hoeveelheid voet- en beenkracht te regelen, nodig voor je basdrumhits. Waar de bal van je voet de voetplaat raakt, bevindt zich de ‘Traction Plate’ (die met zijn convexe vorm voor een goede grip zorgt) met 5 ‘Traction Dots’. De positie van deze ronde plaat is eveneens wijzigbaar (draaibaar) en optioneel zijn de metalen dots vervangbaar door rubberen exemplaren voor een nog betere grip. Een erg eenvoudige, maar efficiënte feature die ik jullie niet wil onthouden is de Click Lock. Het betreft een hendeltje dat de veerspanningsregeling blokkeert zodat deze niet lost tijdens het spelen. De vilten beater ten slotte heeft een elastomeer kern die trillingen absorbeert en ook dit voel je bij het bespelen.
Op de Namm show jl. werd mij het voordeel van de Ninja Bearings uitgelegd. Deze, oorspronkelijk door skateboard engineers ontworpen, bollagers zorgen niet alleen voor extra snelheid en soepelheid. Het is dankzij deze lagers nl. ook niet nodig het footboard telkens even perfect vlak met de voet in te drukken om een stevige en zuivere aanslag te bekomen.
Kortom, deze P3000D Eliminator Demon Drive Pedal is een technisch hoogstandje van Pearl. De drummer die al het mogelijke wil aanwenden om zijn voetenwerk te verbeteren zal zich hier ontegensprekelijk door aangesproken voelen. Vooral de technisch begaafde drummer die zijn snelheid nog wat wil opdrijven zal met deze pedaal het verschil maken. De P3000D kan de jouwe zijn voor 315,35 euro. Uiteraard bestaat er eveneens de Double Pedal uitvoering (zie foto), de P3002D, beschikbaar voor 797,30 euro. Hier is de Z Link drive shaft nieuw. Deze nieuwe, ultra stijve aluminium as zorgt voor een perfecte energieoverdracht tussen beide pedalen. De Z staat hier voor Zero Latency, er is dus geen speling op de reactie van beide pedalen. Van deze dubbele pedaal bestaat ook een versie voor linksvoetigen en eveneens beschikbaar is een kit om je enkele pedaal zelf om te bouwen naar een dubbele (493,85 euro). Alle prijzen zijn bruto advies, inclusief btw.