aanmelden
Scratch Live vs. Serato DJ
DJ Gear & VJ 31-03-2014
door:

DJ GEAR

 

Tien jaar geleden veroorzaakten Serato en Rane een revolutie in de dj-wereld met de Serato mixing software en de Rane interface. Hiermee kon je dan het lezen van muziekbestanden controleren via CD of vinyl. Dit idee sloeg snel aan. DJ’s namen deze formule over, de clubs volgden enkele jaren later. Serato Scratch Live maakt deel uit van de standaardsystemen die wereldwijd verspreid zijn. Toch ontplofte begin dit jaar nog een bommetje. Ondanks het verdiende succes van zijn vlaggenschip, kondigde Serato aan geen updates meer uit te brengen. Maar het merk komt wel met iets nieuws op de proppen: de veelbelovende Serato DJ software, vergezeld van een reeks extra functies. Enkele maanden na de lancering, is de tijd gekomen om een eerste balans op te maken. Scratch Live vs Serato DJ: evolutie, of een nieuwe revolutie? Om daar een antwoord op te krijgen, legden we beide systemen eens naast elkaar.

 

SCRATCH LIVE en SERATO DJ: what’s in a name?

Serato Scratch Live en Serato DJ zijn twee programma’s ontworpen voor zowel professionele dj’s als amateurs. Deze programma’s stellen je in staat om je computer (voorzien van de software) aan te sluiten op een draaitafel, een controller of een cd-speler, en dit met behulp van bepaalde hardware. Dat kan eenvoudige interface zijn, maar ook een controller of mengpaneel dat deze interface bevat. Dankzij dit systeem, en afhankelijk van de gebruikte software, kunnen dj’s een bestand (MP3, WAV,...) rechtstreeks verzenden naar de gewenste drager (draaitafels, CD-decks,...), met de bedoeling ze te gebruiken in een mix. Een revolutie, in die zin dat alle nummers die opgeslagen staan op je ccomputer, dus kunnen worden verzonden naar de drager naar keuze. Voor dj’s is het belangrijkste voordeel dat ze niet met een koffer vol platen of cd’s moeten sjouwen. Hij kan al zijn muziek makkelijk afspelen, zonder zijn nummers te moeten wegschrijven op een opslagmedium.

 

Een breed scala aan producten

Voor Serato Scratch Live bestaat er, zowel qua keuzes als qua prijs, een erg breed gamma: 

Serato Scratch Live SL2
Een pakket met de Scratch Live software, een module met twee ingangen, twee Serato vinyls, twee Serato cd’s, vier cinchkabels en een usb-kabel. 

Serato Scratch Live SL3
Een pakket met de Scratch Live software, een module met drie ingangen en een microfoonaansluiting, twee Serato vinyls, twee Serato cd’s, vier cinchkabels en een usb- kabel. 

Serato Scratch Live SL4
Een pakket met de Scratch Live software, een module die je toelaat om twee laptops te linken, twee Serato vinyls, twee Serato cd’s, vier cinchkabels en twee usb-kabels. 

Mengtafels met een geïntegreerde Serato module
Zo hebben we de Rane Sixty One, Sixty Two en Sixty Four, om ons even enkel tot de laatste modellen te beperken. De Sixty Four is enkel compatibel met Serato DJ en niet met Scratch Live.

Voor Serato DJ bestaat het aanbod uit twee grote groepen: 

Serato DJ Intro
Dit is een gratis versie met compatibele controllers uit het instapsegment van Pioneer, Numark, Reloop, Denon, Vestax en Novation. 

Serato DJ 1.6
Dit betreft de betalende upgrade waarbij je de volledige formule krijgt. Deze is beschikbaar op de website van Serato, of bij de verkooppunten (geleverd op een USB-stick van Serato van 8GB!).

Alle professionele modellen worden origineel geleverd met Serato DJ.

 

Scratch Live en Serato DJ: een kijk op de mogelijkheden

In de loop der jaren is Serato Scratch Live dankzij zijn verbeteringen bekend geworden. In de laatste versie vinden we volgende mogelijkheden: 

Mixing en basisfunctionaliteiten
De hoofdfunctie is dat Serato Scratch Live dj’s de mogelijkheid geeft om een bestand (MP3, WAV,...) naar een cd of een vinyl te sturen om ermee te gaan mixen of scratchen. 

Drie leesmodi, naargelang de noden en wensen van de dj
Net als bij een doorsnee speler, maakt de “internal” modus simpelweg het lezen van een bestand mogelijk, onafhankelijk van de gebruikte vinyl of cd. De “absolute” modus volgt puur de gebruikte drager. De “relative” modus stelt je in staat om tot vijf cues toe te voegen per track. 

Cues
In de “relative” modus kunnen dj’s vijf herkenningspunten (cues) aanbrengen om bepaalde passages te markeren. Op die manier kunnen ze onmiddellijk naar deze punten terugkeren. 

Loops & rolls
Parallel aan de cues biedt Serato de mogelijkheid om loops en rolls te maken. Met de loopfunctie kan je herhalingslussen maken van verschillende lengtes en deze bewaren. Wanneer de lus gedaan is, gaat de song gewoon verder. De rollfunctie dient hoofdzakelijk voor het maken van iets kortere loops. Ze zijn vooral bedoeld voor het bekomen van een glitcheffect, om een mix wat levendiger te maken. In tegenstelling tot de loops, zal de song hier automatisch terugkeren naar de plaats waar hij zou zijn geweest indien de optie niet was ingeschakeld. 

Een Midi-ingang
Deze stelt je in staat om een midisequencer aan te sluiten (in het bijzonder met de bedoeling de cues te activeren en te controleren). 

Serato Video
Deze plugin geeft dj’s de mogelijkheid om videoclips te mixen. 

Opnemen
Ideaal om livemomenten vast te leggen. Je kan sets opnemen in AIFF-formaat.

 

De verschillen met Serato DJ

Voorgesteld als een verbeterde versie van Scratch Live, heeft Serato DJ dezelfde mogelijkheden als zijn voorganger. Afgezien van enkele ergonomische verbeteringen, is de setup vrij gelijkend. We zien wel enkele innovaties: 

Cues
Je kan er acht per track toevoegen en een bijkomende functie stelt je in staat om ze namen te geven. 

Opnemen
Je kan nu opnemen in de AIFF en Wave formaten. 

Sync
Serato DJ kan automatisch de tempo’s van de geüploade songs synchroniseren. 

Quantize
Voor meer precisie is er de optie Quantize. Ze corrigeert automatisch een lus (wanneer deze manueel slecht was gecodeerd), of past automatische een cue aan door deze lichtjes naar het gewenste punt te verplaatsen. 

Weergave van de golven
De keuze voor het weergeven van de golven (voornamelijk de kleuren). 

Effecten
Je hebt beschikking over een lijst basiseffecten. Deze kan worden uitgebreid met nog meer effecten wanneer je supplementaire pakketten aankoopt (met de knop “Get more FX”).

 

BUDGET

Als je Serato DJ wil gebruiken op je front end controller (standaard geleverd met Serato DJ Intro), moet je de Software kopen voor $129 (te downloaden). Maar, alle professionele apparatuur wordt geleverd met Serato DJ, zonder extra kosten. Hier horen ook alle modellen van Rane bij. Indien je reeds gebruik maakt van een model van Rane met Scratch Live, wordt de compatibiliteit gewaarborgd en is de download van Serato DJ gratis.

 

CONCLUSIE

Scratch Live vs Serato DJ: het verdict! Uit deze praktische test blijkt dat de twee pakketten erg aan elkaar gewaagd zijn. Het is dus moeilijk om er een te kiezen. Bij de Scratch Live herinner ik me vooral de makkelijke installatie, het gebruiksgemak en de stabiliteit. Een uitgebreid pakket is leuk, maar de updates zullen na 2014 niet meer gegarandeerd worden door Serato. Toch een niet onbelangrijk detail. Daarnaast heeft Serato DJ meer mogelijkheden, zelfs in de basisversie. Maar bij een nieuwe software heb je dan weer vaak kinderziektes en stabiliteitsproblemen. Voor de Apple-aanhangers: Serato DJ draait enkel op OS X 10.7.5 of hoger. Voor zij die in het andere kamp zitten: Scratch Live en Serato DJ draaien enkel in Windows 7. Tot op heden lijken ze niet compatibel te zijn met Windows 8 of 8.1. Nog een minpuntje: de Serato SL1 en de Rane TTM 57 mengtafel zijn niet compatibel met deze versie. Ook de mapping lijkt nog erg onstabiel voor de meeste hardware. Voor de liefhebbers van Ableton: de Bridge die Scratch Live met deze software laat draaien, bestaat niet. Maar, we herinneren ons dat Scratch Live zo’n tien jaar geleden met ongeveer dezelfde problemen kampte. Geen paniek dus! Het is door z’n verbeteringen en updates dat Serato aan zijn goede naam is gekomen!