aanmelden
Stagg Cymbals
Drums & Percussion 24-10-2009
door:
Onze vorige Stagg Cymbals review gaat terug tot augustus 2005 (MMM 200), toen namen we enkele sets onder de loep. Er is voldoende reden om de Stagg cimbalen, meer bepaald de professionele B20-reeksen opnieuw nader te bekijken en vooral te beluisteren. Het merk heeft ondertussen hard gewerkt aan de kwaliteit, o.m. door een verbeterd productieproces dat nu echt vergelijkbaar is met dat van die andere cimbalen die in Turkije, Canada en Zwitserland worden geproduceerd. De voornaamste investering gebeurde in de aanschaf van een rolmachine. De nu eerst gerolde (of gewalste) cimbalen zijn consistenter van gewicht en dikte en dus van… klank. Stagg cimbalen zijn wel steeds nog ‘handmade’ producten en kleine verschillen, vooral qua pitch kunnen nog optreden tussen exemplaren van hetzelfde type. Maar ook de algemene klankkleur zou nu verbeterd zijn. Dat typische, vrij extreem aanwezige ‘gongy’ en ‘trashy’ gehalte in de klank van deze in Azië geproduceerde cimbalen zou nu meer aan banden gelegd zijn en ook de densiteit en de stick respons zou zijn verbeterd. In het B20-gamma van Stagg zijn er niet minder dan 7 reeksen voor de drummer. We kregen enkele exemplaren toegestuurd van de populaire DH-reeks en tevens enkele cimbalen van de, ons minder bekende en recentere, Classic en Vintage Bronze reeks.Classic Series

In de Stagg Cymbals folder wordt er zwart op wit gesteld dat deze cimbalen als echte ‘replica’s’ moeten kunnen doorgaan van de oudere, traditionele Turkse cimbalen, meer bepaald crashes. Merkwaardig genoeg vinden we dan ook enkel crashes (Thin en Medium Thin) én flat rides terug in deze reeks.Classic Crash Medium Thin 16”, 17”, 18”
We horen hier een mooi vol, homogeen en muzikaal crashgeluid. Het spectrum is wat minder complex dan we hadden verwacht. Het 16” exemplaar spreekt vrij snel aan, terwijl de twee grotere maten toch een fractie meer tijd nodig hebben om te ‘exploderen’. Wat ons wel opvalt is het toch wel kleine verschil van pitch tussen het 17” en 18” model. Nu, met handgemaakte cimbalen zit hier wel vaker speling op. Boodschap is dus om zelf in de winkel goed te luisteren en je crashes op elkaar af te stemmen. De twee grotere maten hebben een vrij lange sustain terwijl de kleinere, en ook helderder klinkende 16” crash een beduidend sneller uitstervend geluid heeft. De Classic Series klinken inderdaat vrij ‘klassiek’ maar wel wat moderner dan de Stagg specs hadden laten vermoeden. Verder zijn dit uitstekende, muzikaal en natuurlijk klinkende crashes. Classic Flat Ride 20”
Het blijft toch een raar fenomeen, die ride met de a.h.w. ‘geamputeerde’ cup ofte ‘flat ride’ dus. Een wel erg specifiek type ride is dit dus, en zeker leuk is het om dit, ondertussen toch wel ‘vintage’ model, nog eens onder handen te mogen nemen. Deze platte ride laat zich prettig bespelen en, zoals verwacht, produceert dit vrij dik model een stevige, volle ‘ping’ met die typische ‘flat ride’ zijdeachtige waas eromheen. Ik zie (en hoor) dit model zo thuishoren in een coctailbar jazz-trio dat er lustig – maar aan een beperkt volume – op los swingt. Liefhebbers van een flat ride weten dat je qua klankkleuren hier wel een uiterst beperkte cimbaal aan hebt. De mooie, duidelijke stickaanslag met fijn fluwelen waas is dan ook het enige geluid dat je uit de ride haalt en verder is er van enige dynamiek weinig sprake. Nogmaals, voor de liefhebbers dus, maar dit exemplaar voldoet alvast aan de normen die je van een uitstekende flat ride mag eisen.Vintage Bronze Series

De look van deze cimbalen is erg ‘earthy’ en ‘trashy’, alvast wat de bovenzijde betreft. Verder richt Stagg zich met de Vintage Bronze Series tot de ‘old school’ drummer in de rock en jazz, en alles daar tussenin. Vintage Bronze Medium Ride 20”
Een vrij donkere, wat metalen en ‘trashy’ klank produceert deze ride. De stick attack is vrij agressief met een vrij hoge pitch. Het belgeluid is hoog, luid en geïsoleerd. Crash-capaciteit is er minder aanwezig, daarvoor gaat de ride iets te ‘gongy’ klinken wanneer hard aan de rand aangeslagen. Een interessant cimbaal voor de liefhebbers van dat aardse, ietwat ‘vuile’ geluid. Of het de klassieke jazzers zal aanspreken is nog zeer de vraag. Daarvoor klinkt de ride m.i.iets te ‘hard’ en mist het de nodige complexiteit.Vintage Bronze Medium Crash 16”
Ook hier heel wat ‘trash’-gehalte in het crashgeluid. De crash heeft tevens dat oriëntaalse, explosieve ‘splash’- gehalte, met een vrij korte sustain. Een al even specifiek geluid dus, dat perfect past bij de geteste ride van dezelfde reeks. Drummers met een meer ‘regular’ set kunnen deze crash tevens als effectcimbaal gebruiken.DH-Series

Stagg Cymbals zijn bekend als zeer betaalbare en toch rijk klinkende cimbalen en de DH-reeks is daar het beste voorbeeld van. Men wil hier erg veelzijdige cimbalen aanbieden aan professionals. DH (‘Dual-Hammered’) cimbalen zouden door hun complex hamerpatroon de nodige boventonen produceren die zorgen voor het gewenste karakter en projectie. Er is een ruim aanbod van types binnen de DH-reeks en we kregen enkele exemplaren ter test.Crash Medium Thin Exo 14” en 16”
De ‘Exo’ cymbals zijn herkenbaar aan hun ruwe, (bovenaan) onbewerkte bel. We zijn aangenaam verrast door het uiterst heldere en (vooral bij de grotere versie) explosieve crashgeluid. Deze crashes moeten alvast geenszins onderdoen voor (beduidend duurdere) exemplaren uit de topreeksen van de concurrentie en klinken erg modern. Medium thin crashes genieten mijn voorkeur en ook deze exemplaren spreken erg snel aan. Inzetbaar voor een veelheid aan stijlen, of alles wat zich tussen jazz en hardrock bevindt.Crash Rock Brilliant 16” en 18”
Ook hier een positieve klanktest. Hun klank ligt in het verlengde van de Exo Crashes. Deze dikkere, met grotere bel uitgeruste rock crashes creëren uiteraard extra volume en zijn lager gepitched. Dat ze minder snel aanspreken en een langere sustain hebben spreekt vanzelf. Verder een mooie, volle klank dus en van enig storend ‘oriëntaals’ of ‘metaal’ gehalte in de klank is er geen sprake.Ride Medium Brilliant 20”
Een redelijk duidelijke stick attack met vrij hoge pitch en een al even hoog en krachtig belgeluid typeren deze prima allround pop en rock ride. Een fijne, niet zo rijke waas omhult het ‘ping’-geluid en verder kan je op dit cimbaal gaan ‘crashriden’, al zorgt de vrij zware massa dat de sustain dan wel aan de erg hoge kant is.Ride Xtra Dry Exo 20”
Hier was de benaming ‘Heavy Rock’ misschien toch iets meer aan de orde geweest. Echt ‘droog’ klinkt deze ride niet, wel krijgen we te maken met een extra luide ‘ping’ met nauwelijks enige ‘wash’ eromheen en dit dankzij de wel erg hoge massa van het cimbaal. De bel klinkt nog hoger van toonhoogte dan de vorig geteste ride en het geluid gaat door merg en been. Beoefenaars van metal en aanverwante genres zullen zich zeker aangesproken voelen door deze ride.Hi-Hat Fat 14”
Dit paar hihats heeft zijn naam dan weer niet gestolen. Een ‘vette’, volle aanslag en diepe, enigszins donkere, halfopen sound met redelijk lage pitch kenmerkt deze prima hihat. De cimbalen zijn wel iets te zwaar om een ‘tight’ chickgeluid te produceren. Ook weer een paar Stagg cimbalen die gerust mogen vergeleken worden met exemplaren van de gekende merken.Hi-Hat Medium Brilliant 14”
Deze hats klinken niet zo verschillend dan de vorige. We hebben naast dat donkere wel de nodige brilliantie hier en ik zou de klank als ‘moderner’ of meer ‘fusion’ kunnen omschrijven. Verder is de stick attack hier een stuk ‘tighter’. Deze hats genieten in ieder geval mijn voorkeur en net zoals het vorige paar zijn ze inzetbaar voor een ruim gamma van muziekgenres.Budget

De 16” Vintage Bronze Medium Crash en 20” Medium Ride kosten resp. 87,32 en 218,73 euro. De 20” Classic Flat Ride kost 242,32 euro, de Medium Thin Crashes 16”, 17” en 18” van deze reeks gaan de deur uit voor 100,32, 120,95 en 144,91 euro. De DH-reeks is nog een fractie goedkoper, zo kosten de uitstekende DH Exo Medium Thin Crashes 14” en 16” slechts 58,41 en 83,59 euro. Voor 16” en 18” DH Rock Crashes tel je 96,41 en 128,77 euro neer, voor de DH 20” Exo Xtra Dry en Medium Rides resp. 218,73 en 272,41 euro. De prima DH 14” Hihats Fat en Medium tenslotte heb je voor 186,55 en 185,82 euro. Deze prijzen zijn bruto advies, inclusief btw.Besluit

Dat Stagg in staat was uitstekende cimbalen af te leveren, naast de échte budgetreeksen van het merk, was ons al langer duidelijk. Sommige exemplaren zijn echt wel vergelijkbaar met die bekendere Canadese, Turkse, Duitse en Zwitserse exemplaren. En dat voor een prijs die al snel een 40% lager uitvalt. Met het vernieuwde productieproces wordt alvast een stap verder gezet in de richting van ‘gevestigde waarde’ als het op cimbaalproductie aankomt. De DH-reeks is een moderne, veelzijdige reeks en vooral de Medium Thin Exo Crashes en de Hihats kunnen ons bekoren. De Classic- reeks klinkt iets ‘klassieker’ en is nauwelijks duurder. De geteste Vintage Bronze exemplaren zijn met hun ‘earthy’ en ‘dirty metal’ klank duidelijk voor een kleinere doelgroep bestemd.