aanmelden
Chauvet Geyser RGB
Light Gear 31-03-2014
door:

EFFECT FOGGER

 

Chauvet is een fabrikant waar ik al wel van heb gehoord, maar het is de eerste keer dat ik er een product van in handen krijg. Ik ben dus een kijkje gaan nemen op hun stand op de Musikmesse in Frankfurt. Ik moet toegeven dat ik erg verbaasd was om vast te stellen dat dit eigenlijk een zeer vaak gebruikt merk is. Vooral de led-balken die de naam Colorado dragen, zijn erg populair. Ze worden zowel gebruikt op de professionele als op de amateurmarkt. Snel, snel, snel. Laten we deze doos hier openmaken!

 

 


BOUW

De Geyser RGB is een rookmachine (geen mistmachine) die een verticale jet met 21 gekleurde tri-leds aanstuurt. Zijn metalen chassis is volledig zwart en ziet er zeer professioneel uit. Met zijn afmetingen van 475 x 318 x 198 mm, zijn twee handgrepen en een gewicht van 21 kilogram is dit een zeer robuuste machine. Aan de bovenkant zien we de stalen mond waar de rook uitkomt en het paneel waarop de leds geplaatst zijn. Vlak daarnaast zit een tank van een liter die op zijn plaats wordt gehouden door een metalen klem met een schroef. Op twee van de ventilatieopeningen op de lange zijde staan markeringen waarop je kan zien hoe het is gesteld met de inhoud van het reservoir. Aan de andere kant bevinden zich alle andere functies: DMX-aansluitingen, voeding, afstandsbediening, een scherm, vier drukknoppen een een metalen haak.

 

 


AANSLUITINGEN

De Geyser RGB heeft zes aansluitmogelijkheden: een IEC-voedingsaansluiting (die overigens aanpasbaar is tussen 120 Volt of 230 Volt, afhankelijk van het land). De volgende vier zijn gewijd aan het DMX-signaal. Er is een input en output, beide in vijfpins XLR3. De laatste is vergelijkbaar met een DIN- aansluiting die dient voor de afstandsbediening. Ik zie niet in wat ze nog meer hadden kunnen toevoegen.

 

 

 

HANDLEIDING EN ACCESSOIRES

Wanneer we het pakket openen, vinden we naast de machine zelf ook nog een voedingskabel, een handleiding, een zender en ontvanger (draadloos) en natuurlijk de garantiekaart. De handleiding is eerder beknopt, maar alle informatie die ik nodig had, staat erin. Een kleine tekening maakt me duidelijk hoe ik alles moet installeren in diverse posities, hoe ik de tank moet vullen en onderhouden. Verder vinden we ook nog tips in verband met de veiligheid. We moeten er natuurlijk altijd rekening mee houden dat deze machine erg heet kan worden. Het is dus maar best om deze instructies nauwgezet op te volgen. De handleiding is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans en Engels. Aanvullende informatie is tevens beschikbaar op de website van Chauvet. Nog een aandachtspuntje: de benodigde vloeistof is niet meegeleverd.

 


MOGELIJKHEDEN

Normaal zou ik zeggen dat een rookmachine rook maakt… Maar de Geyser RGB doet toch iets meer dan alleen maar rookwolken produceren. Het belangrijkste effect is een verticale rookstraal die tot enkele meters hoog kan gaan en die gekleurd wordt door de leds. De rook verdwijnt heel snel. De naam “Geyser” lijkt hiermee inderdaad heel goed gekozen. Ik heb dit effect ooit al eens moeten creëren op een podium. Daarvoor moesten we CO2-gas gebruiken en de belichting zeer nauwgezet instellen. Enfin, je begrijpt dat dit toen een behoorlijk complexe installatie was. De Geyser is aan te sturen via DMX via acht kanalen. Mist, rood, groen, blauw, color mix, snelheid, strobe en dimmer zijn de parameters waarmee we kunnen werken. Als je niet over een console beschikt, kan de Geyser zelfstandig gebruikt worden met behulp van de afstandsbediening. Je moet er enkel zelf nog het kabeltje bijkopen.
 


OUTPUT

Het lijkt me belangrijk om nog eens te benadrukken dat de rook heel snel verdwijnt. Je kan dit effect dus de hele nacht opnieuw gebruiken zonder dat de rook storend wordt. De 21 RGB leds bieden een breed scala aan kleuren. Ik ben alleen een beetje teleurgesteld in de lichtsterkte. De lichtbundel draagt iets minder ver dan de rookwolk.

 

 

 

ERGONOMIE

Compact en zwart. Het is perfect mogelijk om de Geyser verborgen te houden tot op het moment dat je het effect wil ontplooien. De twee handvatten zorgen ervoor dat je het hete apparaat makkelijk kan verplaatsen, maar ze zijn ook erg handig na een vulling. Er zal altijd wel iemand voor je geweest zijn die de vloeistof zowat overal heeft uitgesmeerd. De tank kan in twee verschillende richtingen worden gedraaid, afhankelijk van de richting waarin je hem wilt gebruiken, en hij kan worden vastgemaakt met een veiligheidskabel (die niet is meegeleverd).

 


PRIJS & BESLUIT

De Geyser RGB kost slechts €429 (excl. BTW). We kunnen besluiten dat dit toestel zowel door amateurs als professionele entertainers kan worden gebruikt. De Geyser RGB is zeer makkelijk in gebruik en zorgt, vergeleken met andere producten op de markt, voor één van de mooiste effecten. De op water gebaseerde vloeistof genereert een propere rook en de geur is een pak aangenamer dan de meeste andere dampen.